50 de alimente tipice din Argentina (+imagini)

]

Mâncarea tipică din Argentina este foarte variată și foarte delicioasă. Argentina este o țară mare și foarte dezvoltată, care produce și exportă multe alimente diferite, inclusiv carne de vită, cereale și vin. Este renumit în special pentru vinul și carnea de vită. Asado, o masă elaborată de friptură de vită, este una dintre cele mai importante tradiții culinare ale țării.

Mâncarea argentiniană este puternic influențată de Europa și include multe feluri de mâncare în stil spaniol, paste și pizza italiene și produse de patiserie franțuzești. Argentinienii adaugă flerul lor unic la aceste feluri de mâncare. În Buenos Aires, există o cultură a restaurantelor foarte sofisticată, cu mâncare din toată lumea. În zonele mai rurale din Argentina, oamenii continuă să aibă o dietă sud-americană tradițională.

Iată care sunt felurile de mâncare tipice din Argentina pe care ar trebui să le încercați. Poftă bună!

1. Alfajor

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 1

Alfajor este un tip de dulceață cu umplutură de dulce de leche sau de dulceață de lapte, care este așezată între doi biscuiți dulci. Combinația este acoperită cu un strat de ciocolată sau presărată cu zahăr pudră. Denumirea „alfajor” provine din cuvântul arab „al-hasu”, care înseamnă „umplutură”.

Deși biscuiții pot fi găsiți în toată America Latină, ei sunt originari din Andaluzia, Spania, fiind inventați în perioada în care țara era ocupată de mauri.

Când spaniolii au venit în America, au adus cu ei mâncărurile și tradițiile lor, iar de-a lungul timpului, aproape fiecare țară din America Latină a adaptat alfajorul spaniol pentru a-l face propriu, astfel încât există multe varietăți ale biscuiților de bază, originale, inclusiv umpluturi precum mousse de ciocolată, fructe și cremă.

2. Asado

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 2

Considerat un simbol al bucătăriei și culturii argentiniene, asado este mult mai mult decât o simplă masă. În Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay și alte țări din America de Sud, este un eveniment culinar și social în care prietenii și familia se reunesc pentru a împărtăși bucuria de a găti în aer liber.

În mod tradițional, Asado oferă o selecție largă de carne la grătar, în special carne de vită, pentru care Argentina este cel mai bine cunoscută. Carnea este gătită pe un grătar special făcut din cărămizi, numit parrilla, iar focul poate fi făcut cu cărbuni (parrilla al carbón) sau cu lemne (parrilla a leña), care este mai tipic pentru mediul rural și este cunoscut sub numele de asado criollo, un termen care indică un stil mai rustic și mai tradițional de asado.

3. Parrilla

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 3

Parrilla este un cuvânt argentinian cu două semnificații: poate fi folosit pentru a descrie un restaurant tipic argentinian de fripturi sau poate desemna un grătar metalic folosit pentru prepararea cărnii. Grătarul metalic face parte din asado tradițional. Acesta vine în multe forme și dimensiuni, dar de obicei este format dintr-un grătar principal cu un focar (numit brasero) pe o parte.

Lemnul sau cărbunele se încarcă în brazier, iar după ce cărbunii cad la fund, aceștia sunt plasați sub grătarul principal. Plită este de obicei înclinată pe o pantă, astfel încât sucul în exces să se scurgă în jos, pentru a nu provoca flăcări.

4. Dulce de leche

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 4

Dulce de leche este un tip de lapte condensat dulce din Argentina. În mod tradițional, se prepară prin încălzirea laptelui de vacă îndulcit până când acesta se caramelizează și capătă o consistență groasă, suficientă pentru a fi folosită ca pastă de ungere, ca umplutură pentru prăjituri și produse de patiserie sau ca topping pentru înghețată.

Se spune că Dulce de leche își are originea în Buenos Aires, când o servitoare pregătea lechada prin încălzirea zahărului și a laptelui. Când a lăsat-o pe aragaz puțin mai mult decât de obicei, și-a dat seama că se transformase într-o substanță maro închis și astfel s-a născut dulce de leche.

5. Milanese

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 5

Milanesa, numită adesea mâncarea națională neoficială a Argentinei, este o mâncare umilă, dar delicioasă, care constă într-o felie de carne de vită de calitate superioară, care este prăjită în ulei încins și care se încolăcește pe măsură ce se gătește, datorită faptului că bucățile de carne alese au mai puțină grăsime și tendoane decât alte bucăți.

