]
Franța, tărâmul magic al artei, istoriei, modei și mâncării fine. Viața în Franța te va face un pic dependent de mâncăruri elaborate, de combinații neobișnuite de ingrediente și de un pahar de vin la prânz. Fie că vă planificați o călătorie în Franța, fie că vă exersați abilitățile culinare, trebuie să încercați cel puțin o dată aceste mâncăruri tradiționale franceze. Citiți mai departe pentru a afla ce feluri de mâncare sunt tipice pentru Franța.
Foie Gras

Acesta poate fi găsit pe fiecare masă în timpul sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou. Deși lumea asociază această specialitate cu Franța, tradiția îngrășării gâștelor datează din antichitate. Cel mai bun mod de a o încerca este pe o bucată de brioche cu puțină ceapă sau gem de smochine.
Stridii (Huîtres)

Stridiile sunt al doilea produs cel mai des întâlnit la sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou în Franța. Această scoică poate fi consumată caldă, dar adevărații iubitori de stridii preferă să o mănânce crudă și încă vie. Stridiile pot fi consumate ca atare, cu un strop de suc de lămâie, oțet sau cu sos de șalotă.
Coquilles Saint-Jacques

Nu știi nimic despre gustul scoicilor până nu încerci acest fel de mâncare. Scufundate în vin alb, scoicile sunt așezate peste piureul de ciuperci în pielițe și apoi acoperite generos cu un alt strat de sos delicios.
Salata Lyonnais

De fapt, bucătăria locală din Lyon i-a adus orașului titlul de capitală gastronomică a Franței. Începeți aventura gastronomică cu această salată bogată de salată cretă, roșii, șuncă afumată, ou și crutoane crocante, toate sub un dressing incredibil de delicios pe bază de oțet.
Piperade

Piperade este foarte asemănătoare cu ratatouille, gătit în mod tradițional în Țara Bascilor din Franța. Un ragout de ardei roșii și verzi, roșii, ceapă și ouă proaspete. Se servește de obicei ca garnitură pentru mâncăruri din carne și pește. Picant, bogat în arome și foarte ușor de gătit acasă.
Pâine Bagnat

O altă specialitate delicioasă din Nisa. Un cerc de pain de campagne este umplut generos cu salată Niçoise de legume crude, ouă, hamsii și/sau ton, asezonate cu ulei de măsline. O gustare elegantă și ușor de preparat, care ar trebui să se regăsească în meniul tău de prânz sănătos.
Cassoulet

Acesta nu este probabil cel mai ușor fel de mâncare pe care îl puteți încerca în Franța. Originar din regiunea Languedoc-Roussillon, acest fel de mâncare este compus din fasole albă, rață de rață și carne de porc (de diferite tipuri). A fost savurată de secole de familiile rurale, iar francezii continuă să o gătească pentru a reuni familia.
Pui la proțap (Poulet Basquaise)

Țara Bascilor este una dintre cele mai bogate regiuni ale Franței din punct de vedere culinar. Ei cresc păsări de curte, în special câteva rase rare de găini și rațe. Poulet basquaise este un fel de mâncare completă în care carnea este frăgezită cu „piperade”, un sos compus din șuncă de Bayonne, ardei, roșii și ardei de Espelette.
Melci cu unt de ierburi (Escargots au Beurre Persillé)
Călătoriți în Burgundia pentru a descoperi o altă rețetă tipic franțuzească, melcii gătiți în unt cu ierburi, numiți în mod obișnuit „escargots à la bourguignonne”. Gătiți, așa cum sugerează și numele, într-o cremă de unt cu pătrunjel, sunt prezentați în cochilie și mâncați cu o frigăruie.
Moules Marinières

Midiile sunt unul dintre alimentele tradiționale pe care probabil că le asociați cel mai mult cu Franța. Cu toate acestea, acest fel de mâncare este originar din Belgia. Francezii au popularizat-o și au adăugat câteva variante picante la rețetele originale. Există multe moduri de a găti și servi midii. Una dintre cele mai bune metode este să le marinăm în bulion de vin alb cu pătrunjel și șalote. Are un gust grozav cu un pahar de vin alb răcoros pe terasa unei cafenele din Montmartre.
Clătite bretone din hrișcă (Galettes Bretonnes)

