]
Fără îndoială, thailandezilor le place să mănânce și, mai ales, le place mâncarea tradițională de stradă. Și-au câștigat dreptul de a fi mândri de mâncărurile lor, deoarece bucătăria lor este una dintre cele mai delicioase și diverse din lume.
Bucătarii thailandezi se străduiesc să găsească echilibrul perfect de arome sărate, dulci, acrișoare, picante și amare în toate mâncărurile lor, deși, pentru un străin, „picant” poate fi cel mai notabil.
Deși restaurantele thailandeze pot fi găsite peste tot în lume, mâncarea tradițională de stradă în țara lor de origine este o experiență cu totul diferită. Aromele sunt mai puternice, ingredientele sunt mai proaspete și există o varietate mult mai mare de feluri de mâncare și arome din care se poate alege.
Iată cele mai bune 26 de mâncăruri de stradă thailandeze pe care să le încercați atunci când vizitați piețele locale sau restaurantele din Thailanda.
Khao Soi
Această specialitate condimentată din nordul Thailandei conține tăiței proaspeți cu ou și carne de pui sau de vită într-un bulion bogat și fierbinte de nucă de cocos, ierburi și mirodenii și este acoperită cu tăiței wonton crocanți.
De asemenea, se servește cu varză murată, ceapă roșie și lămâie, pe care le puteți adăuga după gust. Să spunem doar că este cel mai popular fel de mâncare din nordul Thailandei din acest motiv: este incredibil de delicios.
Kai Jeow (omletă thailandeză)
Deși omleta este un aliment universal întâlnit în întreaga lume, o omletă în stil thailandez cu carne tocată de porc este foarte diferită de o omletă obișnuită în stil occidental. Se prăjește literalmente în ulei vegetal și iese ca o erupție uleioasă, crocantă, sărată și delicioasă.
Această mâncare thailandeză gustoasă poate fi savurată în aproape orice restaurant sau stand care servește orez și se mănâncă de obicei cu ketchup dulce sau cu sos de ardei iute.
Malang Tod (insecte prăjite)
Deși bucătăria thailandeză a devenit foarte populară la nivel internațional, există cel puțin un fel de mâncare thailandeză care s-ar putea să nu fie niciodată adoptat de alte culturi. Vorbesc despre Malang Tod, care în thailandeză înseamnă insecte prăjite.
De obicei prăjiți în piper și sos de soia sau pește, greierii, viermii și lăcustele sunt de obicei consumați ca o gustare după-amiaza sau seara, ca acompaniament la bere sau lichior, ca o gustare crocantă.
Poo Pad Pong Pong Karee (crab prăjit cu curry).
Ceapa, roșiile, ardeii și crabii sunt sotați într-o pastă aromată de curry galben thailandez, iar apoi ouăle sunt sparte în amestec, făcând întregul preparat cremos, pufos și gros. Pentru a completa acest fel de mâncare unic, se presară pătrunjel și ceapă verde ca garnitură.
Pad-See-Ew (tăiței în sos de soia)
Cel mai gustos fel de mâncare thailandeză cu tăiței, Pad See Ew vă va ține sătul toată ziua. Acest fel de mâncare delicioasă conține tăiței de orez groși, care sunt prăjiți cu usturoi, carne de porc sau de pui, broccoli, un ou și o cantitate generoasă de sos de soia închisă la culoare, care dă numele acestui fel de mâncare.
Mănâncă ca un localnic și pune tu însuți accentul pe mâncare, adăugând o lingură de fulgi de ardei iute, lămâie, oțet sau zahăr. Fiind un fel de mâncare foarte sățioasă, Pad See Ew este mâncarea perfectă pentru a o lua acasă după o noapte în oraș.
Nam Prik Kapi
Nam Prik Kapi este o specialitate simplă din nord-estul țării, care constă într-o mâncare de pește și legume la aburi (de obicei întregi). Pentru a-l mânca, fiecare bucată de pește și legume este înmuiată individual într-un sos fermentat din pastă de creveți și ardei iute.
