]
Mâncarea tipică din Ecuador este foarte diversă și delicioasă. În funcție de zona în care vă aflați, vor exista diferite feluri de mâncare. În Anzi, predomină carnea de porc și tuberculii, cum ar fi yucca, în timp ce pe coastă este obișnuit să se mănânce fructe de mare cu lapte de cocos și orez.
În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai bune mâncăruri tipice din Ecuador.
Fanesca

O tocană sacră, foarte tare și groasă, tradiția este de a servi fanesca doar o singură dată pe an, în săptămâna dinaintea duminicii de Paște. Printre alte ingrediente, conține dovleac cu frunze de smochine („sambo”), dovleac și o varietate de fasole – 12 în total – și cereale, inclusiv linte, porumb, fasole fava, pătrunjel și diverse ierburi. Fiecare dintre cele 12 boabe reprezintă un apostol, iar o bucată de cod face aluzie la Iisus. De obicei, se mănâncă doar la prânz, în prezența prietenilor și a familiei.
Hornado

Această carne de porc la grătar pe cărbuni este un fel de mâncare care se găsește adesea la sărbătorile de familie și la evenimentele mai mari. Carnea de porc este, de obicei, proaspăt tăiată de pe porc și servită cu salată, felii de plantain prăjit sau torta de patatas fritas (llapingacho). Unul dintre alimentele mele ecuadoriene preferate, puteți găsi o întreagă secțiune a pieței din Cuenca dedicată hornado.
Chugchucaras

„Chugchucaras” este un cuvânt în limba quechua, limba precolumbiană a localnicilor, care se traduce prin „piele de piept picioare”, cu părți aparținând în mod specific unui porc. Pe lângă bucățile de carne de porc prăjită, șorici de porc și picioare de porc, mâncarea conține porumb fiert (porumb măcinat grosier), cartofi mici, porumb prăjit, plantain și o mică empanada umplută cu brânză. Există o legendă urbană conform căreia carnea de porc este gătită cu apele unui izvor local, San Martin, pentru a-i da un gust „miraculos”.
Pâine guaguas

Guaguas de pan, preparată în timpul sărbătorii Zilei Morților, este o altă mâncare exotică ecuadoriană care are o asociere religioasă unică. Aceste produse de patiserie dulci, umplute cu jeleu, sunt concepute pentru a semăna cu bebelușii înfășurați, deși pot fi, de asemenea, un ecou îndepărtat al tradiției precolumbiene de mumificare a morților. Astfel, nu toate prăjiturile sunt consumate, ci purtate și lăsate pe pietrele de mormânt ale celor decedați. Guaguas – un alt cuvânt Quechua – sunt servite cu o băutură groasă, dulce și purpurie, cunoscută sub numele de colada morada, care conține afine, mure, coajă de ananas, zaharuri și condimente.
Quinoa

Boabele de quinoa au fost un aliment de bază în Anzi încă din societatea pre-Inca. Cea mai des vândută și consumată quinoa este quinoa fildeș, deși quinoa neagră și roșie sunt aproape la fel de populare; studiile sugerează că există până la trei mii de soiuri diferite. Atrăgând din ce în ce mai mult atenția lumii datorită concentrației sale ridicate de proteine și lipsei de gluten, în Ecuador există tot atâtea moduri de a servi quinoa cât și orez, deși mulți se bucură de supa simplă de quinoa, preparată cu ceapă, unt și sare.
Plantain prăjit

Vândut în mod obișnuit la colțuri de stradă, un bananier mare – un văr al bananei – tăiat în două, umplut cu o felie de mozzarella și prăjit la grătar a fost un fast-food popular, ieftin – 1 dolar – și surprinzător de hrănitor timp de zeci de ani în Ecuador.
Ceviche ecuadorian