Acest fel de mâncare are multe asemănări cu Wiener schnitzel austriac și cu friptura de pui prăjită americană. Cu toate acestea, milaneza își are rădăcinile în Italia, iar felul de mâncare original poate fi urmărit până în orașul Milano și faimoasa cotoletta alla milanese.

6. Chimichurri

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 6

Ceea ce harissa este pentru bucătăria marocană și ceea ce muștarul este pentru hot-dog în SUA, chimichurri este pentru fripturile din Argentina. Este un amestec aromat de pătrunjel, usturoi, oregano, ulei de măsline, oțet și fulgi de ardei roșu iute, deși alte ingrediente, cum ar fi coriandrul sau roșiile tocate, sunt uneori incluse în combinație, în timp ce altele pot fi omise, deoarece există numeroase variante de chimichurri.

Acest sos verde vibrant (folosit uneori ca marinată) este adesea servit cu fripturi de vițel la grătar, dar face minuni și cu carne de porc, pui, miel, pește sau rață la grătar și este adesea asociat cu vinul Malbec.

Există două teorii cu privire la originea numelui: una spune că a fost inventat (și numit pe bună dreptate) de un comerciant de carne britanic pe nume Jimmy Curry, iar cealaltă spune că provine de la expresia „che mi curry”, rostită de soldații britanici prizonieri care au cerut să mănânce curry după încercarea lor nereușită de a invada Argentina, o colonie spaniolă la acea vreme.

7. Medialunas

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 7

Aceste croissante moi sunt considerate versiunea argentiniană a croissantelor tradiționale franceze. Deși sunt foarte asemănătoare cu cele franțuzești, croissantele sunt puțin mai mici și puțin mai dulci. Există două tipuri tradiționale de medialune: versiunea mai mare, făcută cu unt, și cea mai mică, făcută cu untură.

Ambele varietăți sunt de obicei preparate simplu, cu o glazură de rom și zahăr deasupra. În mod tradițional, se consumă la micul dejun, de preferință însoțit de o cafea tare cu lapte, sau ca o gustare servită cu yerba mate, o infuzie tradițională argentiniană.

8. Choripán

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 8

Choripán este mâncarea de stradă argentiniană prin excelență, o gustare care constă în cârnați chorizo și o varietate de condimente într-o chiflă crocantă. De obicei, se mănâncă pe drum, deoarece se vinde mai ales la tarabe stradale din America Latină.

Numele choripán provine din două cuvinte: chorizo, care se referă la cârnați, și pan, care înseamnă pâine.

9. Sandviș cu mușchi file

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 9

Aceasta este o versiune extremă a sandvișului cu friptură: umplut cu felii subțiri de friptură, roșii, ceapă, salată, maioneză, sos chimichurri, șuncă, brânză și un ou prăjit, sandvișul lomo sau lomito este un sandviș gigantic, care cu siguranță îi va sătura pe cei mai înfometați dintre mâncăcioși.

Cu toate acestea, acest sandviș delicios poate fi inovat: unii pot înlocui friptura cu carne de porc sau pot adăuga felii de vinete, alături de orice alt ingredient la care se pot gândi. Populară atât în Argentina, cât și în Uruguay, poate fi găsită cu ușurință în numeroase cărucioare stradale răspândite în zonele metropolitane din ambele țări.

10. Rogel

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 10

Rogel este un desert argentinian clasic care constă în numeroase straturi subțiri de aluat care sunt acoperite cu un dulce de leche cremos. În mod tradițional, tortul este format din opt straturi, iar partea de sus este de obicei decorată cu meringue italiană. Deși nu se cunosc prea multe despre originea sa, rogelul este un produs de bază la orice ocazie specială în Argentina.

Mai este cunoscut și sub numele de rogel de alfajor, datorită asemănării cu biscuiții alfajor sandwiched.

11. Locro

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 11

Locro este o tocană groasă și hrănitoare, originară din America de Sud, cu mult înainte de sosirea conchistadorilor spanioli. Această tocăniță autentică și tradițională are numeroase varietăți, dar cea mai cunoscută versiune este locro argentinian, preparată în principal cu boabe de porumb alb uscat, carne și legume.

