]
Marocul este o țară preponderent islamică, cu arabi și berberi care își au domiciliul în această țară și toți au contribuit la modelarea bucătăriei marocane prin rețete, metode de gătit și ingrediente tradiționale. Bucătăria marocană a fost influențată și de alte influențe, care au contribuit la crearea mâncărurilor pentru care țara este cunoscută astăzi. Musulmanii andaluzi și evreii marocani au influențat tradițiile culinare din trecut. Puterile coloniale precum Franța, Spania și Portugalia au introdus, de asemenea, idei noi.
Bucătăria marocană tipică de astăzi este goală fără o bună selecție de condimente, cel puțin o oală de tagine, un rulou de copt și un cuptor. Iată câteva dintre cele mai tradiționale feluri de mâncare marocane pe care să le savurați în timpul unei excursii în această țară nord-africană.
Cuscus

Un fel de mâncare tradițională nord-africană cu rădăcini berbere, cușcușul este adesea consumat în Maroc vinerea. De fapt, este posibil să nu fie disponibil în multe restaurante în alte zile ale săptămânii. Găluștele sunt făcute din făină de grâu moale sau de orz și sunt fierte la aburi într-un vas special. Se servește cu diferite tipuri de carne și legume. Cel mai cunoscut cușcuș marocan este cel cu șapte legume. După cum sugerează și numele, felul de mâncare are șapte tipuri diferite de legume, deși conține și carne. Cușcușul se mănâncă de obicei cu mâinile și toată lumea împarte o farfurie comună, deși tot mai multe familii încep să folosească tacâmuri în zilele noastre.
Bissara

Bissara este un fel de mâncare deosebit de popular în regiunile nordice și estice ale Marocului. Este o supă groasă, consistentă și reconfortantă, consumată de obicei ca un mic dejun sățios. Făcut din fasole boabe, este condimentat cu sare, chimen și ardei iute.
Tajine marocan (sau Tagine)

Tajine marocan este diferit de mâncărurile numite tajine din alte țări nord-africane. Gătită într-o oală de lut, care se mai numește și tajine, mâncarea poate conține un sortiment de legume, carne, păsări de curte și fructe de mare. Acest fel de mâncare își ia numele de la oala în care este gătit și de la metoda de gătit, spre deosebire de ingredientele și rețetele propriu-zise. Unul dintre cele mai populare tajine conține pui și lămâie. Acest fel de mâncare se gătește îndelung, în mod tradițional pe cărbuni, iar adăugarea de ierburi, condimente, nuci și ulei de măsline îl face și mai gustos. Tajine este de obicei servit cu bucăți de pâine marocană, care este folosită pentru a lua ingredientele și sosul.
Harira

Harira este o altă supă marocană plină și delicioasă. Ingredientele principale sunt năutul și lintea, cu roșii și condimente ca bază. Se pot adăuga și alte legume, cum ar fi ceapa și țelina, iar unele persoane preferă să includă și bucăți mici de pui sau de miel pentru un plus de proteine și aromă. Fiecare familie poate avea un mod ușor diferit de a pregăti supa, așa că nu fiți surprins dacă nu există două boluri cu același gust. Unora le place să fiarbă și să amestece ingredientele astfel încât supa să fie destul de omogenă, în timp ce altora le place textura când năutul și lintea sunt încă distincte. Se consumă în mod obișnuit în timpul Ramadanului și în lunile mai reci de iarnă.
Tangia

Tangia este o mâncare locală din Marrakech. Mâncarea își ia numele de la tipul de oală asemănătoare urnei în care este gătită. Din punct de vedere istoric, este legat de vânzătorii din souk, deoarece vânzătorii pregăteau adesea o oală pentru un picnic în ziua lor liberă. Oala este umplută cu carne, lămâie, unt sărat, usturoi și condimente, înainte de a fi gătită încet pe cărbuni. În mod tradițional, oamenii își duceau tangia la hammamul local (baie de aburi marocană) și o lăsau să se gătească pe cărbunii care încălzeau apa.
R’fissa

