14 feluri de mâncare chinezești tipice

]

Cu o istorie îndelungată, caracteristici unice, numeroase stiluri și o bucătărie rafinată, bucătăria chineză este o componentă importantă a culturii chineze. Mâncărurile tradiționale chinezești sunt renumite pentru culoarea, aroma, gustul, semnificația și aspectul lor.

Iată care sunt cele mai populare feluri de mâncare printre străini și chinezi. Aceste feluri de mâncare sunt disponibile în majoritatea restaurantelor mari din China. Pentru comoditate, vom include și denumirile mâncărurilor în caractere chinezești. Fără alte comentarii, iată câteva preparate tipice chinezești, poftă bună!

Carne de porc dulce-acrișoară (糖醋里脊)

14 feluri de mâncare chinezească tipică 1

Carnea de porc dulce-acrișoară (糖醋里脊) are o culoare roșie-portocalie strălucitoare și un gust dulce-acrișor delicios. La început a existat doar carne de porc dulce-acrișoară, dar pentru a satisface cererea, au existat unele evoluții în acest fel de mâncare. Acum, carnea de porc poate fi înlocuită cu alte ingrediente, cum ar fi pui, carne de vită sau coaste de porc.

Pui Kung Pao (宫保鸡丁)

14 feluri de mâncare chinezească tipică 2

Puiul Kung Pao (宫保鸡丁) este o specialitate faimoasă în stil Sichuan, populară atât în rândul chinezilor, cât și al străinilor. Principalele ingrediente sunt puiul tăiat în cuburi, ardei iute uscat și alune prăjite. Oamenii din țările occidentale au creat un pui gong bao în stil occidental, la care se adaugă legume, sos dulce-acrișor și usturoi zdrobit. Vezi Cum se prepară puiul Kung Pao.

Ma Po Tofu (麻婆豆腐).

14 feluri de mâncare chinezească tipică 3

Ma po tofu (麻婆豆腐) este unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare din bucătăria Chuan, cu o istorie de peste 100 de ani. Ma (麻) descrie o aromă picantă și înțepătoare care provine de la pudra de piper, un tip de condiment utilizat în mod obișnuit în bucătăria Chuan. Tofu lăptos este îmbogățit cu carne tocată de culoare roșie maronie și ceapă verde tocată. Este într-adevăr o delicatesă gustoasă.

Wontons (馄饨).

14 feluri de mâncare chinezească tipică 4

Încă din timpul dinastiei Tang (618-907), oamenii au obiceiul de a mânca wontons (馄饨) la solstițiul de iarnă.

Cea mai versatilă formă a wontonului este un triunghi dreptunghic simplu, asemănător cu tortellini italienești. Wontonii sunt de obicei fierți și serviți în supă sau, uneori, prăjiți. Umplutura wontonilor poate fi carne tocată de porc sau creveți tăiați în cubulețe.

  • În nordul Chinei, wonton-ul este întotdeauna umplut cu țelină (sau varză) și carne tocată de oaie (sau carne de vită sau de porc).
  • În zona Guangdong, wonton-ul este de obicei umplut cu creveți și carne tocată de porc și servit cu tăiței pentru a face tăiței wonton.
  • În Hong Kong, wonton-ul este prăjit în ulei încins până când devine auriu și crocant, fiind numit „wonton prăjit”.
  • În zona Fujian, wonton este servit cu supă ușoară.

Gyoza sau găluște (găluște învelite în făină).

14 feluri de mâncare chinezească tipică 5

Cu o istorie îndelungată, de peste 1.800 de ani, găluștele sunt o mâncare tradițională populară în nordul Chinei. Găluștele (饺子) constau din carne tocată și legume tăiate mărunt, învelite într-o bucată subțire de piele de aluat.

Cele mai populare umpluturi sunt carnea tocată de porc, creveții tocați, puiul măcinat, carnea de vită și legumele. Pot fi fierte, fierte la aburi sau prăjite. Găluștele sunt un fel de mâncare tradițională consumată în ajunul Anului Nou chinezesc. Vezi Cum se fac găluștele chinezești.

Orez prăjit (炒饭)

14 feluri de mâncare chinezească tipică 6

Orezul prăjit (炒饭) este o mâncare chinezească foarte simplă, dar populară. Este un fel de mâncare din orez fiert care este de obicei amestecat cu ceapă verde și carne tocată și amestecat rapid cu ouă.

La fel ca și wonton, orezul prăjit din diferite zone are, de asemenea, arome diferite.

  • Orez prăjit Yangzhou (Yeung Chow): cel mai popular orez prăjit din restaurantele chinezești, de obicei este format din orez, creveți, cârnați cu șuncă și omletă cu ouă, morcovi și fasole verde.
  • Orez prăjit cantonez: orez prăjit cu cârnați, carne de vită în conservă și usturoi tocat.
  • Orez prăjit Fujian: creveți, pui, ciuperci, scoici, morcovi, ouă, roșii și amidon de cartofi sunt transformate într-un sos gros și amestecate cu orez.

