22 de mâncăruri tipice rusești

]

Poate că Rusia nu este prima care îți vine în minte când te gândești la o destinație gastronomică, dar țara are o mulțime de mâncăruri tradiționale delicioase de încercat. Vizitatorii din Rusia sunt adesea surprinși de varietatea și aromele bucătăriei rusești, care este influențată de legăturile Rusiei cu Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Cele mai clasice rețete rusești sunt făcute din legume și grâu, cum ar fi supele, terciurile și aluatul umplut. Dacă vă aflați vreodată la Moscova, iată ce feluri de mâncare tipic rusească ar trebui să încercați.

Borscht (supă de sfeclă roșie)

Borscht (supă de sfeclă roșie)

Borșul este o supă de sfeclă roșie originară din Ucraina, care a fost rapid adoptată ca o specialitate rusă. Sfecla roșie poate părea o bază de supă ciudată pentru mulți occidentali, dar există multe motive pentru care această supă consistentă este unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare din Rusia. Este plin de carne și legume sotate, inclusiv varză, morcovi, ceapă și cartofi. Poate fi servită caldă sau rece și se servește cel mai bine cu o lingură de smântână proaspătă deasupra.

Ukha (supă de pește)

Ukha (supă de pește)

Dacă vă plac fructele de mare, încercați ukha, o supă de pește cu un bulion limpede. La prepararea acestei supe se pot folosi multe tipuri de pește, printre care dorada, somnul, știuca de nord și răvașul.

Solyanka (supă de carne)

Solyanka

Solyanka este o supă groasă care este suficient de consistentă pentru a fi o masă în sine. Această supă se prepară cu diferite tipuri de carne, inclusiv cârnați, șuncă, șuncă și carne de vită, precum și cu legume precum varză, morcovi, ceapă și cartofi. Murăturile tocate și garnitura tradițională de felii de lămâie joacă un rol important în conferirea gustului acru al acestei rețete. De asemenea, se prepară adesea cu pește și castraveți murați.

Shchi (supă de varză)

Shchi (supă de varză)

Shchi este o supă de varză tipică, preparată din varză proaspătă sau fermentată. Deși diferite rețete necesită diverse ingrediente, shchi conține adesea cartofi, morcovi, ceapă și, eventual, un fel de carne, cum ar fi pui. Varza poate fi înlocuită și cu varză, care se numește atunci shchi acru.

Carne de vită Stroganoff (friptură de vită).

Carne de vită Stroganoff (file de vită)

Stroganoff de vită se prepară cu friptură de vită tăiată în felii subțiri, ceapă și ciuperci, toate acestea fiind sotate în vin alb și smântână. Presupus a fi numit după contele Alexander Grigorievich Stroganoff, legendarul fel de mâncare are mai multe povești de origine, toate fiind de acord că datează din secolul al XIX-lea. Carnea de vită Stroganoff are multe variante în întreaga lume, așa că puteți încerca să o găsiți pe cea care vă place cel mai mult.

Ciuperci julienne

Ciuperci julienne

Cu un gust asemănător cu stroganoff, dar fără carne, această mâncare cremoasă de ciuperci se găsește în aproape toate meniurile ca aperitiv cald. Combinând unele dintre ingredientele omniprezente din Rusia și o notă de obsesie franceză, se prepară cu ciuperci tăiate în felii subțiri, brânză, smântână și cremă și se frige la grătar pentru un vârf crocant, servit pe o farfurie metalică delicată sau pe o crustă de pâine.

Deși acest mic fel de mâncare bogată nu îi impresionează pe străini cu ingredientele sale de bază, este un fel de mâncare special în bucătăria rusă. De fapt, ciupercile, sub orice formă, merită încercate în Rusia, unde vânătoarea de ciuperci ar putea fi considerată aproape o pasiune națională. Când este complet cremoasă, încercați un sortiment de ciuperci murate.

Blini (clătite rusești)

Blini

Blini sau clătitele rusești sunt asemănătoare cu crêpele franceze, doar că blini sunt făcute cu aluat de drojdie, ceea ce le face mai ușoare. Deși blinis sunt adesea însoțite de o varietate de umpluturi dulci și sărate, cum ar fi carne tocată, salată de ouă sau brânză de vaci dulce, cele mai populare garnituri sunt caviarul, smântâna și mierea. Blini sunt atât de populare, încât există chiar o săptămână a clătitelor sau Maslenitsa, care are loc în fiecare an, când rușii își sărbătoresc dragostea pentru clătite.

Pirozhki (produse de patiserie cu pufuleți umplute cu carne).

Pirozhki (produse de patiserie cu puf cu umplutură de carne)

Probabil că ați auzit deja de pirozhki (cunoscut și sub numele de piroshki sau pyrizhky). Aceste mici produse de patiserie cu pufuleți copți sau prăjiți sunt umplute cu cartofi, carne, varză sau brânză. Buzunarele umplute sunt populare în toată Rusia și Ucraina.

Pelmeni (găluște umplute cu carne).

Pelmeni (găluște umplute cu carne)

Pelmeni este mâncarea națională a Rusiei. Sunt găluște umplute de obicei cu carne tocată și învelite într-un aluat subțire, asemănător cu cel al pastelor. Pot fi servite ca atare, acoperite cu unt și acoperite cu smântână, sau în supă – cu siguranță sunt preferate în Rusia și în Europa de Est!

Supă Okroshka

Supă Okroshka

Perfectă într-o zi călduroasă de vară, Okroshka este o supă rece, gătită în mod tradițional cu kvass, o băutură răcoritoare preparată din pâine de aluat. Supa conține, de obicei, carne fiartă sau mortadela, ridichi, castraveți, ceapă de primăvară, cartofi fierți și ouă și se servește cu mărar și smântână. Cu toate acestea, uneori, kvasul poate fi înlocuit cu kefir sau apă minerală, iar okroshka fără carne este la fel de populară.

