24 de feluri de mâncare tipic croată

]

Atunci când vizitați o țară, degustarea mâncărurilor locale este întotdeauna o modalitate bună de a vă conecta cu esența, cultura și gustul locului respectiv. Croația nu este diferită și este o țară plină de delicii culinare pe tot cuprinsul ei. Deși sunt mai multe, am selectat câteva dintre cele mai tipice mâncăruri croate pe care ar trebui să le încercați. Sunteți gata să vă răsfățați cu mâncarea croată?

Ispod peke

Ispod peke

Ispod peke, tradus literal prin sub clopot, este o caracteristică clasică în multe meniuri dalmate. Nu este un fel de mâncare, ci o metodă de preparare care presupune o gătire lentă sub un capac în formă de cupolă, acoperit cu cenușă fierbinte.

Pentru o masă peka adecvată, ar trebui să comandați la restaurant în acea dimineață sau chiar cu o zi înainte. În mod obișnuit, puteți alege între caracatiță, miel sau vițel, dar adesea se oferă și alte tipuri de carne și pește. Aromele deosebit de suculente sunt unice, completate de o porție substanțială de cartofi.

Crni rižot (risotto negru).

Crni rižot (risotto negru)

Inclus în aproape toate meniurile dalmațiene, risotto negru este mult mai gustos decât pare. Cerneala de calmar asigură colorarea distinctivă și aroma satisfăcătoare, iar calmarul și alte fructe de mare sunt ingredientele cărnoase.

Fritule (gogoși).

Fritule (bile de gogoașă)

Crăciunul nu ar fi Crăciun fără Fritule, biluțe de gogoși pudrate cu zahăr pudră și umplute cu rom și sultane. Diferite gospodării pot adăuga aici și acolo un strop de coajă de lămâie sau coajă rasă de portocală, dar cheia aici este împărțirea. Cu toate că sunt prezente mai mult în perioada Crăciunului, Fritule pot fi găsite în cea mai mare parte a anului, ca un tratament special.

Gregada (tocană de pește)

Gregada (tocană de pește)

O tocană de pește asociată mai ales cu insula Hvar, deși veți găsi versiuni similare în toată Dalmația, gregada este adesea preparată cu pește scorpion sau mreană – orice este proaspăt în acea zi este tăiat în bucăți mari și adăugat într-o oală cu cartofi tăiați generos și stropit cu ulei de măsline. Bucătarii adaugă apoi propriile lor adaosuri, de obicei pătrunjel, dar toate se fierb la foc mic în oală, amestecând din când în când, păstrând bucățile întregi.

Trufe din Istria

Trufe din Istria

În Istria, trufele sunt mai mult decât o industrie artizanală, ci o mare afacere. Căutați restaurantele care au semnul tartufo vero, ceea ce înseamnă că au respectat standardele înalte din Istria în ceea ce privește manipularea și servirea acestei delicatese. În Livade, în weekend-urile din octombrie, puteți asista la jurizarea celor mai bune trufe, la cursuri de gătit și la licitații de trufe. Aici veți găsi cel mai faimos restaurant de trufe din Istria: Zigante.

Cârnați Kulen

Cârnați Kulen

Kulenul slav este făcut manual din bucăți speciale de carne de porc de înaltă calitate, provenite de la porci maturi, și are nevoie de nouă luni pentru a se vindeca în mod natural. Este uscat, picant și, atunci când este tăiat, are aceeași culoare saturată și aceeași textură distinctivă – singurii aditivi sunt sarea, usturoiul și piperul roșu. La festivalurile de vară de kulen, kulenijada, în special în Vinkovci, lotul din anul precedent atinge perfecțiunea.

Creveți de Kvarner

Langoustine din Kvarner

Creveții din Golful Kvarner sunt considerați cei mai buni din această parte a Europei. Atât în Istria, cât și în Kvarner le veți găsi fierte, prăjite, preparate în sos, marinate, pane, învelite în șuncă istriană, la grătar și chiar crude, garnisite cu ulei de măsline de calitate superioară.

