18 feluri de mâncare tipic bulgărești

]

Mâncarea tradițională bulgară este cu adevărat delicioasă. Sunteți interesat de ce să mâncați în Bulgaria sau care sunt cele mai bune mâncăruri bulgărești? În acest articol vom face o trecere în revistă completă a bucătăriei bulgărești tipice, de la faimoasa salată bulgărească (salata Shopska) la mâncarea națională bulgară, micul dejun bulgăresc, brânza bulgară și vom vorbi chiar și despre unele dintre cele mai bune băuturi alcoolice bulgare pe care trebuie să le încercați.

Personal, am vizitat Bulgaria de mai multe ori în căutare de mâncare tradițională bulgară și avem numai cuvinte bune. În acest articol v-am arătat care sunt mâncărurile tipice bulgărești pe care ar trebui să le încercați. Atenție însă, gastronomia bulgară are arome speciale și mult mai multe feluri de mâncare decât cele pe care vi le arătăm.

Salată Shopska

Salată Shopska

Această salată tipic bulgărească se prepară cu roșii tocate, castraveți, ardei, ceapă, pătrunjel proaspăt și brânză albă rasă. Se poate adăuga ulei vegetal (ulei vegetal), vin sau oțet de cidru (dacă se dorește). Se ornează salata cu brânză rasă și crenguțe de pătrunjel proaspăt, măsline negre sau puțin ardei iute. Acest fel de mâncare este servit în special vara și se potrivește foarte bine cu băuturi spirtoase bulgărești tradiționale și reci, cum ar fi rakia.

Cheverme (friptură întreagă de miel)

Cheverme (friptură întreagă de miel)

Cheverme este una dintre mesele preferate ale bulgarilor. Este un miel întreg, prăjit la proțap pe foc. Timpul de gătire variază, dar poate dura până la 8-10 ore. Deși cheverme se prepară în diferite părți ale țării, tradiția provine din așezările de munte din partea de sud a Bulgariei.

Kapama

Kapama

Kapama este un alt fel de mâncare preferat, preparat mai ales de Crăciun sau de Anul Nou. Acesta constă în cârnați, pui și alte tipuri de carne gătite pentru o perioadă lungă de timp (cel puțin 4-5 ore la foc mic) într-o oală sigilată cu lut. Pentru a obține un gust și o aromă unică, condimentele, cum ar fi piperul negru, piperul roșu, foaia de dafin etc., trebuie să fie selectate cu atenție. Felul de mâncare se servește de obicei cu orez.

Kebapche

Kebapche

Kebapche este o variantă a unuia dintre cele mai clasice feluri de mâncare ale vremurilor noastre din întreaga lume: Kebab. Kebapche, așa cum este numit în Bulgaria, conține carne tocată, condimente și ierburi aromatice rulate într-o chiflă lungă, asemănătoare unui cârnat.

Ceea ce distinge kebabul bulgăresc este faptul că bulgarii rad Sirene, brânza lor albă, peste pâine. Kebapche-ul este o gustare bună atunci când călătoriți în Bulgaria.

Lozovi Sarmi (frunze de struguri umplute).

Lozovi Sarmi

Una dintre mâncărurile bulgărești unice pe care le puteți gusta este Lozovi Sarmi. Consumat adesea ca antreu și uneori chiar ca fel principal, Lozovi Sarmi folosește frunzele de struguri ca bază și le umple cu carne tocată, orez, ierburi, iaurt și multe altele.

Sfat de profesionist: scufundați frunzele umplute în puțin iaurt și puțină apă minerală după fiecare frunză pentru a simți aromele, a spăla mai bine alimentele și a vă curăța palatul în fiecare zi.

Shkembe chorba

Shkembe chorba

Se prepară din tripe de vită și poate fi servit atât cald, cât și rece. Tradiția spune că shkembe chorba este una dintre cele mai bune modalități de a te trezi după o noapte lungă cu mult alcool.

Meshana Skara (Grătar mixt)

Meshana Skara este Sfântul Graal al mâncării bulgărești, mai ales dacă vă place carnea. Grătarul mixt include clasicul kebapche, dar și alte tipuri de carne, cum ar fi kyufte (chifteluțe asemănătoare cu kofta indian), kebab de porc și friptură de porc.

Moussaka

Moussaka

Sunt șanse să fi văzut și mâncat Moussaka în restaurantele din întreaga lume. Acest fel de mâncare a ajuns în Bulgaria din Orientul Mijlociu, când Imperiul Otoman a condus Bulgaria timp de aproape 500 de ani.

Moussaka bulgărească este într-o clasă de sine stătătoare. Felul de mâncare la cuptor vă poate aminti de o lasagna, dar cu mult mai multe legume și ouă. Gustul bogat al ciupercilor locale și al nucșoarei fac ca moussaka bulgară să iasă în evidență și să fie un adevărat răsfăț pentru papilele gustative.

Kiselo Mlyako

Kiselo Mlyako

Iaurtul Kiselo Mlyako este adesea servit cu mâncăruri clasice bulgărești. Este un produs gros, cu un gust acru, iar consumul lui se presupune că este o modalitate bună de a menține bacteriile intestinale sănătoase.

