15 cele mai tipice deserturi peruane

]

Am o mărturisire de făcut: îmi plac cu siguranță dulciurile. De aceea îmi plac deserturile peruane. De la blancmanger până la amestecuri de fructe exotice din junglă, le iubesc pe toate. Peruanii sunt foarte mândri de bucătăria lor și adoră să dea o notă specială vechilor preparate.

Așadar, dacă sunteți ca mine și aveți nevoie de o doză de dulce zilnic, aruncați o privire asupra deserturilor tipice peruane care vă vor lăsa cu siguranță o impresie de durată asupra papilelor gustative.

1. Picarones

15 cele mai tipice deserturi peruane 1

Picarones sunt un deliciu popular de la vânzătorii ambulanți din Peru. Seamănă cu o gogoașă dulce, lipicioasă și picantă. Aluatul se prepară cu făină de cartofi dulci și se aruncă în friteuză timp de aproximativ 2 minute, până când devine auriu și crocant. Acestea sunt acoperite cu miere amestecată cu scorțișoară, esență de portocale și alte condimente.

Picarones sunt un tratament perfect în timp ce explorați Lima sau Cuzco într-o după-amiază răcoroasă, dar sunt, de asemenea, delicioase după o cină peruviană consistentă – delicioase!

2. Alfajores făcute cu Manjar Blanco

15 cele mai tipice deserturi peruane 2

Acesta este probabil cel mai popular biscuit din America Latină, preparat în mod diferit în diferite părți ale continentului. În Peru, alfajores se găsesc în piețe, magazine alimentare, brutării și chiar în cărucioare stradale.

Pentru a le face, se lipesc două rondele de biscuiți moi cu manjar blanco și se presară zahăr pudră deasupra. Manjar blanco este, în esență, un dulce de leche peruvian. Rondele de biscuiți sunt făcute cu făină de porumb, ceea ce le face foarte delicate și sfărâmicioase, cu o consistență asemănătoare cu cea a biscuiților cu lapte bătut. Alfajorele sunt uscate, dar dulci, și se potrivesc foarte bine cu o ceașcă de cafea sau ciocolată caldă.

3. Doña Pepa Nougat

15 cele mai tipice deserturi peruane 3

Acesta este un desert peruvian care se prepară cel mai popular în luna octombrie, cu ocazia sărbătorii Señor de los Milagros, dar, de fapt, îl puteți cumpăra pe tot parcursul anului din magazinele alimentare.

Pentru a face nougat de dona pepa, se așază biscuiți cu anason și se ung cu chancaca, un sirop foarte gros și dulce făcut din zahăr de trestie. Apoi, deliciul de biscuiți lipiți este acoperit cu bomboane care seamănă cu bomboane de coajă.

4. Suspiro a la Limeña

15 cele mai tipice deserturi peruane 4

Acest desert clasic peruvian își are originile în Lima secolului al XIX-lea. Numele Suspiro de Limeña se traduce în engleză prin „suspinul doamnei din Lima”.

La baza desertului se află un blancmange, o cremă de caramel care se numește dulce de leche în multe alte regiuni din America de Sud. Apoi se acoperă cu o bezea ușoară de porto și se presară cu scorțișoară. Ia-ți lingura și savurează.

5. Crema Volteada

15 cele mai tipice deserturi peruane 5

Crema volteada – uneori numită flan peruvian – nu este 100% peruană, dar este unul dintre cele mai populare deserturi din țară. Este, de fapt, versiunea peruană a flanului de caramelo.

Este ușor și dulce, ceva de genul unei încrucișări între un jeleu și un cheesecake, și este surprinzător de simplu de făcut. Ai nevoie doar de puțin lapte integral, câteva ouă, zahăr și vanilie.

6. Pionono

15 cele mai tipice deserturi peruane 6

Piononul peruvian este un alt desert decadent de tip blancmange, care se mai numește și jeleu în alte părți ale lumii.

Acest deliciu nu este originar din Peru (multe țări au propria lor versiune), dar faptul că este umplut cu manjar blanco este ceea ce îi dă atingerea peruană. Luați o bucată ca o gustare dulce cu cafea sau serviți-o ca prăjitură de post pentru întreaga petrecere.

7. Înghețată Lucuma

15 cele mai tipice deserturi peruane 7

Acest fruct exotic este cultivat în jungla înaltă din Peru și este aroma perfectă pentru înghețată, prăjituri și dulciuri. Înghețata de lucuma este una dintre preferatele deserturilor peruane datorită aromei sale ciudat de dulci și aromei de arțar. Sincer, gustul este un pic cam greu de descris.

8. Mazamorra Morada

15 cele mai tipice deserturi peruane 8

Mazamorra morada este o budincă peruviană de culoare mov, cu aromă de fructe și scorțișoară. Ingredientul principal este porumbul violet peruvian, sau maiz morada, și are o consistență gelatinoasă.