Salată de caracatiță

Salată de caracatiță

Perfectă pentru lunile de vară, datorită naturii sale ușoare și răcoritoare. Ceea ce face ca această mâncare să fie atât de bună este disponibilitatea caracatiței proaspete în Croația. Proaspăt adusă de la Marea Adriatică, caracatița este fiartă, tăiată în bucăți mici și apoi amestecată cu un dressing (ulei de măsline, usturoi, oțet, sare, piper, lămâie) și combinată cu roșii, ceapă și pătrunjel tocate mărunt.

Pršut (șuncă croată)

Pršut

Pentru a gusta adevăratul prosciutto croat, mergeți la Konavle, în Dalmația, în satul tradițional de producție de pršut Duba, unde dealurile carstice pustii și vântul uscat de iarnă Bura creează condițiile perfecte pentru producție. Cele mai bune jamboane uscate în aer liber provin de la ferme mici de familie și costă între 100 și 140 de kn pe kilogram.

Queso de Pag (brânză de oaie).

24 de feluri de mâncare tipic croată 1

Oile locale pasc în aerul sărat, vântul Bura și vegetația proprie din Pag produc un lapte cu o aromă la fel de specifică acestei insule din nordul Dalmației. Brânza din lapte de oaie este produsă aici de secole, cu generații de experiență în fiecare roată distinctivă care se găsește pe rafturile caselor tradiționale din piatră, răspândite de-a lungul câmpurilor. Cu o maturare de până la 18 luni, cu o textură asemănătoare cu cea a brânzei parmezan, aceste brânzeturi sunt vândute în piețe și restaurante.

Soparnik (tartă sărată)

Soparnik (plăcintă sărată)

Soparnik este o plăcintă sărată cu umplutură de bostan elvețian, sau blitva, așa cum este cunoscută în Croația. Este cea mai renumită specialitate din regiunea dalmată Poljica, situată între Split și Omiš, care a primit recent statutul de zonă protejată de UE. O alternativă excelentă la pizza și se potrivește de minune cu vinul roșu.

Pogača (pâine coaptă).

Pogača (pâine coaptă).

Pogača este un tip de pâine coaptă, asemănătoare cu focaccia. Acest tip de Pogača umplut cu pește sărat, roșii și ceapă este o specialitate de pe insula Vis.

Burek (produse de patiserie cu puf cu umplutură).

Burek (produse de patiserie cu puf cu umplutură).

Să fim cinstiți – cel mai bun burek din regiune se găsește de obicei în Bosnia, mai degrabă decât în Croația, unde multe dintre cele pe care le găsiți sunt unsuroase și dezamăgitoare. Dar multe brutării își fac timp și se străduiesc să o pregătească bine, umplând aceste produse de patiserie cu brânză, mere sau carne. Brânza și spanacul sunt, de asemenea, populare. Dacă micul dejun nu face parte din oferta hotelului sau a hostelului în care sunteți cazat, burek este umplutura ieftină ideală pentru a vă lua de la mijlocul dimineții până la apus.

Ćevapčići (cârnați).

Ćevapčići (cârnați)

Sunt cârnați din carne tocată (în mod ideal un amestec de carne de vită și de miel) și sunt un clasic balcanic, fie că sunt consumați ca mâncare stradală sau în restaurantele domestice standard.

De obicei, se comandă în porții de trei (mici), cinci (standard), șapte (mari) sau zece (dacă ești mort de foame). De obicei, sunt însoțite de cartofi sau de o bucată de pâine subțire. Dacă îl comandați pe stradă, cârnații pot fi înfășurați într-o bucată de pâine (lepinja).

Fapt: Cârnații scurți și groși se numesc ćevapi, iar cei mai lungi se numesc ćevapčići.

Pljeskavica (hamburger croat).

Pljeskavica (hamburger croat)

În esență, o chiftea mare de carne de vită tocată, un amestec ușor picant de carne de vită și de miel, pljeskavica este servită la fel ca ćevapčići, cu o cantitate mare de sos de ardei iute ajvar și o mică grămadă de ceapă crudă tocată. În restaurantele locale, se servește, de asemenea, cu pâine plată lepinja, deși turiștii sunt de obicei mai fericiți să vadă o garnitură de cartofi prăjiți.

