]
Dacă v-ați imaginat să mâncați mâncare europeană, nu sunteți singurul. Orașele Europei sunt frumoase, dar nici bucătăria sa nu este mai prejos. De la tocănițele și găluștele bogate din Balcani, la fructele de mare din Marea Mediterană și (desigur) brânzeturile gustoase de pretutindeni, continentul este un vis pentru gurmanzi.
În fiecare țară europeană există un fel de mâncare care se distinge ca fiind cel mai ușor de recunoscut, cel mai faimos și cel mai căutat de vizitatori: mâncarea de bază la care oamenii se gândesc atunci când se gândesc la locul respectiv. Aceste feluri de mâncare nu sunt doar delicioase, ci spun și o poveste despre istoria, oamenii și tradițiile țării.
Urmați-ne în călătoria noastră pe scena culinară europeană, o țară și un fel de mâncare emblematice, pe rând. În acest articol vă vom face un tur culinar, pregătiți-vă să descoperiți care sunt cele mai reprezentative mâncăruri europene. Haideți să mâncăm!
Mâncăruri tipice din fiecare țară europeană
Înainte de a vă prezenta felurile de mâncare tipice din Europa, vă lăsăm cu aceste resurse, astfel încât să puteți vedea (dacă vă interesează) felurile de mâncare tipice dintr-o anumită țară europeană. Dar dacă doriți să vedeți cele mai tipice alimente din Europa în general, săriți peste această listă.
Alimentele tipice din Europa
Germania – Pretzels

S-ar putea ca bezelele să fi fost inventate de călugării europeni în Evul Mediu, dar timp de secole au fost asociate cel mai mult cu Germania. Astăzi, brutăriile, restaurantele și berăriile germane le servesc cu orice, de la șuncă și brânză până la semințe de dovleac. Cele mai bune versiuni au o crustă crocantă și un aluat moale în interior.
Printre alte produse germane preferate se numără spaetzle, un tip de aluat făcut din ouă proaspete, și o varietate de cârnați, inclusiv bratwurst (făcut din carne tocată de porc și vită) și blutworst (făcut din cârnați de sânge). Indiferent de mâncarea tradițională pentru care optați, nu uitați să o serviți cu un alt clasic german: o cizmă de bere (cunoscută și sub numele de „das boot”).
Austria – Strudel

Strudelul – făcut din aluat crocant cu straturi delicate – poate avea multe feluri de umpluturi. Varietatea de mere, care adesea include și sultanină, este de departe cea mai populară în Austria. Comandați-o așa cum fac localnicii, cerând un „Apfelstrudel”. Se savurează cu un topping de frișcă sau sos de vanilie și se pregătește pentru o criză de zahăr de neuitat.
Belgia – Vafe

Belgia este patria unor produse culinare preferate, cum ar fi ciocolata belgiană și berea belgiană, dar niciun fel de mâncare nu este mai emblematică decât vafele belgiene. În timp ce în America de Nord, vafa belgiană este adesea masivă și înecată în sirop, versiunea tradițională este de fapt o mică mâncare de stradă. Mănâncă acest deliciu așa cum trebuie să fie savurat – fără furculițe, fie ca atare, fie cu o cantitate mică de frișcă și fructe de pădure feliate deasupra.
Bulgaria – Supă

Supele pot fi găsite în aproape toate meniurile bulgărești. Încercați tarator, o supă rece pe bază de iaurt, preparată cu castraveți, usturoi, mărar și uneori nuci, care se savurează cel mai bine într-o zi toridă de vară; sau beți shkembe chorba, o supă picantă de tripe despre care se spune că vindecă mahmureala.
Croația – Risotto negru

Risotto negru este popular de-a lungul coastei croate, cu un amestec gustos de sepie sau calmar, ulei de măsline, usturoi, vin roșu și cerneală de calmar. Numit „crni rižot” de către croați, este cunoscut pentru că înnegrește dinții oamenilor.
Alte mâncăruri regionale îndrăgite includ pasticada, un amestec de bere fragedă și gnocchi, care este un produs de bază în regiunea Dalmația. Indiferent unde mergeți în Croația, așteptați-vă să găsiți o mulțime de ulei de măsline; există un motiv pentru care este cunoscut (cu exactitate) ca „aurul lichid mediteranean”.
Cipru – Brânză Halloumi

