30 de mâncăruri tipice japoneze

]

După cum mulți dintre voi știți deja, Japonia are o bucătărie minunată și unică, dar mai ales când ne gândim la mâncarea japoneză, ceea ce ne vine automat în minte este peștele și orezul. Această postare pe blog vă va ajuta să aveți o perspectivă diferită asupra culturii alimentare din Japonia și să știți ce să comandați din momentul în care vă așezați la restaurant. Sunteți gata să descoperiți mâncarea japoneză tipică?

Sushi

30 de mâncăruri tipice japoneze 1

Sushi este unul dintre primele alimente care ne vin în minte atunci când ne gândim la bucătăria japoneză. Această delicatesă a fost una dintre primele mâncăruri japoneze exportate în Statele Unite după Restaurarea Meiji din 1868, iar de atunci a crescut în popularitate an de an. Cuvântul „sushi” se referă la orice fel de mâncare preparată cu orez japonez care a fost condimentat cu oțet de orez.

Varietățile comune de sushi includ makizushi (orez pentru sushi și umpluturi rulate în alge nori), nigiri sushi (grămezi de orez pentru sushi de mărimea unei mușcături cu felii individuale de pește crud sau altele similare acoperite deasupra) și inarizushi (orez pentru sushi umplut în interiorul unor buzunare de inari; un tip de tofu condimentat și prăjit).

Udon

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 2

Unul dintre cele trei soiuri principale de tăiței consumate în Japonia, tăițeii udon sunt groși, gingași și sunt făcuți în mod tradițional din făină de grâu și apă sărată. Udon poate fi servit într-o varietate de moduri (amestecat în amestecuri, adăugat la oale fierbinți, servit rece cu o bază de supă tsuyu sau tentsuyu pentru înmuiat), dar cel mai frecvent este folosit în supele de tăiței, unde este servit într-un bulion sărat cu diverse garnituri.

Unele dintre cele mai comune mâncăruri de supă de tăiței udon includ kitsune udon („fox udon”, cu tofu prăjit aburaage), tempura udon (cu fructe de mare și legume înăbușite în tempura) și chikara udon („power udon”, cu prăjituri de orez mochi la grătar).

Tofu

30 de mâncăruri tipice japoneze 3

Deși în țările occidentale tofu este considerat în principal un aliment sănătos sau o alternativă vegetariană, în țările din Asia de sud-est, cum ar fi Japonia, tofu (în special tofu mătăsos) este apreciat de toată lumea și face parte din dieta tradițională. Pentru a răspunde la întrebarea „ce este tofu?”, este vorba de lapte de soia care a fost coagulat, iar cașul rezultat este presat în blocuri. Aceste blocuri vin în diferite niveluri de fermitate și pot fi consumate crude (eventual cu câteva garnituri savuroase), fierte în oale fierbinți sau prăjite în bucăți gustoase de borax și folosite ca garnitură.

Tempura

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 4

Dacă vă plac mâncărurile prăjite crocante, atunci vă va plăcea tempura. Tempura sunt bucăți sau felii de carne, pește și/sau legume, care au fost înăbușite într-un aluat special pentru tempura și prăjite până când devin crocante și de un maro auriu deschis. Spre deosebire de Marea Britanie, unde mâncărurile înăbușite sunt de obicei preparate din carne și pește, tempura tinde să fie făcută din fructe de mare mici, cum ar fi creveții, sau din legume, cum ar fi fasolea verde, dovleacul, ridichea daikon mooli și cartoful dulce. Tempura poate fi consumată ca atare (poate cu puțin daikon ras și un bol mic de tsuyu pentru înmuiat) sau poate fi servită peste boluri de orez sau supe de tăiței.

Yakitori

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 5

În timp ce în Marea Britanie am putea lua o porție de cartofi prăjiți sau un hot dog în timpul unui meci sportiv, japonezii vor lua niște yakitori. Cu un nume care înseamnă literalmente „pui la grătar”, yakitori sunt mici frigărui de pui condimentate cu sare sau unse cu un sos, sau tara, din vin de orez mirin, sos de soia, alcool sake și zahăr. Există multe tipuri diferite de yakitori, dar cele mai comune sunt momo (coapsă de pui), negima (pui și ceapă de primăvară) și tsukune (găluște de pui).

