19 feluri de mâncare tipic daneze

]

Danemarca este o țară scandinavă. Capitala, Copenhaga, oferă numeroase opțiuni de luat masa în timpul vizitei. Bucătăria daneză a produs 31 de restaurante cu stele Michelin. Foarte puțini dintre noi sunt familiarizați cu bucătăria daneză, în afară de heringul murat și biscuiții cu unt. De-a lungul anilor, bucătăria a fost puternic influențată de multe alte culturi europene înconjurătoare. Deși există mai multe, iată câteva feluri de mâncare tipic daneze.

Smørrebrød (sandvișuri cu fața deschisă)

Smørrebrød

Smørrebrød sunt sandvișuri cu fața deschisă, acoperite cu o varietate de ingrediente, servite pe pâine de secară. Danezii se bucură de aceste delicatese la prânz. Există mai multe opțiuni disponibile, de la creveți, maioneză și pătrunjel la salate de ton sau de ouă, vegetariene și multe alte opțiuni.

Stjerneskud (pâine de secară cu file de cambulă)

Stjerneskud (pâine de secară cu file de cambulă)

Stjerneskud este un smørrebrød mai puțin cunoscut, dar mai extravagant, și un favorit absolut al danezilor. Stjerneskud este o felie de pâine de secară cu file de cambulă prăjită, acoperită cu creveți, salată verde și caviar Limfjord. Bucurați-vă de un adevărat spectacol danez cu o bere rece și încheiați cu un rachiu.

Stegt flaesk med persillesovs (bucăți de carne de porc cu cartofi și sos de pătrunjel).

Stegt flaesk med persillesovs (bucăți de carne de porc cu cartofi și sos de pătrunjel)

Felul de mâncare preferat al danezilor este stegt flaesk med persillesovs. Acest fel de mâncare tradițională, popular în toată Danemarca, este preparat din burtă de porc, condimentată cu sare și piper și prăjită până când devine crocantă. Se servește cu cartofi fierți și sos de pătrunjel. Vizitatorii pot găsi această specialitate în mai multe restaurante din Copenhaga.

Karbonader (burgeri de porc pane)

Karbonader (burgeri de porc pane)

Karbonader este un fel de mâncare tipic de zi cu zi în Danemarca, cunoscut și sub numele de krebinetter. Înainte, karbonaderul era servit cu mazăre și morcovi în sos alb, dar generației tinere îi place cu salată verde sau cu pâine de secară.

Frikadeller (chiftele daneze).

Frikadeller (chifteluțe daneze)

Chiftelele daneze sunt compuse din carne de vită și de porc, făină, ouă, lapte, ceapă și condimente și se servesc cu pâine de secară sau cartofi. Frikadeller este, de asemenea, un ingredient popular pentru smørrebrød (atât cald, cât și rece). Iar vara, se servesc de obicei cu salată de cartofi.

Koldskål med kammerjunker (supă rece de lapte bătut cu biscuiți).

Koldskål med kammerjunker (bisque rece de lapte bătut cu biscuiți)

Deși koldskål poate fi cumpărat de la magazinul alimentar pe tot parcursul anului, este consumat cel mai des în timpul verii. Koldskål se prepară cu lapte bătut, ouă, zahăr, smântână, vanilie și, uneori, lămâie. Este o cină ușoară perfectă, acoperită cu biscuiți, banane sau căpșuni.

Tartă (pui și sparanghel în tarte).

Tartă (pui și sparanghel în tarte).

Tartinele sunt cochilii de aluat pufos umplute cu pui, sparanghel alb și un sos alb făcut din unt, făină și lapte cu morcovi și mazăre. Un fel de mâncare daneză clasică și una dintre preferatele prânzurilor de Crăciun.

Flæskesteg (friptură de porc daneză)

Flæskesteg (friptură de porc daneză)

Un alt fel de mâncare daneză populară este flæskesteg, care este o friptură de porc. Flæskesteg se servește cu varză roșie, cartofi caramelizați și cartofi fierți cu sos. Unii danezi îl mănâncă în Ajunul Crăciunului, dar este un fel de mâncare obișnuit și duminica.

Boller i karry (Găluște cu curry)

Boller i karry (găluște cu curry)

Boller i karry este un fel de mâncare care constă în găluște de porc într-un sos gros de curry cu felii de măr. Este însoțită de orez și castraveți murați. Acesta este un alt exemplu al varietății bucătăriei daneze.

Leverpostej (pateu de ficat danez)

Leverpostej (pateu de ficat danez)

Pateul de ficat danez este probabil una dintre cele mai tradiționale garnituri pentru pâinea de secară sau albă. De obicei, se mănâncă ca atare, dar multora le place să o completeze cu sfeclă murată sau cu bacon și ciuperci prăjite. Este disponibil peste tot în Danemarca.