Pašticada (tocană de vită).

Pašticada (tocană de vită).

Un fel de mâncare venerat în Dalmația, cu legături culinare cu sudul Franței, pašticada este o tocană de carne de vită marinată, prune uscate, smochine și un fel de alcool, vin sau prosecco. O pašticada adecvată necesită aproximativ 24 de ore de pregătire, inclusiv înmuierea cărnii peste noapte în oțet, usturoi și, de obicei, slănină. Servit cu gnocchi, este un fel de mâncare care se servește în anumite zile de sfinți sau la nunți.

Rožata (flan)

Rožata (flan)

Acest desert omniprezent din Dalmația este echivalentul croat al cremei caramel, o budincă de cremă al cărei ingredient principal, lichiorul de trandafiri, este motivul pentru care a fost numit rožata. În restaurantele pentru turiști mai puțin pretențioși, s-ar putea să vi se servească versiuni inferioare făcute cu extract de vanilie, dar o bucătărie decentă, mai ales în Dubrovnik, ar trebui să fie capabilă să producă versiunea tradițională. De multe ori, lichiorul de cireșe maraschino îi dă o lovitură egală.

Štrukli (desert croat).

Štrukli (desert croat)

Găsiți în Zagreb și Zagorje și în împrejurimi, până la granița cu Slovenia și dincolo de aceasta, štrukli sunt un văr al strudelului, servit ca desert sau ca răsfăț la mijlocul dimineții sau după-amiezii. Coapte sau fierte, aceste porții mici, dar consistente, sunt invariabil umplute cu brânză de vaci și acoperite cu smântână.

Sarma (frunze de varză umplute)

Sarma (frunze de varză umplute)

Frunzele de varză rulate umplute cu carne tocată sunt unul dintre cele mai populare feluri de mâncare de iarnă din Croația. Sarma, ca și ardeii umpluți, nu este ușor de găsit în toate restaurantele, așa că va trebui să căutați.

Paprika Punjena (Ardei umpluți)

Paprika Punjena (Ardei umpluți)

Capsicile umplute cu un amestec de carne și orez în sos de roșii gustos sunt preferate iarna, dar se consumă pe tot parcursul anului și trebuie neapărat încercate. Deși nu se găsește peste tot în meniu, atunci când o vedeți, vă sugerăm să o comandați. O mâncare de casă și consistentă.

Zagorski Štrukli

24 de feluri de mâncare tipic croată 2

Un adevărat fel de mâncare tradițională croată, inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial croat, menținut chiar de Ministerul croat al Culturii, și din acest motiv ar trebui să o încercați. Zagorski Štrukli este un fel de mâncare popular în regiunile Hrvatsko Zagorje și Zagreb din nordul țării. Alcătuit din aluat și diverse tipuri de umplutură, de obicei brânză, Štrukli poate fi gătit sau copt.

Škampi na buzaru (creveți)

Škampi na buzaru (creveți)

Nu poți trece pe lângă acest fel de mâncare, mai ales pe coastă. Creveți gătiți în usturoi, roșii și sos de vin alb. Creveții proaspeți sunt ușor de găsit peste tot în Croația, deoarece este situată în apropierea Mediteranei.

Brudet (tocană de pește)

Brudet (tocană de pește)

Brudet, brodet sau brodet este o tocană bogată de pește preparată în regiunile croate Dalmația, Kvarner și Istria. Se prepară pe tot parcursul anului și poate veni în mai multe versiuni. Se servește de obicei cu polenta, care absoarbe stocul gustos de pește.

Čobanac (tocană)

Čobanac (tocană)

Čobanac, sau tocănița ciobanului, este o altă specialitate din regiunea estică croată Slavonia. Este o tocană tradițională de carne, preparată de obicei într-un cazan pe foc deschis. Deși nu este foarte picantă, vă puteți bucura de o mică lovitură datorită paprika.


Ce părere aveți despre mâncarea tipic croată? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile croate sunt rafinate, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!

Lasă un comentariu