20 de mâncăruri tipice poloneze

]

Bucătăria poloneză este una dintre preferatele lumii gastronomice. Polonia oferă multe feluri de mâncare unice, care sunt puțin mai puțin disponibile odată ce ieșiți din granițele sale. Acest lucru poate deveni o poftă pentru polonezii din străinătate și chiar și cei care au petrecut suficient timp în Polonia pentru a încerca mâncarea locală vor simți nostalgie pentru aceste feluri de mâncare. Pline de savoare, pline de varietate și cu mândrie poloneză, dar nu numai, aceste mâncăruri tipic poloneze vă vor face să vă lingeți pe degete.

Pierogi (găluște poloneze).

Pierogi (găluște poloneze)

Pierogi sunt în principiu găluște semicirculare cu ceapă și cartofi în interior. Adesea sunt acoperite cu ceapă și crenvurști de porc, cu o garnitură de smietana (smântână). Încearcă-l o dată și nu-l vei uita niciodată. Rețineți că în Polonia există multe varietăți nesfârșite de pierogi, inclusiv opțiuni dulci, dar pierogi ruskie este considerat cel mai bun și original de către majoritatea polonezilor.

Rosół (supă de pui)

Rosół (supă de pui)

Dacă doriți să încercați o supă tradițională poloneză, atunci Rosół poate fi cea mai bună alegere. Ingredientele necesare sunt: apă, ceapă, țelină verde, pătrunjel, varză, praz mic și, bineînțeles, cel mai important ingredient, pui (orice bucată este bună). Se asezonează cu piper și sare.

Bigos (tocană de vânătoare)

Bigos (tocană de vânătoare)

Considerat o masă în sine, bigos este o tocană de vânat consistentă, cu o combinație de varză, ciuperci și diferite tipuri de carne. În mod tradițional, în acest fel de mâncare se folosea carne de porc, slănină sau cârnați polonezi, dar în zilele noastre bigos poate conține și carne de vânat sau rață.

Procesul de fierbere durează între două și patru zile atunci când este pregătit conform tradițiilor poloneze, permițând aromelor ingredientelor individuale să se îmbine. Cu toate acestea, multe restaurante moderne pregătesc adesea bigos peste noapte, datorită cererii mari pentru acest preparat preferat de localnici și turiști.

Zrazy (rulouri de carne de vită la grătar).

Zrazy (rulouri de carne de vită la grătar)

O umplutură de șuncă, pesmet, ciuperci și castraveți este rulată în interiorul unei felii condimentate de file de vită și apoi prăjită sau la grătar pentru a permite ca aromele să se amestece.

Originar din nobilimea poloneză, acest fel de mâncare este cunoscut și sub numele de „mâncare de vânătoare”, deoarece era preparat în mod tradițional cu felii de carne de vită sau de vânat (porc sau vânat). Lituania, Belarus și Ucraina au, de asemenea, versiuni ale acestui fel de mâncare, dar îl veți găsi și în majoritatea meniurilor tradiționale poloneze.

Tatar wołowy (steak tartare).

Tatar wołowy (steak tartar)

Tatar, versiunea poloneză a ceea ce este cunoscut uneori sub numele de steak tartare, este oarecum dificil de obținut în străinătate. Este carne poloneză pură, provenită de la bovine bine crescute. Este vorba de ogorki (murături) care merg cu ea. Este vorba de pâinea poloneză cu care se mănâncă. Pentru mulți polonezi, nimic nu poate înlocui o masă bună de tatars într-un restaurant local de pe străzile Varșoviei.

Mizeria (salată de castraveți)

Mizeria (salată de castraveți)

Această salată rece constă din castraveți tăiați în felii subțiri, crenguțe de mărar și ceapă tocată, într-un sos de smântână și suc de lămâie. Îl veți găsi servit cu majoritatea felurilor principale pe bază de carne, cum ar fi Zrazy sau chiar Bigos, dar este un fel de mâncare excelent pentru după-amiaza, de unul singur.

Zapiekanki (gustare poloneză).

Zapiekanki (Sandwich polonez)

Această bucată subțire de pâine (în mod singular, zapiekanka) este acoperită cu ciuperci și o serie de ingrediente pentru a le oferi polonezilor propria gustare specială, ușor de mâncat. Mănâncă-l pe drum, la festivaluri sau pentru un prânz rapid. În timp ce baghetele cu brânză franțuzești și pizza italiană pot părea similare, pentru polonezi, nimic nu poate înlocui cu adevărat iubita lor zapiekanki.

Grillowany oscypek (brânză poloneză).

Grillowany oscypek (brânză poloneză)

Iubitorii de brânzeturi ar trebui să intre în acest deliciu culinar pur. Oscypek este o brânză făcută din lapte de oaie și este delicioasă, fie că este consumată rece sau gătită. Originar din Munții Tatra din Polonia, un fel de mâncare emblematic este atunci când brânza este prăjită și servită cu afine în sos și salată sau rachetă. Brânza este o marcă comercială protejată în Europa din 2007.

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

Este un fel de mâncare foarte simplu, format din varză, carne de porc, paste făinoase de casă și legume (ceapă tocată și morcov feliat). Este delicioasă și ușor de preparat.

Gołąbki (ruladă de varză).

Gołąbki (ruladă de varză).