Sashimi

30 de mâncăruri tipice japoneze 6

Probabil unul dintre cele mai controversate feluri de mâncare din bucătăria japoneză, sashimi este un pește crud sau carne care a fost tăiat în mod expert în felii subțiri și servit de obicei cu ridiche daikon, ghimbir murat, wasabi și sos de soia. Sashimi diferă de sushi prin faptul că tot sushi-ul este preparat cu orez cu oțet și nu conține întotdeauna pește crud, în timp ce sashimi este aproape exclusiv pește crud și nu este niciodată servit cu orez. Peștele folosit pentru a face sashimi ar trebui să fie cât mai proaspăt posibil, atât pentru a minimiza riscul de contaminare, cât și pentru că peștele mai proaspăt dă un sashimi mai gustos.

Ramen

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 7

Ramen este un fel de mâncare de supă de tăiței, care constă din tăiței de grâu (cunoscuți și sub numele de „tăiței ramen”), un bulion savuros (sosul de soia, sarea, miso și osul de porc tonkotsu sunt cele patru baze principale ale bulionului ramen) și garnituri de carne, proteine și/sau legume, cum ar fi carne de porc tăiată în felii, alge nori, ceapă de primăvară, muguri de bambus și altele. Ramenul este una dintre delicatesele preferate ale Japoniei de astăzi, costând foarte puțin și fiind disponibil pe scară largă în restaurante și în barurile de ramen (care se găsesc aproape la fiecare colț de stradă). De fapt, ramenul japonez este atât de popular încât există un muzeu/parc de distracții cu tema ramen în Tokyo.

Donburi

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 8

Această mâncare de orez este aproape la fel de populară ca ramen în Japonia și este o alegere obișnuită la prânz printre muncitorii japonezi ocupați. Donburi se prepară prin prepararea (de obicei prin fierbere sau prăjire) a diferitelor tipuri de carne, pește și legume și se servește peste orez aburit în boluri mari (denumite și „donburi”). În timp ce donburi poate fi preparat folosind aproape orice varietate de ingrediente, cele mai comune tipuri includ oyakodon (pui fiert, ou și ceapă verde), gyudon (carne de vită și ceapă fierte la foc mic într-o supă pe bază de sos de soia), tendon (bucăți de tempura prăjite înmuiate în tsuyu) și katsudon (cotlete de porc pane și prăjite, sau tonkatsu, fierte în tsuyu cu ceapă și ou).

Natto

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 9

La fel cum marmitele divizează națiunea britanică, la fel și natto îi divizează pe japonezi. Acest aliment tradițional japonez este obținut prin fermentarea boabelor de soia într-un tip special de bacterii care se găsesc în mod natural în tractul gastrointestinal uman. Natto are un miros puternic, asemănător cu cel al brânzei mucegăite, precum și o textură lipicioasă și subțire, pe care mulți oameni o consideră neplăcută. Cu toate acestea, mulți alții iubesc aceste boabe de soia fermentate pentru gustul lor sărat, savuros (sau umami) și pentru valoarea nutritivă amplă. Este natto delicios sau dezgustător? Depinde de dumneavoastră să decideți.

Oden

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 10

Nici o iarnă rece în Japonia nu ar fi completă fără oden. Acest fel de mâncare fierbinte de iarnă, sau nabemono, se prepară luând o varietate de legume și proteine (inclusiv prăjituri de pește procesate, prăjituri de orez mochi, ouă fierte, ridiche daikon, ignama konjac și tofu) și fierbându-le într-un bulion ușor, asezonat cu sos de soia și dashi (un bulion obținut din infuzii de fulgi de bonito, alge kombu și/sau alte ingrediente sărate) într-o oală mare și fierbinte, așezată în centrul unei mese. Apoi, clienții își pot scoate bucățile preferate și le pot savura cu muștar karashi și alte condimente. Pe lângă faptul că este o masă principală bună, oala care fierbe la foc mic servește și ca un încălzitor obișnuit în nopțile reci.