Datorită unui entuziasm gastronomic, crêperies bretone se găsesc aproape peste tot în Franța. Dar ce este o galette? Este o crêpe sărată, preparată cu făină de hrișcă, care îi conferă culoarea cenușie. Umpluturile tradiționale sunt șuncă, brânză și ouă sau andouille și ceapă; cu toate acestea, varietățile au crescut de-a lungul timpului și au devenit mai creative. Dacă vă aflați în Paris, cele mai bune creperii din capitală se află în cartierul Tour Montparnasse.
Carbonnade Flamande

În nordul Franței puteți găsi o gamă largă de beri. De fapt, apropierea de Belgia a inspirat generații după generații de gospodine să gătească carbonnade flamande. Acesta este un fel de mâncare din carne de vită, gătită încet în bere ușoară și aromată. Când gătitul este aproape gata, se adaugă tradiționala turtă dulce cu muștar pentru a da și mai multă savoare acestui fel de mâncare dulce și sărată.
Quiche Lorraine

Haideți să călătorim în Alsacia pentru a descoperi această rețetă originală. Quiche Lorraine este, conform tradiției alsaciene, o tartă acoperită cu un amestec de smântână, lapte, ouă, nucșoară și bacon la grătar. Aceste ingrediente îi conferă o aromă ușor afumată, foarte apreciată în toată Franța. Astăzi, quiche Lorraine a devenit atât de populară încât poate fi găsită într-o brutărie sau într-un restaurant sau într-o formă mai modernă cu ciuperci, praz și pui.
Raclette

Raclette a fost importată în Savoia din Elveția. Este o mâncare de brânză (brânză raclette) care se topește (în mod tradițional la foc de lemne, dar din ce în ce mai des cu mici tigăi electrice în zilele noastre) și se mănâncă cu cartofi, cârnați, ceapă și murături. Acesta este cel mai bun aliment pentru iarnă.
Fondue de brânză (Fondue Savoyarde)

Fondue de brânză este, de asemenea, o masă de brânză perfectă pentru iarnă. Trei tipuri diferite de brânză (beaufort, comté și emmental) se topesc într-o oală și se adaugă vin alb. Cu ajutorul unei țepușe speciale, fiecare invitat înmoaie câte o bucățică de pâine. Conform tradiției, dacă cineva își scapă pâinea în oală, este amendat. Concentrați-vă!
Fondue de vițel (Fondue Bourguignonne)

Iată un alt tip de fondue. De data aceasta, pâinea nu este înmuiată în brânză, ci bucățile crude de carne (de obicei carne de vită) sunt înmuiate în ulei clocotit, care fierbe carnea. Nu vă încredeți în ceea ce spune numele: deși este foarte popular în Franța, nu provine din Burgundia (Bourgogne), ci din Elveția! Numele este de fapt o referire la carnea de vită care stă la baza acestui fel de mâncare (iar Burgundia este renumită pentru vitele sale).
Gratin Dauphinois

În regiunea Grenoble, un alt fel de mâncare de iarnă a devenit o necesitate absolută, gratinul dauphinois. În mod tradițional, constă în cartofi feliați, gătiți cu smântână, lapte și nucșoară. În rețeta originală nu se adaugă brânză, dar este posibil să existe ceva în ceea ce veți obține. Acest fel de mâncare este atât de popular încât fiecăruia îi place să îl gătească în felul său.
Tartiflette

Tartiflette provine, de asemenea, din regiunea Savoia; se prepară cu cartofi, șuncă, ceapă și reblochon, o brânză din Savoia. Există o variantă numită „croziflette”, în care cartofii sunt înlocuiți cu crozets, mici produse de patiserie din hrișcă.
Bouillabaisse

Bouillabaisse este o supă bine condimentată, tipică pentru Marsilia. Având în vedere că există atât de mulți pescari în zonă, felul de mâncare este, în mod logic, alcătuit din pește, crustacee, roșii, arome din sudul Franței, muștar și gălbenușuri de ou. Se mănâncă cu pâine și cartofi.
Ratatouille

