55 de alimente tipice din Peru (+imagini)

]

Mâncărurile tipice din Peru câștigă popularitate în întreaga lume. Între 2012 și 2019, isprăvile culinare ale țării andine au adus Peru onoarea de World’s Leading Culinary Destination, potrivit World Travel Awards. Ofertele țării sunt promovate în orașe de la New York, Londra și Tokyo, iar lista continuă să crească.

Este greu de spus ce anume face ca mâncarea peruviană să fie atât de căutată și venerată. Poate fi vorba de diversitatea ingredientelor din diferite regiuni, de pe coastă, din munți până în junglă. Ar putea fi, de asemenea, modul de viață al indigenilor care au trăit de pe acest pământ fertil timp de mii de ani. Sau poate că este vorba de amestecul de arome adus de generații de imigranți din întreaga lume.

Oricum ar fi, combinația este o bucătărie delicioasă și plăcută la gust, de care se poate bucura întreaga lume. Iată lista noastră cu cele mai bune alimente tipice peruane.

1. Ceviche

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 1

Mâncarea națională a Peru, ceviche, este în general considerată cea mai bună mâncare peruviană din lume. La prima vedere, este o rețetă simplă de pește crud marinat în suc de citrice. Cu toate acestea, condimentele din marinată și acompaniamentele fac ca felul de mâncare să fie complet.

Peștele alb crud, cum ar fi bibanul de mare, se tratează în suc de lămâie și se amestecă cu ceapă roșie tăiată în felii subțiri, ardei iute și sare. Porumbul peruvian cunoscut sub numele de choclo și felii de cartofi dulci însoțesc felul de mâncare pentru a-i da și mai multă savoare. Felul de mâncare este proaspăt și picant, cu o notă de condimente. Vegetarienii și veganii din Peru pot aprecia, de asemenea, aroma bogată într-o variantă cu ciuperci.

2. Lomo Saltado

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 2

Chifa este o bucătărie peruviană populară care combină ingrediente și tehnici locale și chinezești. Acest stil de gătit datează de la începutul secolului XX, când un val de imigranți chinezi a sosit în Peru. Cel mai popular fel de mâncare din Chifa, lomo saltado, este o mâncare consistentă și aromată.

Lomo saltado este un amestec robust de carne de vită, roșii, ardei și ceapă, care se gătește într-o tigaie cu un amestec de sos de soia. Cele mai multe variante se servesc peste cartofi prăjiți (sau chiar adăugați la prăjitură) și sunt însoțite de orez alb. În zilele noastre, puteți găsi acest fel de mâncare nu numai în restaurantele chifa, ci și în multe restaurante peruane din întreaga țară.

3. Aji de Gallina

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 3

Acest fel de mâncare, care constă în pui fraged fiert într-un sos galben bogat de ardei iute, este un clasic creol. Gallina înseamnă de fapt pui în spaniolă, dar majoritatea bucătarilor folosesc pui în acest fel de mâncare. Pe lângă pui, un ingredient cheie este ardeiul aji amarillo. Acest ardei dă sosului culoarea galbenă și îi conferă un gust incredibil de picant. Alte ingrediente, cum ar fi brânza și biscuiții, temperează gustul picant și creează un sos gros și cremos. La fel ca multe alte mâncăruri peruane, aji de gallina se combină cu cartofi și/sau orez alb.

Acest fel de mâncare este cu brânză, cu nuci, picant și absolut delicios. Pregătirea durează ceva timp, dar rezultatele merită.

4. Pui la grătar

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 4

Puiul prăjit în stil peruvian, cunoscut sub numele de pollo a la brasa, este incredibil de popular în Peru. Combinată cu cartofi prăjiți, salată și un sos aji amarillo delicios, o masă de pollo a la brasa este preferată de toată familia.

Cheia este să marinați puiul în sos de soia cu ardei roșu, usturoi și chimen pentru a da cărnii și pielii o aromă afumată și sărată. Bucătarii gătesc apoi puiul marinat pe cărbuni și îl servesc întreg. Această rețetă peruviană iconică este folosită în toată țara și începe chiar să prindă contur și în afara Peru.