O alegere simplă, sănătoasă și tradițională, Nam Prik Kapi poate fi îmbogățită cât de mult doriți, în funcție de cantitatea de sos picant pe care o folosiți. Recomandat în special pentru iubitorii de toate tipurile de pește.
Tom Kha Gai (supă de pui cu nucă de cocos).
Tom Kha Gai este o supă thailandeză cremoasă, dulce și ușor picantă, care combină laptele de cocos, lemongrass, șalotă, galangal, pui și, uneori, legume suplimentare.
Această supă este super gustoasă, fără a fi la fel de picantă sau acră ca sora sa: Tom Yam Goong. Este, de asemenea, super sănătos și o alegere excelentă dacă simți că te îmbolnăvești de răceală sau de gripă.
Pad Thai (tăiței prăjiți thailandezi)
Pad Thai este una dintre cele mai populare mâncăruri naționale thailandeze și este un punct de plecare pentru turiștii care încep să exploreze bucătăria thailandeză. Pad thai este un fel de mâncare de tăiței prăjiți care se prepară de obicei cu creveți sau pui, însă este populară și opțiunea vegetariană. Pad thai este disponibil la aproape fiecare colț de stradă și este o mâncare ieftină și gustoasă.
Som Tam (salată de papaya picantă)
Această salată de bază a multor restaurante thailandeze occidentale este și mai delicioasă în Thailanda. Tradiționalul som tam thailandez se prepară prin pisarea tuturor ingredientelor cu un mortar și un pisălog, ceea ce scoate în evidență aromele.
Aceste ingrediente sunt numeroase și includ usturoi, ardei iute, sos de pește, alune, creveți uscați, roșii, zahăr, suc de lămâie, fasole verde, alune și, bineînțeles, papaya verde acră rasă.
Som tam se prepară în mai multe moduri diferite:
- Som Tam Tam Boo Boo. Salată de papaya cu crab.
- Som Tam Khai Khem. Som Tam cu ou sărat.
- Som Tam Plah Lah. Preferatul nord-estului cu pește.
Pentru o experiență culinară mai autentică, som tam ar trebui să fie mâncat întotdeauna cu orez lipicios.
Gai Yang (pui la grătar)
Gai yang este cuvântul thailandez pentru pui la grătar, iar în întreaga Thailanda veți găsi multe tipuri diferite de pui la grătar, în funcție de locația regională și, de asemenea, de rețetele personale de familie.
Puiul la grătar este deosebit de obișnuit să fie consumat împreună cu som tam (salată de papaya verde) și orez fierbinte, proaspăt și lipicios. Cu această combinație de trio, veți avea o masă premiată care vă va bucura papilele gustative.
Laab (salată thailandeză de carne de vită).
Un fel de mâncare celebru din nord-estul Thailandei (Isaan), Laab se prepară, de obicei, prin combinarea cărnii de porc sau de pui tocate mărunt, ceapă, ardei iute, frunze de mentă, sos de pește și suc de lămâie.
Orezul prăjit se adaugă la sfârșit pentru a o face puțin crocantă, iar dacă ești norocos, poți găsi și câteva bucăți de ficat amestecate în ea. Laab este plin de arome calde, sărate, dulci și acrișoare și este delicios atunci când este combinat cu orez lipicios și legume crude, cum ar fi varza și fasolea verde.
Pak Boong
Poate cea mai populară legumă thailandeză, consumul de Pak Boong poate fi o experiență nouă pentru mulți, deoarece arată și are un gust asemănător cu cel al tulpinilor de spanac prăjite.
De obicei, se prăjește cu usturoi, ardei iute și sos de stridii. Rezultatul, care se savurează de obicei cu orez aburit și un fel principal, este destul de gustos. Vegetarienii să fie atenți, uneori se adaugă bucăți de carne de porc în acest fel de mâncare, așa că asigurați-vă că îl comandați fără ele.
Gai Pad Med Mamuang (pui prăjit cu nuci de caju)
Fiecare thailandez știe că Gai Pad Med Mamuang este un fel de mâncare preferat de turiști, datorită gustului său blând, dulce și sărat. Un amestec delicios de pui, ceapă, ardei iute uscat și nuci caju prăjite împreună într-un wok cu ulei încins, acoperite cu un sos dulce și sărat, acest fel de mâncare este mâncarea perfectă pentru momentele în care nu mai poți mânca condimente sau pește.
