20 de mâncăruri tipice englezești

]

Mâncarea tradițională britanică/alimentația britanică, dar și bucătăria engleză „modernă” devin din ce în ce mai populare în zilele noastre. Deși majoritatea britanicilor mănâncă multe paste, pizza și mâncăruri influențate de culturile indiană și chineză, cum ar fi curry și cartofi prăjiți, unele dintre vechile favorite sunt încă în meniu, chiar dacă nu sunt consumate în fiecare zi. Haideți să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai tipice mâncăruri britanice pe care să le încercați în timpul vizitei dumneavoastră.

Pește și cartofi prăjiți

Fish and Chips (pește și cartofi prăjiți)

Poate unul dintre cele mai faimoase alimente asociate cu insulele britanice, Fish ‘n’ Chips poate fi găsit peste tot în Anglia și este deosebit de popular în orașele de la malul mării. Îl veți găsi într-un restaurant, cafenea, pub sau într-un magazin tradițional de tip takeaway, adesea cunoscut sub numele de „chippy”.

Dacă există un fel de mâncare pe care cei mai mulți oameni vor să-l încerce în timpul unei călătorii în Anglia, acesta este acesta! Cu o istorie care datează din anii 1860, este cu siguranță un favorit al englezilor care a rezistat testului timpului. Harry Ramsden’s este un cunoscut lanț de magazine care vinde Fish and Chips.

Bucăți groase de cartofi prăjiți, cel mai adesea înmuiate în oțet și presărate cu sare, sunt servite cu o bucată mare de pește înăbușit, uneori însoțite de mazăre înăbușită, sos tartar sau o felie generoasă de lămâie. Cele mai comune tipuri de pește sunt codul și eglefinul, dar veți găsi și alte soiuri, cum ar fi plătica, somonul de stâncă și eglefinul.

Pe vremuri, Fish and Chips se vindeau în principal pe stradă și erau învelite în ziare. Chiar și astăzi mai puteți găsi unele localuri care servesc această mâncare în hârtie special imprimată pentru a crea un sentiment nostalgic.

Mic dejun englezesc complet

Mic dejun englezesc complet

Denumit uneori pur și simplu mic dejun englezesc complet, mic dejun englezesc, mic dejun gătit sau mic dejun prăjit, un mic dejun englezesc complet este o modalitate foarte consistentă și plină de energie de a începe ziua. Popularitatea micului dejun englezesc complet este atât de mare încât multe restaurante oferă acum un mic dejun pentru toată ziua, permițând clienților să se bucure de un „mic dejun” mare în orice moment al zilei.

Se numește prăjit pentru că, în mod tradițional, majoritatea ingredientelor erau prăjite. În zilele noastre, însă, este destul de obișnuit ca localurile să o facă la grătar. Deși este adesea asociat cu muncitorii, care doreau să înceapă o zi grea de muncă, micul dejun englezesc complet își are rădăcinile în clasele superioare ale societății.

Deși există variații regionale, un mic dejun englezesc complet conține, de obicei, cel puțin șuncă, cârnați și ouă. Ouăle pot fi omletă, prăjite sau poșate. Alte opțiuni comune includ roșii și ciuperci prăjite sau la grătar, cartofi prăjiți sau scoici și fasole la cuptor. Pâinea caldă cu unt este aproape întotdeauna servită la masă, împreună cu o ceașcă de ceai fierbinte.

Un fel de instituție englezească, micul dejun englezesc complet este disponibil în numeroase restaurante din întreaga țară, de la cafenele și „greasy spoons” (localuri ieftine, uneori stații de camioane, care vând mâncare prăjită), până la restaurante independente, lanțuri de restaurante și hoteluri de lux.

Budincă Yorkshire

Yorkshire Pudding

Budinca Yorkshire face adesea parte din cina tradițională cu friptură și nu seamănă deloc cu o budincă americană. De fapt, budinca Yorkshire seamănă foarte mult cu un popover uriaș. Arată pufos și apetisant ca și cum ar fi dulce, nu-i așa? Dar nu vă lăsați păcăliți de aspectul său prietenos. Nu este deloc o budincă. La fel ca 95% din bucătăria britanică, este alcătuită în întregime din ouă, făină, lapte și grăsime.

