]
Veți descoperi că bucătăria cipriotă își ia ingredientele și aromele din mâncarea grecească și turcească. O cină tipic cipriotă va începe cu aperitive, sosuri și salate, urmate de feluri principale, majoritatea pe bază de carne, și se va încheia cu un desert și cafeaua tare tradițională preparată pe insulă. Deși există mai multe, am selectat câteva dintre cele mai tipice mâncăruri cipriote pe care ar trebui să le încercați.
Meze

O selecție tradițională de aperitive calde și reci, meze este practic echivalentul tapas în Cipru. Un fel de mâncare intermediar ar putea include specialități mediteraneene precum Tzatziki, un sos de iaurt preparat cu usturoi, castraveți și ulei de măsline; Tahini, care este o pastă din semințe de susan zdrobite, ulei de măsline, lămâie și usturoi; Taramosalata, un tip de icre de pește amestecate cu piure de cartofi, ulei de măsline, suc de lămâie și ceapă; Hummus, un piure tradițional de năut și sos de tahini; și Haloumi, care se prepară la grătar și se prepară cu brânză de capră moale și brânză de oaie ușoară condimentată.
Kebabs
O selecție de kebaburi preparate în casă și delicioase este o masă foarte tradițională în Cipru. Kebabii sunt în principal bucăți de carne – cum ar fi miel, porc, pui și pește – care sunt gătite pe frigărui și asezonate cu ulei de măsline, oregano și lămâie. Kebabii sunt de obicei serviți cu tzatziki și pâine pita.
Louvi

Louvi sunt mazărea cu ochi negri. Este foarte frecvent ca familiile cipriote să aibă o anumită zi a săptămânii dedicată exclusiv acestei mese delicioase. Este foarte hrănitoare, conține o cantitate bună de proteine și se servește, de obicei, cu legume gătite, cum ar fi sfecla și dovleceii. Odată gătite, este important să adăugați ulei de măsline și suc de lămâie pentru o asezonare cât mai bună.
Souvlaki

Sau „souvla”, așa cum îi spun ciprioții, sunt bucăți de carne – în mod tradițional de miel, porc, pui sau, uneori, vită – servite pe pâine pita cu salată murată, hummus și tzatziki.
În timpul marilor sărbători din Cipru, se servește adesea souvla. Souvla este un grătar în stil cipriot. Bărbații sunt, de obicei, responsabili de prepararea souvla. Ei se bucură de procesul lent de gătire cu un pahar de bere și o discuție bună, în timp ce femeile pregătesc alte feluri de mâncare în bucătărie.
Halloumi
Această brânză, care a apărut în Cipru la mijlocul secolului al XVI-lea, este fabricată din lapte de oaie și de capră. Este clasificată ca fiind o brânză tare, dar este ușor crocantă la exterior și moale în interior, ceea ce face ca halloumi să fie cu adevărat incomparabilă. Halloumi este un produs tradițional cipriot, care concurează în popularitate doar cu vinul cipriot Commandaria, iar în urmă cu 7 ani a fost înregistrat ca produs de marcă cipriotă.
Kleftiko

Kleftiko este un fel de mâncare tradițională din carne de miel care se prepară în cuptor și se gătește timp de minimum 24 de ore în cuptorul de lut, în timp ce este marinat într-un amestec de suc de lămâie și scorțișoară.
Kolokasi

Kolokasi este o legumă rădăcinoasă autohtonă care este asemănătoare cu cartoful dulce. Se găsește doar în Cipru și în alte insule grecești. Există chiar și un festival de kolokasi, unde nenumărați oameni se adună pentru a-și etala mâncărurile familiare. În mod tradițional, se fierbe cu carne de porc într-un sos de roșii și țelină și este cu adevărat delicios!
Makaronia Tou Fournou

Makaronia tou fournou, sau „macaroane la cuptor”, este versiunea cipriotă a mai celebrului fel de mâncare grecesc cunoscut sub numele de pastitsio. Este practic un strat de paste care conține carne tocată de porc condimentată și un sos de brânză.
Ciorbă de trahanzi

În Cipru, este considerată cea mai populară supă, servită de obicei în cele câteva luni reci ale anului. De obicei, se prepară din lapte de capră, puțină sare și grâu, care este apoi transformat în bucăți uscate. Ulterior, se toarnă apă fierbinte peste aceste bucăți uscate și se lasă la înmuiat. Iată cum se prepară tradiționala „sopa de trachanas”. Uneori, în supă se adaugă bulion și halloumi pentru a o face și mai gustoasă.
Moussaka

O caserolă mediteraneană foarte îndrăgită, Moussaka este coaptă în straturi de vinete și miel, acoperite cu sos bechamel, un sos alb făcut din unt și făină fierte în lapte.
Koupepia

Aceste aperitive și delicatese grecești sunt frunze de struguri aburite umplute cu carne tocată (de obicei un amestec de miel sau porc) și orez alb. Este un fel de mâncare simplu, dar care vă va încânta cu siguranță papilele gustative.
Loukoumades

Dacă vă plac dulciurile, nu ratați acest răsfăț! De obicei, puteți cumpăra loukoumades de la vânzătorii ambulanți sau din unele cafenele. Loukoumades poate fi făcut prin prăjirea bilelor de aluat până când acestea devin aurii și apoi se înmoaie în miere – un desert foarte simplu care are un gust divin!
Ekmek Kadayif

Un desert popular din Cipru, care este asemănător cu budinca de pâine, este ekmek kadayif. Alternativ, dacă mierea vă satisface pofta de dulce, o felie de kadeifi, baklava sau galatopureko, toate produse de patiserie dulci făcute cu miere și nuci, vă vor satisface cu siguranță.
Ouzo

Ouzo, faimoasa băutură tradițională grecească și cipriotă, este creată prin dubla distilare a unor vinuri seci selectate, amestecate cu semințe de anason. De asemenea, pe insulă vi se poate oferi Raki, o băutură alcoolică locală cu aromă de anason, care este adesea confundată cu ouzo.
Cafeaua cipriotă
Cafeaua tradițională de pe insulă este puternică datorită faptului că este făcută din boabe de cafea braziliene proaspete, fin măcinate, care sunt fierte pentru a forma o cremă spumoasă cunoscută sub numele de „kaimaki” deasupra. Cei mai mulți localnici îl beau în pahare mici cu zahăr dizolvat (numit „glikis”) sau îl iau mediu dulce (sau „metrios”); în timp ce câțiva curajoși îl beau „sketos” (sau fără zahăr).
Ce părere aveți despre mâncarea tipic cipriotă? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile cipriote sunt rafinate, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipic europene. Să mâncăm!