13 feluri de mâncare tipice din Costa Rica

]

Dacă sunteți curioși să aflați exact cum este bucătăria din Costa Rica, consultați această postare. Dacă doriți să încercați mâncăruri tradiționale din Costa Rica, atunci ar trebui să mergeți la un soda (ceea ce costaricanii numesc restaurante locale). Acolo veți găsi numai mâncare locală din Costa Rica, iar un lucru bun în ceea ce privește mâncatul într-un suc costarican este că, de obicei, este mult mai ieftin decât într-un restaurant pentru turiști.

Rondon

Rondon

Compus din tot ceea ce bucătarul poate „folosi”, Rondon datează din primele zile ale dietelor de subzistență din Caraibe. Deși singurul lucru consistent este că se schimbă, există câteva elemente fundamentale pentru această supă picantă de nucă de cocos. De obicei, veți găsi un cap de pește și diverse capturi ale zilei, împreună cu o varietate de legume rădăcinoase, cum ar fi cartofii dulci și cassava, fierte în lapte de cocos timp de ore întregi la focul deschis de lemne, care conferă o profunzime afumată. Adăugați câțiva ardei iute panamez pentru acea aromă caracteristică, și iată-l: Rondon. Fără îndoială, acesta este felul meu preferat din Costa Rica.

Chifrijo

Chifrijo

Chifrijos sunt cele mai bune mâncăruri de bar din Costa Rica. Este practic un bol de orez, fasole, pico de gallo, chicharrones și guacamole. De obicei, este servit în toate barurile locale și, deși s-ar putea să nu se regăsească în meniu (există unele legi privind brevetele în ceea ce privește numele), puteți întreba barmanul.

Asociați chifrijo cu o bere Imperial (sau un shot de chiliguaro) și practic veți avea Costa Rica într-o singură masă! Locurile noastre preferate pentru un chifrijo sunt restaurantul Posada de la Brujas din San José (în meniul lor se numește Patrol), Isagas Bar din Jaco și Bar Villa Costa din Villarreal. Vă recomand să mergeți la un bar local, deoarece majoritatea barurilor turistice nu le au.

Olla de Carne

Oală de carne

Olla de carne este una dintre puținele mâncăruri de supă pe care le mănâncă aici. Este o supă foarte simplă, dar consistentă și sănătoasă, cu carne de vită, manioc, porumb, plantain verde, taro, igname, morcovi și cartofi. Doar restaurantele locale au oală de vită, dar nu toate au în fiecare zi. Deoarece această supă este cunoscută ca „mâncare pentru mahmureală” și durează ceva timp pentru a fi preparată, restaurantele tind să o facă doar o dată pe săptămână. Locurile noastre preferate pentru olla de carne sunt Soda Sabor Tico din Monteverde și Parada de Bus din La Fortuna.

Cacao proaspătă

Cacao proaspătă

Atunci când păstăile de cacao se coc, acestea arată ca niște mingi de fotbal galbene. Deschideți-le și puteți mânca pulpa albă și fragedă care învelește boabele de cacao (din care obțineți pudra de cacao atunci când le prăjiți și le măcinați de două ori). Gustul dulce-acrișor al fructului vă va oferi o nouă perspectivă asupra a ceea ce credeați că este ciocolata.

Costa Rica are mai multe ferme de cacao, unde puteți face tururi pentru a afla despre importanța culturală a produsului în comunitățile indigene, precum și despre rolul ciocolatei în istoria națiunii. Încercați în sudul Caraibelor, unde veți găsi de toate, de la tururi ale plantațiilor la muzee de ciocolată, cooperative și artizani locali de ciocolată. În drumul dumneavoastră prin satele de coastă, fiți atenți la tarabele de pe marginea drumului care vând unt de cacao făcut în casă.

Picadillo

Un fel de mâncare tipic costarican, veți găsi că picadillo însoțește multe mese, în special casados (vezi mai jos). Picadillos sunt legume tăiate în cuburi, una dintre cele mai comune fiind dovleacul chayote, care sunt fierte și apoi prăjite cu ceapă, morcov, usturoi și, uneori, puțină carne tocată de vită. Deși versiunile variază, întrebați orice Tico și vă va spune că mama lor o face pe cea mai bună.