Deși acest fel de mâncare se mănâncă de obicei în pollerías (restaurante cu pui), puteți obține o aromă similară acasă, pe grătar sau în cuptor.

5. Causa Rellena

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 5

O mâncare peruană tipică, causa rellena este asemănătoare cu o salată de cartofi. Straturi de piure de cartofi picanți și citrice, avocado și pui sau ton sunt acoperite cu ouă fierte tari, roșii sau sosuri. Felul de mâncare se servește rece, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru zilele fierbinți de vară.

Bucătarii devin adesea creativi cu ingrediente și garnituri, dar ceea ce face ca o causa să fie cu adevărat o causa este prezentarea în straturi și utilizarea cartofilor peruani. În Peru există mii de varietăți de cartofi de toate culorile, formele, dimensiunile și chiar arome. Câte veți încerca?

6. Cuy Chactado

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 6

Porcușorul de Guineea prăjit sau cuy chactado este unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare tradiționale peruane, care se consumă încă din vremea incașilor. Este făcută cu cobai, care, evident, nu sunt ținuți ca animale de companie în Peru, dar sunt prăjiți până la perfecțiune.

Se spune că porcușorul de Guineea prăjit are un gust asemănător cu cel al puiului (sau ca o încrucișare între iepure și pui), dar cu mai multă grăsime. Capul este, de asemenea, comestibil și este partea preferată de mulți oameni. Porcușorul de Guineea prăjit se mănâncă de obicei cu mâinile și se recomandă să aveți la îndemână niște șervețele, deoarece poate deveni puțin murdar atunci când îl mâncați.

7. Rocoto Relleno

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 7

Acest fel de mâncare, devenit celebru în Arequipa, Peru, nu este un ardei umplut tipic. În loc de ardei, rețeta peruviană cere un ardei rocoto iute, care îi dă un plus de forță. Ardeii Rocoto sunt de 4 până la 40 de ori mai iuți decât ardeii iuți jalapeńo, așa că numai cei care au o toleranță ridicată la picant ar trebui să încerce acest fel de mâncare.

Umplut cu brânză, carne tocată și legume, umplutura este un deliciu care taie picantul ardeiului de la exterior.

8. Carne uscată

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 8

Un favorit în bucătăriile peruane, seco de carne este o tocană de carne consistentă. Cu toate acestea, mai multe ingrediente o diferențiază de alte tocănițe de carne cu care poate sunteți mai obișnuiți. O băutură de porumb fermentat, chicha de jora, și coriandrul sunt două ingrediente cheie în această tocană peruviană. Popoarele andine au folosit chicha de jora timp de sute de ani. Folosit în mod similar cu vinul de gătit, lichidul adaugă o notă acidă unică tocăniței.

Această tocană, însoțită de fasole și orez alb, este o adevărată plăcere pentru mulțime. Pentru a-l pregăti acasă, consultați această rețetă de seco de carne, înlocuind unele dintre ingredientele locale cu cele internaționale.

9. Tiradito de pește

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 9

Bucătăria Nikkei combină două dintre cele mai bune bucătării din lume, peruviană și japoneză, într-una singură. Tiradito de pește, sau pur și simplu tiradito, este mâncarea vedetă a bucătăriei Nikkei din Peru. Peștele crud este tăiat în fâșii foarte subțiri, precum sashimi-ul japonez. Tipul de pește variază, dar, datorită coastei lungi a Peru, nu duce lipsă de pește proaspăt pe tot parcursul anului.

Un sos picant, cu citrice, sporește aroma peștelui. Lime peruvian și ardei aji amarillo se combină cu usturoi și coriandru pentru un sos simplu și ușor. Perfect pentru o zi caldă de vară, nu uitați să comandați tiradito atunci când vizitați Lima. Sau, pentru a vă bucura de vara peruviană, încercați să faceți această rețetă de tiradito acasă!

10. Anticuchos

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 10

Aceste kebab-uri de vită sunt o mâncare stradală peruană tipică. În mod tradițional, se prepară cu inimi de vită marinate, dar unii bucătari folosesc acum bucăți mai convenționale de carne de vită sau de pui. Cu toate acestea, standardul și ceea ce puteți găsi la multe colțuri de stradă sunt anticuchos cu inimă de vită.

