]
Bucătăria georgiană este variată, deși se caracterizează adesea prin ponderea pe care o acordă aluatului și cărnii. Influențele Europei și ale vecinilor săi din Orientul Mijlociu au dus la crearea unor mese delicioase, colorate și oarecum unice. Fiecare dintre cele nouă regiuni are propriile tradiții culinare și mâncăruri – vă întrebați ce ar trebui să încercați atunci când veniți în Georgia? Iată o listă cu cele mai esențiale alimente pe care trebuie să le încercați.
Khinkali

Această gălușcă de carne este un fel de mâncare popular în Georgia. Făcut din carne tocată, khinkali se fierbe în apă, nu se fierbe la aburi. Astfel, carnea din interior produce un bulion care face ca mâncarea să fie suculentă, fragedă și foarte delicioasă. Este originar din regiunile muntoase ale Georgiei, dar ulterior s-a răspândit în întreaga țară. Deși rețeta originală cere carne, restaurantele oferă și opțiuni vegetariene. Puteți găsi și cartofi, ciuperci sau brânză khinkali.
Khachapuri

Khachapuri este o altă mâncare preferată de mulți georgieni. Este un fel de mâncare asemănător cu pizza, preparată dintr-o brânză locală mai sărată, asemănătoare cu mozzarella, numită Sulguni. Dar, spre deosebire de pizza, brânza nu se află deasupra, ci în interiorul aluatului; astfel, atunci când este coaptă, brânza se topește în interiorul celor două straturi de aluat.
Există diferite tipuri de khachapuri, în funcție de regiune. Toate arată asemănător, dar au doar diferențe minore. Cu toate acestea, doar Adjaruli khachapuri se distinge prin forma și prezentarea sa. Aluatul este modelat ca o barcă și copt într-un cuptor de cărămidă. După ce khachapuri este gata, bucătarul sparge un ou crud deasupra și adaugă un vârf de cuțit de unt. Odată servită, se amestecă totul, se rup capetele crocante ale pâinii în formă de barcă și se înmoaie în amestecul de brânză și unt cu ou.
Mtsvadi

Mtsvadi, un alt element de bază al bucătăriei georgiene, este o bucată de carne pe o frigăruie, friptă la foc deschis. Restaurantele georgiene oferă mtsvadi din diferite tipuri de carne, dar cel mai frecvent este mtsvadi de porc. Georgienii obișnuiesc să mănânce mtsvadi cu un sos local numit tkemali, preparat din prune acrișoare. Există două varietăți de tkemali – roșu (mai dulce) și verde (acru).
Phkhali

Phkhali este un termen general pentru o masă care constă în legume tocate în sos de nucă. Vinetele, varza, spanacul, sfecla și fasolea se amestecă sau se tăvălesc cu sosul făcut din nuci tocate (sau zdrobite în mortar), ierburi, usturoi, ceapă și oțet. Nici o sărbătoare tradițională georgiană sau supra nu este completă fără el. Phkhali este aperitivul numărul unu aici.
Lobiani

Lobiani este asemănător cu khachapuri; singura diferență este umplutura. În timp ce khachapuri necesită brânză, lobiani se prepară cu fasole neagră fiartă și pasată.
Mchadi

Mchadi este o pâine tradițională făcută din făină de porumb și apă și consumată cu brânză. Pe vremuri, când grâul era rar sau când familia era săracă, mchadi avea același rol ca și pâinea. Este încă parte integrantă a bucătăriei georgiene. Există o altă versiune de mchadi, numită chvishtari, care necesită brânză rasă amestecată cu făină de porumb și apă. Este mai brânzoasă și mai blândă.
Lobio

În limba georgiană, cuvântul „lobio” înseamnă „fasole”, iar mâncarea „lobio” este preparată din diverse fasole. Ca și khachapuri, există diferite varietăți de lobio, calde sau reci. Dar cea mai faimoasă mâncare este o supă groasă de fasole neagră, servită cu murături și mchadi.
Ajapsandali