Felul de mâncare constă, de obicei, din bucăți de carne de porc sau de vită, precum și din coaste sau organe, în timp ce unele versiuni pot include cârnați și slănină afumată. Alte ingrediente includ boabe de porumb uscate (grits), diverse condimente și legume, cum ar fi dovleacul, cartofii și cartofii dulci.

12. Sandvișuri cu miez

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 12

Bocadillos de miga se prepară cu pâine albă fără crustă și pot fi compuse din două sau mai multe felii de pâine per sandviș. Se crede că acestea s-au dezvoltat sub puternice influențe europene, în special britanice și italiene. Cel mai frecvent tip de sandviș se face cu maioneză, brânză și șuncă, dar nu există restricții în ceea ce privește umpluturile posibile.

Deși sandvișurile cu firimituri sunt consumate de obicei ca o gustare, ele sunt, de asemenea, un element de bază la petreceri, sărbători sau întâlniri de familie. O varietate comună este așa-numitul tostado, un sandviș cu miez prăjit, servit în mod tradițional cald.

13. Chocotorta

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 13

Acest desert argentinian fără coacere este influențat de bucătăria italiană și este inspirat de celebrul tiramisu italian. Se prepară din trei ingrediente argentiniene de bază: biscuiți de ciocolată, dulce de leche și cremă de brânză.

Biscuiții sunt înmuiați în lapte și acoperiți cu o combinație de cremă de brânză și dulce de leche. Formele de chocotorta pot varia, în timp ce biscuiții pot fi înmuiați în lapte cu ciocolată, cafea sau chiar lichior de cafea. Cea mai răspândită teorie cu privire la originea sa este că a fost inventat ca parte a unei campanii de marketing pentru promovarea biscuiților de ciocolată Chocolinas, iar rețeta a fost inclusă pe ambalaj.

14. Fugazza

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 14

Asemănătoare cu focaccia genoveză, fugazza este unul dintre numeroasele feluri de mâncare tradiționale argentiniene influențate de bucătăria italiană. Este făcută cu aluat de grâu și acoperită cu o cantitate generoasă de ceapă caramelizată. Crusta de fugazza este, de obicei, puțin mai groasă, dar are o aromă neutră.

Ocazional, se adaugă câteva ingrediente tipic mediteraneene, cum ar fi măsline feliate, anghinare sau parmezan ras. Cu toate acestea, versiunea simplă și tradițională, care include ceapă caramelizată și oregano, rămâne una dintre preferatele argentinienilor.

15. Provoleta

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 15

În Argentina, brânza provoleta sau provoleta a la parrilla este adesea savurată înainte de masă sau ca acompaniament pentru carnea la grătar în asado argentinian. Provolone semi-dură este brânza perfectă pentru grătar, deoarece este compactă și fermă.

Pentru asado, se taie în felii de aproximativ doi centimetri grosime, se condimentează cu o cantitate generoasă de oregano, eventual cu un strop ușor de fulgi de ardei iute roșu uscat și se frige la grătar până când începe să se topească în centru. Provoleta se savurează cel mai bine cu sosul chimichurri cu usturoi și este însoțită de pâine crocantă.

16. Pastafrola

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 16

Deși numele și originea lor provin din tradiția italiană, plăcintele pastafrola au devenit parte integrantă a bucătăriei sud-americane. În mod tradițional, acestea combină aluatul frământat cu unt și diverse umpluturi, cum ar fi brânza de cozonac, dulce de leche, guava, cartofi dulci și diverse conserve de fructe.

Partea de sus a fiecărei tarte este decorată în mod tradițional cu un grilaj larg care dezvăluie umplutura colorată. Tartele Pastafrola pot fi savurate ca un desert simplu și apetisant sau ca o gustare dulce.

17. Matambre a la pizza

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 17

Matambre a la pizza este un fel de mâncare tradițională cu carne originară din Argentina. Se prepară cu o friptură de matambre marinată în lapte și prăjită pe o parte. Friptura este apoi întoarsă și prăjită pe cealaltă parte, iar partea prăjită este acoperită cu sos de roșii, brânză mozzarella și felii de roșii.

Garniturile pot varia, astfel încât felul de mâncare poate fi îmbogățit cu măsline, șuncă sau ardei roșii prăjiți. Odată preparată, matambre a la pizza se servește, de obicei, tăiată în felii ca o pizza. De obicei, este însoțită de pâine la grătar, cartofi prăjiți sau piure de cartofi și o salată verde.

