15 feluri de mâncare tipic slovene

]

Fiind o țară mică, Slovenia are multe mâncăruri tradiționale, care diferă foarte mult unele de altele. Puteți cumpăra produse alimentare și produse de casă slovene la piață și în magazinele specializate. Cum ar fi brânzeturi și produse lactate de calitate superioară, produse din carne maturată, vinuri excelente și miere. Slovenia are una dintre cele mai bogate tradiții apicole din lume. Dar nu numai atât, iată câteva dintre cele mai tipice mâncăruri slovene.

Kranjska Klobasa (cârnați)

Kranjska Klobasa (cârnați)

Acest cârnat puternic afumat este consumat în mod tradițional cu muștar, hrean, pâine, varză murată și napi fermentați. Menționat în scris pentru prima dată în 1896, legenda spune că împăratul Franz Joseph a proclamat odată că nu este un „cârnat obișnuit”, iar noi suntem de acord.

Belokranjska pogača (pâine slovenă).

Belokranjska pogača (pâine slovenă)

Belokranjska pogača este o pâine plată delicioasă, rotundă și savuroasă, care a primit recent denumirea de Specialitate tradițională garantată a Uniunii Europene. Înainte de a se coace, se acoperă cu ou, chimen și sare. Servită caldă, are gust de pâine proaspăt coaptă.

Trnič (brânză slovenă).

Trnič (brânză slovenă)

Brânza slovenă este cea mai romantică brânză din lume! Fabricată în mod tradițional din brânză de vaci, smântână și sare, două brânzeturi Trnič sunt făcute în același timp și modelate într-o formă de pară care seamănă cu forma sânului unei femei. Trnič proaspăt se rade peste paste, risotto, salate și aproape orice fel de mâncare care necesită brânză rasă. Se servește, de asemenea, în felii subțiri stropite cu ulei de măsline sau de semințe de dovleac.

Fapt: Tradiția spune că, la sfârșitul sezonului de pășunat, un cioban dăruia unul dintre ele soției sau iubitei sale în semn de dragoste și fidelitate, iar pe celălalt îl păstra pentru el. Dacă o prezenta unei mirese, era considerată o cerere în căsătorie. Dacă o păstra, accepta propunerea.

Tolminc (brânză semidură)

Tolminc (brânză semidură)

Originară din regiunea Goriška din Valea superioară a Soča, această brânză semidură din lapte crud de vacă este produsă numai în orașele Tolmin, Kobarid și Bovec. Optzeci la sută din laptele folosit pentru fabricarea tomincului provine de la vacile Cika, o rasă indigenă din zonă.

Această brânză tipic slovenă trebuie să fie produsă în conformitate cu reglementări stricte pentru a putea fi numită Tolminc. Este un alt produs sloven care a primit eticheta de denumire de origine protejată din partea Comisiei Europene. Datorită aromei sale pământii și a gustului dulce, a devenit un produs de panificație foarte popular, iar în rândul populației locale este numit „Regele cerului de munte”.

Štruklji (aluat cu umplutură)

Štruklji (aluat cu umplutură)

Štruklji este o altă mâncare tradițională slovenă făcută din aluat cu o varietate de umpluturi. Pot fi consumate ca fel de mâncare individual sau ca garnitură. Acestea pot fi preparate cu diferite tipuri de aluat, coapte sau fierte, sărate sau dulci. Cei mai cunoscuți Štruklji sunt preparați cu cașcaval, tarhon („pehtranovi”), nuci, mere sau semințe de mac.

Jota (supă de fasole, napi și ceapă).

Jota (supă de fasole, napi și ceapă)

Jota este o supă tare, tipică pentru vestul Sloveniei, făcută din napi, fasole, ceapă și, uneori, se adaugă coaste de porc afumate. Acestea sunt ingrediente obișnuite care se găsesc în pivnițele căsuțelor. Sunt ușor de depozitat și pot fi preparate în multe feluri.

Jota poate fi găsită în toată țara, dar cu variații regionale. De exemplu, în regiunea Istria, jota este o tocană groasă făcută din varză acră și fasole, dar fără cartofi. În alte zone, se vor adăuga legume locale sau chiar orz. Acesta este un adevărat fel de mâncare țărănească, dar din cele mai bune.

Bograč (tocană de carne și cartofi).

Bograč (tocană de carne și cartofi).

Cea mai bună și mai complexă tocană slovenă este influențată de Ungaria vecină și de faimosul său gulaș. Provine din Prekmurje, în partea de est a Sloveniei, și este adesea folosit la evenimente precum nunți, petreceri aniversare și alte sărbători. Felul de mâncare combină trei tipuri de carne (de porc, vită și vânat), cartofi, ardei dulce și vin și se prepară într-un cazan pe foc deschis (deși restaurantele folosesc adesea aragazul).