Cină la grătar

Cină la grătar

Mesele la cuptor – friptura în sine, garniturile sale delicioase și, bineînțeles, sosul – sunt prin excelență britanice. Prânzul de duminică în Marea Britanie este, de asemenea, ca o friptură de duminică și reprezintă inima mâncării și a gătitului britanic.

Dacă sunteți invitat la cina de duminică, vă puteți aștepta să vi se servească friptură de vită (adesea de miel), împreună cu cartofi prăjiți și/sau budincă Yorkshire, umplutură, sos și legume precum păstârnac, varză de Bruxelles, mazăre, morcovi, fasole, broccoli, conopidă sau praz. În plus față de sosul tradițional, unele familii servesc și sos de brânză pentru vegetarieni.

Bangers and Mash (cârnați și piure de cartofi).

Bangers and Mash (cârnați și piure de cartofi).

Acest fel de mâncare tradițională constă în cârnați și piure de cartofi și este adesea însoțit de mazăre și sos. Acest fel de mâncare se găsește în meniul celor mai multe pub-uri din țară sau poate fi preparat foarte ușor acasă.

Batoane de pește, cartofi prăjiți și fasole.

Fish fingers, chipsuri și fasole (fish fingers, chipsuri și fasole).

Adică peștișori, cartofi prăjiți la cuptor și fasole la conservă în sos de roșii. Până la vârsta de 16 ani, copilul britanic mediu va fi mâncat acest fel de mâncare de 4.160 de ori. Ați fost la cină la un prieten? Pește, cartofi prăjiți și fasole. Ai un prieten la cină? Pește, cartofi prăjiți și fasole. Mama și tata au băut din nou câteva pahare? Batoane de pește, cartofi prăjiți și fasole.

Pui Tikka Masala

Pui Tikka Masala

Deși poate avea rădăcini sud-asiatice, există multe dovezi care sugerează că Chicken Tikka Masala a fost creată pentru prima dată în Marea Britanie de bucătari din Bangladesh, recent sosiți în această țară. În prezent, este considerat unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din țară și este servit în casele de curry din Marea Britanie.

Jellied Eels (anghilele în gelatină).

Anghilele în gelatină (Jellied Eels)

Această mâncare tradițională Cockney (adică East Londoner) hrănește săracii Londrei de secole. Anghilele din râul Tamisa sunt fierte în apă și lăsate să se răcească. Apa se transformă într-un gelatină incoloră care învăluie carnea anghilei. Are un gust mult mai bun decât arată (din fericire).

Din păcate, acest obicei este pe cale de dispariție din cauza unei combinații de scădere a populațiilor de anghile (afectate, printre altele, de măsurile de reducere a inundațiilor) și de schimbarea etniei în estul Londrei. Așa că luați anghilele în gelatină cât mai puteți.

Toad in the Hole (cârnați cu budincă de Yorkshire în aluat).

Toad in the Hole (cârnați în aluat de budincă Yorkshire)

Acest fel de mâncare consistentă este o altă rețetă ușor de preparat acasă; include cârnați bătuți în aluat de budincă Yorkshire și este adesea servit cu sos și legume. Da, probabil că ați ghicit că britanicii adoră budincile Yorkshire.

Plăcintă de cioban sau plăcintă cu brânză de vaci

Plăcintă de cioban

Acestea sunt două feluri de mâncare foarte asemănătoare; singura diferență este alegerea cărnii folosite în mâncare; Shepherd’s Pie folosește miel, în timp ce Cottage Pie folosește carne de vită. Și pentru a vă încurca și mai mult, niciunul dintre aceste feluri de mâncare nu sunt plăcinte în sensul obișnuit al cuvântului. Shepherd’s Pie și Cottage Pie constau din: carne tocată (miel sau vită), legume (cum ar fi morcovi, roșii și ceapă) și cartofi, care se pun deasupra plăcintei cu carne ca umplutură.