Printre numeroasele variante de ratatouille servite în Europa și în Orientul Mijlociu, se remarcă ajapsandali din vestul Georgiei. În primul rând, este condimentată fără menajamente, iar adjectivul usturoi joacă un rol central. Și, spre deosebire de omologii săi mediteraneeni, unde legumele sunt prea des reduse la piure, ajapsandali este un amestec de vinete tari și ardei crocanți, prăjiți la cuptor, ușor legați în ultimul moment cu piure de roșii proaspete și garnisiți cu o adiere de coriandru tocat. Deși se servește de obicei în lunile târzii de vară, când roșiile și vinetele sunt abundente, proprietățile de încălzire și de curățare a sinusurilor ale ajapsandali fac din acesta o masă optimă și iarna.
Kharcho
Kharcho este cea mai bună mâncare georgiană și a devenit atât de populară în întreaga regiune încât rușii au încorporat-o în rotația standurilor de iarnă. De culoare chihlimbarie și cu miros de usturoi, khmeli suneli (un amestec georgian de cinci condimente) și coriandru, kharcho începe cu carne de pui sau de vită, care este condimentată și prăjită înainte de a fi înmuiată într-un sos îmbogățit cu nuci și înviorat de bucățele de tklapi acru. După câteva ore, când carnea este infuzată cu mirodenii și se desprinde de pe os, kharcho este așezat în boluri și servit alături de coșuri de pâine shoti, un vehicul gustos pentru sucurile rămase.
Chikhirtma

Chikhirtma este o faimoasă supă georgiană. Supa este adesea considerată a fi cel mai bun remediu pentru mahmureală. Se compune din bucăți de pui, ceapă, ouă, făină, oțet, apă și condimente precum sare, foi de dafin și coriandru. Are un gust ușor acrișor și o consistență groasă și cremoasă. Supa se servește de obicei caldă și se ornează cel mai bine cu coriandru proaspăt tocat.
Satsivi

O pastă alimentară obținută din nuci care se folosește în diferite rețete. De asemenea, este folosit ca termen generic pentru o masă de curcan/pui preparată cu această pastă, pe care georgienii o pregătesc în noaptea de Anul Nou. Una dintre varietățile de satsivi este bazhe, care este ușor acidă și este preparată cu oțet de vin roșu.
Elarji

Acest fel de mâncare din regiunea Samegrelo se prepară cu făină de porumb și brânză sulguni. Brânza se adaugă după ce făina de porumb și făina de mălai se îngroașă într-o oală, rezultând o mâncare elastică și cu brânză. Puteți mânca elarji simplu sau puteți adăuga puțin bazhe. O altă varietate de elarji este ghomi – făină de porumb și făină de porumb. Apoi adăugați sulguni în farfurie. La fel ca și elarji, puteți mânca ghomi ca atare, dar de cele mai multe ori este un acompaniament pentru satsivi de pui.
Gebjalia

Acesta este un alt fel de mâncare din regiunea Samegrelo și constă în rulouri de brânză înmuiate într-un amestec de lapte, smântână și nadughi (brânză de tip ricotta). Rulourile de brânză se condimentează cu sare, piper și mentă.
Kubdari

Această plăcintă cu carne este mâncarea națională a regiunii Svaneti. Umplutura de kubdari conține bucăți de carne, care poate fi de porc, de miel sau de capră, aromată cu ceapă și condimente georgiene.
Pâine cu tonuri
Pâinea este o parte esențială a mesei georgiene, iar pâinea tradițională se face într-un cuptor de lut așezat pe podea. Un foc arde în partea de jos încălzind cuptorul. Aluatul de pâine se așează pe pereții cuptorului pentru a se coace.
Salată
Există o selecție limitată de salate tradiționale din bucătăria georgiană. Salata înseamnă, de obicei, roșii, castraveți și ceapă tocate, cu sare și ardei iute verde alături. Cu toate acestea, cum georgienii sunt obsedați de nuci, ei adaugă sos de nuci la această salată simplă, ceea ce o face mult mai delicioasă și oarecum unică.
Jonjoli
Jonjoli sunt germeni murați, aromați cu ulei și ceapă. Se potrivește bine cu lobio, cartofi fierți sau împreună cu alte legume murate, cum ar fi ardei capia, roșii, castraveți și usturoi, pentru a numi doar câteva.
Churchkhela

Churchkhla, adesea numită „Georgian Sneakers”, este o dulceață locală, preparată din nuci și nuci pecan prăjite, înmuiate în suc de struguri și atârnate la uscat. Această bomboană este dulce și satisfăcătoare și reprezintă o gustare excelentă în timpul unei zile lungi de vizitare a obiectivelor turistice din Tbilisi sau din altă parte.
Ce părere aveți despre mâncarea tipic georgiană? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile georgiene sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!