Populară în Orientul Mijlociu și în Grecia, brânza halloumi este considerată a fi originară din Cipru cu secole în urmă (primele descrieri ale brânzei datează din secolul al XVI-lea). Un amestec de lapte de capră și de oaie conferă halloumi aroma și textura sa distinctivă, ceea ce o face o brânză ideală pentru a fi prăjită, mai degrabă decât topită. În timpul lunilor de vară, ciprioții se bucură de halloumi cu pepene proaspăt ca o gustare răcoritoare.
Danemarca – Smørrebrød

Aceste sandvișuri cu fața deschisă combină pâinea de secară unsă cu unt cu o varietate de ouă, brânză, carne și/sau pește. De la acest model de bază, inovația înflorește; smørrebrød poate fi acoperit cu orice, de la friptură de vită și hrean până la creveți și caviar roșu. Mâncați smørrebrød în stil danez: cu furculița și cuțitul, pentru a păstra ingredientele intacte.
Slovacia – Găluște de cartofi

Dificil de pronunțat, „Bryndzové Halušky” este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare naționale din Slovacia. Găluștele de cartofi (halušky) sunt umplute cu brânză de oaie (bryndza) și presărate cu șuncă sau cârnați deasupra. Ți-e foame? Un festival anual de cartofi și găluște din Turecka oferă o competiție pentru a vedea cine poate mânca cel mai mult.
Slovenia – Rulouri de brânză

Struklj sunt rulouri din aluat de grâu sau hrișcă umplute cu diferite tipuri de brânză. Ele pot fi dulci (cu brânză de vaci și nucă) sau sărate (cu tarhon sau brânză sărată) și reprezintă un fel principal complet în sine. În mod tradițional, se servesc cu un strat de pesmet unsuros și pot fi reduse în dimensiune și servite ca garnitură.
Spania – Paella

Paella, un fel de mâncare consistent pe bază de orez, este un fel de mâncare pe care nu trebuie să îl încercați în Spania. Se găsește într-o varietate de stiluri, inclusiv legume, carne, fructe de mare sau mixt (cu o combinație de ingrediente) și este asociat cel mai îndeaproape cu Valencia, un oraș portuar de pe coasta de est a Spaniei. Felul de mâncare este unul dintre multele feluri de mâncare comandate în stil tapas în Spania. Alte preparate preferate de împărțit sunt croquetas (crochete), jamón ibérico de bellota (șuncă iberică de ghindă) și pan con tomate (pâine cu roșii).
Estonia – Pâine de secară

Estonienii au o poveste de dragoste cu pâinea lor, iar pâinea de secară este cea mai populară dintre toate. Pâinea este produsă în țară de peste 1.000 de ani și încă se găsește cu regularitate în restaurantele și brutăriile locale. Estonienii vă vor spune că pâinea are cel mai bun gust atunci când este încălzită și apoi acoperită cu o lingură de unt sărat sau cu hering baltic.
Finlanda – produse de patiserie din Karelia

La fel ca multe dintre alimentele de bază de pe această listă, plăcintele din Karelia sunt înșelător de simple, cu o crustă subțire (de obicei făcută din făină de secară) umplută cu cartofi, orez sau morcovi. Încearcă una cu unt de ouă – un amestec de unt și ouă fierte tari – întins deasupra. Și nu uitați să învățați să îi spuneți pe numele său finlandez: „Karjalanpiirakka”.
Franța – Croissante

Croissantul este la fel de indelebil pentru cultura franceză ca și Turnul Eiffel. Și nu e de mirare: produsele de patiserie, savurate în orice moment al zilei, sunt perfecte, fulgurante și cu unt. La fel ca multe țări de pe această listă, Franța este, de asemenea, patria unei supe populare: soupe à l’oignon, făcută cu ceapă, bulion de vită, crutoane și brânză topită.
Grecia – Gyros

