]
Bucătăria portugheză este cea mai bună din mai multe motive. Este delicioasă și are întotdeauna condimentele perfecte. Toate ingredientele și aromele sunt puse în valoare. Și cum portughezilor le place carnea și peștele, uneori chiar le amestecă, dar în orice caz, sunt delicioase. Citiți mai departe pentru a afla care sunt cele mai bune mâncăruri portugheze.
Mâncărurile portugheze nu sunt doar ingrediente gustoase care merg bine împreună. Acestea sunt tradiții și amintiri. Acestea au rolul de a aduce familiile împreună duminica. În spatele fiecărui fel de mâncare portugheză se află rețeta unei mame, a unei mătuși, a unei bunici, a unei femei. Acesta este unul dintre motivele pentru care mâncarea portugheză este atât de specială.
Sardinhas assadas

Un platou de sardine proaspete la grătar, sau sardinhas assadas, este o mâncare portugheză tipică de confort. Deși sunt cele mai emblematice din Lisabona și un punct culminant al festivalurilor de vară din capitală, sardinele sunt un fel de mâncare preferat în aproape toate zonele țării. Modul tradițional portughez de a găti sardinele lasă oasele și capetele intacte; pentru a le mânca evitând coloana vertebrală, țineți capul într-o mână și coada în cealaltă, în timp ce mușcați din pește în lateral. O sardină perfect la grătar are o carne albă, gustoasă și fulgurantă și o piele crocantă și afumată.
Francesinha

Francesinha (fată franceză în spaniolă) a fost creată de Daniel David Silva, care locuiește de ceva timp în Franța. După o perioadă de timp, s-a întors în Portugalia cu influențele croque-monsieur, care l-au condus la Francesinha. Acest fel de mâncare portugheză este practic un croque-monsieur îmbunătățit, un sandviș cu șuncă și brânză prăjită.
Acest fel de mâncare portugheză este practic un croque-monsieur, dar are mai multe straturi de brânză și carne, apoi este acoperit cu un sos ușor picant. Se servește cu o garnitură de cartofi prăjiți. Acest fel de mâncare este foarte iubit de portughezi, mai ales în Porto, deoarece acesta a fost orașul de pionierat în care s-a născut Francesinha. Dacă aveți chef să încercați acest fel de mâncare în timp ce vă aflați în Lisabona, puteți merge la restaurantul O Tacinho. Proprietarul restaurantului este din Porto și a adus cu el rețeta Francesinha. Situat pe Rua do 4 de Infantaria, 6, meniul Francesinha costă 12 euro.
Tocană portugheză

Nimeni nu cunoaște adevărata origine a cozido în Portugalia, dar acest fel de mâncare este o comoară gastronomică și fiecare regiune are propria sa variantă. În esență, mâncarea este un fel de mâncare de carne, enchidos (cârnați) și legume fierte încet. În Trás-os-Montes, în nord-estul Portugaliei, cozido conține farinheira (cârnați pane), morcela (cârnați de sânge) și alheira (cârnați umpluți cu un amestec de vânat și pâine). Cozido de Minho conține pui, iar rețetele din Alentejo includ miel. În Algarve, acest fel de mâncare este adesea aromat cu cartofi dulci și mentă. Totuși, cel mai faimos exemplu de cozido portughez provine din insula São Miguel din Azore, unde este gătit sub pământ, în interiorul gheizerelor, cu ajutorul căldurii vulcanice.
Açorda

Açorda, un fel de mâncare preparată cu pâine uscată și ouă poșate, servită într-un bulion de ierburi, este o masă tipică pentru țăranii din Alentej. Cea mai mare regiune din Portugalia, această zonă este cunoscută pentru câmpurile, fermele și podgoriile sale. Deoarece localnicii sunt în mod tradițional lucrători agricoli, mâncăruri precum açorda au oferit o hrană ieftină și simplă, care putea fi ușor personalizată cu ingrediente suplimentare: cu cât familia era mai bogată, cu atât mai bogată era açorda. În interiorul țării, açorda poate fi îmbunătățită cu carne, cum ar fi vânat sălbatic, în timp ce de-a lungul coastei Alentejo este mai probabil să vedeți o versiune care conține creveți sau pește.
Pasteis de Nata