Mørbradgryde (file de porc în sos de smântână).

Mørbradgryde (file de porc în sos cremos)

Mørbradgryde este mușchiuleț de porc într-un sos cremos cu șuncă, ciuperci și cârnați. În mod tradițional, se servește cu orez, dar unii danezi îl mănâncă și cu piure de cartofi.

Klarsuppe (supă de chiftele).

Klarsuppe (supă de chiftele)

Imaginați-vă un bol de supă din bulion de pui pur, limpede, cu găluște unse cu unt și chifteluțe mici, aromate cu bucățele de morcov, țelină și ceapă. Este o supă tradițională daneză.

Æbleskiver (clătită sferică)

Æbleskiver (clătită în formă de sferă)

Æbleskiver, denumite și „appeskives”, sunt clătite tradiționale cu o formă sferică distinctivă. Numele înseamnă literal „felii de mere” în daneză, deși merele nu sunt de obicei un ingredient în versiunile actuale. Cu o textură oarecum asemănătoare clătitelor europene încrucișate cu cea a unui popover sau a unei budinci Yorkshire, æbleskiver sunt solide ca o clătită, dar ușoare și pufoase ca un popover.

Æbleflæsk (carne de porc cu mere).

Æbleflæsk (carne de porc și mere)

Carnea de porc cu mere datează de la jumătatea secolului al XVIII-lea, când oamenii de la țară o găteau pentru a le da energie și a le ține de cald în zilele aspre de iarnă. Pe lângă valoarea sa nutritivă, æbleflæsk este și foarte delicioasă, motiv pentru care rețeta a supraviețuit de-a lungul timpului și este servită astăzi în restaurantele din toată Danemarca. După cum probabil ați ghicit, rețeta include carne de porc și mere, precum și ceapă, zahăr și unt, ceea ce îi conferă un gust deosebit.

Æblekage (Apple Charlotte)

Æblekage (Apple Charlotte)

Æblekage (șarlotă de mere) constă în mere înăbușite, îndulcite cu straturi de pesmet prăjit și bezea de migdale zdrobite, acoperite cu frișcă și, uneori, jeleu de coacăze roșii. În Danemarca, acest desert se servește rece.

Pandekager (clătite)

Pandekager (clătite)

Pandekager este, practic, versiunea daneză a clătitelor. Sunt asemănătoare cu crepurile dulci din Franța, dar cu consistența unei clătite subțiri. Acestea sunt acoperite cu gem de căpșuni, zahăr pudră (icing sugar) și o cupă de înghețată de vanilie. O altă varietate disponibilă este Nutella și banane. Sunt un fel de mâncare deosebit de popular în Marțea Grasă din Danemarca. De fapt, ziua a fost redenumită „Ziua Clătitelor” în 2006, ceea ce arată cât de mult își iubesc danezii pandekagerul.

Kanelsnegl (rulou cu scorțișoară).

Kanelsnegl (rulou cu scorțișoară).

Kanelsnegl este rulada daneză cu scorțișoară, cunoscută și sub numele de melcul cu scorțișoară. Ingredientele principale sunt făina, scorțișoara, zahărul și untul, care oferă un gust robust și dulce. Versiunea daneză are o glazură ușoară în loc de glazură, ca în America de Nord. Aceste prăjituri delicioase pot fi găsite în brutăriile din toată Danemarca.

Rødgrød (desert tradițional danez).

Rødgrød (desert tradițional danez)

Rødgrød este un desert tradițional preparat din amidon de cartof pentru a obține o textură cremoasă și amidonoasă. Ingredientele esențiale sunt fructele de pădure roșii, cum ar fi coacăzele roșii, zmeura, căpșunile, murele, cireșele negre cu sâmburi, murele și afinele. Boabele sunt îngroșate și fierte într-un proces de încălzire dublă pentru a crea un compot.

La compotul de fructe de pădure se adaugă rubarbă pentru a reduce dulceața fructelor de pădure și a zahărului. Acest desert tradițional se servește cald sau rece ca desert cu lapte, un amestec de zahăr și lapte cu vanilie, sos de vanilie, frișcă (bătută), înghețată de vanilie sau cremă pentru a echilibra gustul răcoritor al aromelor de fructe.

