]
Mâncarea turcească a fost întotdeauna clasată ca fiind una dintre cele mai bune bucătării din lume. Bucătăria turcească și-a stabilit reputația de a avea un gust foarte bogat și pur, în ciuda simplității sale.
Probabil că ați auzit sau chiar ați gustat unul dintre cele mai comune feluri de mâncare ale sale, și anume Kebab. Este vorba de carne simplă sau marinată, care poate fi preparată înăbușită sau la grătar, în funcție de gustul fiecăruia.
În ciuda faimoaselor și delicioaselor sale kebaburi, bucătăria turcească este adesea considerată ca fiind limitată doar la acest fel de mâncare. Deși există mai multe, iată câteva dintre alimentele tipice turcești pe care ar trebui să le încercați.
Döner (burrito turcesc)

Cunoscut ca fiind una dintre cele mai gustoase mâncăruri turcești de luat la pachet, doner este un rulou de tip burrito, făcut din carne de vită, miel sau pui. Acesta include, de asemenea, condimente, diferite legume și iaurt cu usturoi. Așadar, dacă vă aflați în grabă și doriți să mâncați ceva care să vă umple cu siguranță stomacul, această masă este ideală pentru dumneavoastră.
Kuzu Tandır (friptură de miel)

Kuzu Tandır este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai apreciate preparate din carne din Turcia. Este, de asemenea, cunoscut pentru carnea sa fragedă și este gătit în mod tradițional într-un cuptor special. Mielul este suspendat pe cărbuni și gătit ore întregi până când este prăjit. Se știe că această metodă de gătit a fost folosită de turcii selgiucizi din Asia Centrală cu multe secole în urmă. Kuzu Tandır se servește cel mai bine cu iaurt turcesc și cartofi. În afară de Turcia, acest fel de mâncare poate fi găsit în India, Pakistan, Caucaz, Grecia și Afganistan.
Pilav (orez)

Orezul turcesc este atât de gustos încât poate fi mâncat de unul singur. Ceea ce îl deosebește de mâncărurile tipice de orez este faptul că este bogat condimentat cu ingrediente simple, cum ar fi ceapa și condimentele turcești. De asemenea, se adaugă adesea pui și diverse legume. Pentru a vă asigura că este un Pilav gustos, mai întâi prăjiți orezul cu unt. De asemenea, puteți adăuga puțin iaurt pentru a o face și mai apetisantă.
Köfte (chifteluțe de vită)

Dacă italienii au chiftele, turcii au kofte. Versiunea turcească a chifteluțelor, köfte sunt bile sau chiftele făcute din carne tocată de vită sau de miel ușor gătită. Este adesea vândut învelit cu salată și pâine pita. Puteți servi chiar și o masă vegetariană turcească pe bază de năut și legume. Kofte este o parte importantă a fiecărei gospodării turcești. Prin urmare, îl veți găsi în fiecare stradă de delicatese și casă de țară.
Çiğ köfte (chifteluțe picante)

Çiğ köfte sunt chifteluțe picante făcute din bulgur, ceapă, pastă de ardei și roșii, condimente și ierburi – toate frământate împreună și gătite. Vândut pentru a merge într-o frunză de salată. Încearcă acest tartar de vită în stil turcesc, care este făcut din carne tocată slabă de vită. Originar din sudul Turciei, unde este cel mai popular, are o mulțime de istorie în spate. De asemenea, puteți opta pentru mâncăruri în versiune vegetariană, care pot fi disponibile doar în câteva locuri din Turcia.
Manti (găluște)

Gândiți-vă la găluștele chinezești, dar cu condimente turcești. Gândiți-vă la ravioli, dar nu la umplutura italiană. Manti este un fel de mâncare excelent pe care turcii l-au stăpânit, deoarece un Manti perfect necesită un gust și o textură unice. Manti constă în diferite tipuri de carne învelită în aluat moale, iar alegerea este la discreția dumneavoastră dacă doriți să fierbeți sau să prăjiți carnea. Manti se servește cel mai bine cu unt sau iaurt. Dacă sunteți în căutarea a ceva familiar și gustos, încercați Manti, este un fel de mâncare perfectă pentru a fi luată la pachet.
Comandă (pizza turcească)

Cunoscută sub numele de „pizza turcească”, Pide este o pâine plată umplută cu ingrediente din carne, cum ar fi sucuk (cârnați turcești), pastramă și carne de miel. La fel ca o pizza obișnuită, Pide este, de asemenea, acoperită cu brânză și legume. Ceea ce face ca această pizza să fie „turcească”, în afară de diversele garnituri de carne, este atingerea finală, în care bucătarul sparge de obicei un ou imediat după ce scoate pizza din cuptor.
Lahmacun

Plat și crocant, Lahmacun este ca o pizza servită cu un strat de carne tocată, salată și suc de lămâie pe pâine și poate fi înfășurată, împăturită în două sau despărțită pentru a fi mâncată. Omologul turcesc al pizzei este plin de arome. Mielul tocat și mirodeniile mediteraneene fac petrecere în gură. Este o mâncare stradală renumită în toată țara. Deci, ar trebui să încercați acest lucru în următoarea dvs. călătorie în Turcia.
Menemen (omletă cu legume).