R’fissa este un fel de mâncare tradițională marocană cu rădăcini arabe. Este un fel de tocană făcută din linte, pui, semințe de schinduf și un amestec de condimente. Tocănița se servește pe un pat de creveți răzleți. Are multă savoare și o textură interesantă. Este deosebit de popular în lunile de iarnă și la sărbători. Se obișnuiește ca oamenii să mănânce tocă tocănița dintr-o farfurie mare comună.
Salată marocană

Simplă, dar gustoasă, salata marocană se prepară cu doar câteva ingrediente cheie: roșii, ardei și ceapă, toate tocate mărunt, aromatizate cu chimen și coriandru și stropite cu un strop de ulei de măsline.
Mechoui

Mâncare obișnuită la nunți și la marile sărbători, mechoui este un miel întreg care se gătește încet pe cărbuni la foc deschis. Acesta capătă o aromă afumată de la cărbuni și este gătit până când carnea este fragedă și aproape cade de pe os. Carnea care se topește în gură este asezonată cu un vârf de cuțit de sare și chimen.
Kebaburi maure

Un alt preparat preferat, brochetele sunt, în esență, frigărui de carne; felul de mâncare își ia numele de la cuvântul francez pentru frigărui. Bucățile de miel, ficat, cârnați de miel, pui sau pește sunt înfipte în țepușe și prăjite la grătar, fiind de obicei servite încă pe bețe. Brochetele vin de obicei cu o varietate de garnituri, care pot include măsline, roșii și ardei copți, cartofi prăjiți și orez.
Sardine
Cu o linie de coastă care se întinde atât de-a lungul Oceanului Atlantic, cât și de-a lungul Mării Mediterane, nu este surprinzător faptul că peștele și fructele de mare sunt comune în Maroc. Marocul este unul dintre cei mai mari producători de sardine din lume, iar peștii mici sunt, de asemenea, apreciați la nivel local. Cel mai des întâlnite, bineînțeles, pe coastă, Essaouira și Safi sunt locuri cheie pentru a savura sardine gustoase. Se așază pe o farfurie de sardine la grătar cu poftă.
Amelou
Nu este un aliment în sine, ci un sos, amelou este un acompaniament gros, pe bază de migdale, miere și ulei de argan. Uleiul de argan este cel mai bine cunoscut pentru utilizarea sa în produsele de îngrijire a părului și a pielii, iar mulți oameni sunt surprinși să descopere că are și unele utilizări culinare. Marocul este una dintre puținele țări în care arganii cresc în sălbăticie și cel mai probabil veți găsi amelou în zonele de cultivare a arganului, cum ar fi în jurul Agadir și Essaouira.
Makouda

Makouda este o chiftea de cartofi prăjiți, cu ou, care este adesea folosit pentru a lega cartofii. Oamenii o pot găti acasă, dar este și o mâncare stradală foarte comună. Poate fi consumat ca atare, uneori înmuiat în ketchup de roșii, folosit ca umplutură pentru sandvișuri sau alături de o salată.
B’stilla

B’stilla este o specialitate din Fez și există varietăți dulci și sărate. Este un produs de patiserie filo umplut și copt, servit adesea la nunți și la alte evenimente speciale. Umplutura poate include carne de miel, pui, pește, porumbel, migdale și mirodenii precum scorțișoara și șofranul.
Kefta

Kefta sunt chiftele marocane. Bilele de miel sau de carne tocată de vită sunt adesea preparate la grătar sau la grătar, deși există mai multe moduri de a le găti. Carnea este condimentată înainte de a fi gătită, de obicei cu diferite cantități de sare, piper, chimen, paprika, coriandru, pătrunjel și ceapă, în funcție de preferințele bucătarului.
Întrebări frecvente despre mâncarea marocană
Ce părere aveți despre mâncarea marocană? Aceste feluri de mâncare sunt doar câteva dintre cele mai apetisante preparate pe care le veți găsi în Maroc. Există mai multe tipuri de pâine delicioasă, un produs marocan de bază, și o abundență de dulciuri. Și nu lipsește nici ceaiul de mentă dulce pentru a vă ajuta să digerați totul.