18. Fugazzeta

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 18

Fugazzeta este o pizza umplută cu mozzarella și ceapă, originară din Argentina. Ceapa trebuie să fie tăiată felii subțiri și poate fi crudă sau sotată. Aluatul se face de obicei cu lapte, apă, drojdie, făină, zahăr, sare și ulei de măsline.

Se crede că Fugazzeta a evoluat de la fugazza, o pizza fără umplutură și cu ceapă, iar fugazza însăși a evoluat de la focaccia italiană. Atunci când în fugazzeta se adaugă legume sărate, cum ar fi spanacul, se numește fugazzeta de legume, iar când se adaugă felii de șuncă, se numește fugazzeta cu șuncă.

19. Milanese napolitane

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 19

Milanesa napolitana este un fel de mâncare tradițională argentiniană originară din Buenos Aires. Acesta constă dintr-un file de milaneză pane, prăjit și acoperit cu o felie de șuncă, sos de roșii acrișoare și felii groase de mozzarella, care se topesc sub grătar.

De obicei, se servește cu cartofi prăjiți alături. Dacă rămâne ceva resturi, se pot folosi pentru a face sandvișuri delicioase numite sánguche de milanesa. Se presupune că milaneza napolitană a fost inventată în anii 1930 sau 1940 într-un restaurant numit Napoli, de unde și numele.

20. Matambre umplute

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 20

Matambre relleno sau matambre arrolado este carnea roz argentiniană rulată și umplută. Carnea este umplută în unt, împănată cu legume tăiate cubulețe și ouă fierte tari, apoi rulată și prăjită. Este un fel de mâncare tradițională a gauchos argentinieni, crescători de vite care reprezintă o parte de neînlocuit a culturii argentiniene.

Bucătăria sa se bazează în principal pe prăjirea unor porții mari de carne servite în churrasquerías, fripturile tradiționale argentiniene. Cu toate acestea, matambre relleno a devenit un fel de mâncare care se prepară în mod obișnuit și în casele argentinienilor.

21. Salsa criolla

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 21

Salsa criolla este condimentul pe bază de ceapă servit la multe feluri de mâncare argentiniene și peruane. Pe lângă ceapa tăiată felii subțiri, poate încorpora o varietate de alte ingrediente, cum ar fi ardei, avocado, jalapeńo, roșii și cantități generoase de pătrunjel și coriandru proaspăt tocat.

Condimentată de obicei cu sare, oțet și suc de lămâie, salsa criolla este versatilă, ușor de preparat și trebuie servită întotdeauna proaspătă. Cel mai bine se savurează ca acompaniament la carne la grătar, sandvișuri, orez și la popularele preparate peruane ceviche.

22. Pastă de cartofi dulci

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 22

Dulce de batata este un desert gelatinos preparat pe bază de piure de cartofi dulci, zahăr, aromă de vanilie și un agent de îngroșare. După ce este gătită, dulceața se lasă să se întărească și trebuie păstrată întotdeauna bine la frigider. Este adesea savurat ca desert, servit în mod tradițional cu brânză pentru a crea un preparat preferat din America Latină cunoscut sub numele de vigilante sau Martín Fierro.

Deși originea dulce de batata este adesea contestată, este apreciată în toată America Latină.

23. Tortas fritas

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 23

Tortas fritas sunt biscuiți prăjiți din Argentina, făcuți din făină, unt, untură, lapte și drojdie. În mod tradițional, acest fel de mâncare se consumă cu o ceașcă de yerba mate, de obicei în după-amiezile ploioase de toamnă și iarnă. De obicei, se servește cu gem de fructe sau dulce de leche alături.

24. Tira de asado

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 24

Condimentată în mod obișnuit doar cu sare și apoi prăjită timp de câteva minute, tira de asado este un fel de mâncare argentinian faimos care constă în fâșii lungi de coaste de vită prăjite. Carnea este tăiată transversal, astfel încât fâșiile lungi de carne sunt intercalate cu noduri de oase de coaste, care sunt utile deoarece scurtează fibrele dure ale acestei bucăți de carne, făcând-o potrivită pentru prăjire și nu pentru o gătire lentă ca în Statele Unite.

Pentru cele mai bune rezultate, asortați coastele cu sos chimichurri cu usturoi, un preparat de bază la majoritatea grătarelor argentiniene.

