]
Bucătăria braziliană este sinonimă cu churrasco, o formă de grătar originară din sudul Braziliei. Chiflele braziliene cu brânză, pao de queijo, sunt, de asemenea, extrem de populare în afara țării. Dar cum rămâne cu alte feluri de mâncare braziliene care sunt mai puțin cunoscute în afara țării lor de origine? Moștenirea culinară a Braziliei este foarte variată, încorporând influențe din bucătăria portugheză, braziliană și africană și din resursele naturale abundente cu care este înzestrată Brazilia, pentru a produce unele dintre cele mai gustoase delicatese din regiune. Iată câteva dintre mâncărurile tradiționale braziliene care vă vor lăsa cu gura căscată.
Feijoada
Feijoada este considerată pe scară largă ca fiind mâncarea națională a Braziliei. O tocană de carne de vită, porc și fasole, acest fel de mâncare consistentă este preferată în toată țara. Feijoada își are originea în Portugalia și rămâne populară și în alte foste colonii portugheze, cum ar fi Macao și Angola. În Brazilia însăși, există o mare variație regională în ceea ce privește modul de preparare a acestui fel de mâncare. În regiunea de nord-est a țării, tocănița se prepară cu legume suplimentare și este deosebit de populară în Rio de Janeiro.
Galinhada
Galinhada este un fel de mâncare tradițională braziliană consumată pe scară largă în statele Minas Gerais și Goiás. Însemnând „pui”, această tocană delicioasă este făcută din orez și pui, iar în mod tradițional se prepară cu șofran, care îi conferă nuanța galbenă caracteristică. Un fel de mâncare într-un singur vas, este un fel de mâncare principal excelent pentru adunările mari de familie sau chiar pentru nopțile reci de iarnă.
Rață fără Tucupi
Pato no Tucupi este o tocăniță de rață din nordul Braziliei. Pato înseamnă rață, iar Tucupi se referă la sosul tucupi în care se fierbe rața. Tucupi este făcut din manioc fermentat, un aliment de bază în Brazilia. Adesea servit cu orez, Pato no Tucupi este un fel de mâncare foarte apreciat în multe părți ale Braziliei.
Bobo de Camarao
Bobo de Camarao este un fel de mâncare brazilian care încorporează puternice influențe africane și este cunoscut ca fiind foarte asemănător cu felul de mâncare vest-african Ipete. De fapt, acest fel de mâncare a ajuns în Brazilia odată cu sclavii africani, iar numele de bobo se referea inițial la mâncărurile făcute din fasole. Cu toate acestea, astăzi nu există fasole în bobo de camarao. Pentru a face acest fel de mâncare, creveții sunt fierți în făină de manioc, lapte de cocos și diverse condimente. La fel ca multe mâncăruri populare braziliene, bobo de camarao este adesea servit cu o garnitură de orez alb și este aromat cu ulei de palmier. Cu toate acestea, în statul Espírito Santo se folosește ulei de măsline în loc de ulei de palmier, din cauza influențelor italiene copleșitoare din zonă.
Vatapa
Vatapa este o tocană braziliană versatilă și reconfortantă, adesea preparată cu creveți. Laptele de nucă de cocos, alunele și uleiul de palmier sunt măcinate într-o pastă, la care se adaugă creveți și pâine. Vatapa este foarte populară în nordul Braziliei, unde fructele și legumele tropicale sunt disponibile din belșug. Textura cremoasă a acestui fel de mâncare delicioasă îl face să fie un acompaniament excelent pentru orezul alb. Creveții pot fi înlocuiți și cu cod sau chiar cu pui.
Empada
Empanadillas sunt mini plăcinte care se vând în aproape toate barurile și restaurantele din Brazilia. Sunt perfecte ca gustări de luat la pachet sau pentru a fi servite cu o bere rece. Umpluturile tipice sunt carnea de vită, pui cu cremă de brânză, creveți cu cremă de brânză sau inimă de palmier.
Coxinhas
Această gustare consistentă este o grămadă de pui mărunțit înfășurat într-un aluat fierbinte și lipicios, înainte de a fi bătut și prăjit. Unii chiar amestecă puiul din interior cu cremă de brânză pentru o mușcătură extra suculentă. Cu textura lor crocantă la exterior și moale și pufoasă în interior, este greu să te oprești la una singură.
Moqueca de Camarão
Această tocană delicioasă este gătită încet cu creveți, ulei de nucă de cocos și lapte cu adaos de legume. Este un fel de mâncare tipic din Bahia, dar este foarte popular în toată Brazilia.
Pão de Queijo
Aceasta este mult mai mult decât o pâine cu brânză. Făcute din făină de manioc, astfel încât nu conțin gluten, aceste mici gustări sunt crocante la exterior, crocante la interior și pline de aromă de brânză. Acestea pot fi vândute în pachete cu mini bile de brânză înăuntru sau sub formă de bile mari, de mărimea unor portocale mari.
