11 feluri de mâncare tipic luxemburgheze

]

Veți găsi o mare varietate de influențe în bucătăria tradițională luxemburgheză. Mâncarea luxemburgheză combină rusticitatea germană, delicatețea franceză și un pic de aromă iberică. Când vă gândiți la mâncarea din Luxemburg, ar trebui să vă vină în minte porții mari, multă carne, pește, cartofi, fasole și stropi de smântână și vin. Cu siguranță nu este o bucătărie pentru cei care țin dietă, dar este cu siguranță gustoasă.

Deși nu numai atât, vă prezentăm mâncarea tipică luxemburgheză pe care trebuie să o încercați.

Bouneschlupp

Bouneschlupp

Aceasta este o supă groasă din fasole verde și cartofi gătiți cu șuncă și adesea servită cu clătite de cartofi. Uneori se adaugă morcovi, praz, țelină, ceapă, lapte și smântână. Alte supe populare includ bulionul de vită și o supă cremoasă de cartofi și praz numită Gromperenzopp.

F’rell Am Rèisleck

F'rell Am Rèisleck

Luxemburgul nu are ieșire la mare, așa că preparatele tradiționale pe bază de pește se bazează mai degrabă pe apă dulce decât pe apă de mare. Păstrăvul, știuca și racul sunt unii dintre cei mai comuni pești care pot fi găsiți în restaurantele din Luxemburg. F’rell Am Rèisleck este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare, în care păstrăvul este mai întâi prăjit și apoi gătit într-un sos bogat de vin Riesling și smântână. Originare din Belgia, midiile au devenit, de asemenea, unul dintre felurile de mâncare emblematice ale Luxemburgului.

Friture de la Moselle

Originar din regiunea viticolă Moselle din Luxemburg, Friture de la Moselle este un fel de mâncare de pește prăjit care se mănâncă în mod tradițional cu degetele. Diferite tipuri de pești mici de apă dulce sunt curățați și eviscerați (sau lăsați întregi dacă sunt mici), condimentați cu sare și piper, înmuiați mai întâi în suc de lămâie și apoi într-un amestec de făină și ou înainte de a fi prăjiți. Peștele se servește cu felii de lămâie care se storc înainte de a fi mâncat.

Gromperekichelcher

Gromperekichelcher

Aceste delicioase frigărui crocante de cartofi prăjiți sunt una dintre cele mai populare gustări din Luxemburg – le veți găsi la vânzare în piețele și târgurile din întreaga lume. Gromperekichelcher se prepară dintr-un amestec de cartofi rași, ceapă tocată, pătrunjel, ou, făină și sare, apoi se modelează în chiftele aplatizate și se prăjesc. Se consumă calde ca atare sau cu sos de roșii sau de mere. Uneori se mănâncă cu supă.

Huesenziwwi

În timpul sezonului de vânătoare – din octombrie până în decembrie – puteți găsi huesenziwwi în meniurile unor restaurante luxemburgheze. Felul de mâncare este o tocăniță de iepure, în care iepurele este marinat timp de 48 până la 72 de ore înainte de a fi prăjit în untură și flambat cu coniac. Iepurele este servit cu un sos făcut din sânge de iepure sau de vițel, vin roșu și mai mult coniac.

Judd mat gaardebounen

Judd mat gaardebounen

Unii spun că acesta este felul de mâncare național al Luxemburgului. Este o mâncare consistentă și reconfortantă din carne de porc afumată și sărată (judd) cu fasole (gaardebounen). Gâtul de porc afumat este mai întâi înmuiat peste noapte în apă. A doua zi, se pune într-o oală cu legume și mirodenii, cum ar fi frunze de dafin și cuișoare, și se fierbe timp de câteva ore până când se înmoaie. Când este gata, carnea de porc se taie în felii groase și se pune în sos de fasole cremos și se servește cu cartofi, cel mai adesea fierți sau, uneori, prăjiți cu slănină. Dacă comandați acest fel de mâncare într-un restaurant din Luxemburg, mergeți cu un apetit mare, deoarece porțiile sunt de obicei uriașe.

Kuddelfleck și alte feluri de mâncare cu organe comestibile.

Kuddelfleck

În trecut, nicio parte a unui animal nu era irosită. De aceea, în Luxemburg veți găsi în meniu multe feluri de mâncare cu organe comestibile diferite. Printre mâncărurile tradiționale se numără: liewe kniddelen mat sauerkraut (chifteluțe de ficat și varză); traipen (budincă neagră făcută din cap de porc, plămâni, rinichi și limbă amestecate cu varză și pâine), care se prăjește și se servește cu sos de mere; și kuddelfleck, care constă în tripe, îmbrăcate în pesmet și prăjite, apoi servite cu vin alb sau cu un sos de roșii picant.

Paschtéit sau Bouchée à la Reine

Paschtéit sau Bouchée à la Reine

Paschtéit sau Bouchée à la Reine sunt forme mari de aluat cu pufuleți umplute cu pui și ciuperci și amestecate cu un sos cremos sau sos bechamel. Forma de patiserie și conținutul sunt coapte separat; după ce patiseria este coaptă, umplutura este plasată înăuntru și, în final, un mic capac de patiserie este deschis în partea de sus.

Rieslingspaschteit sau pateu Riesling

Rieslingspaschteit sau pateu Riesling

Pateul este un produs de patiserie obișnuit, făcut din carne, întins pe pâine și consumat adesea cu castraveți. Rieslingspaschteit sau Pâté au Riesling este un fel de mâncare tipic luxemburghez în care un pateu gros sau o terină de porc, înconjurat de un aspic cu aromă de Riesling, este copt în aluat pentru a face o plăcintă cu carne. Plăcinta se servește tăiată în felii.

Thüringer

11 feluri de mâncare tipic luxemburgheză 1

Îți plac cârnații germani? Grozav, pentru că Thüringer este o versiune mai picantă a cârnaților germani. Este gustarea tipică pe care o găsești la fiecare colț de stradă din țară. De obicei, se prepară la grătar și se savurează cu o bere rece. Ideal pentru o gustare rapidă și pentru a vă reîncărca bateriile.

Quetschentaart

Quetschentaart

Veți găsi Quetschentaart, care este o tartă deschisă cu prune, în brutăriile din tot Luxemburgul toamna, după ce fructele s-au copt și au fost recoltate. Tarta se prepară în mod tradițional dintr-un tip de prune numite „damson”. Damonii sunt scoși din sâmburi, împărțiți în două și apoi așezați într-o bază de aluat de patiserie dulce înainte de a fi coapte. Prăjitura se servește cu un strop de zahăr. O altă specialitate luxemburgheză obținută din prune este eau de vie, un rachiu de prune incredibil de alcoolic, cu 40-50% alcool.


Ce părere aveți despre mâncarea tipic luxemburgheză? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile luxemburgheze sunt delicioase, vă recomandăm să descoperiți mai multe despre mâncărurile tipice europene. Haideți să mâncăm!

Lasă un comentariu