Dacă există o mâncare de stradă mai bună decât Gyros – pâine plată umplută cu carne la grătar, apoi acoperită cu sos tzatziki cremos – nu știm care este. Acest fel de mâncare își are originea în Grecia, iar în ultimii ani a devenit popular în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite.
Ungaria – Gulaș

Datând din perioada medievală în Ungaria, această tocană de carne conține condimente și mirodenii – în special paprika – adesea amestecate cu roșii, usturoi, morcovi, cartofi și carne de vită. O versiune deosebit de gustoasă este „kettle goulash”, care se prepară prin prăjirea în untură a cărnii de vită sau de miel cu ceapă.
Acest fel de mâncare este atât de popular în Ungaria, încât a fost aplicat cândva unei ideologii politice naționale. Comunismul gulaș”, o formă de comunism apărută la mijlocul secolului al XX-lea, a fost numit astfel deoarece, la fel ca și felul de mâncare, reprezenta un amestec de ingrediente improbabile.
Islanda – Skyr

Produsul emblematic al Islandei, „iaurtul”, este o ofertă înșelătoare. Deși seamănă cu iaurtul, are gust de iaurt și este denumit în mod obișnuit iaurt, din punct de vedere tehnic este o brânză. Cu toate acestea, skyr este cremos, neted și reprezintă alegerea perfectă pentru micul dejun (sau desert!) atunci când călătoriți în Islanda.
Irlanda – Irish Stew

Irlanda are reputația de a servi puțin mai mult decât cartofi, dar, de fapt, aici se găsește un sortiment minunat de mâncăruri deosebite. Exemplu: o tocană irlandeză bună, cu multă carne fragedă amestecată cu ingrediente precum ceapă, pătrunjel și (ok, da) cartofi.
Tradiționaliștii insistă asupra faptului că nu este tocană irlandeză dacă nu este făcută cu carne de miel de gât, dar felul de mâncare este uneori servit cu carne de vită și există chiar și versiuni care încorporează cea mai emblematică băutură irlandeză: Guinness. Interesant este faptul că unii istorici cred că tocănița a fost făcută inițial cu capră.
Italia – Pizza

Era clar că acesta urma să fie un fel de mâncare tipic italian. Pâinile plate sunt consumate încă din timpurile neolitice, dar pizza, așa cum o cunoaștem astăzi, este cu mândrie italiană.
Amuzant: Legenda spune că, în 1889, un pizzar napoletan a copt o pizza în onoarea reginei Margherita de Savoia, împodobită cu roșii, mozzarella și busuioc pentru a reprezenta culorile steagului italian. Rezultatul? Pizza Margherita, încă preferată de italieni.
În afară de pizza și paste, printre favorite se numără ribollita, o supă generoasă de legume îngroșată cu pâine, și două tipuri de trufe: trufa neagră și trufa albă, mai rară. Bottarga, numită uneori „caviar sicilian”, este o pastă servită cu icre sărate și uscate, originară din sudul Italiei.
Letonia – Mazăre gri
Această mâncare consistentă este preparată din mazăre uscată (asemănătoare cu năutul) gătită cu ceapă și slănină afumată și este o mâncare tradițională de Crăciun în Letonia.
Conform tradiției locale, mazărea reprezintă prosperitate și vitalitate (așa că mâncați!).
Lituania – Cepelinai

Cepelinai – o gălușcă mare și ovală făcută din cartofi și umplutură, cum ar fi carne tocată, ciuperci sau caș – are o formă ovală distinctivă. De fapt, a fost numit după un dirijabil Zeppelin cu același nume, datorită asemănării fizice cu nava. Rețineți că acest fel de mâncare nu este pentru cei slabi de inimă: deoarece este consistent, se servește cu smântână și șuncă prăjită sau șorici de porc.
Luxemburg – Carne de porc afumată cu fasole.
Mergeți în Luxemburg și veți găsi aproape peste tot gât de porc afumat cu fasole, cunoscut și sub numele de „Judd mat Gaardebounen”.
Luxemburghezii îl savurează de obicei cu cartofi fierți și prăjiți în slănină și îl asociază cu o bere locală sau cu un vin alb luxemburghez sec.
Malț – Tocană de iepure
Tocănița tradițională de iepure malteză sau „Stuffat tal-Fenek” este servită pe insulele malteze încă din secolul al XI-lea.
În prezent, maltezilor le place să servească tocănița în comun, pregătind adesea o porție cu doi sau chiar trei iepuri.
Țările de Jos – Stroopwafel
Vafele din Olanda sunt foarte diferite de cele moi și aerisite din Belgia. Subțire și crocantă, ca un biscuit, stroopwafel este umplută cu un sirop cu tot felul de arome dulci și lipicioase, de la caramel și miere la fructe de pădure și ciocolată.
Acest deliciu își are originea în orașul Gouda (cunoscut și pentru brânza care îi poartă numele) și este adesea servit deasupra unei cești de ceai, pentru a-l încălzi înainte de a-l mânca.
Polonia – Pierogi