Mai puțin întâlnit în meniul unui restaurant, menemenul poate fi un mic dejun rapid cu ouă omletă gătite în legume sotate. Dacă doriți să gustați cât de turcești sunt ouăle lor, Menemen este răspunsul. Practic, este vorba de ouă omletă gătite ușor cu ceapă, ardei, paprika și oregano. Este asemănătoare cu Shakshouka, singura diferență este că ouăle din acest fel de mâncare sunt bătute.
Yaprak Sarma (frunze de viță-de-vie umplute cu orez).

Frunzele de viță de vie înfășurate în jurul unei garnituri de orez și ceapă aromate cu mentă, coacăze, piper și scorțișoară sunt fierte la abur pentru a pregăti un Yaprak Sarma deosebit de sănătos. Este o mâncare tradițională din Turcia, care este plină de o cantitate enormă de arome. Este influențat de Imperiul Otoman și este renumit din Orientul Mijlociu până în sud-estul Europei. Pregătirea necesită puțin timp, dar merită.
Dolma

Legumele proaspete sau vinetele, ardeii, roșiile sau dovleceii uscați sunt umplute cu un amestec de orez și ceapă înainte de a fi fierte în apă și unt. De obicei, se servesc la temperatura camerei. Este o bucătărie mediteraneană populară și se găsește în regiuni din afara Turciei. Se crede că acest dhish își are originea în palatul otoman Topkapi din secolul al XVII-lea.
İmam Bayıldı (vinete umplute).

Umplut cu un amestec de roșii, ceapă și usturoi, acest aperitiv de vinete este umplut cu orez, bulgur și alte legume. Această delicatesă turcească se coace și se servește cu pilaf. Există o anecdotă amuzantă legată de numele său, conform căreia un imam a leșinat când a auzit costul ingredientelor care intră în compoziția acestui fel de mâncare. De asemenea, există și alte anecdote amuzante legate de istoria numelui, care vor adăuga savoare preparatului.
Borek (produse de patiserie turcești umplute).

Întotdeauna fulgurantă și delicioasă, această patiserie turcească este umplută cu carne tocată sau spanac și brânză. Poate fi rulat, servit ca un puf sau așezat în straturi ca lasagna. Este un fel de mâncare celebru în regiunile balcanice, levantine și mediteraneene. Acest aluat fulgurant poate fi creat întreg într-o tigaie sau individual în mici produse de patiserie. Semințele de susan presărate deasupra adaugă o notă de nucă la acest fel de mâncare. Felul de mâncare datează din epoca clasică și are cele mai importante elemente ale bucătăriei turcești.
Durum

Versiunea turcească a burrito-ului, dürüm, este un pui, miel sau vită gătiți încet și serviți în interiorul unei ambalaje. Se prepară cu lavash, o pâine turcească subțire și plată. Pâinea folosită pentru această învelitoare este mult mai subțire decât cea folosită pentru doners și alte feluri de mâncare. Are ingrediente aproape similare cu cele folosite la prepararea donerului, cum ar fi carnea și legumele.
Kumpir

O altă mâncare stradală care este populară în stațiunile și orașele de pe plajă. Făcută din cartofi cu o coajă exterioară crocantă și un interior moale, este disponibilă cu o varietate de topping-uri la alegere, inclusiv brânză, cârnați, murături și salată rusească.
Șiș Kebap (kebab de carne sau pește).

Știați că căutarea dvs. pentru kebab își are originea în Turcia? Adăugați carnea de miel la lista de pui sau pește servit pe un băț de lemn sau metal și vă veți bucura de Șiș Kebap. Gura ta va începe să saliveze de îndată ce vei simți mirosul și vei vedea carnea pe frigărui atunci când este servită fierbinte cu cărbuni. Turcia este țara care a introdus în lume carnea la proțap sau kebabul. Este o altă mâncare stradală populară în Turcia, pe care nu o veți găsi în călătoria dvs. în Turcia.
Kebab Iskender (fâșii de miel).