Tamagoyaki

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 11

Tamagoyaki (care înseamnă literalmente „ou fiert”) este o omletă japoneză preparată prin gătirea și rularea succesivă a mai multor straturi de ou bătut (uneori condimentat cu sos de soia și/sau zahăr). Un tamagoyaki proaspăt gătit seamănă cu o crepă rulată, care poate fi tăiată și consumată ca atare (așa se mănâncă adesea la micul dejun) sau folosită pentru a umple sau a umple sushi. Un nigiri sushi nigiri acoperit cu tamagoyaki este adesea consumat în barurile de sushi ca un fel de mâncare final, deoarece tamagoyaki are o ușoară dulceață care îl face aproape ca un desert.

Soba

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 12

Cunoscută și sub numele de „tăiței din hrișcă” („soba” este cuvântul japonez pentru „hrișcă”), soba este una dintre cele trei varietăți principale de tăiței care se consumă cel mai des în Japonia. Spre deosebire de udon și ramen, tăițeii soba sunt făcuți parțial, dacă nu în întregime, din făină de hrișcă. Acest lucru le conferă o aromă distinctă de pământ, ușor de nucă, care se potrivește bine cu arome mai puternice, cum ar fi usturoiul și susanul. Soba poate fi servită caldă în supe cu garnituri de ceapă de primăvară, fulgi tempura agetama, prăjituri de pește kamaboko și/sau mochi la grătar) sau rece cu o garnitură de tsuyu și garnituri de ceapă verde, alge nori mărunțite și wasabi.

Tonkatsu

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 13

Cotletele de porc Tonkatsu sunt unul dintre multele alimente yoshoku, sau „în stil occidental”, care au fost introduse inițial în Japonia de către europeni. La fel ca majoritatea celorlalte mâncăruri yoshoku, japonezii au luat tonkatsu-ul original și l-au făcut al lor. Astăzi, tonkatsu se prepară prin acoperirea cotletelor de porc cu pesmet crocant și prăjirea lor până când devin aurii. De obicei, sunt servite stropite cu sos tonkatsu pe bază de fructe și legume, cu varză tocată și alte legume crocante alături. Tonkatsu este, de asemenea, adesea savurat ca parte a unui prânz într-o cutie bento, într-un curry japonez (cunoscut sub numele de „curry katsu”) sau ca umplutură pentru sandvișuri.

Kashipan

Japonezii iubesc o ruladă bună la fel de mult ca oricine altcineva, iar brutăriile umplu străzile orașelor japoneze aproape la fel de regulat ca barurile de ramen. Cuvântul „kashipan” înseamnă „pâine dulce” și se referă la o serie de pâini cu o singură porție, inventate inițial în Japonia. Printre cele mai populare se numără melon pan (o chiflă cu vârf de biscuiți), skillet (o chiflă umplută cu anko) și karee pan sau kare pan (o chiflă umplută cu sos de curry, acoperită cu pesmet și prăjită). Kashipan este un musttry pentru iubitorii de pâine în special.

Sukiyaki

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 14

La fel ca oden, sukiyaki este un fel de mâncare japoneză nabemono fierbinte, savurată cel mai adesea în timpul iernii. Sukiyaki hot pots se prepară prin prăjirea unor felii de carne în oala fierbinte, apoi se adaugă bulionul sukiyaki (de obicei făcut din sos de soia, sake, vin de orez mirin și zahăr) și diverse legume, tăiței și proteine. Numele „sukiyaki” înseamnă „gătește ce vrei”, iar bucuria sukiyaki provine din faptul că poți pregăti felul de mâncare împreună cu ceilalți, la masă, folosind orice ingrediente dorești.

