50 de alimente tipice chiliene (+imagini)

]

Bucătăria chiliană s-a inspirat în mare măsură din moștenirea sa europeană, dar și-a croit o nișă în gastronomia mondială pe propriile merite. Mâncărurile chiliene sunt foarte gustoase și sănătoase, constând în principal din carne, fructe de mare și legume.

În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai bune mâncăruri tipice chiliene.

1. Orez cu ouă

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 1

Arroz con huevo este un prânz ușor de preparat și foarte popular în toată America Latină, constând în orez acoperit cu un ou prăjit. Acest fel de mâncare umilă era numit mâncarea săracului, dar astăzi este savurat de oameni din toate clasele socio-economice.

Felul de mâncare are numeroase variații, astfel că în Caraibe este adesea însoțit de plantain, în timp ce spaniolii îl însoțesc cu un sofrito gustos. Se recomandă ca orezul cu ou să fie completat cu puțină brânză proaspătă rasă și pătrunjel tocat fin.

2. Marraqueta

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 2

Marraqueta (cunoscută și sub numele de pan batido și pan francés) este cea mai populară pâine din Chile, o pâine de bază care se mănâncă de obicei de trei ori pe zi. Se prepară din făină, apă, sare și drojdie. De obicei, două bile de aluat sunt presate și apoi împărțite aproape în două înainte ca pâinea să fie coaptă în cuptor, de obicei cu o tigaie cu apă, care îi conferă marrachetei crusta caracteristică.

Coaja este atât de apreciată în Chile, încât unii oameni îndepărtează chiar și miezul înainte de a o mânca. Se crede că marraqueta datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, când un număr mare de europeni au emigrat în Chile.

3. Pebre

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 3

Adesea denumit salsa chiliană și fiind cel mai popular condiment din țară, versatilul pebre este un produs de bază în Chile. Acesta este creat cu o combinație de ingrediente picante și crocante, la care se adaugă ierburi proaspete parfumate scăldate într-un strat de oțet acru.

Cele mai comune elemente ale pebrei sunt usturoiul, tradiționalul ardei iute, coriandrul, ceapa, oțetul sau sucul de lămâie, uleiul de măsline și, ocazional, roșiile. Toate ingredientele se toacă mărunt, se amestecă bine și se lasă să stea puțin, pentru a permite ca aromele să se amestece.

4. Plăcintă cu porumb

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 4

Mâncarea de casă preferată din Chile și mâncarea națională din Peru, pastel de choclo este o plăcintă în formă de caserolă care este populară și în Argentina și Bolivia. Se compune din carne tocată, măsline negre, ceapă, ouă fierte tari și un aluat din făină de porumb numit choclo.

Porumbul joacă un rol fundamental în acest fel de mâncare, și nu e de mirare: era venerat de vechii incași, al căror zeu cel mai important era Zeul Porumbului. Porumbul era atât de important pentru incași, încât șeful lor, care se credea descendent al zeilor, planta primele semințe de porumb în fiecare an.

5. Complet

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 5

Una dintre cele mai populare mâncăruri de stradă din Chile este deliciosul completo, care este versiunea chiliană a celebrului hot dog american. Preparat din cârnați fierți serviți în chifle simple, completo este acoperit cu cantități generoase de diverse condimente sărate, cum ar fi varză, piure de avocado, roșii tocate, maioneză, muștar și multe alte combinații delicioase.

În funcție de condimente, acestea poartă nume diferite, cum ar fi original sau italian, și pot fi găsite în restaurantele locale și în lanțurile de fast-food din întreaga țară.

6. Mojo de usturoi

Mojo de ajo este un sos de usturoi popular în Mexic, Cuba, Chile și în multe țări din Caraibe și America Latină. De obicei, se compune din ulei de măsline, usturoi pisat, sare și suc de lămâie, portocală sau lime. Ingredientele sunt pur și simplu amestecate până la omogenizare, iar sosul este gata de consum.

Poate fi folosit pentru a condimenta manioc, tostane, pui, fripturi, legume și aproape orice altceva. În Mexic, mojo de usturoi este adesea folosit cu un pește cunoscut sub numele de pejelagarto.