În ciuda numelui lor, nata este cuvântul portughez pentru cremă, aceste delicioase tarte cu cremă, cunoscute sub numele de pasteis de nata, sunt coapte folosind lapte, zahăr, ouă și condimente care intră în compoziția cremei. Pentru a păstra textura crocantă la exterior și cremoasă în interior, produsele de patiserie sunt coapte la temperaturi foarte ridicate și pentru o perioadă scurtă de timp.
Peixinhos da Horta

Deși carnea și fructele de mare domină în mare parte bucătăria portugheză, unele rețete populare sunt perfecte pentru vegetarieni. Una dintre acestea este peixinhos da horta, fasole verde pane prăjită până când devine aurie și crocantă. Când portughezii au ajuns în Japonia în secolul al XVI-lea, este posibil să fi adus cu ei unele tehnici culinare, inclusiv această metodă de aluat în stil tempura. Chiar și cuvântul tempura ar putea proveni din portughezul temperar, care înseamnă „a condimenta”. Peixinhos da horta, care se traduce prin „peștișori din grădină”, datorită asemănării legumelor cu peștișori mici și colorați, se consumă ca antreu sau ca gustare, cu un strop de suc de lămâie deasupra.
Feijoada

Iernile portugheze reci și ploioase necesită mâncare reconfortantă. În regiunea rurală îndepărtată Trás-os-Montes, acest lucru înseamnă o mâncare aburindă și colorată de feijoada à transmontana, o feijoada de fasole roșie sau albă îmbunătățită cu diferite părți de carne de porc (inclusiv urechile și botul în unele rețete), cârnați și legume ușor prăjite. Este savuroasă și aromată – veți simți note de chimen, cuișoare, usturoi și paprika într-o feijoada rurală tradițională. Căutați feijoada de-a lungul coastei și veți găsi probabil variante care înlocuiesc bucățile de porc cu fructe de mare. O versiune foarte apreciată din Aveiro se numește feijoada de búzios, sau tocană de fasole cu bocina.
Sopa da pedra

Sopa da pedra este un fel de mâncare cu o legendă proprie. Potrivit folclorului portughez, un călugăr fără adăpost din satul Almeirim nu avea ce să mănânce, așa că a curățat o piatră și a început să o fiarbă în apă. Pe măsură ce sătenii treceau pe lângă el, fiecare adăuga câte ceva în oala călugărului, inclusiv cartofi, fasole și diferite bucăți de carne. Odată ce supa era robustă și gata, călugărul a îndepărtat piatra și i-a invitat pe săteni să i se alăture pentru sopa da pedra. Povestea și felul de mâncare evidențiază virtutea portugheză a comunității, mai ales în vremuri de criză.
Alheira de Mirandela

Alheira, un tip de cârnați de pasăre, este unul dintre cele mai ieftine și mai comune feluri de mâncare portugheze, dar are și o istorie fascinantă. Când populația evreiască a fost expulzată din Portugalia în 1498, mulți dintre ei s-au ascuns în regiunea muntoasă Trás-os-Montes din nord-estul Portugaliei și și-au practicat religia în secret, pretinzând că s-au convertit la catolicism. O modalitate de a face acest lucru a fost să facă, să expună și să mănânce în mod ostentativ cârnați, astfel încât toată lumea să creadă că aceștia nu mai sunt cușer. Astăzi, acest fel de mâncare este disponibil în orice restaurant sau cafenea din colț.
Orez cu tambur

Tamboril înseamnă peștișor de mare în portugheză și, deși nu este la fel de popular pe plan local ca și codul tradițional, există totuși o varietate uimitoare de feluri de mâncare servite pe coasta portugheză care îl includ. Este adesea gătit într-o tocăniță de dafin, usturoi și roșii cu orez, aproape ca un risotto, pentru a deveni orez tamboril. Caçarola 1 din Figueira da Foz, un oraș de coastă aflat la doar 16 kilometri de Coimbra, pregătește una dintre cele mai bune versiuni de arroz de tamboril din regiune.
Cod

Bacalao, sau bacalao în portugheză, este mai mult decât un fel de mâncare tradițională; este o obsesie națională. Felul de mâncare are chiar și o poreclă proprie, „prietenul credincios”, și este consumat în mod tradițional în ajunul Crăciunului în Portugalia. Există sute de rețete și versiuni diferite ale acestui clasic, dar bacalao al brás este una dintre cele mai bune; o combinație de ceapă, cartofi prăjiți, măsline, pătrunjel, ou și, bineînțeles, cod. Laurentina din Lisabona este specializată în cod și servește cu mândrie acest fel de mâncare din 1976.
Caldeirada de enguias

