19 feluri de mâncare tipic bosniace

]

Bucătăria bosniacă este una dintre cele mai bune din Europa de Est, cu influențe otomane, mediteraneene și din Europa Centrală. Mâncăruri precum cevapi bosniaci și carne la grătar sunt preferate la cină, în timp ce burecii sunt gustări delicioase. Nu numai atât, dar iată doar câteva dintre mâncărurile pe care trebuie să le încercați în Bosnia și Herțegovina.

Cevapi

Cevapi

Mâncarea națională a Bosniei, cevapi, seamănă cu un cârnat scurt și gros făcut din carne tocată de vită sau de miel. Veți găsi cevapi, kebabul bosniac, în majoritatea restaurantelor și este adesea servit în cinci până la zece bucăți, cu ceapă crudă, smântână și somon.

Somun (pâine pita bosniacă)

Somun (pâine pita bosniacă)

Somun este un tip de pâine plată bosniacă care seamănă cu pâinea pita, care vine cu o farfurie de cevapi. Pâinea cu gust de mestecat provine de la otomanii care au condus Bosnia timp de cinci secole.

Begova Corba

Begova Corba

Puiul fiert la foc mic amestecat cu legume este fiert într-o tocană cremoasă servită într-o oală de lut cu smântână pentru a forma Begova Corba. Acest fel de mâncare, cunoscut și sub numele de supă Bey, este o altă moștenire otomană. Bosniacii mănâncă adesea această mâncare la ocazii speciale și în timpul festivităților.

Supă Tarhana

Supă Tarhana

Tarhana corbasi este originară din Turcia. Supa are un amestec de lapte și iaurt fermentat cu cereale, legume și carne. S-ar putea să vă placă sau nu gustul acru, dar merită încercat dacă îl vedeți în meniu. În mod tradițional, otomanii preparau această supă pentru a conserva alimentele perisabile.

Baklava

Baklava

Baklava nu este un aliment tradițional bosniac, dar desertul dulce umplut cu nuci și miere este disponibil în toată țara. Ca și în regiune, Baklava a fost introdusă în Bosnia de către otomani.

Burek (sau Borek)

Burek

Gustarea omniprezentă în brutăriile din Balcani folosește produse de patiserie filo cu umplutură de carne tocată, spanac, brânză sau cartofi. Puteți cumpăra bureți bosniaci într-o singură felie sau într-o plăcintă mare. Burek-ul costă câteva mărci bosniace și te va sătura pentru câteva ore.

Klepe

Klepe

Balcanii se pricep foarte bine la găluște, Klepe fiind versiunea bosniacă. Imaginați-vă un aluat umplut cu brânză sau cu carne (de miel sau de vită) înainte de a fi gătit la aburi pentru a crea o textură moale asemănătoare ravioli. Klepe vine cu un sos de iaurt sau de usturoi și aproape că se topește în gură.

Grah

Grah

Dacă vă place supa, încercați această supă de fasole bosniacă care se găsește în majoritatea restaurantelor tradiționale. Fasolea cu ceapă, morcovi, ardei și carne se fierbe într-o supă delicioasă și consistentă.

Sogan Dolma

Sogan Dolma

Sogan Dolma, o specialitate din Mostar, umple ceapa cu carne pentru a crea versiunea lor. Dacă o comandați în restaurantele tradiționale din Mostar, așteptați-vă să fie fierbinte și suculentă.

Bosanski Lonac

Bosanski Lonac

Un alt fel de mâncare națională și o altă delicatesă delicioasă pe bază de tocană. Straturi alternative de legume și carne sunt așezate în oală și fierte timp de câteva ore pentru a crea o mâncare consistentă într-un bulion aromat.

Sataras

Sataras

Degustarea uneia dintre cele mai bune mâncăruri vegetariene sănătoase din Sarajevo este o necesitate în capitală. Legumele fierte încet, inclusiv roșiile, ceapa și ardeii, sunt servite ca acompaniament la o tocană suculentă.

Đuveč

Đuveč

Đuveč (sau Djuvec) este o tocană de carne și legume la cuptor, asemănătoare cu ratatouille. În mod tradițional, se prepară într-o caserolă de lut care dă numele preparatului. Carnea poate include pui, porc, miel sau, uneori, carne de vită sau pește, iar legumele pot include ceapă, roșii, ardei, dovlecei (zucchini), vinete, mazăre, cartofi, morcovi și condimentate cu oțet, paprika și alte ierburi.

Pljeskavica

Pljeskavica

Pljeskavica, un burger din carne de porc, vită și miel, este unul dintre preparatele naționale din Serbia și un fast-food preferat dincolo de graniță, în Bosnia. Burgerii picanți vin pe pâine plată cu ceapă, sos și salată de brânză.

Ustipci

Ustipci

Mici biluțe de aluat prăjit crocant cu umplutură dulce, gem sau miere sau cu carne sărată sunt prăjite pentru a obține un deliciu delicios. Cumpărați Ustipci de la brutăria bosniacă sau de la vânzătorii ambulanți. Gustă-le pe cele dulci și sărate și bucură-te de aroma lor.

Tufahija

Tufahija

Un desert popularizat în Bosnia de către otomani. Tufahija este un măr fiert în zahăr cu frișcă și nuci. Localnicii o mănâncă adesea cu cafea bosniacă.

Kadaif

Kadaif

Kadaif este un alt fel de mâncare specială. Este unul dintre cele mai populare deserturi din Bayram, festivalul musulman care încheie Ramadanul.

Ingredientul principal al acestui desert sunt tăițeii kadaif. Tăiețeii Kadaif sunt un tip de paste foarte subțiri, făcute din apă și făină. Felul de mâncare este preparat cu tăiței kadaif, nuci măcinate și sultane. Deși rețeta tradițională nu include migdale, unii oameni preferă să le adauge, deoarece ingredientele sunt foarte uscate de unele singure.

Cafea bosniacă

Cafea bosniacă

Cafeaua bosniacă poate fi o băutură și nu un fel de mâncare, dar este o parte integrantă a culturii care trebuie menționată. Cafeaua este tare și neagră, într-o ceașcă mică, adesea cu un cub de zahăr sau cu o garnitură dulce. Bosniaci de toate vârstele petrec ore întregi stând în cafenea cu prietenii lor.

Bere bosniacă

Bere bosniacă

Băutura de bere locală, sau pivo în limbajul local, are un preț la fel de mare ca și degustarea mâncării naționale pentru unii. Printre berile bosniace se numără Sarajevsko din Bosnia, Nektar din Republica Srpska și Hercegovacka pivovara din Mostar. Dacă vă aflați în Sarajevo, vizitați fabrica de bere din Sarajevo și aflați cum i-a ajutat pe locuitori să supraviețuiască în timpul războiului din Bosnia.

Shisha

Shisha

Sisha nu poate fi clasificat ca un fel de mâncare, dar merită o mențiune specială. Barurile cu narghilea sunt peste tot în Bosnia, în special în Sarajevo. Localnicii socializează, fumează și beau cafea în timp ce discută toată ziua. Când vă aflați în Bosnia, ar trebui să faceți același lucru.


Ce părere aveți despre mâncarea tipic bosniacă? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările europene pe site-ul nostru. Deși mâncărurile bosniace sunt rafinate, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipic europene. Să mâncăm!

Lasă un comentariu