7. Chorrillana

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 6

Chorrillana sau bistec a la chorrillana este un fel de mâncare populară din Chile, servit mai ales în baruri, unde este etichetat ca aperitiv sau ca un fel de mâncare de împărțit. La baza mesei se află cartofi prăjiți, care sunt acoperiți cu o combinație de ouă prăjite sau omletă, fâșii de carne de vită și ceapă caramelizată.

Variantele obișnuite includ ingrediente suplimentare, cum ar fi cârnați, chorizo și roșii, în timp ce condimentele pot include usturoi, oregano sau pebre – un condiment chilian popular.

8. Pisco (Chile)

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 7

Pisco este o băutură distilată din must de struguri fermentat și suc de struguri. Este considerată o băutură națională atât în Peru, cât și în Chile, dar stilul și caracterul pisco pot fi diferite în funcție de locul în care a fost creat. Pisco chilian este fabricat predominant din muscat și poate fi distilat de mai multe ori, fiind permisă și învechirea în stejar.

În funcție de metoda de producție și de alegerea strugurilor, culoarea și profilul de aromă pot varia semnificativ. Pisco poate fi savurată pură, de preferință ca digestiv, dar este adesea folosită în cocktailuri și băuturi mixte, cum ar fi clasicul Pisco Sour, Pisco Punch sau Piscola.

9. Barros Luco

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 8

Barros Luco este un sandviș chilian simplu, care constă de obicei din felii subțiri de file de vițel la grătar, acoperite cu brânză și servite în diferite chifle și rulouri. Numele său unic provine de la președintele chilian Ramón Barros Luco, care a fost un mare admirator al acestui sandwich satisfăcător.

Deși nu este clar dacă și-a avut originea în restaurantul Congresului Național din Chile sau în Confitería Torres, până în prezent, Barros Luco rămâne unul dintre cele mai populare sortimente de sandvișuri din Chile. Se servește întotdeauna fierbinte și se găsește în meniul multor restaurante chiliene.

10. Chacarero

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 9

Chacarero este unul dintre cele mai populare sandvișuri chiliene, constând într-o ruladă proaspătă umplută cu bucăți de friptură, fasole verde, felii de roșii și ardei iute. Numele sandvișului este derivat din cuvântul spaniol chacra, care înseamnă fermă sau fermă, cu referire la legumele care sunt o componentă cheie a sandvișului.

Chacarero este atât de popular încât a fost numit unul dintre „cele mai uimitoare 13 sandvișuri din toate timpurile” de către revista Time în 2014.

11. Curanto

50 de mese tipice chiliene (+fotografii) 10

Curanto este o tehnică tradițională chiliană de gătit carne și fructe de mare, originară din Chiloé. Pentru a o prepara, puiul, carnea de porc, cârnații, fructele de mare (scoici, midii, scoici gigantice), chapaleles, cartofi și diverse legume sunt așezate într-o groapă căptușită cu curanto, adică pietre fierbinți.

Fiecare strat de ingrediente este acoperit cu frunze mari de nalca (rubarbă chiliană) care păstrează aburul în interior. Odată gătite, carnea și fructele de mare sunt servite, de obicei, cu pebre, sos picant și clătite de cartofi milcao. În mod ideal, însoțiți festinul cu un pisco sour pentru o experiență autentică.

12. Coadă de maimuță

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 11

Nu este Crăciun în Chile fără un pahar de Cola de Mono. Există numeroase versiuni ale acestei băuturi, dar, de obicei, este făcută din lapte, zahăr, cafea, cuișoare, scorțișoară și aguardiente, un lichior distilat care conține între 29% și 60% alcool în volum.

Brandy sau rom sunt cele mai comune tipuri de alcool folosite în Cola de Mono. Toate ingredientele se fierb mai întâi, se răcesc și apoi se combină cu coniacul. Băutura poate fi servită caldă sau rece și, în mod tradițional, este însoțită de o felie de pan de pascua, o pâine tradițională de Crăciun.

13. Valdiviano

Valdiviano este una dintre cele mai renumite și mai vechi supe chiliene. Deoarece este foarte populară în toată țara, apare în numeroase versiuni, dar de obicei constă în fâșii subțiri de carne de vită, ceapă, diverse condimente și, ocazional, cartofi și ouă.