25. Empanadas tucumanas

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 25

Aceste empanadas sunt o specialitate din regiunea Tucumán și sunt destul de diferite de numeroasele empanadas din Buenos Aires. Tucumanas sunt de obicei făcute manual, conform unor rețete vechi și tradiționale, și sunt caracterizate de un aluat crocant și de proporții ideale de aluat și umplutură.

Aluatul este făcut din făină de grâu și grăsime de vită, iar apoi este umplut de obicei cu carne de vită, de pui sau de tripou, alături de alte ingrediente, cum ar fi sultanină, ceapă, ouă fierte tari, ardei și chimen. Țucumanele autentice ar trebui să fie gătite într-un cuptor de lut și se savurează cel mai bine alături de un pahar de vin local.

26. Roșii umplute

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 26

Roșiile umplute argentiniene pot fi preparate cu roșii cherry sau cu soiuri mai mari, de dimensiuni mari. Coaja de roșie este folosită ca un recipient care este umplut cu o varietate de ingrediente, de obicei orez, ton sau ouă fierte tari.

Felul de mâncare se prepară de obicei în lunile de vară, când roșiile sunt perfect coapte și proaspete. Roșiile umplute pot fi servite ca o masă ușoară, cină, prânz, aperitiv rece sau garnitură la grătare, picnicuri și petreceri. Sunt, de asemenea, un element de bază al tuturor meselor festive din Argentina, mai ales că cele mai importante festivaluri din Argentina sunt celebrate în timpul verii.

27. Desert justițiar

Vigilante este un desert argentinian simplu care constă într-o felie groasă de brânză acoperită cu o pastă de fructe dulce și gelatinoasă (dulce). Deși se prepară, de obicei, cu pastă de cozonac sau de cartofi dulci, varietățile regionale includ brânză de capră și pastă de dovleac sau de cactus în nord, în timp ce alte varietăți pot folosi, de asemenea, diverse tipuri de brânză proaspătă și maturată combinate cu pastă de soc, zmeură, papaya sau portocale amare.

Felul de mâncare își datorează numele unui cuvânt colocvial pentru polițiști (vigilanți) care apreciau această combinație simplă și portabilă. O delicatesă similară este cunoscută sub numele de Martín Fierro în Uruguay, unde este adesea preparată cu dulce de membrillo.

28. Fainá

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 27

Fainá este o pâine plată unică, făcută din făină de năut, piper negru și multe ierburi proaspete. Este foarte popular în Argentina și Uruguay. Cea mai răspândită teorie cu privire la originea sa spune că imigranții genovezi l-au adus la Buenos Aires la începutul secolului al XX-lea, iar în cele din urmă a devenit un aliment popular în țară.

Fainá este de obicei servită ca acompaniament la pizza, astfel încât feliile de pizza sunt acoperite cu o felie de fainá. Atunci când este însoțită în acest fel, mâncarea este cunoscută sub numele de pizza a caballo.

29. Sos de golf

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 28

Sosul de golf este un sos argentinian cremos care constă, de obicei, într-un amestec de maioneză și ketchup. Poate fi preparată cu ingrediente de casă sau cumpărate din magazin și poate include, de asemenea, muștar, lămâie și o varietate de condimente și ierburi proaspete și uscate.

Potrivit unei legende celebre, sosul a fost inventat de către Luis Federico Leloir, om de știință laureat al Premiului Nobel, care (în căutarea unui condiment mai imaginativ) a venit cu ideea de a amesteca maioneza cu ketchup. Astăzi, sosul golf este unul dintre sosurile naționale ale Argentinei, iar versiunile sale pot fi găsite în supermarketurile și magazinele alimentare din întreaga țară.

Este adesea servit ca tartinabil pe pâine sau ca condiment la diverse preparate din carne și fructe de mare.

30. Desert Balcarce

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 29

Acest desert argentinian este o combinație delicioasă de tort de burete, frișcă, pastă de migdale, dulce de leche, bezea, nuci și castane confiate, în timp ce deasupra este presărat cu zahăr pudră și nucă de cocos. Creată în 1958, prăjitura a fost inventată de un patiser într-o mică brutărie din Balcarce.

Proprietarul său, Guillermo Talou, a deschis în cele din urmă Comoantes, o altă brutărie care încă funcționează și vinde această prăjitură tradițională după rețeta originală. În mod curios, Talou a vândut rețeta unei patiserii din Mar del Plata, unde a dat prăjiturii numele actual.