În fiecare august, în micul oraș de frontieră Lendava, capitala mondială a bograč, are loc un eveniment numit bogračijada, unde bucătari profesioniști și amatori se întrec pentru a vedea cine poate face cea mai bună versiune.

Frika (omletă cu brânză și cartofi).

Frika (omletă cu brânză și cartofi)

Această mâncare simplă de omletă din valea Soča se prepară din ouă și brânză rasă (de obicei Tolmin) și se prăjește în grăsime sau ulei, la care se adaugă cartofi, brânză și, uneori, bacon sau cârnați.

Žganci (făină cu greabăn).

Žganci (făină cu creveți)

Žganci este una dintre cele mai simple și mai populare mâncăruri slovene. Mai ales cele făcute din făină de hrișcă și bogat garnisite cu biscuiți. Acestea sunt, de asemenea, considerate un fel de mâncare tipic slovenă de la fermă. De obicei, Žganci se servește cu lapte, iaurt și cafea cu lapte la micul dejun, în timp ce la prânz se servește în principal împreună cu varză fiartă, cârnați și tocănițe de carne.

Idrijski žlikrofi (pungi de aluat umplute).

Idrijski žlikrofi (pungi de patiserie umplute)

Aceste pungi mici de aluat sunt umplute cu cartofi, ceapă, zaseka (grăsime de porc tocată și condimentată), șuncă afumată și condimente. Idrijski žlikrofi” sunt o parte inerentă a orașului Idrija și a trecutului său minier și au fost create de soțiile minerilor. Astăzi, sunt servite în toate restaurantele din oraș. De obicei, sunt servite cu un sos de miel sau de iepure numit bakalca sau asezonate cu biscuiți, unt și brânză. Porția standard de „žlikrofi” este de aproximativ 40 de bucăți.

Prežganka (supă de făină și omletă de ouă amestecate).

Prežganka (supă de făină și omletă de ouă amestecate).

Prežganka este o supă preparată prin prăjirea și rumenirea făinii, adăugarea de apă și sare, iar după ce dă în clocot se adaugă un ou amestecat. Este un fel de mâncare tipic pentru zona rurală din Trieste. Cu toate acestea, în toată Slovenia se produce și ca supliment alimentar pentru tulburări digestive.

Štefani Pečenka (plăcintă cu carne și ouă).

Štefani Pečenka (pâine de carne cu ouă)

Štefani pečenka este o plăcintă cu carne și ouă fierte tari, foarte ușor de preparat. Este o masă slovenă clasică și este binevenită mai ales în timpul anumitor sărbători (de exemplu, de Paște).

Potica (mic dejun sloven)

Potica (desert sloven)

Potica este un desert tradițional servit de Paște și de Crăciun. Aluatul se face cu o umplutură dulce și apoi se rulează pentru a crea o spirală distinctivă în centru. În mod tradițional, se coace într-o formă circulară numită potičnik Inițial, potica era umplută cu nucă, miere și tarhon, dar astăzi se poate găsi cu ciocolată, brânză, alune, mac și chiar nucă de cocos.

Prekmurska gibanica (prăjitură în straturi precomureană).

Prekmurska gibanica (prăjitură în straturi precomureană).

Cea mai cunoscută și mai populară prăjitură slovenă este, de asemenea, o bombă calorică alcătuită din mai multe straturi de mere, nuci, brânză de vaci și umplutură de semințe de mac. Inițial un fel de mâncare festivă servită doar în regiunea Prekmurje, astăzi poate fi găsită în cafenelele și patiseriile din toată țara. Este, de asemenea, un fel de mâncare protejat, ceea ce înseamnă că oricine produce și vinde aluatul sub denumirea de „prekmurska gibanica” trebuie să respecte rețeta tradițională.

Kremna Rezina (tartă cu pufuleți, cremă și vanilie).

Kremna Rezina (aluat cu puf cu cremă și vanilie)

Făcut cu un strat de aluat pufos și umplut cu cremă dulce de vanilie și cremă de lapte, acest produs de patiserie decadent este specialitatea culinară a lacului Bled. Este un desert din care nu veți putea rezista să nu mâncați mai mult de o bucată.

Spune-mi, care este mâncarea ta preferată din Slovenia – există vreun fel de mâncare slovenă clasică care nu este inclusă? Spune-ne în comentarii!


Ce părere aveți despre mâncarea tipic slovenă? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Chiar dacă mâncărurile slovene sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Haideți să mâncăm!

Lasă un comentariu