]
Nu există nicio scuză pentru a nu încerca mâncarea tradițională din Nicaragua în timpul călătoriei dumneavoastră: mesele sunt de obicei mai mici de 5 dolari și absolut delicioase. Țara are o mare varietate de preparate culinare, iar fiecare regiune are specialități diferite. De la nuci de cocos și alte arome de pe coasta Caraibelor până la vigorón în Granada, aveți multe de încercat. Citiți mai departe pentru a vă arăta mâncarea nicaraguană pe care trebuie să o încercați în călătoria dumneavoastră în Nicaragua.
Gallo Pinto (Mâncarea națională din Nicaragua)
Orezul și fasolea sunt un aliment de bază în aproape toate dietele din America Centrală, iar mâncarea din Nicaragua nu face excepție. Gallo pinto este un aliment de bază în majoritatea meselor. Orezul și fasolea roșie sunt gătite separat și apoi prăjite împreună pentru a se combina într-o garnitură gustoasă. O veți găsi la toate cele trei mese, pentru că este consistentă, delicioasă și ieftină.
Micul dejun Nica
Gallo Pinto este una dintre componentele principale ale micului dejun tipic, un mic dejun tradițional nicaraguan, care este încărcat cu suficientă energie pentru a te sătura mult după prânz. Nica completo vine cu ouă prăjite sau omletă gătită cu ceapă și ardei tocați, banane prăjite, câteva pătrățele de brânză proaspătă sau prăjită, o grămadă de gallo pinto și o tortilla de porumb proaspătă.
Extraurile tipice includ pico de gallo, un sos vinaigrette din roșii și ceapă tocate fin, și un mic vas de smântână, dar în farfurie se poate găsi și șuncă sau budincă neagră. Combinat cu un suc tropical, cum ar fi pitahaya (fructul dragonului) sau calala (fructul pasiunii), și o cafea locală tare, micul dejun Nica se află în topul celor mai bune mic dejunuri din America.
Tajadas
Plantainurile sunt un alt aliment pe care îl veți găsi aproape peste tot în Nicaragua. Iată o fișă de prezentare a diferitelor tipuri pe care le veți vedea servite:
- Tajadas: Ca și chipsurile, dar făcute din banane. Combinația de dulceață naturală cu un strat ușor de sare este delicioasă într-o zi călduroasă. Le veți găsi ambalate în magazinele alimentare, în benzinării sau oferite ca mâncare stradală.
- Maduros: Banane galbene dulci sărate și caramelizate. Din punct de vedere personal, sunt preferatele mele.
- Tostones: Plantain verde tăiat în bucăți groase și prăjit. Acestea sunt populare în multe țări din America Centrală, iar Nicaragua nu face excepție.
Vigorón
Este simplu, dar delicios. Felul de mâncare este servit pe o farfurie de yucca fiartă (un tubercul, ca și cartofii), acoperită cu chicharron (piele de porc prăjită și crocantă) și acoperită cu salată de varză. Uneori, toate acestea sunt așezate pe o frunză de banană, alteori sunt pur și simplu așezate. În orice caz, mâncarea este un amestec grozav de arome de amidon, crocante și legume proaspete. Această specialitate se găsește mai ales în Granada.
Nacatamal
Ați mâncat vreodată tamale? Tamalele din Nicaragua, sau nacatamales, sunt o variantă excelentă. O frunză de banană este umplută cu masa și alte umpluturi, cum ar fi carne, legume, orez, achiote sau alte condimente.
Desfaceți frunzele de banane și mâncați! Aveți mai multe șanse să le găsiți ca mâncare de stradă decât în meniurile restaurantelor, așa că planificați un prânz ocazional sau o gustare la mijlocul dimineții. Vegetarienii ar trebui să țină cont de faptul că multe dintre ele conțin untură, chiar dacă nu au carne.
