]
Înainte de a călători în Grecia nu aveam nicio idee despre cât de delicioasă este mâncarea grecească. După câteva zile de călătorie în această țară mediteraneană, a început dragostea mea profundă pentru gustoasa bucătărie tradițională grecească. Zilele și nopțile mele au început să fie pline de mâncăruri de moussaka, tzaziki și frappes.
Mâncarea grecească își răspândește influența culinară în toată Europa și nu numai. Este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune țări gastronomice din lume. Cu o tradiție care datează de mii de ani, bucătăria grecească a fost puternic influențată atât de cultura orientală, cât și de cea occidentală. Legumele proaspete, peștele și fructele de mare joacă un rol important în mâncăruri, în special datorită coastei lungi, în timp ce carnea este tratată ca fiind mai puțin populară, cu excepția cărnii de miel.
Aromele mâncării grecești se schimbă în funcție de anotimp și geografie. În acest articol am alcătuit o colecție cu cele mai bune mâncăruri grecești pe care nu trebuie să le ratați în timpul unei vizite în Grecia.
Gyros

Gyros sunt o opțiune de masă ieftină și foarte delicioasă. Atunci când carnea este prăjită pe verticală și se pornește spița, se numește Gyro. Așteaptă, nu e gata încă. Feliile de gyro sunt așezate în pâine pita cu diverse substanțe care sporesc gustul, inclusiv salsa, ceapă, salată, roșii și cartofi prăjiți. Este o mâncare pe care o puteți găsi la orice tarabă de street food și poate fi servită pe o ruladă, pe o farfurie sau pe pâine pita.
Biluțe de dovleac (kolokithokeftedes)

Acesta este un alt semn al naturii versatile a mâncării grecești. Dolmadakia sunt mici dolmade făcute din frunze de struguri umplute. În interiorul frunzei se pune carne tocată de miel sau de vițel (uneori ambele) și umplutură de orez. În mod tradițional, acest fel de mâncare este servit ca aperitiv cu felii de lămâie.
Kleftiko

Mielul este o specialitate în Grecia și încă nu am găsit mâncăruri de miel mai bune decât în Grecia. Kleftiko era gătit inițial într-un cuptor de pământ, care este o mică groapă în pământ, folosită pentru a reține căldura și fumul. Este un fel de mâncare cu adevărat tradițional grecesc, cu miel prăjit în cuptor lent, care este mai întâi marinat în usturoi și suc de lămâie.
Amygdalota

Amygdalota este un biscuit de migdale fără gluten, foarte popular în Grecia, care însoțește perfect o cafea grecească fierbinte. Fie că este vorba de o reuniune de familie sau de o întâlnire între prieteni, Amygdalota reflectă imagini ale relațiilor calde din vremurile bune. Acest aliment poate varia oarecum în diferite părți ale Greciei, dar migdalele sunt ingredientul dominant în toate regiunile.
Tomatokeftedes (Frigărui de roșii Santorini)

Tomaotokeftedes sau frigăruile de roșii sunt un aperitiv tradițional și felul principal de mâncare vegetariană în Santorini și Syros. Drenarea corectă a roșiilor este esențială pentru prepararea acestui aliment delicios. Aceste frigărui au margini aspre, cu bucăți de mentă, roșii și ceapă.
Taramasalata

O pastă făcută din icre de pește, servită de obicei ca aperitiv și ca sos pentru pâine sau legume. În Grecia, Taramasalata este asociată în special cu prima zi a Postului Mare.
Ellinikos (cafea grecească)

Ellinikos este în continuare stilul preferat de cafea adoptat în Grecia. Cafeaua este servită în tradiționalul ibric de cupru cu mâner lung, cunoscut sub numele de briki în limba greacă. Există trei arome diferite de Ellinikos, cum ar fi Vari Glyko, care înseamnă puternic și aproape dulce ca mierea, Metrios, care înseamnă dulceață medie și Sketos, care înseamnă fără zahăr.
Baklava

Baklava este mâncarea grecească prin excelență. Baklava conține în principal nuci și unt împreună cu zahăr. După coacere, se toarnă sirop dulce peste ea, astfel încât siropul să fie absorbit de straturile crocante de filo. Este probabil cel mai popular dintre toate deserturile grecești. Aceasta aduce o atmosferă festivă în sala de mese prin gustul său rafinat și crusta fulgurantă.
Avgolemono

O supă ușoară de bulion de pui făcută cu suc de lămâie, orez și ouă bătute. Se servește de obicei cu carne de oaie sau de pui și se adaugă piper pentru un plus de aromă.
Kritharaki

Un tip specific de paste grecești care seamănă aproape cu orezul cu bob lung. Se servește de obicei în sos de roșii sau cu pui sau cu nuci, nucșoară și mazăre. Kritharaki este folosit și în preparatul tradițional Giouvetsi, care se prepară din pui, miel sau vită.
Fava grecească