Aveiro, situat între Porto și Coimbra, este renumit pentru anghilele sale, care sunt cel mai adesea consumate pur și simplu prăjite sau în supă. Pescarii de pe plajele din Murtosa și Torreira, chiar lângă Aveiro, pregătesc o tocană de anghilă condimentată cu șofran și însoțită de ardei. Felul de mâncare, cunoscut sub numele de caldeirada de enguias, se potrivește perfect cu vinurile albe și clare din regiunea Bairrada, la sud de Aveiro. Cel mai bun loc pentru a încerca caldeirada este Bastos, un restaurant de pe plaja Torreira, la doar opt kilometri de Aveiro.
Cataplana cu fructe de mare

Cataplana este o tocană de fructe de mare gătită într-o tigaie dublă de cupru și servită cu orez sau cartofi prăjiți. În timp ce regiunea care o prepară în mod tradițional este Algarve, unul dintre cele mai bune locuri pentru a o încerca este satul de pescari Porto Brandão, chiar peste râu de Lisabona. Se poate ajunge cu mașina, dar majoritatea localnicilor iau feribotul care îi lasă chiar în fața micului grup de restaurante. Cel mai bun loc pentru a savura această tocană bogată de pește este restaurantul Porto Brandão. Pe lângă mâncarea frumoasă, vă puteți bucura de priveliștea glorioasă a Lisabonei pe drumul de dus și de întors.
Porco preto
Porco preto, sau porcul negru, este o specie iberică nativă de porc domestic comun care se găsește în principal în regiunile centrale și sudice ale Portugaliei și Spaniei și care este crescut întotdeauna în sălbăticie. Porco preto conferă jambonului cu picioare negre o aromă deosebit de afumată, iar un alt fel de mâncare popular preparat din acest animal este „secretos”. Acestea sunt bucăți speciale de carne grasă, servite de obicei cu salată și cartofi prăjiți. Cele mai multe ferme de porco preto sunt situate în Alentejo, în sudul Portugaliei, și acolo veți găsi cele mai bune restaurante pentru a savura acest fel de mâncare național. În Évora, Vinho e Noz servește o selecție de preparate din porco preto.
Polvo a lagareiro (caracatiță).

Bucătăria portugheză este renumită pentru fructele de mare, adesea pregătite în cel mai simplu mod; comandați pește proaspăt la grătar la foc mic, asezonat cu lămâie și rozmarin, și vă veți bucura de unele dintre cele mai bune mâncăruri din țară. Uneori, însă, este nevoie de puțină tehnică. Acesta este cazul lui polvo à lagareiro: mai întâi se fierbe o caracatiță întreagă și apoi se prăjește în cuptor cu mult usturoi și ulei de măsline. Orice oraș din țară are un restaurant care servește acest fel de mâncare populară, dar o opțiune excelentă este A Tasquinha din Nazaré, un frumos sat de pe malul mării.
Posta mirandesa

Răspunsul Portugaliei la friptura franceză chateaubriand sau la friptura Fiorentina din Italia este posta mirandesa. Se compune dintr-un file gros de mușchi de vită gătit la foc mare. Secretul gustului incredibil este faptul că carnea provine de la vaci Mirandesa, o rasă originară din regiunea Trás-os-Montes și care se găsește doar în Portugalia. O Mirandês din Miranda do Douro vă va pregăti cea mai bună bucată de vițel pe care o poate oferi Portugalia.
Supa Caçao

În timp ce tubarão este cuvântul comun pentru „rechin” în portugheză, odată ce ajunge la masa dumneavoastră, devine cação. Peștele este marinat în coriandru, lămâie și usturoi înainte de a fi pus la fiert; supa se mănâncă de obicei cu pâine, în special cu o varietate de făină de porumb cunoscută sub numele de broa. Cais da Estação din Sines, pe coasta Alentejo, are în meniu o versiune delicioasă de cação.
Ce părere aveți despre mâncarea tipic portugheză? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile portugheze sunt rafinate, vă recomandăm să descoperiți mai multe despre mâncărurile tipic europene. Să mâncăm!