Kao Moo Dang (Carne de porc roșie cu orez)
Felul de mâncare este compus din carne de porc dulce tăiată în felii subțiri, câteva bucăți de cârnați thailandezi și o jumătate de ou fiert peste o grămadă de orez, care este apoi acoperit cu un sos dulce, asemănător unui grătar.
Pentru o variantă gustoasă a acestui fel de mâncare, încercați echivalentul său delicios cu tăiței cu ou: bummi moo dang. Aceste două feluri de mâncare sunt adesea vândute la aceleași tarabe.
Nam Neung
Nam Neung este versiunea thailandeză a rulourilor de primăvară vietnameze și poate fi găsită în multe tarabe și restaurante în stil vietnamez din Thailanda.
Aceste învelișuri includ de obicei usturoi, mango acru, castravete, mentă, coriandru și carne de porc tocată dulce, care este înfășurată într-o foaie subțire de orez și înmuiată într-un sos dulce și picant, declanșând o explozie de neoprit de delicii savuroase în gură.
Massaman Curry
Unul dintre cele mai gustoase și mai populare curry-uri thailandeze, Massaman este un preparat dulce-acrișor care își are originea în sudul Thailandei, fiind o mâncare musulmană.
De obicei, conține pui sau carne de vită, lapte de cocos, cartofi, alune prăjite, frunze de dafin, zahăr, scorțișoară și sos de tamarind. Căutați un sos portocaliu gros care să conțină bucăți mari de cartofi și savurați-l peste orez.
Orice „Yam” (salate thailandeze dulci și picante).
Un tip de salată thailandeză care constă, de obicei, din cel puțin o carne sau o proteină amestecată cu suc de lămâie, zahăr, pătrunjel, coriandru, mentă, salată, ceapă dulce și ardei iute. Cuvântul Yam descrie faimoasele arome dulci, acrișoare și picante ale sosului care decorează aceste feluri de mâncare.
Există o varietate de salate Yam consumate în Thailanda, unele dintre favorite sunt:
- Yam Wun Sen. Salată de tăieței.
- Yam Kai Dao. Salată de ouă prăjite (salată de ouă prăjite), și
- Yam Tua Plu. Salată de fasole.
Moo Satay (satay de porc și alune).
Pork satay constă în fâșii de porc marinate pe frigărui de bambus, prăjite și servite cu un sos de arahide gustos și un sos de castraveți cu oțet alb. În Thailanda, este adesea servit cu pătrățele de pâine prăjită.
Pad Krapow (busuioc prăjit)
În Thailanda, acest fel de mâncare ar putea fi considerat echivalentul unui sandwich sau al unui hamburger. Ceva rapid și ușor pe care mulți oameni îl au la prânz.
Pad Krapow se prepară, de obicei, cu carne tocată de porc sau de pui (este excelent și cu tofu), care se prăjește cu busuioc thailandez și un buchet de ardei iute. Busuiocul thailandez are o aromă foarte picantă, în timp ce ardeii iuți adaugă o doză puternică de condimente.
În cazul în care nu tolerați atât de bine picantul, cereți-i vânzătorului să o facă „pet nit noi” (doar puțin picantă). Felul de mâncare este servit cu orez alb și acoperit cu un ou „kai dao”, care este amestecat cu restul felului de mâncare pentru o senzație gustativă de neuitat.
Khao Man Gai (pui și orez)
Această mâncare simplă de pui și orez este o alegere excelentă pentru acele zile în care stomacul sau papilele gustative au nevoie de o pauză de la acele arome thailandeze robuste, adică atunci când nu mai poți suporta picantul.
Acest fel de mâncare conține pui fraged, tocat mărunt, servit peste orez fiert în bulionul de pui gras, de obicei cu supă de pui sărată alături. Unele tarabe oferă opțiunea de pui prăjit cu sos dulce alături de tradiționalul pui fiert.
Yam Pla Duk Foo (salată pufoasă de pește pisică).
