]
Boom-ul culinar al Irlandei înseamnă că bucătarii talentați din întreaga țară creează o bucătărie contemporană incredibilă, dar vechile clasice sunt imbatabile. Profitând de fructele de mare proaspete disponibile pe țărmurile Irlandei, de carnea de vită și de miel crescută pe pășunile sale verzi și, bineînțeles, de gama de produse locale, acestea sunt cele mai bune mâncăruri irlandeze autentice pe care trebuie să le încercați.
The Full Irish

Un mic dejun irlandez va consta, în general, dintr-o combinație de șuncă, cârnați, ouă, roșii prăjite, ciuperci, cartofi prăjiți, budincă neagră și albă (carne de porc cu fulgi de ovăz și, respectiv, budincă neagră) și fasole coaptă. Pâinea prăjită și ceaiul sunt esențiale pentru acest favorit național, care este, de asemenea, un remediu garantat pentru mahmureală după o noapte de băut Guinness.
Irish Stew

Tocănița irlandeză tradițională este poate cel mai cunoscut fel de mâncare din această țară. Folosind ingrediente ieftine, cum ar fi cartofi, morcovi și ceapă, această tocană datează de multe secole și folosește carne de miel, dar adesea se folosește și carne de vită, iar în multe locuri se adaugă Guinness, în caz că nu era suficient de irlandeză.
Stridii din Galway
Această națiune insulară este renumită pentru fructele de mare proaspete, iar vestul Irlandei este renumit pentru cele mai bune stridii din țară. Cele recoltate în Clarinbridge, în comitatul Galway, sunt cunoscute în întreaga lume pentru gustul și calitatea lor superioară.
Iubitorii de fructe de mare ar trebui să participe la Festivalul internațional al stridiilor și fructelor de mare din Galway, unde pot urmări Campionatele irlandeze și mondiale de stridii și pot degusta unele dintre cele mai bune fructe de mare din Atlantic.
Colcannon

Un alt fel de mâncare principală care promovează umilul cartof, colcannon este un piure de cartofi amestecat cu varză sau varză kale. Condimentat cu lapte, unt, sare și piper, acest fel de mâncare se servește de obicei ca acompaniament la șuncă fiartă sau cu șuncă amestecată cu șuncă.
Este un fel de mâncare nostalgică pentru mulți irlandezi și a fost chiar subiectul unui cântec popular din secolul al XIX-lea. La fel ca și barmbrack, acesta este un alt fel de mâncare cu o legătură puternică cu Halloween, când în interior sunt ascunse surprize precum un inel și un degetar. Colcannon va fi disponibil ca garnitură în majoritatea restaurantelor irlandeze autentice.
Șuncă și varză.

Felul de mâncare constă în slănină feliată, fiartă cu varză și cartofi. Uneori se folosește slănină afumată. Se servește cu șunca tăiată în felii și se adaugă o parte din zeama de fierbere. Un alt acompaniament obișnuit al mâncării este sosul alb, care constă din făină, unt și lapte, uneori cu un fel de aromă (de cele mai multe ori pătrunjel).
Cocoși și midii.

Acest fel de mâncare prin excelență din Dublin a fost imortalizat în imnul neoficial al orașului, „Molly Malone”, care spune povestea unei tinere frumoase care vinde pe străzi captura proaspătă a zilei. Cocoșii (scoici mici de apă sărată) și midiile pot fi găsite în orice restaurant irlandez tradițional, de obicei gătite la aburi și servite cu cartofi prăjiți.
Coddle

Puternic asociat cu Dublin, este de obicei compus din resturi de la alte mese, cum ar fi cârnați, șuncă, ceapă și cartofi. Pregătită cu bulionul fiert la foc mic și cu ingredientele înăuntru, această cină poate părea o chestie de ultimă oră, dar este foarte iubită de către locuitorii din Dublin.
Fapt: Se spune că mima a fost mâncarea preferată a dramaturgului Seán O’Casey și a autorului cărții Călătoriile lui Gulliver, Jonathan Swift. Adevărata marcă a unei tradiții din Dublin, apare chiar și în operele lui James Joyce.
Carvery (friptură)

Calvery este ceea ce se numește un fel de mâncare de carne la grătar, care se găsește adesea în baruri și hoteluri și este cel mai des întâlnită la sfârșit de săptămână, în compania unui număr mare de persoane. Adesea luate la un bufet gratuit, cu cantități nelimitate la un preț fix.
Carnea este de obicei însoțită de cartofi prăjiți sau piure de cartofi, legume (de obicei morcovi, păstârnac, mazăre și alte legume tradiționale britanice) și de un sos care este considerat un acompaniament tradițional pentru diferitele feluri de carne (de exemplu, sos de mentă pentru a însoți friptura de miel, sos de mere pentru a însoți friptura de porc…).
Soda Bread (pâine cu sifon)

Rețetele autentice de pâine de sifon irlandeză au fost transmise din tată în fiu de generații întregi. Pâinea cu sifon este o formă de pâine rapidă, ceea ce înseamnă că este fermentată cu altceva decât drojdie, în acest caz bicarbonat de sodiu. Celelalte ingrediente sunt făină, lapte bătut și sare, ceea ce face ca rețeta să fie simplă și rapidă. Disponibilă atât în varianta albă, cât și în cea maro, pâinea de sifon este o gustare sățioasă atunci când este acoperită cu unt irlandez cremos și însoțită de o ceașcă de ceai.
Barmbrack

Barmbrack este un tip de pâine dulce irlandeză făcută cu sultane și sultanină și servită de obicei cu ceai. Această dulceață este deosebit de populară în preajma Halloween-ului, când în mod tradițional se adăugau obiecte în aluat pentru a face un fel de joc festiv de ghicit. Printre obiecte se numărau o monedă, despre care se credea că aduce bogăție, și un inel, care însemna că cel care îl găsește se va căsători în decurs de un an.
Astăzi, supermarketurile și brutăriile irlandeze încă mai vând brăduți de Halloween cu un inel de jucărie ascuns înăuntru. Barmbrack poate fi găsit în multe cafenele și este un dulce pe care mulți localnici îl mănâncă la ora ceaiului.
Boxty (clătite irlandeze).

Un boxty este un tip unic de clătită irlandeză făcută cu cel mai răspândit ingredient al țării: cartoful. Combinând cartofii rași fin și piureul de cartofi, acest amestec se prăjește la tigaie și se servește adesea cu un mic dejun irlandez complet. Cel mai des întâlnit în zone precum Mayo și Sligo, boxty este un fel de mâncare ieftină și sățioasă, consumată de obicei de săracii din Irlanda – se crede că numele provine din irlandezul arán bocht tí, care înseamnă pâine de casă săracă.
Ce părere aveți despre mâncarea tipic irlandeză? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile irlandeze sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipic europene. Să mâncăm!