]
Moldova, una dintre acele țări încă necunoscute de cei mai mulți, la jumătatea distanței dintre Ucraina și România, într-o adevărată fâșie de pământ verde, unde mâncarea și vinul sunt protagoniștii principali și unde populația este împărțită între vorbitori de română și rusă, într-un amestec care face țara și mai fascinantă. În acest articol vă vom prezenta câteva dintre mâncărurile tipice moldovenești pe care ar trebui să le încercați în timpul vizitei dumneavoastră.
Mamaliga

În vremuri străvechi, mamaliga, una dintre alimentele tradiționale ale Moldovei, era consumată doar de cei săraci. Dar, în timp, această versiune de pâine de porumb a devenit atât de populară încât a început să fie oferită chiar și în restaurantele de lux și de înaltă clasă. Este atât de ușor de preparat încât îl puteți avea chiar și acasă. Ingredientul său principal include făină de porumb, apă și sare și poate fi preparat în două feluri, moale sau gros. Cel mai bine se potrivește cu Brinza, pește proaspăt, smântână și usturoi și ceapă, astfel încât să puteți gusta din adevărata bucătărie moldovenească.
Racituri

O altă mâncare tradițională rafinată din Moldova este Racituri, un jeleu transparent făcut din carne de porc congelată, mai exact urechi, picioare și capete de porc. În Moldova se servește adesea de Crăciun. Acesta este foarte popular printre localnici și străini deopotrivă pentru aromele sale savuroase și gustul său rafinat, fără egal. Nu uitați să încercați această delicatesă înainte de a pleca pentru o experiență completă a țării.
Ciorba

Ciorba, care este o mâncare populară în România, este una dintre mâncărurile tradiționale din Moldova. Numele de Ciorba provine din turcescul corba, un cuvânt general românesc, care se folosește pentru a descrie o ciorbă acră cu legume și carne. Această supă acră constă, de obicei, dintr-o varietate de ingrediente acrișoare, cum ar fi lămâie, bors, suc de varză și multe altele. Adesea, se servește cu lovage, pentru a adăuga mai multe arome la mâncare. Un alt lucru bun despre acest aliment tradițional este că are beneficii pentru sănătate. Când supa este servită fierbinte, este bună pentru digestie și eficientă împotriva răcelii.
Brinza

Există numeroase variante de brânză, inclusiv cheddar, mozzarella, feta, brie, parmezan și altele, dar în Moldova este Brinza. Este o brânză de casă, sărată, considerată unul dintre alimentele tradiționale ale țării. Este adesea folosit în mâncăruri precum Mamaliga și Placinta. Nu uitați să încercați această brânză înainte de a părăsi orașul. De asemenea, îl puteți cumpăra ca un cadou pentru prietenii de acasă, pentru ca și ei să simtă gustul Moldovei.
Chiftele

Chiftelele sunt varianta moldovenească a chifteluțelor. Este mic, plat și este făcut din toate tipurile de carne, inclusiv carne de porc și vită, care este cea mai populară combinație, și pui, pentru o opțiune mai sănătoasă. Are și alte ingrediente, printre care piper, pătrunjel, usturoi, ceapă tocată, o bucată de pâine și ou. Este foarte îndrăgit de localnici și este adesea servit ca aperitiv. Nu uitați să încercați această versiune plată a chifteluțelor atunci când vă aflați în Moldova, cu siguranță veți avea o burtică fericită după prima îmbucătură.
Sarmale

Populară în toată Europa de Est și cu numeroase varietăți, sarmalele sunt unul dintre alimentele tradiționale din Moldova, care se află în țară de secole. Este o delicatesă făcută din orez, carne tocată și legume, precum morcovi și piper, care este rulată în frunze de varză, fiind apoi servită împreună cu supă. Procesul de gătire a acestui fel de mâncare este destul de lung și poate dura câteva ore pentru a fi pregătit, dar vă putem asigura că merită așteptarea. De asemenea, în Moldova, se servește cu un sos de smântână pentru o experiență mai aromată.
Zeama

Una dintre mâncărurile tradiționale pe care le veți îndrăgi în Moldova este Zeama. Este o supă pe bază de bulion de pui cu tăiței și numeroase tipuri de legume, cum ar fi cartofi, ceapă, morcovi și altele. De asemenea, diferă în toate regiunile din Moldova, dar are același gust extraordinar. Este o masă pe tot parcursul anului, care este un fel principal perfect, deoarece este ușor și combină multe arome care se potrivesc bine împreună. În plus, Zeama se servește cel mai bine cu pâine și smântână. Nu uitați să încercați acest fel de mâncare unic înainte de a părăsi țara.
Pasca

Pasca este o mâncare tradițională moldovenească care face parte din tradiția creștin ortodoxă și este adesea servită în timpul Paștelui. Prepararea acestei produse de patiserie în Moldova are regulile sale. În primul rând, femeia care o coace trebuie să fie o persoană curată la trup și la spirit; în al doilea rând, trebuie să fie făcută într-o bucătărie caldă, unde este pace; în al treilea rând, trebuie să fie rotundă ca soarele, și așa mai departe. Acesta prezintă aluaturi împletite cu drojdie. Ingredientele principale ale pascăi sunt aluatul de cozonac, care se umple cu smântână, brânză și nuci. Este un fel de mâncare delicioasă și frumoasă pe care nu trebuie să o ratezi când te afli la țară.
Cozonac

Dacă vă place pâinea și produsele de patiserie, nu trebuie să ratați ocazia de a încerca Cozonac. Această mâncare tradițională moldovenească este un desert care este adesea servit în timpul sărbătorilor importante din țară, inclusiv Crăciunul, Paștele, Anul Nou și multe altele. Este o pâine dulce, cu drojdie, făcută din lapte, drojdie, ouă, zahăr, unt și alte ingrediente, cum ar fi nuci, fructe uscate și altele. Nu uitați să încercați acest fel de mâncare festivă pentru a gusta din cultura și tradiția locală. Cu siguranță vă va plăcea acest fel de mâncare și poate chiar veți aduce ceva acasă.
Placinta

Această mâncare tradițională moldovenească este un fel de mâncare la pachet și este disponibilă pe scară largă în toată țara. Placinta este o pâine prăjită cu diferite tipuri de umplutură, în funcție de sezon. În timpul iernii, cea mai populară umplutură este cea de dovleac, iar vara, cel mai probabil, va avea o umplutură de cireșe. Acest fel de mâncare se potrivește, de asemenea, cu multe garnituri, inclusiv brinza, cartofi și fructe. Dacă vreți să gustați cea mai bună plăcintă moldovenească, cel mai bine este să vizitați satele și să cumpărați de la localnici, pentru că ei fac această pâine în mod tradițional și cu o cantitate potrivită de umplutură.
Ce părere aveți despre mâncarea tipic moldovenească? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările europene pe site-ul nostru. Chiar dacă mâncărurile moldovenești sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Haideți să mâncăm!