Ceviche – o porție rece de fructe de mare marinate – este omniprezentă în orice națiune din America Latină care se învecinează cu un ocean, dar ceviche-ul ecuadorian are propriile sale distincții. La fel ca ceviche peruvian, conține biban de mare și creveți. Spre deosebire de varietatea peruană, este servit cu aceleași sucuri în care a fost preparat. De obicei, se servește cu porumb prăjit, floricele de porumb și/sau banană prăjită.
Encebollado

O altă tocană de pește, de data aceasta găsită în cealaltă parte a Ecuadorului, în regiunea de coastă. Encebollado se prepară de obicei cu ton alb, ton sau bonito și se gătește cu manioc și ceapă roșie pentru a obține un fel de mâncare consistent, care se mănâncă de obicei la micul dejun. Ecuadorienii jură că este cel mai bun leac pentru mahmureală pe care îl poți găsi. Merită să încercați, deoarece supa costă doar câțiva dolari.
Pescado Encocado

Una dintre marile arome ale regiunii de coastă din Ecuador, pescado encocado este o mâncare de pește gătit în lapte de cocos. Peștele este combinat cu roșii și ardei, adesea servit cu orez alb și felii de plantain prăjit.
Espumillas

Deși arată ca o înghețată, nu se topesc niciodată. Espumillas sunt vândute pe stradă și nu sunt înghețată, ci o spumă de bezea și sunt aromatizate cu fructe, cum ar fi guava, și acoperite cu sirop și stropi. Poate fi foarte tentant să încerci, dar trebuie să fii foarte atent când le mănânci, deoarece rețeta cere albușuri de ou. Aceste bunătăți stau la soare toată ziua, așa că întrebați care sunt vânzătorii de la care puteți cumpăra în siguranță.
Llapingachos

Llapingachos sunt, din punct de vedere tehnic, chiftele prietenoase de cartofi umplute cu brânză, dar uneori sunt preparate și cu făină din yucca, o rădăcină vegetală. Burgerii sunt, de asemenea, serviți cu sos de arahide. Felul de mâncare provine din orașul Ambato și este deosebit de popular printre locuitorii din zonele înalte ale Ecuadorului.
Morocho

Preparat dintr-o combinație de lapte, zahăr și porumb alb măcinat, originar din Ecuador, morocho – o băutură groasă și dulce, ca și colada morada menționată mai sus – este vândută în mod obișnuit la colțurile străzilor și în piețele în aer liber. Pregătit cu legume și mai puțin zahăr, poate fi oferit și sub formă de supă.
Quimbolitos

Asemănător cu tamale mexicane, quimbolitos au porumb măcinat sau, ocazional, quinoa, înfășurat în frunze de palmier și gătit la aburi. Adesea au sultane și sunt oferite ca desert, dar pot include și carne de vită, pui, piper și un ou fiert tare tăiat în cuburi și pot fi servite ca masă principală.
Bolon de verde

Făcut din plantain verde zdrobit, un bolón de verde este ca o gălușcă mare. Iubitorii de mâncăruri prăjite ar trebui să savureze un bolón de verde, deoarece ingredientul principal este prăjit o dată pentru a-l înmuia, înainte de a fi pasat și amestecat cu carne de porc și/sau brânză, transformat într-o minge și apoi prăjit din nou.
Cuy

Unul dintre cele mai caracteristice și mai renumite tipuri de carne consumate în regiunea andină a țării, iar uneori sunt tocate și incluse în tocănițe. Cel mai popular mod de a servi cuy este prăjit întreg pe grătar, deși trebuie să te obișnuiești să vezi picioarele mici. Citește mai multe despre mâncatul cobaiului.
Yucca prăjită

Rădăcina de manioc – cunoscută și sub numele de manioc – este a treia cea mai populară sursă de carbohidrați din lume, deși este în mare parte necunoscută în America de Nord și Europa. Cassava prăjită este la fel de comună ca și chipsurile. Amidonul fără gluten derivat din rădăcina de manioc este folosit pentru a face tapioca.