]
Bucătăria maghiară este picantă (le place paprika!) și elaborată. Mănâncă multă brânză și carne, precum și supe și tocănițe, iar deserturile lor sunt renumite în întreaga lume. De asemenea, ceea ce surprinde la această bucătărie este diversitatea sa inerentă, deoarece rețetele diferă de la un loc la altul. În acest articol am adunat cele mai bune mâncăruri tipice maghiare pe care ar trebui să le încercați în călătoria dumneavoastră la Budapesta.
Gulaș (supă cu bucăți de carne și legume)

Această supă cu bucăți de carne și legume este gătită cu o notă de paprica chintesențială. Acest fel de mâncare, care înseamnă literal „ciobani”, era gătit în mod tradițional la foc deschis. Gustul său se află la jumătatea distanței dintre o supă și o tocană. Ardeiul iute conferă cărnii picantul necesar, care echilibrează ascuțimea legumelor.
Lángos (pâine prăjită cu smântână și brânză).

Pâine prăjită, acoperită cu smântână și brânză. Luați doar o înghițitură și vă veți da seama cum simplitatea aromelor o face o încântare pentru papilele gustative.
Palacsinta (clătite ungurești)

Versiunea maghiară a clătitelor. Cele mai populare tipuri sunt Hortobágyi, umplute cu carne tocată, ceapă prăjită și acoperite cu un sos de smântână/paprika, și Gundel, umplute cu nuci măcinate, sultane și rom și acoperite cu sos de ciocolată neagră. Ușor mai groasă decât cea franceză, palacsinta este mai puțin predispusă la rupere atunci când conține umpluturi mai bogate.
Főzelék (tocană de legume).

O tocană groasă făcută din legume precum varză, cartofi, ardei, mazăre, morcovi, linte și spanac. Se prepară cu suc de lămâie, roșii și ardei iute. O masă satisfăcătoare, această mâncare tradițională maghiară este sănătoasă și gustoasă. Dacă ești nebun în ceea ce privește respectarea dietei, atunci această masă se va încadra cu siguranță în meniul tău.
Pörkölt (tocană de vită).

O tocană de carne (adesea de vită sau de pui), roșii, ardei și ceapă, servită de obicei cu o garnitură de tăiței ungurești numiți nokedli. Pörkölt este adesea gătit în aer liber, la foc, într-un bogrács, o oală tradițională – și grea – de metal din Ungaria. Asortați-l cu o pâine și niște vin și va fi ancora unei petreceri de grădină.
Gesztenyepüré (piure de castane)
Un piure de castane, zahăr și rom, servit, de obicei, cu frișcă bătută. Acest desert dulce și cremos dovedește că castanele sunt mult mai mult decât o simplă friptură.
Somlói Galuska (desert cu trei prăjituri).

Trei tipuri de tort: simplu, cu nuci și cu ciocolată; servit cu frișcă deasupra, sos de ciocolată neagră, sultane și mai multe nuci. Dacă vă plac deserturile, acesta ar trebui să fie raiul pentru dumneavoastră. Toate cele trei tipuri de prăjituri ies clar în evidență, în timp ce crema și sosul de ciocolată se joacă de-a v-ați ascunselea cu paleta ta.
Halászlé (supă de pește).

O supă groasă, de culoare roșie, preparată cu un sortiment de pește de râu și multă paprika. O altă rețetă gătită în mod tradițional în cuptor deschis, acest fel de mâncare este renumit pentru gustul său picant, aroma autentică de pește și textura sa frumoasă.
Paprikás Csirke (paprikash de pui)

Pui fiert în smântână și paprika împreună cu ulei de măsline și ardei. Ingredientul principal îi conferă o căldură picantă. Dacă nu vă plac ardeii iuți… aveți grijă cu asta!
Töltött Paprika (ardei umpluți)

Ardei întregi umpluți cu orez, carne și legume și gătiți în sos. Ardeii goi sunt, de fapt, recipiente surprinzător de rezistente pentru umpluturi delicioase. În plus, cui nu-i place să poată mânca TOATE părțile mesei?
Kürtőskalács (aluat dulce de formă cilindrică).

