]
Mâncarea din Azerbaidjan îmbină influențe regionale din Iran, Turcia și Marea Mediterană. Mâncărurile tind să fie pe bază de carne, în special de miel, cu rețete transmise din generație în generație pentru a da diferite arome. Dacă vizitați Azerbaidjanul, iată care sunt alimentele tipice azere pe care ar trebui să le încercați.
Plov (orez din Azerbaidjan)

Plov este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare azere din întreaga țară. Este un preparat clasic din Azerbaidjan, care include orez aromat cu șofran, gătit cu carne, prune, ceapă, ouă, nuci și ierburi proaspete. Există multe moduri diferite de a pregăti plov.
Dolma (rulouri de varză umplute cu carne tocată).

La fel ca și în cazul plovului, există multe moduri diferite de a prepara dolma. În esență, este o mâncare de carne tocată de oaie (uneori amestecată cu orez), înfășurată în frunze de varză sau de viță de vie. Foarte des, însă, veți întâlni dolmas preparate doar cu carne (de miel sau de vită).
Ceea ce este fascinant este că bucățile de dolma rulate sunt atât de mici și perfect îndoite încât pot fi mâncate cu ușurință într-o clipită.
Există, de asemenea, așa-numitul Badımcan dolması, care constă în trei legume diferite (vinete, ardei și roșii) umplute cu carne tocată (de cele mai multe ori – miel) și, uneori, amestecată cu năut.
Kebab (carne)

Carnea este o parte esențială a bucătăriei din Azerbaidjan. Aproape toate mâncărurile sunt preparate cu carne de miel, vită și/sau pasăre. Lyulya kebab este unul dintre cele mai cunoscute mâncăruri naționale și este preparat cu carne tocată de miel, ierburi și condimente. De asemenea, sunt disponibile kebab de pui, kebab de cartofi etc.
Principala diferență între kebab și shashlik este că kebabul este de obicei (dar nu întotdeauna) preparat cu carne tocată, iar shashlik se prepară cu bucăți de carne la frigare (miel, vită, pui, pește). Sunt adesea servite cu lavash (pâine foarte subțire și moale), legume proaspete și sumac.
Qutab (aluat umplut cu carne și legume).

Qutab este un aluat rulat subțire, umplut cu legume, carne tocată, dovleac sau brânză și împăturit în formă de semilună. Poate fi servit ca o gustare ușoară, dar și ca fel principal. Qutabs sunt adesea presărate cu sumac și servite cu sos de iaurt.
Piti (supă din Azerbaidjan)

Piti este o supă națională azeră foarte interesantă. Se gătește în oale de lut și, în funcție de regiunea în care este preparat, există multe variante diferite. Cea mai tipică din Azerbaidjan este Sheki Piti. Se prepară cu bucăți de miel, legume și bulion. Un mod tradițional de a mânca Piti este de a sfărâma pâinea pe o farfurie goală, apoi de a turna peste ea bulionul (mai întâi) și apoi legumele.
Dushbara (găluște umplute cu carne).

Dushbara sunt mici găluște umplute cu carne tocată și gătite într-un bulion gustos de miel. Umpluturile tipice includ carne tocată, roșii și ceapă, servite cu mentă uscată, oțet de vin și usturoi. Supa este absolut delicioasă și orice femeie din Azerbaidjan o poate face. Arta constă în a face găluștele cât mai mici, încercând să încapă 10 într-o lingură.
Lavangi (pui sau pește umplut cu nuci și ceapă).

Lavangi este o mâncare preferată în Azerbaidjan. Nucile, fructele uscate și ceapa sunt umplute în pui sau pește și prăjite pentru a crea o fuziune de arome apetisantă. Este cel mai emblematic pentru partea de sud a țării, în special pentru districtele Lankaran și Neftchala.
Shekerbura (semilună plină de nuci).

Shekerbura este un produs de patiserie în formă de semilună umplut cu nuci, zahăr și cardamom. Ca și pakhlava, este, de asemenea, parte integrantă a bucătăriei naționale azere, precum și unul dintre cele mai emblematice alimente pregătite pentru festivalul Nowruz, care reprezintă luna. Pregătirea sa reunește familia și prietenii. Partea superioară a shekerbura este decorată cu clești speciali numiți maqash.
Kufta Bozbash (găluște)

Chiftele mari fierte într-un bulion delicios cu cartofi, mazăre și oase de miel fac din Kufta Bozbash una dintre supele naționale din Azerbaidjan. În funcție de regiune, bucătarii adaugă diferite tipuri de ingrediente și condimente în bulion și, uneori, includ o prună uscată.
Dovga (supă de iaurt)

Dovga este o supă tradițională azeră de iaurt gătită cu o varietate de ierburi (coriandru, mărar și altele), orez și năut. Poate fi servit cald sau rece, în funcție de sezon.
Jiz biz

În Azerbaidjan, dragostea pentru carne merge dincolo de bucățile tradiționale. În mod tradițional, Jiz biz constă în ficat, rinichi, plămâni, inimă și intestine de oaie, prăjite cu ceapă și cartofi.
Versiunile mai tradiționale ale jiz biz au o varietate de organe, fiecare dintre ele gătite folosind tehnici speciale, deși versiunile moderne pot avea doar ficat de oaie sau de vacă. Un fel de mâncare delicios și nutritiv, jiz biz este totuși bogat în colesterol.
Gem

Vizitați o casă azeră și veți avea imediat în față o ceașcă de ceai și veți vedea pe masă borcane mari de gem. Dulceața se face din diverse fructe, nuci și, ocazional, petale de trandafir.
Shor Gogal (prăjitură cu umplutură de turmeric).

Shor Gogal este o plăcintă sărată cu umplutură aromată, preparată cu turmeric, semințe de fenicul, semințe de anason și alte condimente. Împreună cu celelalte două deserturi (pakhlava și shekerbura), este cadrul perfect pentru Nowruz. Shor Gogal reprezintă soarele.
Pakhlava (aluat dulce umplut cu migdale).

Pakhlava este unul dintre cele mai faimoase deserturi din Azerbaidjan și este, de asemenea, adesea servit cu ceai. Este un aluat dulce în formă de romb umplut cu nuci sau migdale. Este unul dintre cele trei principale dulciuri și produse de patiserie coapte cu ocazia festivalului tradițional de primăvară din Azerbaidjan, Nowruz, care reprezintă focul.
Halva

Dacă ați călătorit în Europa de Est și în Orientul Mijlociu, probabil că ați gustat halva. Versiunea din Azerbaidjan este diferită și este produsă doar în regiunea muntoasă Sheki. Puțini oameni cunosc rețeta secretă a acestei dulciuri, ceea ce o face unică în zonă.
Ceai negru
Ceaiul negru merită o mențiune specială, deoarece ceaiul face parte integrantă din cultura și tradițiile azerilor. Localnicii îl beau la majoritatea meselor, urmând un ritual străvechi transmis din generație în generație.
Spune-mi, care este mâncarea ta preferată din Azerbaidjan – există vreun fel de mâncare azeră clasică care nu este inclusă? Spune-mi în comentarii!
Ce părere aveți despre mâncarea tipică azeră? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările europene pe site-ul nostru. Deși mâncărurile din Azerbaidjan sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!