Se crede că își are originea în 1598, când conchistadorii spanioli au suferit o înfrângere majoră în fața poporului Mapuche și au fost nevoiți să se retragă în orașul izolat Valdivia. Izolați de principalele rute de aprovizionare cu alimente, dieta lor se baza în mare măsură pe cecina, pe care o foloseau în multe moduri inovatoare, inclusiv această supă consistentă care a devenit în curând o preferință națională.

14. Caserolă de pasăre

50 de mese tipice chiliene (+fotografii) 12

Gustoasă, ușor de preparat și destul de ieftină, cazuela de ave este o tocăniță de pui chiliană compusă din bucăți de pui, bulion de pui, ceapă, morcovi, dovleac sau dovleac, cartofi, orez și bucăți de porumb. De obicei, tocănița este condimentată cu usturoi, sare, piper, coriandru și pudră de ardei.

Odată preparată, caserola de pasăre este servită în mod tradițional într-un vas de lut roșu, cunoscut sub numele de greda. Puiul suculent trebuie să cadă de pe os, în timp ce legumele trebuie să fie dulci și moi, aproape că se topesc în gură. Se crede că acest fel de mâncare este derivat din supa mapuche cunoscută sub numele de corri.

15. Carménére (Chile)

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 13

Deși Carménère este originar din Bordeaux, a dispărut practic din regiunea sa natală și, deși cantități mici de Carménère sunt plantate în Italia, Argentina și California, strugurii și-au găsit adevărata casă în Chile, unde sunt plantați cei mai mulți în prezent.

Considerat mult timp dispărut și confundat cu Merlot, acest strugure cu coaja închisă la culoare este folosit în amestecuri, dar funcționează cel mai bine ca vin de soi unic. Cele mai bune expresii de Carménère chilian vor prezenta arome și gusturi de fructe roșii suculente, care pot fi însoțite de nuanțe de ierburi, condimente și fructe negre.

16. Pâine cu ouă

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 14

Pâinea cu ouă este o chiflă chiliană care este adesea consumată ca gustare pe plajele locale, unde este vândută în mod tradițional de femei în uniforme albe. Rulada se face cu o combinație de făină, drojdie, zahăr, ouă, vanilie și unt.

Se recomandă să se mănânce pâinea cu ouă cu unt. Interesant este că pâinea cu ouă se întărește rapid, așa că trebuie consumată cât mai repede după ce a fost coaptă.

17. Piscola

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 15

Piscola este un cocktail chilian popular, preparat cu o combinație de pisco brandy și o băutură răcoritoare. Băuturile răcoritoare utilizate în mod obișnuit în Piscola sunt cola, tonic, Sprite sau ginger ale. Pentru a pregăti cocktailul, se umple mai întâi un pahar highball cu gheață, urmat de pisco și de o băutură răcoritoare la alegere.

Raportul dintre ingrediente poate varia de la 1:1 la 1:3. Piscola este adesea garnisită cu felii de lămâie sau de lime. Pe lângă faptul că este o băutură de bază la grătare, băutura este atât de populară în Chile încât există chiar și o sărbătoare anuală în februarie, numită Ziua Piscola.

18. Apple Empanadas

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 16

Deși empanadas sunt asociate în mod tradițional cu umpluturi sărate, în cazul empanadei de manzana, umplutura este o combinație dulce de mere condimentate cu scorțișoară. Merele tăiate felii, de preferință tarte, sunt învelite în aluatul cu unt, modelate în formă de semilună mică și coapte până când devin aurii și crocante.

Fie că sunt servite ca desert, ca mic dejun dulce sățios sau ca gustare ușoară, empanadas de mere sunt o delicatesă caracteristică insulei Chiloé și pot fi găsite ocazional în bucătăria tradițională mexicană.

19. Chancho en piedra

50 de mese tipice chileene (+imagini) 17

Chancho en piedra este un sos chilian care este, în esență, o variație a sosului pebre cu adaos de roșii. Pe lângă roșii, conține usturoi, ardei iute, ceapă, ulei de măsline, sare, piper și pătrunjel sau coriandru. Odată preparat, chancho en piedra trebuie să aibă consistența unui sos mai degrabă decât a unui pebre.

