]
Poate că Belgia, ca țară, a fost eclipsată de vecinii săi mai populari, dar bucătăria regională este suficientă pentru a atrage orice călător serios în această țară rafinată. Belgia a fost mult timp renumită pentru mâncarea sa de tip junk food, însă mâncarea belgiană nu este doar un amestec de mâncăruri apetisante sau junk food; este un amestec rafinat de stiluri alimentare din Franța, Germania și Olanda.
Mâncarea unică este un motiv suficient pentru oricine, în special pentru cei pasionați de mâncare, să planifice o excursie în acest paradis al papilelor gustative! La urma urmei, bucătăria belgiană este făcută mai degrabă pentru gust decât pentru aspect. Iată câteva dintre cele mai tipice mâncăruri belgiene pe care ar trebui să le încercați.
Frieten/Frietjes (cartofi prăjiți belgieni)

Un lucru asupra căruia suntem cu toții de acord este că cartofii belgieni sunt extraordinari. Secretul este să le prăjești de două ori, bineînțeles, asigurându-te că sunt moi în interior și crocante la exterior. Un lucru interesant este că belgienilor le place să o înmoaie în maioneză în loc de ketchup. Poate părea ciudat la început, dar după ce am încercat-o, este o combinație excelentă!
Fapt: Belgienii consideră că cartofii prăjiți au fost inventați de ei, deoarece există înregistrări din 1680, în timp ce în Franța există înregistrări doar din 1770. Cu aceasta, belgienii susțin că motivul pentru care se numește astăzi „cartofi prăjiți” este acela că americanii din timpul Primului Război Mondial (care mâncau această gustare) au avut în mod eronat senzația că se află în Franța – soldații belgieni și cetățenii din jurul lor vorbeau preponderent franceza la acea vreme.
Carbonade flamande (tocană de vițel belgian).

Cele mai multe tocănițe de vițel sau vițel bourguignon se prepară cu vin, dar la cele belgiene se amestecă cu altceva. Ce altceva? Ei bine… bere! Și e geniu pur, e foarte gustoasă și savuroasă! Lekker! Dacă o însoțești cu cartofi prăjiți sau pâine, devine o masă și mai minunată.
Chocolade (ciocolată belgiană)

Belgienii au perfecționat pur și simplu acest tip de gastronomie care trebuie să încerce unul dintre cele mai renumite branduri, cum ar fi Neuhaus (inventatorul pralinei), Godiva, Leonidas și Nirvana. Deși, desigur, există mai multe mărci și magazine în Belgia (cum ar fi Marcolini, Wittamer etc.) care cu siguranță vă pot face să plângeți de bucurie (există peste 2.000 de ciocolatieri în Belgia). Pentru a adăuga la frenezia ciocolatei, în Belgia se oferă ciocolată cu orice. Ciocolata se mănâncă la micul dejun, după ceai, după cafea…
Wafel/Gauffre (napolitane)

Vafele din Belgia nu se numesc vafe belgiene, ci este un termen folosit în alte țări pentru a se referi la un tip de vafe. Există o mulțime de soiuri în țară, cele mai comune 3 sunt:
- Vafe de Liège – mai bogate, mai dense, mai dulci și mai crocante. Are zaharuri perlate și este cel mai comun tip de napolitană disponibilă; este adesea preparată în varietăți simple, cu vanilie și scorțișoară și poate fi acoperită cu cremă, ciocolată, fructe, înghețată etc.
- Vafe de Bruxelles – mai mari, mai ușoare, mai crocante și cu buzunare mai mari. Ușor de identificat, deoarece este dreptunghiulară.
- Galettes campinoises – mai subțiri, dar mai tari și mai crocante. Gălbenușuri, sfărâmicioase și moi la gust (a nu se confunda cu galettes franțuzești, care sunt ca niște clătite).
Stoemp (piure de cartofi cu legume).

O mâncare tipică din Flandra (nordul Belgiei): stoemp este un piure de cartofi cu legume, cum ar fi țelină, șalote și ceapă. Unele restaurante îl oferă cu smântână și/sau lapte și apoi îl însoțesc cu șuncă, ou prăjit, cârnați, carne tocată, pește sau chiar cal (da, se mănâncă și carne de cal).
Sole meunière

Felul clasic de pește belgian este sole meunière, ultima parte a numelui se traduce prin „în felul soției morarului”, adică înmuiat în făină condimentată și apoi sărat într-o cantitate mică de unt. Se adaugă suc de lămâie și puțin pătrunjel tocat pentru a obține un sos bogat de unt brun. Peștele se servește cu cartofi: prăjiți, fierți sau piure. De asemenea, este popular în Franța.
Filet Americain (carne tocată crudă).