Gallo pinto

Cocoșul Pinto

Nu poți veni în Costa Rica fără să încerci cel puțin o dată gallo pinto; deși este foarte puțin probabil că vei putea rezista să nu-l mai mănânci. Gallo pinto este servit în mod tradițional la micul dejun, dar poate fi servit și mai târziu în cursul zilei. Gallo pinto este un fel de mâncare din orez, fasole, ceapă, ardei roșu și coriandru. Gallo pinto servit cu ouă, brânză prăjită, banane dulci și tortilla de porumb de casă este un fel de mâncare pentru micul dejun pe care ar trebui să îl savurați.

Căsătorit

Căsătorit

Casado este un fel de mâncare tipic costarican. Deși există tot felul de varietăți ale acestui fel de mâncare, în mod tradițional include orez și fasole, o salată, banane dulci prăjite și o proteină, fie pește, pui, carne de porc sau vită. Unele casados sunt însoțite de o felie de queso fresco, chipsuri sau legume la grătar. Un casado are, în principiu, toate elementele de bază ale unei mese perfect echilibrate și este masa tipică din Costa Rica. Acest fel de mâncare se servește la prânz sau la cină.

Chicharrones

Greaves

Chicharrones sunt ceva ce ar trebui să încercați, dar poate doar o singură dată în timpul vizitei dumneavoastră. Chicharrones sunt o gustare foarte populară, servită la petreceri, întâlniri de familie, baruri și orice alt tip de sărbătoare în Costa Rica. Acestea sunt de-a dreptul delicioase, dar înclină balanța grăsimilor și a colesterolului. Chicharrones sunt șorici de porc prăjite. Este atât de îndrăgit în Costa Rica încât există chiar și un târg anual de Chicharrones în Puriscal pentru a sărbători și a servi cantități masive din acest fel de mâncare delicioasă.

Patacones

Patacones

Patacones sunt făcute din banane verzi. Plantainul verde se curăță de coajă și se taie în bucăți de un sfert până la o jumătate de centimetru grosime și se fierbe rapid pe fiecare parte. Fiecare bucată este apoi aplatizată și prăjită pe ambele părți până când devine crocantă. Acestea sunt apoi acoperite cu var și sare. Uneori sunt servite cu fasole prăjită deasupra și cu avocado, pica de gallo sau salată de varză mărunțită. Este imposibil să mănânci doar una.

Supă neagră

Supă neagră

Nu toate locurile din Costa Rica sunt fierbinți. La altitudini mai mari sau în Central Valley, temperaturile pot fi destul de moderate și uneori chiar reci. În aceste locuri, un bol de sopa negra are cel mai bun gust. Sopa negra este supa tradițională de fasole neagră. Acesta este, de asemenea, răspunsul din Costa Rica la supa de pui cu tăiței și se servește atunci când oamenii sunt bolnavi. Sopa negra se servește de obicei cu două ouă fierte tari, o ceașcă de orez și o garnitură de tortilla de porumb. Un fel de mâncare fierbinte care face bine la suflet.

Supă de fructe de mare

Sopa mariscos este o supă pe bază de roșii care este plină de fructe de mare proaspete. Cel mai bun loc pentru a comanda această supă este într-un oraș de coastă pe malul Pacificului. În acest fel de mâncare gustoasă se găsesc de obicei calmar, creveți, scoici, midii, bucăți de pește alb și uneori legume. Această supă este un gust delicios al oceanului.

Pipa fria

Țeavă rece

Deși, din punct de vedere tehnic, nu este un aliment decât dacă îl mănânci înăuntru – ceea ce este, de asemenea, foarte recomandat – o pipa fria este o necesitate atunci când te afli pe coastă. O pipa fria este o nucă de cocos răcită, care se vinde de obicei pe stradă sau pe plajă pentru un preț cuprins între 1 și 2 dolari. Acolo va fi un bărbat sau o femeie cu un răcitor plin de pipa fria răcită, cu nucile de cocos sparte pe loc. Această băutură incredibil de hidratantă și răcoritoare este revitalizantul perfect pentru amiază.

Ceviche Tico

Ceviche Tico

În timp ce Peru este țara cel mai des asociată cu ceviche, pentru mine, ceviche Tico este un etalon pentru toate celelalte versiuni. Varietatea Tico este curată, ușoară și răcoritoare. Peștele (de obicei biban de mare) se taie în cuburi mici, se amestecă cu ceapă roșie tocată, coriandru și puțin piper roșu, apoi se marinează în suc de citrice. Acidul din citrice gătește delicat carnea, lăsând-o fragedă și gustoasă. Felul de mâncare se servește cu biscuiți sau cu banane prăjite.

Lasă un comentariu