Se recomandă să fie servit cu pâine, sopapillas sau empanadas. Denumirea chancho en piedra înseamnă porc pe piatră sau porc pe piatră, cu referire la prepararea acestui sos într-un mortar de piatră.

20. Chilean Empanadas

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 18

Empanadas chiliene sunt cel mai adesea făcute din aluat din făină de grâu, care se umple cu ceapă, carne tocată, măsline, sultane și ouă fierte tari. Aceste empanadas semicirculare sunt de obicei coapte în cuptor. Deși se prepară și se consumă pe tot parcursul anului, empanadas chiliene sunt foarte populare în special în timpul Fiestas Patrias din septembrie.

În timpul sărbătorilor de Paște, carnea de vită este interzisă din motive religioase, așa că aceste empanadas sunt adesea umplute cu brânză și fructe de mare în această perioadă. Se recomandă să însoțești empanadas chiliene cu un pahar de vin roșu.

21. Charquicán

50 de mese tipice chiliene (+fotografii) 19

Charquicán este o tocană chiliană gustoasă, preparată inițial din carne de lama uscată și sărată, dovleac, ceapă, porumb dulce și cartofi ca ingrediente principale. Versiunile moderne folosesc adesea carne tocată în loc de carne de lama uscată (din cauza aromei puternice a acesteia) și se adaugă un ou prăjit.

Numele preparatului provine de la cuvântul Quechua și Mapuche charqui, care înseamnă carne tocată. În afară de Chile, această tocană consistentă este populară și în Bolivia, Argentina și Peru.

22. Porotos granados

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 20

Porotos granados este mâncarea națională din Chile. Această tocană consistentă se prepară cu porumb, dovleac și porotos granados, cunoscut în Chile sub numele de porotos. Acest fel de mâncare provine din tribul Mapuche și reflectă puternica moștenire indigenă din bucătăria chiliană.

Acest fel de mâncare a fost deosebit de popular în vremuri de restriște în Chile, deoarece poate fi preparat cu ingrediente ușor de găsit. De obicei, este servit ca masă, principala masă de prânz. Porotos granados era preparat exclusiv cu ingrediente de sezon, astfel încât era un fel de mâncare care se consuma în principal în timpul sezonului de recoltă de vară.

23. Machas a la parmezan

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 21

Machas a la parmesana este un fel de mâncare tipic chilian care constă în scoici acoperite cu sare, vin alb, unt și brânză parmezan. Scoicile se prăjesc până când brânza se topește și se recomandă să fie servite imediat, de preferință cu un pahar de vin alb alături.

Acest clasic chilian este de obicei servit ca aperitiv și a fost inventat de un imigrant italian pe nume Edoardo Melotti Ferrari în Viña del Mar în anii 1950.

24. Porotos con rienda

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 22

Porotos con rienda este un fel de mâncare tradițională chiliană preparată de obicei în lunile reci de iarnă. Această tocană consistentă se prepară cu tăiței de spaghete, fasole, dovleac, cârnați, usturoi, ceapă și pudră de ardei sau ardei iute afumat. Numele felului de mâncare înseamnă fasole cu frâu, o referire la asemănarea spaghetelor cu frâiele cailor.

Se referă, de asemenea, la metoda originală de preparare a fasolei cu brănză, care folosea fâșii de piele de porc în loc de pasta actuală. Pe măsură ce timpul a trecut și mâncarea a ajuns în zonele urbane, a fost dificil să se obțină fâșii de piele de porc, așa că oamenii au început să folosească în schimb tăiței.

25. Lapte cu plantain

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 23

Laptele cu banane este un milkshake chilian ușor, preparat cu o combinație de lapte, zahăr și banane coapte, uneori cu adaos de frișcă bătută. Pentru a o prepara, pur și simplu bateți toate ingredientele împreună până când se omogenizează.

Această băutură este deosebit de populară la petrecerile pentru copii și la zilele de naștere.

26. Nalca

Nalca este o plantă perenă neobișnuită, originară din sudul Chile, numită adesea rubarbă chiliană. Are tulpini lungi și spinoase și frunze mari, verzi, care pot ajunge până la doi metri. Această plantă străveche este un ingredient comun în bucătăria tradițională chiliană.