Aluatul dulce este format în spirale cilindrice, coapte pe cărbuni și apoi acoperite cu zahăr pudră, cacao, nuci, nucă de cocos sau scorțișoară. Cel mai bun lucru la aceste gustări dulci rapide este că vă puteți alege aromele. Indiferent de cea pe care o alegeți, aroma vă va rămâne în minte.
Túrós Csusza (paste cu brânză)

Paste gătite cu brânză túró ungurească și bacon szalonna. Acest fel de mâncare gustoasă poate fi consumat în orice moment al zilei. Brânza face ca pastele să fie fragede, în timp ce baconul adaugă o carne foarte necesară întregului preparat.
Kifli (pâine cu semilună)

O pâine în formă de semilună, adesea consumată pur și simplu unsă cu unt sau tăiată în două și acoperită cu brânză, carne și/sau ardei pentru a face un sandviș. Deși poate semăna cu un croissant, kifli este făcut din aluat tradițional de drojdie, ceea ce îl face o gustare mai densă și mai satisfăcătoare.
Töltött Kaposzta (frunze de varză umplute cu carne și orez).

Frunzele de varză sunt murate și umplute cu un amestec de carne și orez. Apoi se acoperă cu smântână. Este un aperitiv foarte popular, și pe bună dreptate. Un amestec perfect de nutriție și aromă!
Lecsó (tocană de legume)

O tocană de legume cu ardei iute, ceapă, roșii și ardei, cu variații care includ cârnați și ouă. Relativ sănătoasă în comparație cu majoritatea mâncărurilor maghiare, lecsó este simplă în preparare, dar bogată în arome.
Dobostorta (tort de ciocolată cu straturi de unt).

Numit după cofetarul maghiar József C. Dobos, este un tort de burete de ciocolată cu straturi de cremă de unt. Prăjitura este acoperită cu un strat de caramel. Stratul de cremă de unt este o noutate culinară inițiată de domnul Dobos. Buretele de ciocolată accentuează masa holistică a aluatului.
Túrógombóc (găluște dulci cu brânză)

Sfere de brânză túró îndulcită și fiartă, tăvălite în pesmet prăjit și servite de obicei cu sos de vanilie sau smântână și zahăr. Túrógombóc sunt incredibil de sățioase.
Rakott Krumpli (cartofi în straturi).

Un fel de mâncare la cuptor, în stil caserolă, alcătuit din straturi de cartofi feliați, ouă, cârnați, smântână și brânză. Este ca și cum cele mai bune părți ale cinei și cele mai bune părți ale micului dejun s-au adunat și au făcut o caserolă frumoasă.
Rétes (strudel umplut cu aluat de fructe).

Prăjitură în formă de strudel umplută cu o pastă de mere sau de cireșe îndulcită. De obicei servite cu cafea, acestea pot părea mici, dar sunt foarte satisfăcătoare. Umplutura este cremoasă și lipicioasă! Yum!
Meggyleves (supă de cireșe)

Supă dulce făcută cu cireșe, zahăr și smântână. O supă dulce este neobișnuită, dar… Este delicioasă! Poate fi consumat ca desert sau ca supă de sine stătătoare. Combinația de cireșe și cremă este unică!
Mádartej (cremă de vanilie cu bezea)

Crema de vanilie este acoperită în mod elaborat cu bezea proaspătă. Dacă ar fi unele lucruri pe care banii nu le pot cumpăra, atunci cu siguranță ar fi aroma și gustul acestui desert – un afrodiziac!
Kakaos Csiga (tort de ciocolată)

Un produs de patiserie în formă de spirală care seamănă cu o ruladă cu scorțișoară și care este presărat cu ciocolată. Prăjitura dulce se amestecă în gură cu umplutura cremoasă de ciocolată.
Pogacsa (biscuiți dulci cu brânză).

Biscuiți dulci cu o textură densă și brânză presărată deasupra. Adesea folosiți ca o gustare delicioasă pentru petreceri și sărbători, acești biscuiți sunt ușori pentru stomac, dar cu un gust rafinat.
Tokaji Aszú (Vinul Tokaj Aszu)

Vin dulce, de desert, din faimoasa regiune viticolă din Ungaria (și sit al Patrimoniului Mondial), Tokaj. Deși este doar unul dintre numeroasele tipuri de vin produse în Tokaj, Aszú rămâne unic, deoarece penultima sa variantă, Aszú Eszencia, este unul dintre cele mai dulci și mai exclusiviste vinuri din lume.
Mâncarea maghiară oferă o gamă largă de opțiuni, de la mese sănătoase la deserturi somptuoase. Această listă este alegerea noastră, iar a ta poate fi absolut diferită, dar… Explorarea trebuie să continue!
Ce părere aveți despre mâncarea tipic maghiară? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Deși mâncărurile maghiare sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!