]
Republica Cehă este renumită în întreaga lume pentru istoria sa bogată și pentru berea sa uimitoare. Oamenii adoră să călătorească în această țară pentru a vedea castelele maiestuoase, arhitectura unică și capitala fermecătoare a țării, Praga. A mânca ca un localnic și a cunoaște mâncarea tradițională a destinației tale este o altă modalitate de a înțelege mai bine cultura străină. Cehii iubesc carnea și veți vedea zeci de preparate din carne în meniu. Deși sunt mai multe, vă vom arăta care sunt felurile de mâncare tipice pentru Republica Cehă.
Palačinky (clătite cehe)

Când oamenii se gândesc la ce să mănânce în Praga, acest restaurant este aproape întotdeauna în capul listei. Aceste clătite cehești subțiri seamănă cu clătitele franțuzești, dar sunt preparate cu o metodă diferită de gătit și de aluat. De obicei rulată și servită cu umpluturi cum ar fi gem, fructe, cremă sau nuci, este un răsfăț ideal pentru cei care au o poftă de dulce.
Dacă preferați deliciile sărate, optați pentru umpluturi cu carne, brânză și spanac pentru a vă însoți clătita. Această gustare delicioasă poate fi găsită cu ușurință în cafenelele din centrul orașului, precum și în cărucioarele cu mâncare din oraș. Turiștii care călătoresc prin Praga în perioadele festive vor găsi, de asemenea, palačinky vândute în piețele de Crăciun.
Tatarák (carne tocată proaspătă).

Tatarák este carne proaspătă tocată amestecată cu gălbenuș de ou și servită cu o grămadă de condimente. Se poate amesteca totul împreună, dar este mai bine să cereți să fie servit separat. În acest fel veți avea carnea în centrul farfuriei, iar în jurul ei usturoiul, ceapa tocată, sarea, muștarul, piperul, boiaua, castravetele tocat și ketchup sau sos Worcestershire. Amestecați-l, experimentați cu el după bunul plac, puneți-l pe pâine prăjită, amestecați-l în alt mod și vă veți găsi delicios de ocupat pentru cel puțin o jumătate de oră.
Chlebíčky (sandviș cu fața deschisă).

Chlebíčky este o gustare obișnuită care se consumă în mod popular la micul dejun sau la prânz. Este o felie de sandviș, iar deasupra se adaugă o varietate de ingrediente, cum ar fi ouă, salam, șuncă, murături și castraveți.
Koleno (genunchi de porc)

Koleno nu este doar un fel de mâncare de încercat, ci un spectacol în sine. Odată ce comandați acest genunchi de porc uriaș și sunteți servit, cel puțin alți câțiva vizitatori se vor holba la el. Marinat în prealabil în bere neagră și ierburi, este prăjit și servit cu osul înăuntru. Carnea fragedă și gustoasă se desprinde de pe os, lăsând pielea foarte crocantă și un miros irezistibil. Veți avea legume murate, muștar, hrean și cea mai bună bere pentru a se potrivi cu acest fel de mâncare.
Guláš

Guláš este un fel de mâncare originar din Ungaria, dar în Republica Cehă este un aliment de bază pentru localnici. Principala diferență între gulașul ceh și cel maghiar este că gulașul ceh se prepară cu mai multă carne și mai puține legume.
Acest fel de mâncare se prepară folosind carne de vită (uneori de pui sau de porc), iar carnea este înăbușită, acoperită cu mult sos și servită cu pâine. Această pâine este foarte populară și se numește Knedlíky. Acest fel de mâncare va mulțumi pe toată lumea (cu excepția legumelor)!
Vepřo knedlo zelo (carne de porc cu chiftele și varză murată).

Vepřo knedlo zelo poate fi o provocare la pronunție, dar acesta este singurul fel de mâncare peste care nu poți sări atunci când te afli în Republica Cehă. Considerat mâncarea de suflet a țării, acest fel de mâncare are la bază carne de porc cu găluște de pâine și varză murată.
Grilované Klobásy (Hot Dogs)

Grilované Klobásy este o mâncare stradală populară în Republica Cehă. Acestea sunt echivalentul hot-dog-urilor, o chiflă cu cârnați la grătar, servită cu o varietate de sosuri. Practic, le puteți găsi în orice loc turistic, cum ar fi Piața Wenceslas sau lângă Piața Orașului Vechi.
Bramboráky (clătite de cartofi prăjiți).

Bramboráky sunt clătite delicioase de cartofi prăjiți aurii, care poate că nu sunt invenția cehilor, dar sunt foarte populare și pot fi o mică gustare în timp ce așteptați felul principal.
Smažený sýr (brânză prăjită).

Smažený sýr, o brânză prăjită care vă va aminti de batoanele de mozzarella. Servit cu cartofi prăjiți numiți hranolky și un sos tartar picant, acest fel de mâncare este foarte gustos și apetisant. Se găsește cu ușurință la vânzătorii ambulanți din toată Praga, turiștii care au poftă de ceva gustos și crocant vor fi încântați de această delicatesă.
Utopenci (cârnați de porc)

Utopenci este un alt aperitiv care se potrivește perfect cu berea. Cârnații de porc se marinează în oțet cu ceapă, foi de dafin, piper și ierburi aromatice și se consumă reci cu pâine.
Svíčková (file de vită).

Svíčková na smetaně este un fel de mâncare cehă unică și tradițională. Acesta constă în friptură de mușchi de vită înmuiată în sos de legume și servită cu o felie de lămâie, sos de afine, smântână și găluște de pâine. Sună ciudat, dar are un gust bun.
Nakládaný hermelín (brânză murată)

Nakládaný hermelín este o brânză murată servită cu ardei, ceapă, marinată și pâine prăjită cehă. Este foarte cremoasă, picantă și delicioasă.
Trdelník (dulce pe băț).

Aluatul este înfășurat în jurul unui băț de lemn sau de metal și prăjit pe un foc deschis. Aceste batoane de aluat de patiserie sunt acoperite cu zahăr sau scorțișoară. Este un produs de patiserie tradițional slovac, originar din regiunea transilvăneană (de limbă maghiară). Cu toate acestea, este un aliment foarte popular în Republica Cehă. Se găsește adesea la tarabele cu mâncare stradală și este un adevărat spectacol să urmărești cum sunt pregătite.
Ovocné (găluște cu fructe)

Ovocné knedlíky este un desert cehesc dulce constând în găluște proaspete din fructe acoperite cu unt, brânză de vaci, ciocolată sau zahăr pudră. Cu toate acestea, localnicii îl tratează mai degrabă ca pe un fel de mâncare la prânz decât ca pe un desert.
Spuneți-mi, care este mâncarea cehă preferată – există vreun fel de mâncare cehă clasică care nu este inclusă? Spuneți-ne în comentarii!
Ce părere ai avut despre mâncarea cehă? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările europene pe site-ul nostru. Chiar dacă mâncărurile cehe sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!