Iskender kebab este un kebab lung de miel gătit în sos de roșii și servit peste orez și pâine pita cu iaurt. Este numit după maestrul Alexandru (Iskender Efendi) din Imperiul Otoman care a trăit în Busra. Este făcut din carne de doner mărunțită și acoperit cu sos de roșii picant și cu unt topit deasupra. Este o masă populară în Turcia și se servește cel mai bine cu pâine pita.
Kestane șekeri (castane îndulcite).

Dacă ai o poftă de dulce ca turcii, Kestane șekeri ar putea fi exact ce-ți trebuie. Acestea sunt castane îndulcite. Aceste deserturi sunt foarte speciale, deoarece datează din secolul al XIV-lea. Kestane șekeri este, de asemenea, un cadou obișnuit pentru ocazii speciale și este plasat în cutii decorative. În bucătăria franceză, acest desert este cunoscut sub numele de „marron glacés”. Acest desert este foarte ușor de mâncat, așa că îl puteți mânca oricând și oriunde doriți.
Mozaik Pasta (tort de ciocolată)

Această prăjitură cu ciocolată este un produs de bază în orice cafenea turcească. De asemenea, se spune că majoritatea mamelor turcești își pot face propria versiune a acestui desert într-o clipă. Un strat de biscuiți sparți și sos de ciocolată, Pasta Mozaik este un must-have pentru iubitorii de prăjituri. Dacă ești în căutarea unui desert familiar, dar vrei să încerci ceva nou în același timp, Mozaik Pasta este perfect pentru pofta ta de dulce.
Baklava

Posibil cel mai popular desert turcesc, Baklava își găsește fanii în oricine are o poftă de dulce. Se compune din straturi de patiserie umplute cu nuci.
Lokum

Cunoscut și sub numele de deliciu turcesc, acest desert de nuga este un cub gelatinos, ferm, aromat cu apă de trandafiri, lămâie sau mastic și presărat cu zahăr pudră, dar există multe variante. Este un adevărat privilegiu să gustați acest desert în locul în care și-a avut originea. Oamenii aduc chiar și cutii de cagule ca suveniruri, pentru că așa de bine e.
Güllaç

Printre principalele alimente turcești, Gullac este un desert tradițional, servit și savurat în timpul Ramadanului. Este un deliciu cu o textură unică, făcut din aluat, lapte, apă de trandafiri, nuci și semințe de rodie. Chiar dacă vizitați în altă perioadă decât luna Ramadanului, încercați să căutați aceste deserturi, pentru că este ceva de care papilele gustative se vor îndrăgosti.
Künefe (desert cu brânză)

Künefe este un fel de antiteză a patiseriei Mozaik. Potrivit majorității localnicilor, nu este cel mai ușor de preparat desert, așa că este cumpărat de obicei din magazinele locale. Se gătește într-o tigaie rotundă de metal și necesită multă răbdare. Künefe este cunoscut ca fiind „un tratament obișnuit în timpul unei ieșiri în oraș”. Este făcută din brânză și fistic, care este crocantă la exterior, iar în interior este moale și moale și moale. Acest desert se servește cel mai bine cald.
Salep (lapte cald)

V-ați întrebat vreodată ce gust ar avea o băutură făcută din orhidee? Salep este o băutură fierbinte preparată din orhidee și acoperită cu scorțișoară. Această băutură poate fi consumată doar în interiorul granițelor turcești, deoarece aprovizionarea cu orhidee este foarte limitată. Astfel, o creștere a cererii pentru această băutură înseamnă, de asemenea, că orhideele sunt pe cale de dispariție în Turcia. Salep este, de asemenea, cunoscută ca fiind o băutură tradițională în timpul sezonului rece. Dacă vă aflați în Turcia, încercați Salep pentru a afla ce este atât de special la această băutură unică.
Cafea turcească

Ceea ce este interesant la cafeaua turcească este că este mai mult decât o băutură obișnuită. În Turcia, divinația și cafeaua merg mână în mână. Conform culturii lor, formele lăsate de zațul de cafea spun multe despre trecutul și viitorul consumatorului de cafea. Și veți ști când vă terminați cafeaua, pentru că aceste zaț de cafea va apărea pe fundul ceștii dumneavoastră. Dacă se întâmplă acest lucru, localnicii vă sfătuiesc să închideți cupa, să vă puneți o dorință și apoi să o întoarceți cu susul în jos. Un alt fapt despre această băutură este că adevărata cafea turcească este prea tare pentru a fi suportată. Cu toate acestea, dacă sunteți aici pentru a vă explora papilele gustative, poate că puteți lua o gură de cafea turcească tradițională.
Întrebări frecvente despre mâncarea turcească
Ce părere aveți despre mâncarea tipic turcească? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările europene pe site-ul nostru. Deși mâncărurile turcești sunt rafinate, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Să mâncăm!