31. Asado cu piele

Un fel de mâncare autentic gaucho, asado con cuero constă în carne de vită cu pielea încă atașată, prăjită la foc deschis. Este un mod foarte vechi și tradițional de preparare a cărnii de vită, care datează de la gauchos argentinieni, care frigeau carnea îndelung și încet pe un asador, un tip de structură metalică, la foc lent, și foloseau lemn de quebracho, care este folosit și astăzi, deoarece dă o aromă unică cărnii.

Bucățile mari de carne sunt mai întâi sărate și apoi lăsate la înmuiat peste noapte într-o marinată făcută din ardei iute măcinat, piper, chimen, chimen, pătrunjel tocat, vin, oțet și ulei. A doua zi dimineața, bucățile de carne marinate se prăjesc cu pielea în sus, la foc mic, timp de aproximativ 8-10 ore sau mai mult dacă este necesar.

32. Cremă mixtă

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 30

Flan mixto este o combinație tipică argentiniană de flan servit cu o lingură de frișcă și dulce de leche. Flanul este asemănător cu crema de lapte în sensul că este alcătuit dintr-o bază de cremă ușoară și un topping dulce de caramel.

Acest fel de mâncare este un produs de bază în restaurante, precum și un desert obișnuit făcut în casă.

33. Sánguche de milanesa

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 31

Sánguche de milanesa este un sandviș popular din Argentina, deși este popular și în Uruguay. Sandvișul constă, de obicei, dintr-o baghetă despicată sau o chiflă lungă, care este umplută cu milaneză, maioneză, roșii, ceapă și salată verde mărunțită.

Ingredientele suplimentare pot include muștar, chimichurri, șuncă sau brânză. Acest sandviș este deosebit de popular în provincia Tucumán, unde este vândut în majoritatea magazinelor de sandvișuri administrate de familii. În unele restaurante, sánguche de milanesa este însoțită de piure de cartofi sau cartofi prăjiți.

34. Gramajo omogenizat

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 32

Revuelto de Gramajo este un leac popular argentinian împotriva mahmurelii, care se mănâncă și se servește de obicei la micul dejun. Se compune din doar câteva ingrediente alese: ouă amestecate, șuncă tăiată în felii subțiri și cartofi prăjiți, deși unora le place să adauge mazăre, pui sau ceapă.

Gramajo este scris cu majuscule deoarece se presupune că acest fel de mâncare a fost inventat de un bărbat pe nume Artemio Gramajo. Cu toate acestea, există mai multe teorii cu privire la originile acestui mic dejun delicios și unsuros: prima spune că colonelul Gramajo mânca zilnic la micul dejun ouă prăjite, cartofi, ceapă și șuncă, în timp ce cealaltă spune că colonelul era membru al unui club și al unui restaurant exclusivist din Buenos Aires, unde juca cărți și biliard, și că obișnuia să comande un fel de mâncare specială din ouă omletă, șuncă Serrano și mazăre.

35. Milanesa a caballo

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 33

Milanesa a caballo este o variantă a popularei fripturi milanesa pane și prăjită. În această versiune, milaneza este acoperită cu un ou prăjit și servită cu cartofi prăjiți. Fripturile trebuie să fie subțiri și de calitate superioară, în timp ce pesmetul trebuie să fie cât mai uscat posibil pentru ca felul de mâncare să fie foarte crocant.

Termenul a caballo, care înseamnă călare pe cal, se referă la oul prăjit care se pune deasupra milanezei.

36. Cubanitos

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 34

Cubanitos sunt un tub de napolitană argentiniană dulce și crocantă, care se umplu cu o umplutură dulce. Aluatul de napolitane se face prin combinarea făinii, zahărului, untului, extractului de vanilie, scorțișoarei și (uneori) a albușurilor de ou. După ce este coaptă, vafa este rulată în formă de trabuc cubanez, de unde și numele de „cubanitos”.

Deși cea mai frecventă umplutură este dulce de leche, această dulceață poate avea și alte umpluturi, cum ar fi ciocolată, cremă cu aromă de lămâie, pastă bon o bon (unt de arahide) sau frișcă. De asemenea, tuburile de napolitane umplute sunt adesea acoperite cu ciocolată și decorate cu nuci tocate sau cu fulgi.

37. Vinete murate

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 35

Berenjenas en escabeche este un fel de mâncare argentiniană clasică care constă în felii de vinete care sunt fierte într-un amestec de apă și oțet cu frunze de dafin până când se înmoaie. Apoi se pun la înmuiat într-un borcan plin cu ulei de măsline, piper roșu zdrobit, oregano uscat și usturoi.