Gløgg (băutură alcoolică fierbinte)

Gløgg (băutură alcoolică fierbinte)

Glögi, numit și Glühwein sau vin fiert, este o băutură condimentată, de obicei alcoolică, servită fierbinte. Forma originală a Glögi, un lichior condimentat, era folosit pentru a încălzi curierii și poștașii care călătoreau călare sau schiau pe vreme rece în Scandinavia. Producția de glögi începe cu fierberea apei și adăugarea de condimente. După câteva minute de fierbere, amestecul se strecoară și se adaugă, de exemplu, suc de coacăze negre și alcool limpede.

Glögi poate fi folosit și pentru a produce vin. Cele mai frecvente condimente din glögi finlandezi sunt scorțișoara și ghimbirul. Alte condimente comune sunt coaja de portocală și cardamomul. În glögi se folosesc adesea aceleași condimente ca și în biscuiții cu ghimbir. Glögi poate conține, de asemenea, sultane sau migdale.

Alte informații despre alimente daneze

Bere și alcool tradițional danez

Danemarca este un jucător important în istoria berii și, din 2014, are 120 de fabrici de bere daneze, ceea ce face din Danemarca țara cu cel mai mare număr de fabrici de bere pe cap de locuitor. Aceasta este cea mai populară bere și alcool din Danemarca:

  • Carlsberg
  • Tuborg
  • Unibrew Real
  • Harboe
  • Vestfyn
  • Juleøl / Bere de Crăciun (ediție limitată, disponibilă doar de Crăciun)
  • Hvidtøl / o bere albă dulce de malț
  • Schnapps (Akvavit)
  • Mokai și Sommersby

Mic dejun danez

Un mic dejun danez tradițional este servit de obicei acasă. Cei mai mulți danezi mănâncă skyr cu granola sau fructe, cereale sau fulgi de ovăz sau rundstykker, care este o mâncare de dimineață presărată cu semințe sau cereale.

La sfârșit de săptămână (dar nu numai la sfârșit de săptămână), mulți danezi mănâncă un desert la micul dejun, cunoscut sub numele de wienerbrød. Printre cele mai importante tipuri de wienerbrød se numără prăjiturile de melc cu scorțișoară, unt și zahăr pudră. Acestea pot fi cumpărate de la orice brutărie sau de la lanțul de magazine la modă Lagkagehuset.

Deserturi daneze

Danezii iubesc dulciurile, în special prăjiturile, ciocolata și lemnul dulce. De aceea, pentru orice desert sau sărbătoare, includem ceva dulce. Fie că este vorba de sneglekage de casă (prăjitură cu scorțișoară și glazură) sau de prăjitura cu căpșuni – regele prăjiturilor – desertul danez este pur și simplu cel mai bun.

Iată câteva exemple de deserturi daneze:

  • Tort de ciocolată / fondant de ciocolată cu înghețată.
  • Înghețată
  • Tort de căpșuni
  • Rød grød med fløde / Budincă de căpșuni cu cremă
  • Koldskål
  • Æblekage
  • Brânză cu lămâie (cu siguranță ceva ce ar servi bunica).
  • Risalamande (de Crăciun)
  • Căpșuni proaspete cu zahăr, lapte și puțină smântână (vara).

Mâncare daneză de Crăciun

Oh, mâncare daneză de Crăciun. Aș putea continua la nesfârșit despre acest lucru, dar hai să fim scurți. Mâncarea tradițională daneză de Crăciun include:

  • În Ajunul Crăciunului: Friptură de rață (sau friptură de porc) cu cartofi caramelizați, cartofi fierți și sos.
  • Risalamande (budincă de orez rece cu frișcă, zahăr, vanilie și migdale).
  • Risengrød (budincă de orez)
  • Æbleskiver (prăjituri rotunde din aluat de clătite)
  • Klejner (produse de patiserie prăjită)
  • Gloegg cu sultane marinate cu rom

Trebuie să încercați bucătăria daneză

Ca orice altă țară, Danemarca are câteva specialități pe care trebuie să le încercați. Rusia are vodcă, Japonia are sushi, iar Danemarca are – ei bine, dacă ar trebui să aleg un singur lucru super-danez, acesta ar fi lemnul dulce. Iată câteva dintre mâncărurile pe care trebuie să le încercați din bucătăria daneză.

  • Lemn dulce (alegeți lemn dulce pentru început sau piper turcesc dacă sunteți tare. Pentru o calitate de lux, încercați Johan Bülow).
  • Mathilde Kakaomælk (lapte chokolade)
  • Pâine vieneză (probabil că o cunoașteți sub numele de „daneză”)
  • Flødeboller (Spangsberg este cel mai bun, dar nici cele cu discount de la Netto nu sunt prea rele)
  • Rugbrød

Ce părere aveți despre mâncarea tipic daneză? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Chiar dacă mâncărurile daneze sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!

Lasă un comentariu