Pierogi polonezi sunt mici bile de aluat de tăiței semicirculare, adesea umplute cu caș proaspăt, cartofi fierți și tăiați și ceapă prăjită. De asemenea, pot fi umplute cu varză murată, carne tocată, brânză și fructe. Vara, mergeți la Cracovia pentru Festivalul Pierogi, în timpul căruia zeci de mii de găluște sunt devorate în mod ritual.
Portugalia – Pasteis de Nata

Poți spune că ai experimentat Portugalia dacă nu ai mâncat pastéis de nata? Nu putem fi siguri. Aceste produse de patiserie dulci umplute cu cremă au fost făcute inițial de călugării catolici de la Mănăstirea Jerónimos din Lisabona. În secolul al XIX-lea, vremurile s-au complicat, iar călugării au început să le confecționeze și să le vândă pentru a obține venituri.
Regatul Unit – Fish and Chips

Spuneți-i unui britanic să se îndrepte spre un magazin de chipsuri și va ști imediat unde să se ducă. Nimic nu spune mai mult despre Marea Britanie decât o bucată mare de pește cu cartofi prăjiți, învelită în hârtie și servită cu sare și oțet. Acest fel de mâncare poate fi găsit în toată țara, de la colțuri de stradă la restaurante cu stele Michelin. Poppie’s Fish & Chips din Londra este unul dintre cele mai renumite pentru versiunile sale clasice de cod și eglefin.
Republica Cehă – Găluște cehești

Uitați de găluștele în stil asiatic care v-ar putea veni în minte: „găluștele” din Republica Cehă seamănă de fapt cu pâini și sunt făcute din făină fiartă, drojdie, ou, sare și lapte. Mâncați acest fel de mâncare în mod tradițional, înmuiindu-l în gulaș.
România – Rulouri de varză

Numite „sarmale” în România, aceste rulouri sunt făcute din carne tocată cu orez și condimente, înfășurate în frunze de varză fermentată și fierte ore întregi într-un sos special care aromatizează și frăgezește carnea.
Suedia – Rulouri cu scorțișoară
Nu este de mirare că „kanelbullar”, sau rulada cu scorțișoară, este omniprezentă pe străzile din Suedia. Copt cu o cantitate mare de scorțișoară și acoperit cu cuburi de zahăr crocante, aluatul este un deliciu super-dulce.
Rulourile sunt adesea savurate de localnici în timpul „fika”, pauzele obligatorii de lucru concepute pentru a promova mâncatul, băutura și relaxarea.
Elveția – Fondue

Brânza elvețiană este prima mâncare elvețiană care ne vine în minte, dar Elveția are mult mai multe de oferit când vine vorba de brânză. Fondue, o oală cu brânză topită cremoasă pentru a înmuia pâine și carne, a fost desemnată ca fiind un fel de mâncare național în Elveția de către Uniunea Elvețiană a Brânzeturilor în anii 1930, pentru a crește consumul de brânză. În prezent, este un simbol al unității elvețiene și un simbol preferat al cetățenilor țării.
Ți s-a făcut poftă de mâncare după ce ai văzut mâncarea tipic europeană? Ei bine, așteaptă… nu e timpul să mâncăm încă. Continuați să vă extindeți cunoștințele cu articolele noastre despre țările Europei. Sau, dacă ești mai aventuros, verifică cele mai frumoase orașe europene – cu siguranță te vei îndrăgosti de orașele Europei!