Această mâncare de legume apetisantă, preparată cu mazăre galbenă, este foarte populară pe insula grecească Santorini, dar rămâne dominantă în ceea ce privește popularitatea în întreaga Grecie. Este cremoasă și cu un gust spectaculos, un antreu excelent pentru zilele de iarnă. Savurați acest fel de mâncare de Fava ca aperitiv sau ca dip cu un strop de ulei de măsline extravirgin.
Feta Me Meli

Un alt fel de mâncare grecească care poate fi consumat ca desert sau ca fel principal. Feta este învelită în aluat filo înainte de a fi coaptă și acoperită cu miere. Echilibrul optim între feta sărată și mierea dulce creează un gust fascinant.
Frappe
Frappe este o băutură de cafea cu gheață care vă face zilele fierbinți de vară confortabile. Cele două componente principale ale Frappe sunt apa și granulele de cafea instant. Odată amestecat, devine captivant, delicios și spumos. Cu un astfel de apel atât de puternic, este o băutură perfectă pentru a te ridica, fără calorii în plus.
Bougatsa

Bougatsa este un fel de prăjitură dulce (mai puțin dulce dacă luăm în considerare standardul grecesc) făcută din pastă filo și cremă de semolă. Acesta este un fel de mâncare care are un gust bun în timpul zilei, delicios seara târziu și care se savurează cel mai bine cu amintiri plăcute. Dacă vrei să mănânci această prăjitură la restaurantul de la marginea drumului, vei primi și niște zahăr pudră și scorțișoară deasupra.
Salată grecească (Choriatiki).

Salata grecească este o necesitate pentru greci la aproape fiecare masă. Choriatiki sunt făcute din roșii, măsline, castraveți și o bucată mare de brânză feta și se servesc fără dressing. Pansamentul este lăsat la alegerea fiecăruia, astfel că toate restaurantele servesc la salată oțet, sare, piper și ulei de măsline. Cu tradiția de a fi un antreu, salata grecească poate fi și o bună garnitură.
Halvas

Vei fi uimit de deliciul unei mese atât de umile, mai ales atunci când cauți un desert fără lapte, unt și ouă. Halva este o combinație excelentă de patru ingrediente: ulei, semolă, zahăr și apă. Veți fi hipnotizați de gustul acestor patru ingrediente atunci când sunt combinate. Pe scurt, halva este o budincă de semolă îndulcită cu sirop și presărată cu nuci.
Galaktoboureko

Galaktoboureko este un mare desert grecesc cu o perfecțiune crocantă. Luați o înghițitură de Galaktoboureko și lăsați-vă gura să se umple cu sucurile sale. Acest vechi desert grecesc este făcut din phyllo crocant presărat cu unt topit. Grecii folosesc cea mai cremoasă cremă și sirop parfumat pentru a spori gustul acestui aliment în multe feluri.
Keftethes

Oferiți acestei chiftele grecești suculente și crocante o notă delicioasă în farfuria dumneavoastră. Keftethes este în primul rând un aperitiv grecesc servit cu sos cremos și pâine pita. Cu toate acestea, acest produs poate fi consumat și ca o masă completă cu orez basmati și salată grecească de feta.
Loukoumades

Loukoumades sunt mici bucățele aurii de aluat prăjit care sunt presărate cu sirop dulce, nuci și scorțișoară. Cu un exterior crocant și un interior pufos, această gogoașă grecească vă va oferi deliciul absolut.
Moussaka

O mâncare legendară, tradițională, cremoasă și suculentă. Moussaka este servită în aproape toate tavernele din Grecia. La marea adunare de familie, acest fel de mâncare este pregătit de gospodinele grecești. În Moussaka, sosul de roșii este folosit pentru a găti carnea de vită tocată, care este apoi așezată în straturi cu vinete dulci și sos bechamel cremos. Această masă irezistibilă este plină, așa că nu are nevoie de prea multe garnituri.
Pasteli

Pasteli este un aliment grecesc făcut în principal din două componente: miere și semințe de susan. Aceste pasteli sunt cunoscute ca fiind batoanele de cereale originale din Grecia. Pe lângă miere și semințe de susan, se folosesc diferite nuci, cum ar fi nucile, migdalele sau fisticul, pentru a adăuga varietate. Pasteli se potrivește foarte bine ca acompaniament la ceai. De asemenea, poate fi consumat ca o dulceață sau ca o gustare la prânz și ca un stimulent energetic.
Kataifi

Acesta este unul dintre cele mai populare deserturi grecești, făcut cu un tip special de patiserie numit Kataifi. Când este rulat, aluatul seamănă cu grâul mărunțit. Un centru delicios de nucă este rulat într-un șir crocant ca o prăjitură, copt și apoi înmuiat în sirop dulce. Aluatul este plin de șuvițe, așa că există întotdeauna posibilitatea de a te murdări atunci când mănânci asta. Așa că nu vă străduiți prea mult să le trageți sau să le tăiați.
Pastitsio