Supă Miso

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 15

Puține feluri de mâncare japoneze sunt consumate mai frecvent sau mai consistent decât supa miso. Preparată dintr-o combinație de pastă miso (un aliment tradițional japonez obținut din boabe de soia fermentate) și bulion dashi, supa miso este servită ca acompaniament la micul dejun, prânzul și cina în stil tradițional japonez. Aromele savuroase complexe ale supei contribuie la îmbunătățirea umami-ului din preparatele principale cu care este servită. Pentru a da supa miso un pic mai mult corp, se adaugă de obicei diverse ingrediente complementare, cum ar fi ceapa verde, algele wakame și tofu ferm.

Okonomiyaki

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 16

Okonomiyaki se prepară amestecând aluat, varză tăiată felii și alte ingrediente sărate, punând amestecul pe o plită fierbinte și prăjindu-l la tigaie ca pe o clătită. Okonomiyaki își are originea în Osaka și Hiroshima (unde există un stil diferit de okonomiyaki „în straturi”), iar popularitatea sa s-a răspândit în restul Japoniei, unde restaurantele specializate în okonomiyaki sunt ușor de găsit. La unele dintre aceste restaurante, se așteaptă ca tu însuți să pregătești okonomiyaki, ceea ce face ca această experiență culinară să fie delicios de distractivă.

Mentaiko

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 17

Iubitorii de fructe de mare sărate vor atinge vârful poftei lor cu mentaiko. Această delicatesă savuroasă se prepară prin marinarea icrelor (icre de pește) de eglefin și de cod în orice fel de condimente sărate, sărate și picante. Cel mai simplu mentaiko este marinat într-o simplă soluție de sare, în timp ce mentaiko marinat cu ardei iute (cunoscut sub numele de „karashi mentaiko”) devine din ce în ce mai popular. Mentaiko este consumat în mod tradițional ca garnitură pentru orezul aburit, ca ingredient în ramen sau ca umplutură pentru bilele de orez onigiri. În ultimele decenii, mentaiko a fost, de asemenea, amestecat cu unt sau smântână pentru a obține un simplu sos de pastă mentaiko sărat sau picant.

Nikujaga

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 18

O mâncare savuroasă din carne, cartofi și legume asortate, fierte în sos de soia, sake, mirin și zahăr, tocănița de carne și cartofi Nikujaga face parte dintr-o colecție de mâncăruri japoneze numite „nimono” (care înseamnă „lucruri fierte”). Deși nikujaga este disponibil în multe restaurante japoneze, este considerat, de asemenea, un fel de mâncare de casă care diferă în gust de la o gospodărie la alta. Prin urmare, pentru o experiență japoneză autentică de nikujaga, cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci este să fii invitat în casa unui prieten japonez și să o ceri de la bucătarul familiei.

Orez cu curry

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 19

Cunoscut în japoneză sub numele de kare sau kare raisu, curry japonez este un fel de mâncare yoshoku care a fost introdus inițial în Japonia de către britanici în timpul erei Meiji (1868-1912). Curry-ul japonez diferă de varietățile indiene cu care Marea Britanie este mai familiarizată, deoarece are în general o aromă mai dulce, o textură mai groasă și se prepară mai degrabă ca o tocană (carnea și legumele sunt fierte împreună în apă). Curry japonez este adesea preparat în gospodăriile japoneze cu ajutorul rouxului de curry; blocuri de pastă de curry japoneză solidificată care se topesc în „tocană” și se îngroașă pentru a deveni un sos de curry gustos.

Unagi no Kabayaki

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 20

Unagi” este cuvântul japonez pentru „anghilă de apă dulce”, iar unagi no kabayaki este un fel de mâncare popular pentru unagi care datează din perioada Edo (1603-1868), când japonezii obișnuiau să mănânce unagi kabayaki în timpul verii pentru a câștiga rezistență. Unagi no kabayaki se prepară prin ungerea fileurilor de anghilă pregătite cu un sos de soia îndulcit pe bază de sos kabayaki și prin prăjirea lor. Numele de „kabayaki” se referă la această metodă de gătit și poate fi preparat și cu alte tipuri de pește, inclusiv pește pisică. Cu toate acestea, dacă vă aflați în Japonia în timpul verii, profitați de ocazie pentru a încerca articolul autentic.