Gołąbki este o mâncare tradițională poloneză tipică, preparată din carne tocată, ceapă tocată și orez, învelită într-o frunză de varză. De obicei, este servită cu un sos de roșii cremos, care îi conferă un plus de forță necesară pentru a completa masa.

Kotlet schabowy (cotlet de porc pane).

Kotlet schabowy (cotlet de porc pane)

Kotlet schabowy este una dintre cele mai delicioase și mai vechi mâncăruri poloneze. Cotletul de porc pane acoperit cu pesmet (servit cu sau fără oase) poate fi servit perfect cu cartofi cu unt și salată de varză. Dacă nu vă place carnea de porc, încercați să mâncați cotlete de pui făcute în același mod ca și cele de porc.

Placki Ziemniaczane (clătite de cartofi)

Placki Ziemniaczane (clătite de cartofi)

Clătitele de cartofi sunt o garnitură sau o gustare populară în Polonia și sunt cunoscute local ca placki ziemniaczane. Se prepară din cartofi rași piure cu ou, ceapă și condimente și se prăjește în grăsime animală. În Polonia, se servește adesea cu un strop de zahăr. De asemenea, puteți lua ceva numit placek po zbojnicku, care include aceste clătite de cartofi servite cu carne, sos și salată.

Polskie naleśniki (clătite poloneze).

Polskie naleśniki (clătite poloneze)

Polskie naleśniki înseamnă literalmente clătite poloneze. Aluatul pentru aceste clătite este subțire și combină de obicei brânză și quark cu zahăr, gem, fructe și zahăr pudră. O altă opțiune este să le faci cu carne și legume. Oricare ar fi varianta pe care o alegeți, toate sunt cu adevărat delicioase.

Śledź w oleju z cebulą (hering în ulei cu ceapă).

Śledź w oleju z cebulą (hering în ulei cu ceapă).

Heringul este un pește care poate fi preparat în diverse moduri. Cu toate acestea, în Polonia există două moduri tradiționale de a servi heringul, fie cu smântână și ceapă murată, fie cu ulei și usturoi.

Chłodnik (supă rece de sfeclă roșie cu ou).

Chłodnik (supă rece de sfeclă roșie și ouă)

Polonia servește niște supe cu adevărat excepționale, iar Chłodnik este o bijuterie sănătoasă. Este o supă rece de sfeclă roșie, cu ou și mărar în ea. De obicei, un ou fiert se împarte în două și se pune deasupra. Chłodnik se recunoaște imediat după culoarea sa roz intens, iar supa este un antreu comun în toată țara. Se poate servi cu pâine.

Golonka pieczona (pulpă de porc prăjită).

Golonka pieczona (pulpă de porc prăjită)

Golonka înseamnă „mușchi de porc”, iar pieczona înseamnă „friptură”. Este un fel de mâncare păstrat de obicei pentru petreceri, cine de familie și banchete mari. Poate fi servit cu cartofi, varză, legume mixte sau chiar cu bigos sau oscypek.

Gulaș (gulaș)

Gulasz (gulaș)

Acest fel de mâncare provine din Ungaria, dar rețeta poloneză a fost ușor modificată. Este o tocană de carne servită cu cartofi și legume, asezonată cu ceapă și ardei prietenos. Este un fel de mâncare tipic pe care nu te vei plictisi să îl mănânci din nou și din nou.

Sernik (prăjitură cu brânză poloneză)

Sernik (prăjitură cu brânză poloneză)

Fabricat în Polonia din quark (twaróg în poloneză), o brânză obținută din lapte acru cald și caș, este versiunea țării a unui desert tradițional de brânză. În Polonia pre-comunistă, quark-ul, cunoscut și sub numele de brânză de fermă, era mai ieftin și mai ușor de folosit de polonezi, dar oferea totuși gustul dulce-acrișor al prăjiturilor cu brânză moderne.

Szarlotka (plăcintă cu mere).

Szarlotka (plăcintă cu mere)

Ca și plăcinta cu mere americană, szarlotka poloneză este o tradiție consacrată în țara sa de origine. Cu toate acestea, crusta plăcintelor cu mere poloneze este mai dulce și este făcută cu unt și gălbenușuri de ou, spre deosebire de majoritatea crustelor pentru plăcinte cu mere. Alături de sernik, szarlotka este unul dintre cele mai populare deserturi din Polonia de astăzi.

Paczki (aluat prăjit umplut cu cremă).

Paczki (aluat prăjit cu umplutură de cremă)

Poate că cele mai cunoscute deserturi poloneze sunt paczki, care încep ca niște bucăți rotunde de aluat prăjit și sunt umplute cu cremă sau dulciuri. Servite în mod tradițional în joia dinaintea Miercurea Cenușii, la începutul Postului Mare, paczkis sunt de obicei acoperite cu zahăr pudră sau gogoși, dar ușor aplatizate.

Fapt: Aceste dulciuri pot fi găsite în orașele americane cu o populație poloneză numeroasă, cum ar fi Detroit, unde clienții stau la coadă în Ziua Paczki la brutăriile poloneze pentru a gusta din moștenirea lor.


Ce părere aveți despre mâncarea tipic poloneză? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile poloneze sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipic europene. Să mâncăm!

Lasă un comentariu