În Provence, Ratatouille este felul de mâncare preferat al bunicii. Este atât de delicioasă, încât multe restaurante o oferă acum ca acompaniament pentru pește sau carne.
Boeuf Bourguignon

Boeuf bourguignon este o masă tradițională de familie. Acesta constă în bucăți de carne de vițel gătite încet, cu vin roșu, legume rădăcinoase și ciuperci. Acest fel de mâncare este tipic pentru Burgundia, o regiune în care sunt renumite fermele de vite și vinul roșu.
Supă de ceapă

Supă lipicioasă, cu o aromă bogată, cu o crustă groasă și aurie deasupra, cea mai delicioasă parte a mâncării. Bulionul de carne este asezonat generos cu ceapă, brânză rasă și crutoane crocante. Această rețetă este foarte ușor de gătit acasă, iar oaspeții tăi vor fi mai mult decât impresionați.
Blanchete de vițel (Blanquette de Veau)

Blanquette de veal este, de asemenea, o mâncare tradițională gătită încet, gătită cu umăr de vițel sau piept de vițel, smântână și un bulion de morcovi și ceapă. Este adesea însoțită de ciuperci, dar acest lucru nu este obligatoriu.
Pote-au-feu

Pot-au-feu este cea mai bună masă tradițională de familie. Carnea de vită este frăgezită prin fierbere lentă într-un bulion de morcovi, napi și praz.
Coq-au-vin

Coq-au-vin (literal „cocoș în vin”) este un simbol al bucătăriei franceze, deoarece, potrivit legendei, rețeta datează din timpul bătăliei de la Gergovia și a victoriei conducătorului galic Vercingetorix asupra lui Iulius Cezar. Este o variantă a celebrului boeuf bourguignon – gătit cu cocoș marinat în vin roșu cu șuncă și ciuperci.
Plăcintă cu brânză de vaci (Hachis Parmentier)

Hachis Parmentier este un fel de mâncare în două straturi: carne tocată cu arome pentru stratul inferior și piure de cartofi de casă (adesea gratinați) pentru stratul superior. Hachis Parmentier poate fi consumat, de obicei, cu salată verde.
Steak Tartar

Steak tartar este un fel de mâncare tipic francez de bar. Este un preparat făcut din carne de vită sau de cal crudă tocată grosier, la care se adaugă condimente și un ou deasupra. Se servește de obicei cu cartofi prăjiți.
Sauerkraut

Din punct de vedere istoric, varza murată își are originea în China și a fost exportată de huni în Austria, înainte de a ajunge în Alsacia, unde este acum un fel de mâncare emblematic pentru bucătăria locală. Este pur și simplu varză fermentată cu cartofi, untură și diferite tipuri de cârnați. Există și o variantă, „varza de mare”, în care varza nu se mănâncă cu carne de porc, ci cu pește (somon, pește alb și afumat).
Sufleu de brânză (Soufflé au Fromage)

Sufleul de brânză este un clasic, dar este foarte complicat de făcut din punct de vedere tehnic. Reușita depinde în special de timpul de gătire și de temperatura cuptorului. Câteva grade în plus și rezultatele ar putea duce la o catastrofă. Deci, acest lucru este cel mai bine lăsat la profesioniști! Există, de asemenea, varietăți de versiuni dulci delicioase, cu lămâie sau ciocolată.
Picioare de broască (Cuisses de Grenouilles)

Nu puteam încheia această listă fără să menționăm un alt fel de mâncare pe care turiștii îl adoră: faimoasele picioare de broască. De obicei sunt pane sau prăjite cu puțină ceapă. Carnea este delicată și moale și are un gust asemănător cu cel al cărnii de pasăre.
Ce părere aveți despre mâncarea tipic franțuzească? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările Europei pe site-ul nostru. Sau puteți descoperi care sunt cele mai frumoase orașe franceze. Deși mâncărurile franțuzești sunt delicioase, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Haideți să mâncăm!