Shashlik (frigărui de carne).

Shashlik (frigărui de carne)

Shashlik sunt frigărui de carne. Cel mai adesea se prepară vara. În Rusia, oamenilor le place să meargă în pădure cu familia și prietenii lor pentru a face picnicuri și pentru a face shashlik. În fiecare an, rușii așteaptă să vină vara pentru a putea merge în pădure cu prietenii, să gătească shashlik și să se distreze.

Ikra

Ikra

Caviarul, sau ikra, este ceva de care trebuie să vă faceți griji în Rusia. Sărat și picant, este adesea servit pe pâine neagră, cu crustă sau cu blini, care sunt ca niște clătite sau crepes. Caviarul pe pâine unsă cu unt este o zakuska populară.

Salată Olivier (salată rusească)

Salata Olivier

Aceasta este o salată de cartofi tradițională. Principalele ingrediente sunt cartofi fierți, morcovi fierți, ouă fierte, cârnați sau carne, castraveți murați, mazăre verde fiartă, maioneză, mărar și pătrunjel. Amestecați-le pe toate și adăugați sare și piper negru, după gust. Este una dintre salatele pregătite în timpul sărbătorilor de Anul Nou în Rusia.

Hering sărat

Hering sărat

Deși tradiția de a înmuia heringul în apă cu sare, zahăr și mirodenii este comună și în Danemarca, Olanda, Suedia și Germania, heringul sărat este prima mâncare de intrare în Rusia. Se servește de obicei cu pâine de secară și ceapă tăiată în felii și este un bun acompaniament pentru vodcă. De asemenea, îl puteți încerca într-o salată stratificată numită „hering îmbrăcat” sau „hering sub blană”, care conține și cartofi fierți tăiați în cubulețe, sfeclă roșie, morcovi, ouă, ceapă proaspătă și maioneză, bineînțeles.

Vareniki

Vareniki

Vareniki seamănă foarte mult cu pelmeni, dar, spre deosebire de verii lor cu carne, sunt de obicei umplute cu cartofi, ciuperci, varză, brânză de vaci dulce și chiar cireșe. Indiferent de umplutura pe care o alegeți, toate au un gust minunat cu smântână sau unt topit.

Golubtsy

Golubtsy

Deși acest fel de mâncare este foarte popular în Rusia, rulouri de varză umplute cu carne similare pot fi găsite în multe culturi: de la Iran la Polonia. În Rusia, acest fel de mâncare se prepară cu frunze de varză umplute cu carne și orez și se servește în mod tradițional cu o lingură de smântână. Dacă nu vă place varza, în restaurantele uzbece din întreaga țară puteți încerca dolma, frunze de struguri umplute cu carne.

Morozhenoe

Morozhenoe

Rușilor le place înghețata, numită morozhenoe. Este obișnuit în multe meniuri de restaurant, cu o varietate de topping-uri la alegere, cum ar fi fructe, nuci sau ciocolată.

Paskha (prăjitură cu brânză îndulcită).

Paskha (prăjitură cu brânză îndulcită)

Paskha este un desert festiv pregătit de obicei în jurul Paștelui în țările ortodoxe orientale. Acest desert de prăjitură cu brânză îndulcită este decorat cu simboluri creștine în cadrul sărbătorii de Crăciun.

Medovik

Medovik

Unul dintre cele mai populare deserturi din Rusia, această prăjitură cu miere foarte dulce se află în meniul majorității restaurantelor și cafenelelor din întreaga țară. Inventat în bucătăria Palatului Imperial în secolul al XIX-lea, Medovik a fost probabil prăjitura preferată a împărătesei Elisabeta, soția împăratului Alexandru I.

Înmuiată în mod tradițional într-un strat de smântână groasă, astăzi prăjitura are mai multe variante decât îți poți imagina: cu lapte condensat, cu cremă și nuci, sau cu cremă de unt și nuci – indiferent de cea pe care te decizi să o încerci, vei înțelege de ce împărăteasa iubea atât de mult acest desert.

Kvass

Kvass

Kvass este o băutură cu conținut scăzut de alcool pe care chiar și copiii o savurează într-o zi călduroasă de vară. Se prepară din pâine de secară fermentată. Este disponibil în supermarketuri, dar ar fi mai bine să încercați kvasul de casă pentru a obține gustul real.

Kompot

Kompot este un suc făcut în casă. Se prepară prin fierberea fructelor în cantități mari de apă și prin adăugarea de zahăr pentru a le îndulci. Poate fi servit cald sau rece, în funcție de sezon. Îmi place să beau kompot fără zahăr pentru că este foarte sănătos pentru corpul nostru, deoarece nu luăm zahăr inutil, ca în alte băuturi carbogazoase sau necarbogazoase disponibile pe piață.

Vodcă

Vodcă

Nu poți rata vodca atunci când ești în Rusia. Face parte din tradiția lor să bea vodcă. Mâncatul este, de asemenea, o activitate importantă atunci când se bea vodcă. Oamenii din Rusia nu încurajează consumul de vodcă pentru a bea fără mâncare.

Spune-mi, care este mâncarea ta preferată din Rusia, există un fel de mâncare clasică rusă care nu este inclusă, spune-mi în comentarii!


Ce părere aveți despre mâncarea tipic rusească? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările europene pe site-ul nostru. Deși mâncărurile rusești sunt rafinate, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!

Lasă un comentariu