Frunzele mari nu sunt comestibile, dar sunt folosite ca înveliș în curanto chilian, un fel de mâncare tradițională gătită în gropi mari subterane. Tulpinile spinoase sunt comestibile și, de obicei, sunt doar decojite, sărate și savurate ca o gustare răcoritoare. La fel ca și rubarba, tulpinile sunt crocante și au o aromă ușor acrișoară, ceea ce le face un ingredient perfect pentru gemuri și conserve.

27. Țara

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 24

País este un soi de struguri adus din Spania (cunoscut sub numele de Listán Negro) în America de Sud. De la introducerea sa în secolul al XVI-lea, a fost utilizat în mod obișnuit în producția de vinuri de bază în vrac, dar a fost adesea eclipsat de struguri francezi mai populari.

Cu toate acestea, în ultima vreme, tot mai mulți producători și-au dat seama de potențialul său deplin de a produce vinuri accesibile și de bună calitate. Vinurile de țară au tendința de a fi proaspete și ușoare până la corpolența medie, prezentând adesea arome și gusturi fructate, pământii și ierboase care amintesc de fructe roșii și negre.

28. Navegado

50 mese tipice chiliene (+imagini) 25

Navegado este o băutură mixtă chiliană populară mai ales iarna. Deși există numeroase rețete pentru Navegado, acesta se prepară de obicei cu o combinație de vin roșu, zahăr, suc de portocale și condimente picante, cum ar fi scorțișoara și cuișoarele.

Ingredientele sunt fierte la foc mic, iar băutura se servește fierbinte în cești sau căni de ceai, ornate cu felii de portocale. Se spune că Navegado are cel mai bun gust atunci când este preparat acasă cu vinuri locale din zonă. Numele acestei băuturi mixte poate fi tradus ca vino navegado, făcând referire la feliile de portocale care plutesc și care arată ca niște nave care navighează pe mare.

29. Merquén

50 de mese tipice chiliene (+fotografii) 26

Merquén sau merkén este un condiment chilian preparat cu un ardei iute lung și ascuțit numit ají, caciocavra, cacho de cabra sau ardei cu corn de capră ca ingredient cheie. Ardeii sunt cultivați în toată regiunea Araucanía și sunt recoltați în februarie, când se transformă din verde în roșu.

Acestea sunt apoi uscate la soare până când capătă o culoare violetă. Ardeii uscați sunt afumați și apoi atârnați de acoperișuri deasupra unui foc de lemne. După cea de-a doua uscare la soare, ardeii se macină într-un mortar de piatră sau într-o mașină de tocat automată. Pulberea se combină cu semințe de coriandru afumat și sare de mare, iar amestecul de condimente trebuie să conțină cel puțin 70% pulbere și cel mult 20% sare.

30. Pâine frământată

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 27

Pan amasado este o pâine albă mică, rotundă și plată din Chile, preparată în mod tradițional în zonele rurale, în cuptoare de lut cu foc de lemne. Este un aliment de bază în majoritatea meselor chiliene datorită prețului său scăzut. Numele de pan amasado înseamnă pâine frământată, făcând referire la metoda de preparare.

Pâinea este făcută cu untură sau grăsime, ceea ce îi conferă o textură moale și fragedă. De obicei, se cumpără de la vânzătorii ambulanți de la periferia marilor orașe sau din zonele rurale.

31. Pâine de Paște

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 28

În mod neobișnuit, această prăjitură se mănâncă în mod tradițional de Crăciun. La fel ca panettone-ul italian și stollen-ul german, două pâini festive din care a evoluat, pâinea de Paște este și ea o prăjitură bogată și densă, încărcată cu diverse condimente, nuci și fructe uscate.

Uneori i se dă un plus de savoare prin adăugarea unui strop de coniac, rom sau pisco, un tip de coniac chilian. Prăjitura se servește cu un pahar de cola de mono, o băutură de Crăciun făcută din cafea și alcool.