Nu comandați acest lucru și nu vă așteptați ca o friptură suculentă să ajungă în farfurie. Filet Americain este carne de vită crudă tocată, asezonată și servită rece, ca o friptură tartare franțuzească. La carnea de vită (care trebuie să fie foarte slabă) se adaugă diverse condimente pentru a da gust: ceapă crudă sau murată, gălbenuș de ou, sos Worcestershire sau Tabasco, ketchup, muștar, pătrunjel, capere, sare, piper și ulei.
Acest fel de mâncare poate fi consumat în două moduri: întins pe pâine sau pe pâine prăjită sau ca masă principală, însoțit de cartofi prăjiți și murături. Dacă îl comandați ca fel principal într-un restaurant, acesta poate fi pregătit la masă, astfel încât să îl puteți servi așa cum vă place.
Moules frites (midii și cartofi prăjiți)

Mâncarea națională neoficială a Belgiei: midii cu cartofi prăjiți. În afară de această combinație, midiile sunt pregătite în multe feluri aici: pot fi simple, într-o cremă de usturoi sau într-o formă numită „Moules marinière” (ca în imaginea de mai sus: are vin alb, șalote, pătrunjel și unt – acest bulion este uimitor).
Paling in’t groen (anghile în verde).

Acest fel de mâncare tradițională flamandă poate fi tradus ca „anghile în verde” și exact asta este: anghile într-un sos foarte, foarte verde. Pescarii obișnuiau să prindă anghilele în râul Scheldt, între Dendermonde și Antwerp, și apoi să pregătească mâncarea cu ierburi proaspete pe care le găseau pe malul râului. În prezent, sosul este preparat dintr-un amestec de ierburi, care poate include cireș, agriș, pătrunjel, mentă, creson, busuioc și cimbru, care trebuie adăugate în ultimul moment pentru a-și păstra culoarea vibrantă. Savurați acest fel de mâncare servit cu cartofi prăjiți sau pâine.
Gentse Waterzooi (tocană)

Gentse Waterzooi este o supă asemănătoare unei tocănițe. Waterzooi provine din vechiul cuvânt flamand zooien, care înseamnă „a fierbe”, iar Gentze arată că supa provine din orașul Ghent. În mod tradițional, se prepară cu pește, cum ar fi crapul, știuca, anghila și bibanul de mare – dar în zilele noastre se prepară cel mai frecvent cu pui – precum și cu legume, cum ar fi morcovii, prazul, cartofii, apoi se îngroașă cu ouă, smântână și unt. De obicei, se servește cu pâine franțuzească prăjită pentru a absorbi supa.
Frikadelen met krieken (chifteluțe cu cireșe).

Un clasic și în Flandra, iar titlul spune totul despre ce este vorba: chifteluțe cu vișine dulci și acrișoare și sirop. Este absolut delicioasă, iar aromele sunt un amestec excelent.
Garnaalkroket (crochete de creveți gri).

Această delicatesă din Marea Nordului poate fi găsită peste tot în Belgia, iar unele restaurante de fructe de mare vă vor servi un bol cu aceste crustacee crocante. Creveții gri, care, în ciuda numelui și a aspectului lor, au un gust dulce și delicat, sunt preparați în diverse moduri; puteți găsi creveți de roșii, roșii proaspete umplute cu salată de creveți, crochete de creveți gri (garnaalkroket în flamandă) sau îi puteți mânca decojiți ca aperitiv cu bere. Acești creveți au fost prinși în mod tradițional de-a lungul coastei belgiene de către pescari călare, fiind încă practicată în satul de coastă Oostduinkerke și făcând parte din lista patrimoniului cultural imaterial al umanității al UNESCO.
Bile de untură (găluște dulci prăjite).

Celebre și în Țările de Jos, acestea sunt niște bile prăjite din aluat dulce. Acestea sunt adesea presărate cu zahăr pudră și servite în conuri de hârtie (de obicei găsite la târguri și piețe de Crăciun).
Rijsttaart/Tarte au Riz (prăjitură de orez).

Se face în tarte mici, ca aceasta, dar există și versiuni mari de tort în brutării. Practic, este un fel de amestec de cremă de orez și lapte/cremă, care este apoi glazurat cu ou.
Gegratineerde witloof/Chicons au gratin (cicoare gratinată).

Acesta este un fel de masă principală pe bază de cartofi gratinați cu endive sau cicoare, de obicei în sos bechamel cu brânză. Un „mod belgian” de preparare este acela în care cicoarea este înfășurată într-o felie de șuncă, acoperită cu gratin, sos bechamel și brânză topită (numit și Witloof met hesp). Ce ziceți de un gratin deosebit?
Speculaas (biscuiți)

Ele pot fi considerate biscuiții naționali neoficiali ai Belgiei. Este un biscuit subțire, foarte crocant, umplut cu caramel, copt cu niște cifre. Consumat de obicei cu cafea, este condimentat și oferă o senzație diferită papilelor gustative.
Ce părere aveți despre mâncarea tipic belgiană? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Chiar dacă mâncărurile belgiene sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipic europene. Să mâncăm!