Deși carnea în sine este fragedă și delicioasă, ceea ce face ca acest fel de mâncare să iasă în evidență este marinada și sosurile folosite pentru a o servi. Marinada folosește multe ingrediente, dar principalele arome sunt usturoiul, ardeiul aji panca afumat, chimenul și, uneori, sucul de lămâie. Se pot alege mai multe sosuri, dar nu puteți da greș cu un sos rocoto picant deasupra.

11. Pachamanca

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 11

A nu se confunda cu Pachamama, sau Mama Pământ în limba quechua, pachamanca este un fel de mâncare tradițională peruană comună în Anzi. Se poate folosi o varietate de carne și legume, dar condimentele și metoda de gătit sunt cele care fac ca acest fel de mâncare să fie unic. Condimentele peruane și ierburile locale, cum ar fi huacatay, sau menta neagră, marinează mai întâi carnea și legumele. Apoi, întregul amestec este gătit sub pământ, într-un „cuptor de pământ” sau „oală de pământ”, traducerea literală a cuvântului pachamanca din Quechua.

În urma pregătirii tradiționale, se sapă o groapă în pământ și se încălzesc multe pietre la foc. Carnea și legumele marinate vor fi gătite între straturi de pietre fierbinți în gaura din pământ. O cârpă acoperă mâncarea, apoi iarba și pământul se pun deasupra, izolând și sigilând cuptorul. Mâncarea are nevoie apoi de câteva ore pentru a fi gătită.

În zilele noastre, puteți obține aceleași arome și la aragaz, dar metoda tradițională este o experiență de neuitat. Luați în considerare participarea la o experiență tradițională de pachamanca în Valea Sacră din Peru.

12. Orez cu creveți

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 12

Orezul cu creveți este un fel de mâncare popular în toată America Latină, în special în Peru și Mexic. Se compune din orez fiert într-un bulion gustos de creveți, combinat cu creveți, ardei, roșii și ceapă. Felul de mâncare este de obicei condimentat cu chimen, usturoi și achiote, iar pentru garnitură se adaugă pătrunjel tocat fin.

Orezul cu creveți poate fi servit cu numeroase acompaniamente, cum ar fi felii de lime, sos picant, felii de avocado sau banană prăjită.

13. Adobo

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 13

Un alt favorit din Arequipa, adobo este o tocană picantă de carne de porc marinată. Mulți oameni mănâncă acest fel de mâncare la micul dejun, de obicei duminica. În mod tradițional, carnea de porc adobo este gătită într-o oală de lut până când este fragedă. Când vizitați Arequipa, mergeți la cele mai bune restaurante pentru a încerca adobo peruvian autentic la sursă.

Multe țări precum Filipine, Mexic și Puerto Rico au, de asemenea, mâncăruri cunoscute sub numele de adobo. Cu toate acestea, carnea și ingredientele folosite în adobo variază de la o țară la alta. În Peru, carnea este întotdeauna de porc, iar în adobo se folosește chicha de jora (o băutură de porumb fermentat), aji panca (un ardei iute afumat) și achiote (semințe de annatto).

14. Cartof de Huancaina

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 14

După cum probabil ați observat, multe rețete peruane au în compoziție ardei aji amarillo. Acest ardei are un nivel decent de căldură, dar nu este prea iute. De la sosuri la tocănițe, acest ardei este o aromă cheie în bucătăria peruană. Una dintre cele mai bune mâncăruri peruane de cartofi, papa a la huancaína, folosește, de asemenea, acest ardei iute ca ingredient cheie.

Cartofii fierți sunt acoperiți cu un sos galben de ardei iute și brânză cunoscut sub numele de huancaína. Un fel de mâncare destul de simplu de preparat, papa a la huancaina este un aperitiv de vară preferat sau o garnitură pentru ceviche. Încercați să preparați singur acest sos cu această rețetă simplă. Se toarnă peste cartofii fierți și se savurează.

15. Lapte de tigru

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 15

Una dintre cele mai bune părți ale ceviche-ului este marinada bogată care dă peștelui aroma sa intensă. Deci, de ce să nu luăm această marinată și să o transformăm într-un aperitiv propriu? Bucătarii adaugă creveți, pește și boabe de porumb coapte într-un pahar de cocktail și îl acoperă cu marinada lichidă din ceviche pentru a prepara un fel de mâncare cunoscut sub numele de leche de tigre.