Torturi
Produsele de patiserie sunt servite sub formă de produse de patiserie dreptunghiulare mari în piețele agricole sau sub formă de semilună în baruri. Umpluturile tipice includ carne tocată de vită, brânză, creveți, pui cu cremă de brânză și inimă de palmier.
Acarajé
Acarajé este o pateuță de fasole cu ochi negri care se prăjește și se servește fierbinte și aburindă. De obicei, are creveți în interior și se servește cu un ulei de ardei iute opțional.
Farofa
Farofa este unică în Brazilia, iar gustul și semnificația sa sunt greu de înțeles fără a o încerca. Este practic făină de tapioca prăjită amestecată cu bucățele de șuncă prăjită și servită cu orez și fasole. Deși nu pare mare lucru, este uimitor cum funcționează atât de bine cu fasolea și orezul, absorbind sucurile și adăugând un plus de textură la o masă altfel fadă.
Frigăruie de creveți
Creveții proaspeți la frigărui sunt mâncarea numărul unu pe plajele din Brazilia, unde vânzătorii de pe plajă vin și pleacă vânzând creveți uriași la grătar, înfipți pe frigărui uriașe de lemn.
Misto Quente
Acest sandviș brazilian sau această opțiune de prânz ușor este o jumătate de baghetă franțuzească la grătar, cu brânză topită și șuncă în interior, și este adesea consumat cu suc de fructe proaspete de la barurile stradale.
Cassava prăjită
Cartofii prăjiți din manioc sunt o alegere populară în Brazilia ca alternativă la cartofii prăjiți. Sunt rezistenți, crocanți și delicioși, ca să nu mai vorbim de o opțiune mai sănătoasă decât cartofii obișnuiți.
Tapioca crepe
Crepa de tapioca era un aliment tipic din nord-estul Braziliei, dar recent a devenit populară în multe alte orașe de coastă. Este adesea servit pe tarabele mici de pe stradă ca fiind sărat cu brânză, roșii și șuncă sau dulce cu ciocolată, căpșuni, banane și nuci.
Joelho
Joelho înseamnă literalmente „genunchi” în limba engleză, însă versiunea alimentară este un aluat gros de pâine cu brânză și șuncă înăuntru; este cea mai bună mâncare pentru a te simți bine.
Brigadeiro
Brigadeiro sunt niște biluțe din lapte condensat și acoperite cu ciocolată. Brigadeiro tradițional este din ciocolată cu lapte, dar există și versiuni cu ciocolată albă. Ele pot fi și mai delicioase dacă sunt făcute cu o căpșună întreagă în mijloc.
Canjica
Canjica este un bol de bucăți întregi de porumb alb amestecate cu lapte, un strop de lapte de cocos și lapte condensat pentru a obține un desert cremos de invidiat, cu stropi de scorțișoară deasupra. De obicei, se servește în timpul Festivalului anual din iunie, dar cum este prea gustos pentru a fi păstrat doar o dată pe an, este ușor de găsit pe tot parcursul anului.
Açaí
Açaí este un dulce tradițional în Brazilia, în special în orașele de coastă, unde este o gustare obișnuită după plajă. Încearcă-l sub formă de sorbet, sau cere-i banane, căpșuni sau granola pentru a-l duce la un nou nivel de aromă. Açaí poate fi găsit și sub formă de smoothie, suc, pudră sau chiar adăugat la o masă principală, folosind forma sa de boabe crude.
Romeo și Julieta
Această combinație simplă, dar incredibilă, funcționează pe atât de multe planuri încât este de mirare cum de nu a devenit populară în întreaga lume. Este o pastă de guava, ca un jeleu gros, servită între două felii de brânză albă moale. Poate fi partea principală a unei tarte, a unui tort, a unui cheesecake sau pur și simplu servit ca jeleu de guava și brânză.
Beijinho de Coco
Numele se traduce literal prin „un mic sărut de nucă de cocos”, ceea ce se potrivește perfect cu acest desert de mărimea unei guri. Se prepară cu lapte condensat și unt amestecate înainte de a fi rulate în bile și acoperite cu fulgi de nucă de cocos. Partea de sus este de obicei decorată cu un cuișor. Ușoare și mai gustoase, aceste mici bunătăți sunt populare la petrecerile braziliene de aniversare.
Paçoca
Paçoca se vinde în mici cilindri în formă de bomboane. Gândiți-vă la umplutura de alune din cupele cu unt de arahide Reese’s și cam acesta este gustul paçoca.
Quindim
Quindim este practic un flan cu adaos de fulgi de nucă de cocos. Se servește ca o prăjitură mare sau în porții mici pentru gură.