O combinație unică de pește pisică prăjit în bucăți mici, creând o salată de pește moale și crocantă. Este amestecat cu mango acru, ardei iute, alune, ceapă roșie, coriandru și faimosul sos dulce-acrișor din Thailanda.
Odată ce veți încerca acest fel de mâncare, nu veți putea să o mâncați doar o dată. Dacă doriți să experimentați aromele și texturile unice și fantastice ale mâncării thailandeze într-un singur fel de mâncare, atunci acesta este felul de mâncare pentru dumneavoastră.
Acest fel de mâncare se savurează cel mai bine ca aperitiv cu un grup de prieteni sau ca o gustare la bere. Savurați-o cu o bere thailandeză rece, cum ar fi Leo sau Singha.
Khao Pad (orez prăjit)
Acest simplu preparat thailandez de bază poate părea neexcitabil, dar odată ce veți încerca combinația de orez prăjit în wok cu carne, ouă, legume, ceapă verde, usturoi și sos de pește, veți înțelege de ce acest fel de mâncare este iubit atât de călători, cât și de localnici.
Pentru o variantă occidentală, încercați preferata thailandezilor: „American Fried Rice” – varianta thailandeză a mâncării americane – care include mini hot dog, un ou prăjit și ketchup.
Durian
Dacă simțiți un miros ciudat de dulce combinație de subsuori, picioare murdare și ceapă, căutați acest fruct galben popular, al cărui miros este atât de puternic încât este interzis în multe mijloace de transport în comun din Asia de Sud-Est.
Dacă vă simțiți curajoși, încercați o mușcătură din carnea sa groasă și cremoasă, pe care mulți o consideră o delicatesă. Dacă vreți să gustați durian, dar nu sunteți gata să încercați fructul în sine, în Thailanda puteți găsi înghețată, milkshake-uri, prăjituri și chipsuri cu durian.
Khao Niow Ma Muang (mango cu orez lipicios)
Thailandezii și străinii deopotrivă nu se mai satură de această delicatesă thailandeză clasică și delicioasă, care conține un mango galben, dulce și copt, însoțit de orez lipicios, acoperit cu o lingură de cremă de nucă de cocos sau, uneori, de lapte condensat. Acest fel de mâncare este cel mai proaspăt, cel mai ieftin și cel mai ușor de găsit în timpul sezonului de mango din Thailanda, care durează de obicei din aprilie până în mai.
Nam Tok Moo (Salată thailandeză cu cascadă)
Nam Tok Moo este foarte asemănător cu Laab Moo, conținând aceleași arome și ingrediente ca și laab: carne de porc, frunze de mentă, ardei iute, ceapă, suc de lămâie, sos de pește și orez prăjit, dar carnea este tăiată puțin mai gros, ceea ce o face o opțiune mai suculentă și ușor mai gustoasă.
Nam Tok înseamnă cascadă în limba thailandeză, felul de mâncare fiind denumit după cascada ca și sunetul pe care îl face acest fel de mâncare în timp ce se gătește. Nu uitați să mâncați acest fel de mâncare împreună cu orez lipicios.
Tom Yum Goong (supă picantă de creveți)
Fără îndoială, dacă s-ar face un sondaj pentru a afla care este mâncarea preferată a thailandezilor, Tom Yum Goong ar ieși pe primul loc – există chiar și o comedie romantică populară care poartă numele acestui fel de mâncare!
Această supă este plină de creveți, ciuperci, roșii, lemongrass, galangal și frunze de lămâie kaffir și se crede că îmbină perfect cele 5 arome principale ale mâncării thailandeze într-un bol delicios. Poate fi comandată cu lapte de cocos pentru un bulion gros și dulce, sau fără, pentru o supă mai blândă și cu puține calorii.
Există cu siguranță mult mai multe feluri de mâncare thailandeză decât cele pe care le-am prezentat în acest articol. Am încercat să prezentăm mâncărurile tipice thailandeze preferate de localnici. Dacă credeți că lipsește un fel de mâncare thailandeză, nu ezitați să o lăsați în comentarii – vă vom citi!