Laptele de tigru este alb, dar nu este lapte. Culoarea și aroma intensă provin din sucul de lămâie. Ardeii iuți tocați, ceapa roșie și coriandrul contribuie, de asemenea, la aroma acestei mâncăruri peruane.

Un leac popular pentru mahmureală.

16. Tequeños

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 16

Tequeños sunt una dintre cele mai populare gustări peruane. Spre deosebire de originalul tequeños venezuelean, versiunea peruană folosește învelișuri wonton ca și coajă și brânză albă proaspătă ca și umplutură. Înmoaie-le în guacamole sau în sos picant de ardei iute și nu vei fi dezamăgit. Populare în barurile din Lima și din tot Peru, acestea sunt aperitivul perfect pentru o bere sau un cocktail.

17. Jelly

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 17

Versiunea peruană a peștelui și a cartofilor prăjiți, jalea este una dintre mâncărurile cu fructe de mare preferate din Peru. Încercați jalea mixta pentru o varietate de fructe de mare prăjite sau jalea de pescado, doar pentru pește prăjit. În loc de cartofi, majoritatea jeleurilor includ manioc prăjit, cunoscut și sub numele de manioc.

Jeleul are de obicei salsa criolla deasupra, un amestec de ceapă roșie, ardei iute și coriandru în suc de lămâie. Gustul proaspăt și citric se potrivește bine cu peștele prăjit. Popular de-a lungul coastei peruane, în special în nord, iubitorii de fructe de mare îl pot găsi în multe restaurante. De asemenea, puteți încerca această rețetă pentru un gust bogat de bucătărie peruviană la domiciliu.

Jalea de pescado, peștele peruvian cu cartofi prăjiți.

18. Alfajores

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 18

Alfajores este un desert bogat cu manjar blanco, o cremă caramelizată, umplut între doi biscuiți cu unt. Un praf de zahăr pudră deasupra adaugă și mai multă dulceață la acest biscuit delicios.

Deși alfajores sunt populare în întreaga Americă Latină, fiecare țară adaugă propria sa notă care le diferențiază. Chiar și diferite orașe și regiuni își produc propria gustare de biscuiți, cunoscută sub numele de alfajor. Înmuiată în ciocolată, acoperită cu nucă de cocos rasă, prăjită sau cu un strop de miere, există multe variante de descoperit pe măsură ce explorați America de Sud și în special Peru.

19. Mazamorra Morada și Arroz con Leche (budincă de orez)

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 19

Porumbul mov, un superaliment, este combinat cu cozonac, ananas, coajă de măr, scorțișoară, cuișoare, suc de lime și zahăr pentru a crea o băutură populară cunoscută sub numele de chicha morada. Acest lichid se încălzește din nou, adăugându-se amidon de porumb, prune uscate, caise și/sau cireșe pentru a-l transforma într-un jeleu de fructe cunoscut sub numele de mazamorra morada.

Vânzătorii ambulanți și restaurantele însoțesc adesea această aromă fructată cu un arroz con leche bogat și cremos. Pe lângă orezul alb, arroz con leche peruvian include lapte condensat, gălbenușuri de ou, scorțișoară, nucșoară și puțin unt. Deși puteți mânca doar una sau alta, combinația de mazamorra morada și arroz con leche creează o aromă delicioasă și unică.

20. Picarones

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 20

Cine ar fi știut că un dovleac și un cartof dulce pot face un desert atât de delicios? Această prăjitură peruviană este o altă piesă de bază a vânzătorilor ambulanți care datează din istoria peruviană. Create inițial ca o versiune mai ieftină a unei gogoși clasice, picarones s-au distins și au câștigat popularitate de sine stătătoare.

Cu un strop de miere de anason deasupra, picarones sunt un deliciu în orice moment al anului. Găsiți picarones gustoase în Parque Kennedy din Lima sau la Picarones Ruinas, în inima orașului Cusco.