Cornish Pasty (pateu cu carne și ceapă).

Cornish Pasty (Plăcintă cu carne și ceapă)

Un Cornish pasty este o modalitate delicioasă de a mânca carne și legume gustoase într-o frumoasă pastă de ficăței. Un pateu clasic din Cornwall include carne de vită, ceapă și cartofi, împreună cu o legumă asemănătoare cu un nap, numită napiță.

Plăcintă cu friptură și rinichi.

Plăcintă cu friptură și rinichi

Această îndrăgită plăcintă britanică este cu siguranță un fel de mâncare pe care trebuie să o încercați în Marea Britanie. Ingredientele includ: carne de vită, rinichi, ceapă prăjită și sos, toate învelite în patiserie, deci ce să nu-ți placă?

Carne de vită Wellington (file de vită învelit în aluat pufos).

Beef Wellington (file de vită în aluat cu pufuleți)

Poate cel mai britanic fel de mâncare de pe listă, beef Wellington este compus din file de vițel, adesea acoperit cu pateu, care este apoi înfășurat în aluat pufos și gătit. Mohorâtă, fulgurantă și sățioasă, carnea de vită Wellington este un clasic britanic standard.

Sandwich cu șuncă (Sandwich cu șuncă)

Bacon Sandwich (sandviș cu bacon)

Un sandviș cu șuncă este un favorit pentru un mic dejun rapid în toată Marea Britanie. Acest lucru este cu atât mai special cu cât chiflele tocmai au fost coapte și baconul tocmai a fost gătit (de preferință ușor crocant). De obicei, este destul de ieftin, așa că este o opțiune bună dacă aveți în față o dimineață/zi întreagă de vizitare a obiectivelor turistice.

Pigs In Blankets (cârnați de porc înveliți în șuncă).

Pigs In Blankets (cârnați de porc înveliți în șuncă)

Un alt fel de mâncare pe bază de cârnați. Cârnații de porc sunt înfășurați în slănină („pături”) și gătiți, adesea ca acompaniament la o friptură de vită.

Ceaiul de după-amiază

Ceaiul de după-amiază

Scones, sandvișuri, prăjituri și ceai – ce poate fi mai bun? Deși britanicii sunt renumiți pentru că servesc ceaiul de după-amiază în fiecare zi la ora 17:00, acesta este de fapt un mit. Ceaiul de după-amiază este un răsfăț care se servește de obicei în jurul orelor 15:00 și 16:00.

Spotted Dick

Spotted Dick

Fără chicoteli la sfârșitul clasei…. Aceasta este o budincă tradițională englezească, constând din tort de burete cu coacăze sau sultane (punctele). Delicios cu cremă groasă tradițională.

Budincă de caramel lipicios

Budincă de caramel lipicios

În mod constant un favorit în Marea Britanie, budinca de caramel lipicios, atunci când este bine făcută, este unul dintre cele mai indulgente deserturi din Marea Britanie. După cum sugerează și numele, este o prăjitură aburită înmuiată în caramel lichid și este uneori servită cu un acompaniament de înghețată sau cremă.

Căpșuni și cremă.

Căpșuni și cremă

Nimic nu este mai bun la începutul verii decât căpșunile și crema, care sunt populare ca desert ușor în insulele britanice.

Jaffa Cakes (biscuiți de burete cu marmeladă de portocale).

Jaffa Cakes

Acești biscuiți ambalați, care există din 1927, au o bază de burete cu umplutură de marmeladă de portocale și glazură de ciocolată. Există imitatori de formă dreptunghiulară, dar adevăratele prăjituri Jaffa sunt rotunde și se vând în ambalaje albastre și galbene.

Spune-mi, care este mâncarea ta engleză preferată – există vreun fel de mâncare engleză clasică care nu este inclusă? Spune-mi în comentarii!


Ce părere aveți despre mâncarea tipic englezească? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările europene pe site-ul nostru. Deși mâncărurile englezești sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!

Lasă un comentariu