Shabu Shabu Shabu

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 21

Shabushabu este un fel de mâncare nabemono fierbinte, asemănător cu sukiyaki, preparat prin fierberea legumelor, tofu și alte ingrediente într-un bulion ușor condimentat cu alge kombu, apoi prin scufundarea unor felii foarte subțiri de carne în bulion și prin baterea cărnii până când aceasta este gătită (de obicei, 10-20 de secunde). Această carne este apoi înmuiată într-un sos de soia sau de susan, asezonat cu ponzu de citrice, înainte de a fi consumată împreună cu alte ingrediente fierte. Denumirea „shabu shabu shabu” este un cuvânt onomatopeic pentru zgomotul pe care îl fac feliile de carne atunci când se mișcă.

Onigiri

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 22

Așa cum sandvișul poate fi considerat mâncarea portabilă originală a bucătăriei britanice, mingea de orez onigiri este mâncarea portabilă originală a Japoniei. Cunoscute și sub numele de „omusubi”, „nigirimeshi” sau pur și simplu „bile de orez”, onigiri sunt porțiuni de orez japonez, de obicei cu o umplutură în centru, care au fost modelate în forme triunghiulare sau cilindrice înainte de a fi înfășurate în alge nori. Onigiri sunt savurate în Japonia de sute de ani, iar majoritatea magazinelor japoneze de proximitate vând astăzi o mare varietate de onigiri la prețul de 100-150 yeni (0,75-1,12 lire sterline) fiecare. Printre umpluturile populare ale onigiri se numără prunele murate umeboshi, alge condimentate, maioneză de ton și pui teriyaki.

Gyoza

30 de mâncăruri tipice japoneze 23

Gyoza sunt găluște sărate în formă de lună, făcute dintr-un amestec de umpluturi sărate tocate mărunt (o combinație obișnuită este carnea de porc tocată, varza, ceapa verde și ciupercile, dar se pot folosi și alte umpluturi), care sunt învelite într-un înveliș circular de gyoza și încrețite sau plisate în jurul marginilor pentru a obține o formă emblematică de semilună. Gogoșile Gyoza sunt gătite de obicei prin prăjire pe o parte (un proces care conferă gyoza un fund crocant și sărat), apoi prin fierbere la abur timp de 2-3 minute, astfel încât restul învelișului să fie moale și mătăsos, iar umplutura din interior să fie umedă și suculentă.

Takoyaki

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 24

În ceea ce privește mâncărurile vânzătorilor ambulanți japonezi, puțini sunt mai cunoscuți decât takoyaki. Cunoscută și sub numele de „bile de caracatiță” sau „bile de caracatiță”, această delicatesă este gătită pe o plită fierbinte specială cu rânduri de forme semisferice. Fiecare dintre forme este umplută cu un amestec de aluat sărat înainte de a se introduce în centru o bucată de carne de caracatiță tako de mărimea unei mușcături. Takoyaki este întors cu un târnăcop sau cu o țepușă la fiecare minut sau cam așa ceva, pentru a asigura o gătire uniformă a exteriorului și o bilă perfectă de aluat în formă de minge la final. Takoyaki sunt servite de obicei în loturi de șase, opt sau zece, întinse cu un sos takoyaki dulce și sărat și acoperite cu maioneză, alge aonori și fulgi de bonito katsuobushi.