Aceste felii gustoase de vinete pot fi consumate ca aperitiv, ca o umplutură interesantă pentru un sandviș sau ca acompaniament perfect pentru tradiționalul asado argentinian.

38. Păstrăv la grătar

Păstrăvul la grătar este o mâncare de pește care constă în fileuri de păstrăv acoperite cu o marinată din suc de lămâie, pătrunjel tocat, chimen, usturoi, sare și piper. Păstrăvul se frige pe grătar, la foc mic, până când devine crocant, iar apoi trebuie consumat imediat.

Cartofii sotați sau orezul fiert sunt adesea folosiți ca acompaniament la acest fel de mâncare.

39. Dorada la grătar

Dorada a la parrilla este un fel de mâncare de pește argentinian care constă în pește auriu la grătar acoperit cu un sos compus din vin alb, ierburi aromatice tocate, ulei, sare și piper negru măcinat. Procesul de prăjire a peștelui îi conferă cărnii de pește o aromă unică și o textură plăcută.

Odată gătit, peștele se servește imediat.

40. Bile de frate

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 36

Bilele de frate sunt versiunea argentiniană a gogoșilor. Se face fără gaură în centru, iar gogoașa se umple cu dulce de leche, apoi se presară cu zahăr pudră. Se crede că bolas de fraile provin de la un produs de patiserie popular în Germania, numit Berliner Pfannkuchen.

Numele acestor gogoși savuroase înseamnă bile de slăbiciune, iar numele ar fi fost inventat de anarhiștii anticlericali care doreau să se opună unui regim dur impus de biserica catolică.

41. Chupin de pescado

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 37

Chupín de pescado este o tocană de pește delicat aromată, tipică regiunii Entre Ríos. Se poate prepara cu orice pește, de obicei surubí sau patí, care se taie în fileuri sau cuburi și se fierbe la foc mic cu legume tăiate, de obicei cartofi, roșii, ardei, morcovi și ceapă, împreună cu usturoi pisat, bulion de pește, vin, ierburi, condimente și mirodenii.

Această tocană se servește de obicei fierbinte și se ornează cu pătrunjel.

42. Peceto Milanesa

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 38

Peceto milanesa este un fel de mâncare din carne originar din Argentina. Se prepară cu peceto (ochi de bou) slab și se spune că are cel mai bun gust atunci când este prăjit în sânge. Cu toate acestea, pentru prepararea acestui fel de mâncare, pecetea este înmuiată într-un amestec de ouă bătute, usturoi tocat mărunt și pătrunjel, apoi este acoperită cu pesmet înainte de a fi prăjită în ulei încins.

După ce este gata, peceto milanesa se ornează de obicei cu pătrunjel tocat și se servește cu o felie de lămâie alături. Felul de mâncare poate fi servit cu o varietate de garnituri, cum ar fi orez, salată verde sau roșii.

43. Guiso carrero

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 39

Guiso carrero este o tocană tradițională argentiniană compusă din legume, carne și paste. Bucățile de carne se rumenesc și se combină cu legume tocate, cum ar fi ceapă, ardei verde, roșii zdrobite, cartofi, dovleac, porumb și usturoi. Combinația se fierbe în bulion de legume sau de carne împreună cu paste precum penne, paste cu fundiță sau macaroane, în timp ce unele versiuni folosesc orez în loc de paste.

Această tocană consistentă este adesea condimentată cu mirodenii și ierburi precum oregano, cimbru, paprika, piper cayenne, frunze de dafin, sare și piper.

44. Lunca de lama

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 40

Lomo de lama este o bucată prețioasă din coapsa lamei. Această bucată este incredibil de fragedă, suculentă și suculentă și poate fi preparată în mod similar cu mușchiul de vită: sub formă de fripturi, fileuri sau medalioane de fileu. Cu toate acestea, carnea de lama este mult mai slabă decât cea de vită și mai bogată în proteine, iar în ceea ce privește aroma, se spune că este similară cu cea de vită, dar puțin mai intensă, cu note de miel și de căprioară.

Lunca de lama este folosită la prepararea unei mari varietăți de specialități și este adesea prăjită, coaptă, umplută sau înăbușită în sosuri de vin. Ca garnituri tipice pentru mâncărurile pregătite cu această bucată de carne sunt cartofii andini piure sau fierți, legumele crude sau fierte, salatele de quinoa, risotto și sosurile chimichurri.

