]
Bucătăria andorrană are multe asemănări cu cea a vecinului său spaniol, Catalonia, dar și cu cea franceză. Pe lângă mâncărurile tradiționale, în Andorra se consumă mult vânat de munte, cum ar fi mistrețul sau iepurele, precum și multe soiuri de ciuperci sălbatice. Iată 10 dintre cele mai tradiționale mâncăruri din Andorra.
Escudella

Escudella este cunoscută ca fiind mâncarea națională din Andorra. Se consumă de obicei iarna și de sărbători, inclusiv de Crăciun. Este o tocăniță mare și consistentă, preferată de iubitorii de carne. Conține ingrediente precum pui, carne de vițel, chifteluțe, bot și picioare de porc și cârnați de butifarra. De asemenea, are cartofi, varză și fasole albă sau năut. De obicei, se adaugă și coji mari de paste.
Trinxat

Acest fel de mâncare este răspunsul Andorrei la preparatul britanic Bubble and Squeak și este un amestec de piure de cartofi, varză și praz. Ingredientele se prăjesc cu cuburi de slănină sau grăsime de porc. Trinxat este de obicei acoperit cu frunze de cicoare și un ou poșat.
Melci

Melcii nu sunt consumați doar în Franța, ci și în Catalonia și Andorra. Există diferite moduri de a-i găti, dar unul dintre cele mai tipice în Andorra este cargols a la lluna, în care melcii sunt prăjiți în cuptor și mâncați cu ulei de măsline, sare și alioli (o maioneză cu usturoi) sau vinaigrette cu ardei.
Păstrăv în stil andorran

Andorra nu are coastă, așa că fructele de mare nu sunt obișnuite aici, dar are multe râuri pline de păstrăvi de apă dulce. Păstrăvul în stil andorran este prăjit și învelit în șuncă.
Embotează

Cârnații includ diferite tipuri de cârnați andorrani, jamboane și budinci negre. Se găsesc pe aproape toate mesele andorrane și sunt consumate pe tot parcursul anului. Unele dintre cele mai tipice tipuri care trebuie luate în considerare sunt longaniza, donja, bisbe și budinca neagră.
Cunillo

Cunillo înseamnă literalmente „iepure”. În Andorra, se gătește în diverse moduri, dar cel mai frecvent se gătește într-un sos bogat de roșii, cu ceapă și vin alb.
Cannelloni andorrani

S-ar putea să credeți că cannelloni este un fel de mâncare tipic italian, dar este, de asemenea, comun în Catalonia și Andorra. Versiunea andorrană de cannelloni amestecă carne tocată de miel, porc și pui cu un sos bechamel alb.
Salată de cicoare

Andorranii mănâncă multe legume în tocănițele de iarnă, cum ar fi cartofi, fasole și varză, dar când vine primăvara și vara, caută ceva mai ușor și mai proaspăt. Cicoarea sălbatică poate fi văzută crescând pe multe dintre pantele munților și este adesea recoltată și transformată în salată. De asemenea, salata de cicoare conține adesea bucăți de șuncă și nuci.
Coca Massegada

Cocas este un aperitiv sau un desert consumat în toată Catalonia și Andorra. Acestea pot fi dulci sau sărate. Una dintre cele mai tradiționale este cea dulce, care se consumă la ocazii speciale, cum ar fi festivalul Nit de Sant Joan, la 23 iunie. Acesta constă într-o pâine dulce ovală și plată acoperită cu nuci și migdale confiate. Unele versiuni conțin, de asemenea, dungi de cremă de frișcă.
Cremă andorrană

Francezii au crème brûlée, catalanii au crème catalana, iar andorranii au crème andorrana. Este asemănător cu celelalte două în sensul că este un fel de desert cremos, asemănător cu o cremă, dar în loc de zahăr ars deasupra, este însoțit de frișcă proaspăt bătută.
Ce părere aveți despre mâncarea tipic andorrană? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile andorrane sunt rafinate, vă recomandăm să descoperiți mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!