Paste Shaanxi înăbușite (炒麻食).

14 feluri de mâncare chinezească tipică 7

Orezul prăjit și tăițeii prăjiți sunt ușor de găsit oriunde în lume. Cu toate acestea, chǎo má shi (炒麻食), care seamănă cu gnocchi, este foarte diferit. Este puțin dulce, dar este fierbinte și consistentă.

Legumele foarte crocante oferă o juxtapunere delicioasă pe lângă grosimea moale a má shi.

Carne de porc Sichuan (水煮肉片)

14 feluri de mâncare chinezească tipică 8

Carnea de porc din Sichuan, de fapt felii de porc picante și poșate (水煮肉片 shuǐzhǔ ròupiàn) este un fel de mâncare celebru din bucătăria Sichuan.

În loc de a găti carnea de porc înăbușită sau prăjită, ceea ce consumă mult ulei și o poate găti foarte ușor, aceasta se fierbe în apă cu un strat de albuș de ou și amidon pentru a-și păstra prospețimea și frăgezimea.

Bulionul de vită este tipic pentru bucătăria Sichuan, cu un gust picant și piperat. Când o veți mânca, veți vedea că fiecare bucată de carne conține sucuri abundente, cu o aromă proaspătă și parfumată de condimente.

Kebab de vită la grătar (烤肉).

14 feluri de mâncare chinezească tipică 9

Kǎo ròu (烤肉) este rația standard de carne în China și poate fi unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare chinezești. Acestea sunt foarte condimentate și provin atât din restaurante, cât și din cărucioare stradale.

Aceste batoane de carne, adesea gătite pe cărbuni aprinși, sunt disponibile în multe variante. Poți găsi carne de porc, miel, vită, pui sau chiar și costiță și alte ciudățenii pe care niciun occidental nu le-ar băga cu plăcere în gură.

Mâncare rece de legume (凉菜)

14 feluri de mâncare chinezească tipică 10

Liáng cài (凉菜), care se traduce literal prin „mâncare rece”, este un sortiment de legume, tofu și alune, servit cu o marinată sau un sos.

Suspecții obișnuiți sunt fasolea verde, castraveții, rădăcina de lotus și varza, printre un sortiment strălucitor de orice altceva pe care casa îl consideră cel mai potrivit pentru felul de mâncare.

Chow Mein (炒面)

14 feluri de mâncare chinezească tipică 11

„Chow mein” (炒面) este pronunția cantoneză a caracterelor chinezești de mai sus, însemnând tăiței prăjiți. În general, acest fel de mâncare prăjită constă din tăiței, carne (de obicei de pui, vită, creveți sau porc), ceapă și țelină.

Pentru a face chow mein, tăițeii trebuie să fie fierți în apă clocotită pentru o vreme. După ce se răcesc, sunt trecute la etapa de prăjire. Vezi Cum se prepară Chow Mein.

Tăiței cu spanac (菠菜面)

14 feluri de mâncare chinezească tipică 12

Acest fel de mâncare, cunoscut sub numele de bō cài miàn (菠菜面) în chineză, include tăiței făcuți manual cu spanac, acoperiți cu orice ingrediente pe care le dorește inima ta.

Xi’an, în centrul Chinei, este renumit pentru tăițeii săi, iar fiecare local din oraș care merită să fie apreciat își face tăițeii de la zero.

Porția de sus are un sos de roșii picant și este acoperită cu ou, cartofi, morcovi, carne de vită și ardei iute.

Rață pekineză prăjită (北京烤鸭)

14 feluri de mâncare chinezească tipică 13

Rața Peking (北京烤鸭) este un fel de mâncare faimos din Beijing, care se bucură de o faimă mondială și este considerat unul dintre felurile de mâncare naționale ale Chinei.

Rața Peking este savurată pentru pielea sa subțire și crocantă. Rățușca Peking feliată este adesea consumată cu clătite, sos de fasole dulce sau soia cu piure de usturoi. Este un fel de mâncare care nu trebuie ratat în Beijing! Citiți mai multe despre Rață la Peking.

Rulouri de primăvară (春卷)

14 feluri de mâncare chinezească tipică 14

Rulourile de primăvară (春卷) sunt un dim-sum cantonez cu formă cilindrică. Umplutura rulourilor de primăvară poate fi de legume sau de carne, iar aroma poate fi dulce sau sărată.

După ce umpluturile sunt înfășurate în rulouri de primăvară, următorul pas este prăjirea. Apoi, rulourile de primăvară capătă culoarea galben-aurie.

Este un fel de mâncare deosebit de popular în Jiangxi, Jiangsu, Shanghai, Fujian, Guangzhou, Shenzhen, Hong Kong etc.


Hei, ce părere ai despre mâncarea chinezească tipică? Delicioasă, nu-i așa? China este o țară foarte frumoasă, cu o cultură străveche. Nu ratați articolul nostru despre cele mai frumoase orașe chinezești din lume, sigur vă veți îndrăgosti de ele!

Lasă un comentariu