Kaiseki Ryori

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 25

Dacă doriți să experimentați echivalentul japonez al bucătăriei de înaltă clasă, atunci trebuie să încercați kaiseki ryori. Cunoscute și sub numele simplu de „kaiseki”, kaiseki ryori sunt mese tradiționale japoneze cu mai multe feluri de mâncare. Un kaiseki complet poate include o duzină sau mai multe feluri de mâncare diferite, realizate cu produse proaspete, de sezon și/sau locale, fiecare dintre acestea fiind preparată în porții foarte mici și în așa fel încât să scoată în evidență aroma naturală a produselor. Toate cursurile kaiseki prezintă o tehnică culinară diferită, iar întreaga experiență este considerată în Japonia o formă de artă la fel de importantă ca o cină la masă. Kaiseki poate fi savurat, de obicei, în restaurante specializate sau în ryokan (hanuri în stil japonez).

Edamame

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 26

În timp ce în Marea Britanie, cei care frecventează frecvent pub-urile din Marea Britanie preferă să ronțăie alune și zgârieturi de porc alături de berile lor, clienții obișnuiți ai pub-urilor izakaya din Japonia se bucură de un edamame proaspăt preparat. Aceste boabe de soia verzi strălucitoare, necoapte, recoltate înainte de a se întări, sunt de obicei servite în păstaie, după ce au fost albite și ușor sărate. Pe lângă faptul că au o aromă naturală delicioasă și ușoară de umami, care se potrivește perfect cu condimentele ușoare pe bază de sare, boabele edamame au și o serie de beneficii pentru sănătate (sunt bogate în mod natural în proteine, fier și calciu). Edamame este adesea servit în baruri și restaurante ca o gustare gratuită.

Yakisoba

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 27

Este practic imposibil să participi la un festival de vară în Japonia și să nu dai peste un stand de yakisoba. Yakisoba este un fel de mâncare de tăiței prăjiți la grătar sau înăbușiți cu o combinație de tăiței, varză feliată, carne de porc, morcovi și alte legume și un sos yakisoba în stil grătar. În timpul festivalurilor de vară, grămezi mari din aceste ingrediente sunt aruncate pe o plită de gătit în aer liber și prăjite la grătar, dar yakisoba poate fi preparată cu ușurință și acasă, folosind o tigaie mare sau un wok. „Yakisoba” înseamnă „soba gătită”, dar, spre deosebire de alți tăiței soba, tăițeii folosiți în yakisoba nu conțin hrișcă.

Chawanmushi

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 28

Când vine vorba de mâncăruri blânde, reconfortante și unice în Japonia, chawanmushi este unul dintre cele mai bune. Această cremă de ouă savuroasă, preparată la aburi, se prepară prin turnarea ouălor bătute și asezonate în cupe individuale deja umplute cu diferite tipuri de carne și legume (inclusiv pui, ciuperci, nuci gingko, prăjituri de pește kamaboko și morcovi), iar apoi se pun cupele la aburi într-o oală sau într-un aparat de gătit la aburi, până când se solidifică și capătă o textură asemănătoare unei budinci. Chawanmushi își primește numele prin combinarea cuvintelor „chawan” (care înseamnă „ceașcă de ceai”) și „mushi” (care înseamnă „aburit”), astfel încât chawanmushi este literalmente „aburit într-o ceașcă”.

Wagashi

30 de feluri de mâncare tipică japoneză 29

Cel mai autentic mod de a încheia o masă japoneză sau o ceremonie a ceaiului matcha este cu wagashi. Wagashi sunt dulciuri tradiționale japoneze, inventate în perioada Edo și influențate de ingredientele și aromele predominante din Japonia. Cele mai multe wagashi se prepară folosind doar câteva ingrediente selecte, inclusiv prăjituri de orez mochi, pastă anko, kanten (agar; un agent de îngroșare vegetarian asemănător gelatinei), castane și zahăr. Cele mai populare wagashi sunt dango (bile dulci de mochi pe bețe de frigărui, adesea servite cu sirop de zahăr), daifuku (orez mochi umplut cu anko), dorayaki (anko intercalat între două clătite groase) și yokan (blocuri de anko întărite cu kanten și zahăr).


Hei, ce părere ai despre mâncarea tipică din Japonia, poate ai vrea să citești despre cele mai frumoase orașe japoneze! Sau poate mergeți mai departe și descoperiți orașele asiatice.

Lasă un comentariu