]
Unul dintre cele mai bune motive pentru care toată lumea ar trebui să pună Albania pe lista de locuri de vizitat este mâncarea. Bucătăria albaneză este excelentă, proaspătă și gustoasă. În cele mai luxoase restaurante vă puteți bucura de mâncăruri superbe, dar și de mâncăruri stradale incredibile. Iată o listă cu unele dintre cele mai tipice mâncăruri albaneze.
Byrek

Cea mai faimoasă mâncare din Albania (dar și din restul Balcanilor) este byrek, o prăjitură sărată și sățioasă, făcută din pastă filo. Îl veți găsi în toată țara, în diferite dimensiuni și tipuri. Unul dintre cele mai renumite este byrek cu spanac, dar barurile, camioanele, patiseriile vând și ele byrek, adesea cu brânză gjize sau carne. Toate versiunile sunt delicioase!
Fërgesë verore me speca dhe domate

Fërgesë este una dintre cele mai bune și mai gustoase mâncăruri albaneze, preparată cu ardei, roșii și brânză de vaci. Se găsește mai ales în Tirana și în împrejurimi, fiind un fel de mâncare tipic pentru regiunea centrală a Albaniei. Produsele proaspete sunt gătite împreună și formează un sos cremos; este perfect însoțit de pâine de casă.
Tavë Kosi

O altă mâncare care nu trebuie ratată în Albania este Tavë Kosi, una dintre cele mai apreciate mâncăruri de către localnici. Este tipic pentru Elbasan, un oraș de lângă Tirana, dar se găsește în toată țara, de la satele de munte la orașele de coastă. Tavë Kosi este un fel de mâncare gustoasă, asemănătoare unei quiche, preparată cu carne de miel, ouă și iaurt.
Speça me gjize

Speça me gjize este una dintre cele mai colorate și gustoase mâncăruri din țară, preparată din ardei galbeni, portocalii, verzi și roșii, umpluți cu orez, brânză de vaci și condimente înainte de a fi coapte. Este o opțiune sănătoasă și o mâncare vegetariană excelentă (bucătăria albaneză are multe opțiuni vegetariene, după cum puteți vedea).
Kaçkavall prăjit

Kaçkavall este o brânză tipică folosită în sudul Balcanilor și în sudul Italiei. Este o brânză galbenă sărată care este adesea servită ca antreu în restaurante. Meniul oferă diferite opțiuni, cum ar fi salata kaçkavall și kaçkavall la cuptor, dar cel mai bun este kaçkavall prăjit, unul dintre cele mai delicioase feluri de mâncare din regiune.
Baklava

Baklava este vedeta Turciei, dar și a Peninsulei Balcanice: o veți găsi peste tot când vizitați Albania, în diferite dimensiuni și tipuri. Varietatea albaneză tipică a acestei prăjituri celebre este făcută cu nuci, dar în brutării și patiserii există o versiune cu fistic, care este chiar mai gustoasă.
Trilece
O altă prăjitură excelentă, bine cunoscută în Albania, este trilece. Cuvântul provine din limba spaniolă și înseamnă „prăjitură făcută cu trei tipuri de lapte”; de fapt, trilece se face cu lapte, smântână și lapte concentrat. A o numi „delicioasă” nu este suficient. Trilece este o plăcere pentru palat și o prăjitură proaspătă, perfectă pentru zilele calde din Albania.
Qofte

Qofte, sau chiftele la grătar, este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Albania. Qofte este de obicei condimentat cu condimente și mentă și servit cu ceapă crudă și salată. O variantă a qofte este kernaçka, un alt tip de chifteluță tipică din Korça, unul dintre cele mai importante orașe din Albania.
Carne la grătar

În toată Albania, unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare este carnea la grătar, cunoscută mai ales sub numele de zgara. O veți găsi peste tot, chiar și în restaurantele de pe plajă, dar mai ales în grătarele tipice. Comandă o farfurie mare de carne la grătar amestecată cu o salată și o bere locală și savurează!
Perime ne Zgare

Legumele la grătar sunt populare în Albania și în restul țărilor din Balcani. Vinete, dovlecei, ceapă, ardei, roșii etc., folosite ca aperitiv sau ca garnitură la mâncărurile principale. Dacă vă place să mâncați mâncare vegetariană, nu vă faceți griji, puteți găsi chiar și perime ne zgare pe grătare.
Pește

Situată pe malul mării, Albania este renumită pentru fructele de mare. În restaurantele situate de-a lungul coastei și în principalele orașe de pe Riviera, cum ar fi Vlora și Saranda, puteți mânca pește proaspăt excelent pentru mai puțin de 10 euro (12 dolari). În Albania, trebuie neapărat să mâncați fructe de mare proaspete și să admirați priveliștile fabuloase ale mării de la terasele restaurantelor.
Ce părere aveți despre mâncarea tipic albaneză? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile albaneze sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipic europene. Să mâncăm!