Sarmi

18 feluri de mâncare tipic bulgărească 1

Sarmi se prepară în diferite moduri, folosind diferite tipuri de frunze pentru împachetare și umplutură. Frunzele pot fi fie de varză, fie de viță de vie, iar umplutura variază între orez, carne, legume etc.

Tarator

Tarator

Tarator este o supă bulgărească rece, compusă din iaurt, castraveți, apă și condimente. Argumentele cu privire la originile sale sunt severe, deoarece grecii consideră că bulgarii au furat salata (doar iaurt și castraveți) și au adăugat apă în plus. Unele surse indică faptul că Tarator a fost gătit pentru prima dată în țară, departe de granița grecească, și nu este indicată nicio interacțiune cu tradițiile culinare ale moștenitorilor eleni.

Banitsa

Banitsa

Banitsa este o prăjitură tradițională cu brânză de casă și prăjitură de casă. Poate fi umplută cu brânză, carne, spanac etc. Banitsa este unul dintre cele mai gustoase feluri de mâncare și, cu siguranță, unul dintre simbolurile Bulgariei.

Patatnik

Patatnik

Patatnik este un fel de mâncare foarte tipic din regiunea Rhodope. Rețeta sa conține produse care au fost întotdeauna prezente în cantități mari: cartofi și brânză albă. Chiar și numele său provine de la cuvântul local patat, care înseamnă cartof.

Există mai multe moduri de preparare: la cuptor, prăjit, fiert sau cu felii rulate. În fiecare localitate, la produsele de bază se adaugă diverse condimente. Patatnik poate fi preparat cu sau fără carne.

Rețeta clasică, însă, folosește doar cartofi, brânză albă, un ou, ceapă, condimente – sare, piper, mentă proaspătă și grăsime. Pentru ca vasul să fie copt uniform și să aibă o crustă crocantă delicioasă, trebuie copt la o temperatură scăzută. Când se servește, poate fi garnisit cu iaurt sau legume.

Chushka Biurek (ardei umpluți)

Chushka Biurek

Un fel de mâncare bulgărească perfectă pentru vegetarieni; este făcută din ardei acoperit prăjit și umplut cu ouă și brânză albă. De obicei, se servește ca fel principal, dar poate fi împărțit și ca garnitură.

În mod obișnuit, pentru prepararea acestei mâncăruri se folosesc ardei roșii lungi, serviți într-o tigaie de fontă și înotați într-un sos de roșii delicios. Există, de asemenea, o versiune non-vegetariană, în care ardeii obișnuiți sunt umpluți cu carne tocată și, uneori, cu orez.

Rakia

Rakia

Deși rakia nu este un fel de mâncare, este probabil cea mai populară băutură alcoolică printre națiunile slave de sud, fiind o băutură alcoolică limpede obținută prin distilarea fructelor fermentate, cu un conținut ridicat de alcool, variind între 40% și 95% alc. (80 și 190 grade). Există diferite tipuri de rakia, în funcție de fructele din care se prepară: struguri, prune, caise, pere, mere, cireșe, smochine, gutui. Tradiția de a face rakia este transmisă din generație în generație. Rakia face parte din viața noastră de zi cu zi și este un acompaniament perfect pentru mâncare sau pentru salata Shopska, de exemplu.

Baklava

Baklava

Baklava este un produs de patiserie de post bogat și dulce, făcut din straturi de filo umplute cu nuci tocate, ținute împreună cu sirop sau miere. Dacă vă plac aromele dulci, acesta este desertul dumneavoastră, este ca o explozie de zahăr lipicios în gură (și pe degete!).

Banitsa

Banitsa

Banitsa este un produs de patiserie bulgăresc, consumat de obicei ca desert, dar și la micul dejun. Veți găsi variante dulci și sărate ale acestui aluat cu straturi și unt.

În timp ce versiunile făcute în casă sunt de obicei coapte, banitsa de la fast-food servite pe stradă sunt adesea prăjite. Umpluturile pot varia de la ouă, spanac, dovleac, lapte dulce, iaurt, feta sau alte brânzeturi albe.

Banitul dulce este foarte răspândit mai ales de Crăciun sau de Anul Nou, perioadă în care poți găsi în banitza ta farmece norocoase sau ziceri scrise pe hârtie care să îți aducă noroc.

Prăjitură Garash

Tort Garash

Acest desert nu este la fel de faimos ca baklava sau banitsa, dar este un preparat bulgăresc foarte tradițional. Este o prăjitură cu nuci și ciocolată formată din cinci straturi de 2 mm grosime, din nuci măcinate, albușuri de ou și zahăr. După ce s-au copt și s-au răcit, se așază unul peste altul și se acoperă cu cremă dulce și glazură de ciocolată. Poftă bună!


Ce părere aveți despre mâncarea tipic bulgară? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre mâncarea tipic europeană pe site-ul nostru. Deși mâncărurile bulgărești sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre țările din Europa.

Lasă un comentariu