Acest desert popular din căruciorul de stradă se prepară cu o bază de apă, porumb violet, lămâie, mere, ananas, prune, caise și cireșe, deși combinația exactă poate varia în funcție de ce aveți la îndemână. Se îngroașă apoi cu făină de cartofi dulci și se presară cu scorțișoară. Nu există nimic asemănător și este super delicios.

9. Champus

15 cele mai tipice deserturi peruane 9

Nu, nu ne referim la „champú”. Champus sunt deserturi cu fructe, asemănătoare cu terciul, servite în cărucioarele stradale din toată Lima. Baza este moț (porumb uscat decojit), fructe, făină de porumb și apă.

Fructele pot varia, dar, în mod tradițional, este vorba de o varietate răcoritoare de guanabana proaspătă (poate o cunoașteți sub numele de guanábana), măr, gutui și ananas.

Numele provine de fapt din cuvântul quechua chapusca, care înseamnă amestec. Nu prea dulce, acest desert hrănitor se servește cald și este excelent pentru zilele reci.

10. Fasole strecurată

15 cele mai tipice deserturi peruane 10

Este o fasole dulce afro-peruviană din văile Cañete și Chincha. Frejol colado înseamnă în engleză „fasole strecurată”. OK, poate că frijoles colados nu sună atât de delicios, dar este un desert bogat și delicios, aproape ca o bomboană.

Ingredientele sunt destul de simple, doar fasole neagră, zahăr, cuișoare, anason și lapte. Consistența este ca un piure sau ca o budincă.

11. Placi de faianță

15 cele mai tipice deserturi peruane 11

Tejas sunt trufe tradiționale peruane, născute în Ica, regiunea deșertică a țării. În mod tradițional, acestea au un exterior din fondant de zahăr alb, dar și chocotejas, care au un exterior din ciocolată, sunt, de asemenea, foarte populare. Sub învelișul de acoperire se află un strat de nucă, urmat de o umplutură de blancmange sau de nucă.

Aceste dulciuri decadente au formă de găluște, sunt învelite în hârtie și sunt suveniruri minunate pentru prietenii norocoși de acasă (dacă vă puteți abține să nu le mâncați pe toate în timpul călătoriei).

12. Budincă de orez

15 cele mai tipice deserturi peruane 12

Arroz con leche este, de fapt, un fel de mâncare de budincă de orez de modă veche. Nici preparatul peruvian nu este foarte diferit, dar cu siguranță va fi popular în toată țara. Se găsește, de obicei, în cărucioare stradale, adesea alături de mazamorra morada.

Pentru a o prepara, fierbeți la foc mic orezul, laptele condensat, zahărul, gălbenușurile de ou, untul, scorțișoara și nucșoara până când ajunge la o consistență cremoasă, ca o budincă.

13. Cochinito

15 cele mai tipice deserturi peruane 13

Cochinitos, cunoscuți și sub numele de marranitos și puerquitos, sunt pe cât de drăguți, pe atât de delicioși. Aceste pâini dulci, în formă de purceluș, sunt originare din Mexic, dar au ajuns în multe brutării din Peru (și din SUA).

Denumite uneori purceluși de ghimbir, aceste bunătăți delicioase au o aromă dulce de melasă și scorțișoară. În mod tradițional, acestea ar trebui să aibă o textură moale, mai degrabă ca o mini-paine decât ca un biscuit.

14. Tort de lămâie

15 cele mai tipice deserturi peruane 14

Populară în întreaga lume, plăcinta de lămâie – mai bine cunoscută sub numele de meringue de lămâie – este acel tratament răcoritor de vară la care te aștepți. În Peru, există o întorsătură diferită care îl face unic.

În loc să folosească lămâi, localnicii folosesc lămâile mici și acre peruane pentru a face umplutura. Crusta sfărâmicioasă, cu cremă de lămâie înmuiată de meringa pufoasă, este un adevărat deliciu. Încearcă-l în timpul vizitei tale.

15. Tort de ciocolată

15 cele mai tipice deserturi peruane 15

Bine, știu că o poți găsi oriunde, dar dacă ești un dependent de ciocolată ca mine, poți să te răsfeți cu o felie perfectă de tarta de ciocolată, sau tort de ciocolată, cât timp ești în Peru.

Patiserii peruani știu cum să facă o prăjitură de ciocolată, cu o prăjitură perfectă, umedă, pufoasă și ciocolatie, acoperită cu o glazură de ciocolată delicioasă. Pentru o notă peruviană, unele brutării o acoperă cu un aguaymanto proaspăt.


Ce părere aveți despre deserturile tipice peruane? Sunt cu adevărat delicioase! Apropo, nu uitați să încercați mâncărurile tipice peruane, sunt cu adevărat delicioase!

Lasă un comentariu