45. Carbonada criolla

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 41

Originară din Patagonia, această tocană consistentă de carne se prepară de obicei cu bucăți de carne de vită, cartofi, dovleac, cartofi dulci, porumb și roșii. Este adesea îmbogățită cu fructe uscate sau proaspete, de obicei caise sau sultane, și este uneori plasată în interiorul unui dovleac întreg înainte de a fi terminată în cuptor.

Carbonada criolla este un produs de bază pe timp de iarnă, care este savurat și în Uruguayul vecin.

46. Pastelitos criollos

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 42

Aceste produse de patiserie argentiniene crocante sunt de obicei în formă de stea, iar centrul este umplut cu dulce de membrillo sau cartofi dulci. De obicei sunt prăjite și apoi glazurate cu zahăr. Opțional, pot fi umplute cu dulce de leche și acoperite cu fulgi colorați.

Aceste produse de patiserie sunt savurate în mod tradițional la 25 mai, ziua în care se comemorează Revoluția din mai și stabilirea primului guvern independent al Argentinei.

47. Tamales salteños

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 43

Această varietate de tamale provine din orașul Salta din Argentina, de unde și numele său. Cojile proaspete de porumb, numite chalas, sunt umplute cu un amestec delicios de făină de porumb și carne tocată, fie că este vorba de miel sau de cap de porc fiert. Aceste tamale sunt adesea îmbogățite prin adăugarea de ceapă, paprika și ardei iute.

Odată asamblate, tamales salteños sunt fierte, scoase din frunze și consumate fierbinți.

Millefeuille de dulce de leche

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 44

Acest desert argentinian combină straturi de aluat pufos crocant cu dulce de leche. Straturile sunt uneori acoperite cu cremă de patiserie, în timp ce partea superioară este uneori decorată cu bezea italiană. Se crede că prăjitura a fost inspirată de mille-feuille, un desert clasic francez format din straturi subțiri de patiserie cu puf și glazură de cacao, migdale sau vanilie.

În afară de Argentina, soiuri similare de milhojas sunt savurate și în alte țări din America de Sud.

49. Colchón de arvejas

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 45

Un colchón de arvejas este un fel de mâncare consistent de legume din Argentina. De obicei, constă în ceapă, roșii, ardei, morcovi și mazăre sotate. Combinația este de obicei condimentată cu sare, piper și paprika și este acoperită cu ouă întregi.

Felul de mâncare se gătește până când legumele sunt fragede și ouăle sunt gata și se savurează de obicei fierbinte. În combinație se pot adăuga și alte tipuri de legume, cartofi sau cârnați.

50. Prăjitura neagră galeză

50 de alimente tipice din Argentina (+imagini) 46

Prăjitura neagră galeză este o prăjitură cu fructe din Patagonia, inventată de coloniștii galezi din regiunea râului Chubut la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Coloniștii au vrut să facă o prăjitură care să le amintească de casă și care să se păstreze bine timp de săptămâni sau luni.

Se compune din făină, zahăr, unt, migdale, nuci, fructe confiate și o porție generoasă de rom. În regiune, prăjitura cu fructe este adesea servită ca parte a ceaiului de după-amiază, care este o altă tradiție galeză.


Ce părere aveți despre mâncărurile tipice din Argentina? Sunt cu adevărat rafinate și delicioase, cu siguranță vă vor încânta. Trebuie să le încercați!

Întrebări frecvente

Care este cea mai populară mâncare din Argentina?

Cea mai populară mâncare din Argentina este asado sau parrillada, precum și empanadas. Acestea sunt cele mai populare mâncăruri tipice argentiniene.

Care sunt alimentele tipice din fiecare provincie din Argentina?

Asado argentinian este popular în toată Argentina. Jigote calamarqueño (provincia Catamarca), Locro (provincia Chaco), Cordero asado (provincia Chubut), Empanadas cordobesas (provincia Córdoba), Mbaipy (provincia Corrientes), Dorado a la parrilla (provincia Entre Ríos), Surubí al horno (provincia Formosa).

Care sunt alimentele tipice din nordul Argentinei?

Mâncărurile tipice din nordul Argentinei sunt: tocană de miel, Matambre, tocană de quinoa, Lomo saltado, Locro pulsudo, Tamales, Humitas, risotto de quinoa.

Lasă un comentariu