10 feluri de mâncare tipic slovace

]

Mâncarea în Slovacia este sănătoasă și destul de grea. Cartofii, carnea, brânza de oaie și chiftelele sunt la baza multor feluri de mâncare și sunt adesea însoțite de varză (varză murată). Cele mai populare tipuri de carne în bucătăria slovacă sunt carnea de porc, de vită și de pui. Budinca neagră „krvavničky” și cârnații afumați picanți „klobása” sunt, de asemenea, obișnuiți, alături de carnea de vânat, cum ar fi mistrețul, iepurele și vânatul. În acest articol vă vom prezenta câteva dintre mâncărurile tipice slovace pe care ar trebui să le încercați.

Bryndzové Halušky (găluște cu brânză de oaie).

Bryndzové Halušky (găluște cu brânză de oaie)

Este mâncarea națională a Slovaciei, așa că, dacă puteți încerca un singur fel de mâncare în țară, acesta ar trebui să fie cu siguranță acesta. O combinație magică de brânză tare și găluște, de obicei cu un pic de șuncă afumată și cârnați deasupra. Servirea de halušky (găluște de cartofi asemănătoare gnocchi italieni) este omniprezentă în mâncarea slovacă.

Kapustnica (supă de varză)

Kapustnica (supă de varză)

Această supă de varză slovacă este un element de bază al mesei tradiționale de Crăciun. Cu toate acestea, poate fi găsit ca aperitiv pe tot parcursul anului. Varza murată se amestecă într-o bază cremoasă cu cartofi fierți, șuncă tocată, ciuperci, piper negru, paprika și usturoi. Se servește fierbinte, cu pâine proaspăt coaptă.

Gulášová Polievka (Supă de gulaș)

Gulášová Polievka (supă de gulaș)

Nu trebuie să vorbești fluent slovaca pentru a înțelege ce înseamnă Gulášová, dar polievka? Supă, asta va fi supă. Gulașul este un campion regional, iar Slovacia îmbrățișează partea de carne a lucrurilor cu chiftele. În Slovacia, este de obicei alcătuită din carne de vită, ceapă, cartofi, ardei, roșii, usturoi și un amestec de condimente.

Bryndzové pirohy (Pierogi umplute cu bryndza)

Bryndzové pirohy (Pierogi umplute cu bryndza)

Atât brânza bryndza, cât și pierogii sunt un aliment clasic polonez care se regăsește și în bucătăria slovacă. Slovacii umplu aceste găluște de cartofi cu brânză bryndza, întinzând smântână deasupra și bucățele de șuncă prăjită. De obicei, este însoțită de un pahar de žinčica (lapte acru de oaie). Are un gust puternic, fermentat, așa că nu este pentru toată lumea, dar cu siguranță merită încercat.

Vepřo knedlo zelo (carne de porc cu chifteluțe și varză).

Vepřo knedlo zelo (carne de porc cu chifteluțe și varză).

Acest fel de mâncare slovacă clasică este o combinație de bucăți de carne de porc, acoperite cu usturoi, însoțite de varză călită și knedle (găluște de pâine). Knedle este un alt fel de găluște – seamănă cu o pâine. De multe ori vi se servesc trei sau patru bucăți cu carnea de porc. Găluștele sunt foarte moi și delicate și absorb aromele suculente ale cărnii și usturoiului, făcându-le irezistibile.

Trdelník Skalický (tort slovac)

Trdelník Skalický (tort slovac)

Deși este foarte populară în Praga (Republica Cehă), rețeta originală provine dintr-un mic oraș slovac, Skalica, unde rămâne încă mândria și bucuria. Sunt foarte populare mai ales iarna, servite calde cu o ceașcă de vin fiert. Zahărul și scorțișoara se topesc delicat în gură, iar prăjitura îți dă energie pentru a petrece ore întregi plimbându-te prin orașul vechi din Bratislava. Recent, prăjitura a fost adaptată pentru a fi servită și vara, unde prăjitura este umplută cu înghețată de vanilie.

Vyprážaný syr (brânză prăjită cu cartofi prăjiți și sos tartar).

Vyprážaný syr (brânză prăjită cu cartofi prăjiți și sos tartar)

Lasă copilul interior din tine să strălucească în timp ce te bucuri de acest deliciu total nesănătos, dar delicios. Acest fel de mâncare este perfect după ce ați petrecut ore întregi vâslind pe râul Hron sau coborând un traseu dificil în Munții Tatra. Tipul de brânză folosit este de obicei Edam, iar murăturile însoțesc adesea acest fel de mâncare pentru a înfrumuseța aromele savuroase.

Vyprážaný rezeň (schnitzel).

Vyprážaný rezeň (schnitzel)

Deși schnitzel este mai popular și mai cunoscut în Viena (Austria), este un fel de mâncare obișnuit și tipic și în Slovacia. Acest fel de mâncare din carne de porc pane poate fi găsit în aproape toate restaurantele, în diferite varietăți. Mai întâi se înmoaie o felie subțire de carne de porc și apoi se prăjește în pesmet. O salată de cartofi pe bază de maioneză este adesea servită ca garnitură. Dacă doriți să vă îmbunătățiți experiența schnitzelului, comandați bačovský rezeň, care este un schnitzel acoperit cu șuncă și brânză topită.

Zemiakové placky (clătite de cartofi).

Zemiakové placky (clătite de cartofi)

Acest fel de mâncare este de obicei oferit copiilor ca o gustare după școală, dar este adesea servit și ca acompaniament la un alt fel de mâncare. Cele mai bune clătite de cartofi sunt prăjite în ulei de bună calitate și sunt crocante la exterior, dar lipicioase în interior. Trebuie consumate calde, cu smântână, chefir sau lapte acru.

Slovenske palacinky (clătite slovace).

Slovenske palacinky (clătite slovace)

Aceste clătite slovace sunt cel mai popular desert al țării. Este simplu, sunt clătite cu orice fel de umplutură pe care ți-o poți imagina. Au un gust magic atunci când sunt servite calde și acoperite cu gem de casă de caise. Aceste clătite subțiri pot fi servite și cu gem de căpșuni, zahăr pudră, alune de pădure sau scorțișoară.


Ce părere aveți despre mâncarea tipic slovacă? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile slovace sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!

Un comentariu la „10 feluri de mâncare tipic slovace”

Lasă un comentariu