32. Clătite

Panquehue este o brânză chiliană fabricată din lapte de vacă pasteurizat. Acesta vine în mai multe varietăți, cum ar fi o varietate semi-moale cu o aromă de nucă, cremoasă, sau o varietate mai picantă cu coriandru, chimen și ardei iute roșu. În mod tradițional, această brânză este servită cu vin și biscuiți, dar poate fi folosită și la prepararea sosurilor de brânză.

33. Lucuma

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 29

Lucuma este un fruct peruvian caracterizat prin valoarea sa nutritivă ridicată, deoarece este plin de calciu, proteine, fier, zinc și betacaroten. Gustul său este descris cel mai bine ca fiind ușor dulce și asemănător cu cel al arțarului, ceea ce îl face un ingredient ideal pentru deserturi coapte și înghețată.

Inițial, lucuma a fost numită aur de către incași și era considerată un simbol al fertilității. Astăzi poate fi găsit în majoritatea piețelor peruane din ianuarie până în aprilie.

34. Caldillo de congrio (tocăniță de țipar)

50 mese tipice chiliene (+imagini) 30

Caldillo de congrio este o supă consistentă de pește din Chile, preparată cu anghilă ca ingredient principal. Anghila tocată și gătită este de obicei fiartă în apă, creând astfel un bulion gustos. Bulionul și anghilele sunt apoi combinate cu ceapă, usturoi, roșii, morcovi și ardei sotați.

Opțional, în supă se poate adăuga și smântână. Supa de anghilă se condimentează de obicei cu sare și piper negru și se ornează cu coriandru, pătrunjel sau ceapă. Această supă hrănitoare este însoțită în mod tradițional de pâine crocantă și un pahar de vin.

35. Paila marina

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 31

Paila marina este o tocăniță tradițională chiliană care constă într-un bulion de fructe de mare combinat cu o varietate de crustacee, moluște, ierburi, condimente și legume precum roșii, ardei, morcovi și ceapă. Această tocană gustoasă, despre care se spune că este un bun remediu pentru mahmureală și afrodisiac, este adesea aromată cu ardei și pătrunjel.

Cuvântul „paila” din denumirea felului de mâncare se referă la un vas de lut în care se servește în mod tradițional mâncarea, în timp ce „marina” se referă la o varietate de moluște și crustacee folosite în tocană.

36. Cordero al palo

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 32

Cordero al palo este o specialitate tradițională de miel care presupune prăjirea unui miel întreg la proțap, o tehnică de gătit care se practică de mult timp în Chile, Argentina și Patagonia. Mielul este gătit lent timp de câteva ore la foc de lemne, în timp ce este scăldat în sucurile și grăsimea proprie, rezultând o carne suculentă și fragedă, înconjurată de o piele crocantă.

În timpul gătitului, carnea este adesea îmbunătățită cu un amestec de apă fierbinte, sare și usturoi. Acest fel de mâncare se găsește în meniurile multor restaurante din regiune și este adesea servit cu pebre, un condiment chilian popular.

Alte garnituri tipice pentru acest fel de mâncare sunt cartofii fierți, salatele proaspete, pâinea și mult vin roșu fin.

37. Tamarillo

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 33

Tamarillo este un arbust sau un copac mic, originar din regiunile andine din Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia și Chile. Fructele mici, în formă de ou, sunt suculente și au un gust ușor dulce spre subacid al pulpei. Gustul este adesea descris ca fiind similar cu cel al fructelor de kiwi și al roșiilor necoapte.

Fructele de tamarillo sunt folosite în numeroase mâncăruri dulci și sărate, băuturi, salate, sosuri, creme tartinabile, chutney, murături, gemuri și sosuri dulci sau sărate. În Ecuador, bucătarii pregătesc un sos de tamarillo amestecând fructele cu usturoi, ceapă, sare, ardei iute și condimente precum coriandrul.

38. Pichanga

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 34

Pichanga este un fel de mâncare umilă din Chile, servit adesea în restaurantele tradiționale din întreaga țară. Acesta constă din șuncă sau salam tăiat în cuburi, o varietate de murături, măsline, brânză, roșii și avocado. Acest fel de mâncare este de obicei servit ca aperitiv, astfel încât oamenii pot ronțăi aceste mici alimente în timp ce așteaptă sosirea felului principal, ceea ce face din pichanga un fel de mâncare ideal pentru a fi împărțit cu prietenii sau familia.