Quesillos
Quesillos sunt delicioase, această bombă de colesterol este originară din La Paz Centro și Nagarote, în departamentul León și, de fapt, acolo este cel mai bine să o încercați. Acesta constă într-o tortilla de porumb proaspăt coaptă, care este tăiată în felii subțiri cu o brânză numită quesillo și învelită într-o pungă de plastic. Se adaugă o salată de ceapă murată, iar la final se toarnă deasupra creme fraiche cu puțină sare.
Mâncați ca localnicii: Quesillo va fi servit într-o pungă de plastic transparentă. Deși o poți mânca ca pe un burrito prin deschidere, localnicii o leagă cu un nod, apoi întorc punga cu susul în jos și mușcă o gaură mai mică în colțul de jos. Potrivit localnicilor, are un gust mai bun în acest fel – doar priviți și încercați.
Güirilas
Ușor dulce, ușor sărată – și delicioasă atunci când este combinată cu cașcaval și smântână de casă – güirila (clătită de porumb) este una dintre deliciile gastronomice ale zonei rurale din Nicaragua. Potrivit nicaraguanilor, cele mai bune güirilas se găsesc în nordul țării, în Matagalpa și Sebaco și în împrejurimile acestora, deși locuitorii din Chontales, regiunea producătoare de lapte din țară, revendică și ei coroana.
Elotes (porumb pe știulete).
Există un secret simplu pentru porumbul din Nicaragua, care adaugă un al doilea nivel fantastic de aromă. Totul se află în a doua gătire. Porumbul se gătește în coajă și apoi se reîncălzește pe un grătar atunci când este gata de servire, ceea ce îi permite să își păstreze o mare parte din aromă. Pentru un plus de savoare se adaugă lămâie și sare.
Supa Mondongo
Aceasta este o specialitate din Masatepe, în departamentul Masaya: supa de mondongo se prepară cu mondongo (măruntaie) care se spală în bicarbonat, portocală și lămâie, apoi se toacă și se fierbe cu ceapă, ardei dulce și usturoi. Atunci când tripa este moale, se adaugă orezul și legumele tăiate (chayote, care este asemănător cu dovlecelul, ardeii dulci, ceapa și porumbul). Se servește cu avocado și brânză.
Indio Viejo
Indio Viejo este o supă groasă făcută din masa sau făină de porumb cu carne tocată și ceapă. Are, de asemenea, carne de vită, ceapă, ardei gras, roșii, usturoi, achiote (un condiment sau aromă), yerba buena (o mentă din America Latină) și suc de portocală acră. Are un gust bun, dar trebuie să știți că este destul de groasă și are o textură foarte granulată.
Istoria felului de mâncare: Conform legendei, un grup de conchistadori spanioli înfometați a ajuns într-un sat indigen, cerând să știe ce gătesc localnicii. Un om de trib viclean i-a răspuns: „Doar un indian bătrân care a murit ieri”. Șiretlicul a funcționat, iar spaniolii, șocați de povestea canibalismului, au plecat să atace un alt sat. Întregul trib a râs în timp ce se bucura de mâncarea de porumb care se gătea pe foc.
Rondon
Rondón este un fel de mâncare (supă) care se găsește nu numai în Nicaragua, ci pe toată coasta Caraibelor. De obicei, se prepară cu pește gătit cu ardei dulce, piper, o plantă numită nargan, ceapă, plantain, yucca și new cocoyam. Este o masă cu adevărat delicioasă și merită încercată.
Baho
De obicei, se mănâncă duminica, dar este nevoie de mult timp pentru a-l găti, așa că pregătirea începe sâmbăta. Baho, sau vaho, se prepară cu carne de vită, banane și manioc înfășurate în frunze de bananier și fierte la aburi în apă într-o oală mare.
Churrasco cu Chimichurri
Cuvântul churrasco se referă la orice fel de carne la grătar. Churrasco joacă un rol important în bucătăriile din Uruguay, Brazilia, Bolivia, Argentina, Chile, Columbia, Guatemala și Nicaragua. Se caracterizează prin faptul că este adesea servit cu chimichurri – un sos simplu și aromat, făcut din usturoi, ulei, oțet și ierburi precum pătrunjelul – ale cărui arome vii, acide și ierboase ajută la echilibrarea gustului afumat al cărnii la grătar.