Pastitsio este o mâncare de paste la cuptor care include carne tocată și sos bechamel. Această masă delicioasă este ceva ce poate fi savurat în orice anotimp al anului. În Grecia, masa se servește cu salată verde amestecată, asezonată cu oțet de vin și ulei de măsline virgin.
Retsina Vin
Un vin vechi de peste 2.000 de ani, cu toate ritualurile și culturile Greciei antice. Se crede că dovada unică a acestui vin provine din sigilarea recipientelor cu rășină de pin. Rășina de pin previne pătrunderea aerului în sticlă, infuzând în același timp vinul cu aroma rășinii. Acest vin se potrivește perfect cu mâncăruri care conțin mentă, rozmarin și mărar.
Revani

Revani este un desert foarte popular, cu gust de nucă și granulat cu aromă de lămâie. Această prăjitură umedă este îndulcită cu sirop simplu, aromat cu coajă de portocală. Acesta nu este un desert prea dulce și este, într-adevăr, un plus delicios pentru orice masă.
Saganaki – Brânză prăjită

Acesta este alimentul care atrage atenția tuturor iubitorilor de brânză. Sagnaki este în principal un aperitiv care se prepară într-o tigaie mică cu două mânere. Această îndrăgită mâncare tradițională grecească se prepară în mai puțin de 10 minute cu doar două ingrediente: făină și brânză. Sagnaki se referă la mai multe feluri de mâncare (care sunt în mare parte aperitive), cum ar fi Sagnaki de creveți, Sagnaki de midii etc. Cu toate acestea, cea mai cunoscută este brânza Saganaki.
Calmar

Calamari prăjiți, serviți cu sare și lămâie și, adesea, cu un sos alături. Calamarii sunt un aperitiv foarte popular în Grecia.
Souvlaki

O altă mâncare tradițională grecească este Souvlaki, care poate fi găsită în aproape toate restaurantele grecești. Souvlaki este practic carne la grătar pe o frigăruie și poate fi de orice fel, de la carne de porc, pui, miel, vită și legume. De obicei, vine cu legume și cartofi prăjiți, tzatziki și pâine pita.
Spanakopita

Spanakopita sau cunoscută și sub numele de plăcintă grecească cu spanac este o rețetă tradițională, dar delicioasă. Datorită versatilității sale, felul de mâncare este potrivit pentru orice moment al zilei. Fie la cină, ca aperitiv sau ca antreu, Spanakopita vă va satisface cu siguranță papilele gustative. Brânza feta, untul și uleiul de măsline sunt amestecate împreună și coapte până când devin crocante, aurii și perfecte.
Tiropita

Tiropita, cunoscută și sub numele de prăjitură cu brânză grecească, este populară în mod tradițional în întreaga Grecie și poate fi consumată ca aperitiv sau ca o gustare la prânz. Această masă de brânză feta vine în diferite forme și dimensiuni. Când este rulat în porții triunghiulare individuale, se numește Tiropita. Ingredientul principal folosit în această rețetă este reprezentat de diferite tipuri de brânză (în principal brânză feta). Untul topit și uleiul de măsline sunt, de asemenea, folosite la prepararea acestui delicios fel de mâncare.
Tzatziki

Tzatziki este unul dintre sosurile sau aperitivele clasice grecești, cu tot atâtea varietăți câte feluri îl prepară bucătarii. Practic, această mâncare spectaculoasă este făcută din iaurt gros, strecurat, usturoi, ulei de măsline și mărar proaspăt. Deși este o combinație de mai multe ingrediente, dar este ușor de preparat și este capabil să reunească pe oricine.
Yiaourti Me Meli

Yiaourti Me Meli înseamnă literalmente iaurt cu miere. Aceasta este o umplutură simplă, bogată în proteine, cu un gust dulce și cremos. Această mâncare poate fi consumată la micul dejun sau ca desert. Yiaourti Me Meli este o combinație sănătoasă de iaurt grecesc, miere și nuci. Tăria subtilă a iaurtului, dulceața cimbrului sau a mierii de flori sălbatice, profunzimea și complexitatea nucilor, toate acestea sunt mâncăruri din rai.
Yemista

Yemista este o rețetă tradițională grecească de roșii umplute care vine cu culori vibrante și arome suculente. În locul roșiilor se folosesc și alte legume care se coc la cuptor până se rumenesc. Umplutura poate fi cu orez și diverse ierburi sau poate conține carne tocată. Există nenumărate variante de Yemista și aveți voie să experimentați cu diferite tipuri de ierburi și condimente.
Întrebări frecvente despre bucătăria grecească
Ce părere aveți despre mâncarea tipic grecească? Și asta nu e tot, puteți citi mai multe despre țările europene pe site-ul nostru. Deși mâncărurile grecești sunt rafinate, vă recomandăm să aflați mai multe despre mâncărurile tipice europene. Sau, dacă doriți să continuați să citiți despre Grecia, aruncați o privire la cele mai frumoase orașe grecești.