Numele felului de mâncare poate fi tradus ca dezordine, referindu-se la o mare varietate de alimente pe o singură farfurie.

39. Chanco

Chanco este o brânză chiliană fabricată din lapte de vacă nepasteurizat. Se caracterizează prin textura moale și fermă, culoarea galbenă, gustul blând și numeroșii ochi neregulate răspândite pe tot corpul. Această brânză se topește bine și reprezintă aproape jumătate din consumul total de brânză din Chile.

40. Pepene roșu cu vin

50 mese tipice chiliene (+imagini) 35

Melón con Vino este o băutură chiliană care constă într-un pepene scobit umplut cu vin alb rece și zahăr pudră. Acest preparat dulce și lipicios este deosebit de popular în timpul verii și este adesea împărțit între prieteni la grătare, sărbători și picnicuri.

Pepenele cu vin este un element de bază al culturii și bucătăriei chiliene, încât are chiar și o zi proprie, 15 ianuarie, când băutura este sărbătorită anual, iar oamenii sunt încurajați să petreacă timp cu cei dragi în timp ce beau această băutură alcoolică ușoară și răcoritoare.

41. Pyura chilensis

Adesea denumită „stânca vie”, pyura chilensis – sau pur și simplu piure în spaniolă – este o nevertebrată marină care se găsește în apele puțin adânci din largul coastelor din Chile și Peru. Această creatură ciudată, fără creier, asemănătoare unei roci, se hrănește cu microorganisme și este capabilă de reproducere asexuată, devenind hermafrodit la vârsta adultă.

Atunci când este deschis – ceea ce nu este o priveliște pentru ochi răi – piureul arată ca o burtă roșie, supurantă și moale. Cu toate acestea, este vorba de țesutul său cărnos, considerat în Chile ca fiind o delicatesă care poate fi consumată crudă, fiartă, prăjită sau chiar uscată. Piureul are un gust intens iodat și ușor amar și se servește de obicei amestecat cu ceapă și coriandru tocate, stropit cu suc de lămâie și servit cu pâine.

42. Mote con Huesillos

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 36

Mote con huesillo este o băutură nealcoolică care poate fi găsită la tarabe din tot Chile, mai ales în timpul verii. Se prepară cu apă, zahăr, scorțișoară, piersici uscate și grâu decorticat numit moț. Orzul perlat poate fi folosit ca substitut în cazul în care nu este disponibil moț.

Prepararea acestei băuturi constă în fierberea moțului și adăugarea lui în siropul de huesillo, care seamănă cu ceaiul rece. Siropul este făcut din zahăr caramelizat, scorțișoară și apă, amestecate cu piersici uscate. Moțul se adaugă la siropul fierbinte, care se fierbe și se răcește înainte de servire.

43. Tort de crab

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 37

Tortul de crab este o caserolă decadentă de crab chilian, originară din Santiago, unde poate fi găsită în majoritatea restaurantelor. Felul de mâncare se prepară din carne de crab, pâine fără crustă, usturoi, ceapă, lapte, ardei iute, vin alb, unt, bulion de pește, smântână și condimente precum chimen, oregano și pudră de ardei.

Combinația este coaptă în mod tradițional în vase de lut (pomaires), iar atunci când este gata, este de obicei acoperită cu brânză rasă și servită cu pâine și cu un pahar de vin alb cu gust mediu alături.

44. Cuchuflí

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 38

Cuchuflí sunt gustări dulci populare din Chile, care arată ca niște tuburi subțiri și crocante, cu o textură asemănătoare unei napolitane. Acestea se fac din zahăr, făină, unt, albușuri de ou și aromă de vanilie. Aceste dulciuri sunt de obicei umplute cu dulce de leche, dar pot fi acoperite și cu ciocolată.

Astăzi, cuchuflí poate fi găsit aproape oriunde în Chile: de la brutării, magazine alimentare și supermarketuri până la vânzători ambulanți și standuri de mâncare pe plajă.

45. Pollo arvejado (pui decojit)

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 39

Puiul arvejado este o tocăniță tipică chiliană făcută cu pui și mazăre ca ingrediente principale. Tocănița este, de obicei, aromată cu ceapă, usturoi, morcovi, ardei verde, vin alb, bulion de pui, chimen, paprika și foi de dafin. În Chile, este însoțită de obicei de orez sau cartofi.