Pebre
Pentru călătorii curajoși, pebre este un fel de mâncare format din cap de porc și alte părți de porc pe care bucătarul le are prin preajmă, cum ar fi ficatul, urechile, limba, fața, carnea, pielea și picioarele. Adăugați niște ceapă, usturoi și achiote, amestecați niște orez în supă și nu numai că veți avea o masă care va satisface un urs negru fără scrupule, dar veți avea și o poveste bună de spus.
Băuturi tipice nicaraguaneze
Pinolillo
Mâncarea din Nicaragua este delicioasă, dar și băuturile sale sunt demne de menționat. Pinolillo se prepară din porumb prăjit și pudră de cacao amestecată cu lapte sau apă. De obicei este îndulcit și poate avea și un vârf de cuțit de scorțișoară sau cuișoare amestecate. Este granulată din cauza făinii de porumb, dar este ciudat de satisfăcătoare. Este o băutură foarte populară, așa că căutați-o la piață și aduceți acasă o pungă cu amestecul de pudră pentru a o împărți cu prietenii dumneavoastră.
De asemenea, acesta pare a fi un moment bun pentru a menționa obiceiul nicaraguan de a servi băuturi în pungi. Atunci când cumpărați o băutură pe stradă, în autobuz sau în piață, sunt șanse mari să nu primiți un pahar sau o sticlă. În schimb, vă vor turna sau vă vor servi băutura într-o pungă de plastic cu pai. Îl leagă bine (nu-l dezleagă NICIODATĂ, decât dacă nu vrei să faci o mare mizerie). Funcționează mai bine decât vă puteți imagina și veți găsi în aceste pungi de toate, de la apă și sucuri până la lapte cu ciocolată și băuturi răcoritoare.
Smoothies
Fiecare dintre ele este făcută cu fructe proaspete, gheață și, uneori, amestecată cu lapte, iaurt sau chiar înghețată. Pentru că fructele sunt foarte proaspete, vor fi mai delicioase (și mai dulci) decât cele cu care sunteți obișnuiți acasă.
Flor de Caña
Romul local, Flor de Caña, este foarte bun și incredibil de ieftin. Puteți cumpăra o sticlă de rom învechit de la magazinul alimentar cu aproximativ 6 dolari sau puteți cumpăra cocktailuri de la orice bar. Cele mai populare băuturi? Rum puro (este mai finuț decât credeți), mojitos, nica libre (rom, cola și un strop generos de lămâie) sau băutura națională: macua este un amestec de rom, suc de guava, lămâie și zahăr.
Deserturi tipice nicaraguaneze
Atolillo
Țările vorbitoare de limbă spaniolă au adoptat adesea dragostea fostei puteri coloniale pentru cremă ca desert. Aici, în Nicaragua, atolillo este varianta locală, în care ouăle, laptele și zahărul sunt combinate cu amidon de porumb, apoi aromatizate cu scorțișoară și vanilie pentru un desert simplu și delicios.
Tres Leches
Acesta este un desert care se găsește în multe zone din America Latină. Versiunea din Nicaragua este o rețetă tradițională, asemănătoare cu flanul din Cuba. Se prepară cu lapte condensat, lapte evaporat și frișcă bătută. Această mâncare din Nicaragua este ideală pentru iubitorii de lactate și face o prăjitură foarte dulce și umedă.
Perrereque
Porumbul este unul dintre ingredientele cheie în mâncarea din Nicaragua. Această pâine de porumb este dulce și umedă. Adesea, aluatul conține și un strop de scorțișoară.
Nucă de cocos Cajeta
Un desert tradițional nicaraguan care este favoritul copiilor și adulților deopotrivă. Se prepară cu nucă de cocos și yucca îndulcite și îngroșate cu dulce. Se formează bile și se coace la cuptor, apoi se acoperă cu nucă de cocos rasă sau cu firimituri de napolitane dulci.