Acest fel de mâncare reconfortantă este foarte popular în țară, deoarece este rapid și ușor de preparat, fiind în același timp extrem de gustos.

46. Tomaticán

50 mese tipice chiliene (+imagini) 40

Tomatican sau tomatican chilian sau tomatican chilian este o tocană tradițională chiliană făcută din carne, roșii, ceapă și porumb dulce. Este un fel de mâncare tipic din zonele rurale din Chile, preparat de obicei cu ingrediente proaspete. Deoarece porumbul și roșiile proaspete sunt disponibile în timpul sezonului estival, tomatican este considerat o tocană care se prepară în mod tradițional în timpul lunilor fierbinți de vară.

Uneori se poate renunța la carne, ceea ce transformă această tocană de vară într-o mâncare vegetariană plină de culoare. Această tocană groasă se mănâncă de obicei cu pâine, dar ca garnitură se poate servi și pâine de porumb, quinoa, orez, polenta sau tortilla. În mod tradițional, se ornează cu avocado tăiat cubulețe sau brânză rasă și se servește de obicei fierbinte.

47. Salată chiliană

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 41

Ensalada chilena este o salată chiliană compusă din roșii, ceapă, ulei de măsline și coriandru. Uneori este îmbogățit prin adăugarea de ardei iute. Salata este un aliment de bază pe aproape toate mesele chiliene și un acompaniament comun pentru multe feluri de mâncare, cum ar fi humitas (tamale de porumb dulce), pui la grătar, coaste de porc, pește prăjit și empanadas.

Interesant este faptul că, în Chile, termenul ensalada este un termen generic care se referă la orice legumă crudă sau gătită servită rece ca garnitură.

48. Barros Jarpa

50 de alimente tipice chiliene (+imagini) 42

Barros Jarpa este un sandviș chilian popular care constă într-o pâine plată la grătar umplută cu o felie de șuncă și brânză, de obicei cu unt, care este asemănătoare cu brânza fermierului. Sandvișul este o variantă a lui Barros Luco, care este făcut cu friptură în loc de șuncă.

Numele îi vine de la Ernesto Barros Jarpa, vărul președintelui Ramón Barros Luco, căruia îi plăcea sandvișul original Barros Luco, dar nu reușea să mestece friptura, așa că a cerut în schimb șuncă și astfel s-a născut Barros Jarpa.

49. Churrasco italian

50 de mese tipice chiliene (+imagini) 43

Churrasco Italiano este un sandviș chilian apetisant, preparat cu felii subțiri de carne la grătar, maioneză, roșii și avocado – denumirea locală pentru piureul de avocado – toate acestea fiind așezate în rulouri proaspete. Dar de ce se numește acest sandwich italian?

Pentru că fiecare adaos reprezintă o culoare a steagului italian: avocado pentru verde, maioneză pentru alb și roșii pentru roșu. Mâncatul acestui sandviș poate deveni destul de neglijent, așa că serviți-l cu o mulțime de șervețele.

50. Carbonada chiliană

Carbonada chiliană este o tocăniță tradițională cu bulion, originară din Chile. Această tocană asemănătoare unei supe se prepară de obicei cu o combinație de carne de vită (adesea prăjită), cartofi, morcovi, ardei, țelină, ceapă, dovleac, porumb, mazăre, usturoi, ardei, oregano, bulion de vită, foi de dafin, sare, piper și ulei de măsline.

Puneți ingredientele într-o oală și fierbeți până când legumele sunt fragede și carnea este complet gătită. Dacă se dorește, se poate presăra puțin orez fiert peste mâncare înainte de servire. Această tocană hrănitoare este ideală pentru zilele mai reci de toamnă sau de iarnă, când se consumă ca o mâncare reconfortantă.


Fără îndoială, mesele tipice chiliene sunt cu adevărat delicioase. Acum că v-ați reîncărcat bateriile, explorați orașele din Chile și bucurați-vă de împrejurimile unice.

Întrebări frecvente despre mâncarea chiliană

Lasă un comentariu