21. Pui și orez

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 21

Orezul cu pui sau cu fructe de mare sunt mâncăruri foarte tradiționale și populare în Peru. Ingredientele și tehnicile culinare sunt foarte asemănătoare cu paella spaniolă, astfel încât unii critici spun că Arroz con Pollo sau Arroz con Camarones este doar o simplă imitație a acestui fel de mâncare combinată cu influențe asiatice; dar orezul bogat condimentat combinat cu pui sau creveți este un exemplu excelent al modului în care în bucătăria peruană ingredientele locale se îmbină cu alte influențe.

22. Tacacho

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 22

Tacacho este o masă tradițională peruană, servită de obicei la micul dejun. Este originar din regiunea Amazonului, unde băștinașii fierb sau prăjesc bananele, le decojesc și le bat într-un mortar mare de lemn. După ce au fost pasate, bananele se combină cu untură, sare și bucățele de șorici de porc.

Combinația este rulată într-o minge și servită cu chorizo, diverse legume regionale proaspăt recoltate și carne de porc sărată uscată, cunoscută sub numele de cecina. Există, de asemenea, o versiune ecuadoriană a tacacho, cunoscută sub numele de bolón de verde.

23. Cau Cau Cau

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 23

Tradiționalul Cau Cau Criollo este o tocăniță de tripe servită cu orez. Fâșiile de tripe pre-gătite sunt gătite împreună cu ceapă, aji amarillo, usturoi și bucăți de cartofi. Înainte de servire, tocănița se presară cu mentă sau mentă tocată. Există multe variante de Cau Cau Cau: cau cau cau cau de midii, cau cau cau cau de pește, cau cau cau cau de pui…

24. Cartofi umpluți

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 24

Cartofii umpluți fierbinți, fragezi și aurii sunt cartofii umpluți tradiționali peruani patatas rellenas, un tip de crochete constând din piure de cartofi prăjiți cu o umplutură de carne în interior. Umplutura constă, de obicei, din carne tocată care este amestecată cu ceapă și chimen.

În Peru, acompaniamentul tipic pentru cartofii umpluți este salsa criolla. Felul de mâncare este popular ca mâncare de stradă, dar este servit și în restaurante și preparat acasă. O teorie populară sugerează că acest fel de mâncare a fost inventat în 1879, în plin Război al Pacificului, de către soldații peruvieni care aveau nevoie de alimente durabile și pre-gătite, așa că au gătit carnea, au condimentat-o și au pus-o în cartofii scobiți, care erau apoi prăjiți și înveliți în cârpe.

25. Juane

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 25

Juane este o mâncare tradițională originară din jungla peruană, constând în pui, măsline, ouă fierte tari și orez condimentat cu condimente care pot include turmeric, oregano și chimen. Combinația acestor ingrediente este înfășurată în frunze de bijao (care seamănă cu frunzele de banană) și gătită.

Se obișnuiește să se însoțească acest fel de mâncare cu manioc fiert sau cu plantain. Juane poate fi găsită în restaurante tradiționale, în piețe sau de la vânzătorii ambulanți. Numele juane face referire la San Juan Bautista, deoarece acest fel de mâncare se consumă în mod tradițional pe 24 iunie, în timpul sărbătorii lui San Juan (patronul Amazonului).

26. Tacu-Tacu

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 26

Tacu-tacu este un fel de mâncare peruvian simplu și rustic, care combină orez, fasole, diverse condimente și ceapă. Ingredientele sunt de obicei prăjite într-o tigaie și formate într-o mâncare groasă, asemănătoare unei clătite. Se crede că Tacu-tacu își are originea în rândul comunității africane, în timp ce numele provine din quechua taka-taka, care se traduce prin zdrobit sau aplatizat.

Variantele acestui clasic pot include linte, iar felul de mâncare este de obicei servit cu un ou prăjit deasupra sau este însoțit de carne pane și prăjită, de banană prăjită și de salsa criolla pe bază de ceapă.

27. Kamlu wantan

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 27

Această listă nu ar fi completă fără o mâncare peruano-chineză. Ca urmare a sosirii primei colonii chinezești în Peru în secolul al XIX-lea, o nouă turnură a bucătăriei peruane a schimbat pentru totdeauna istoria acesteia: Chifa (bucătăria fusion chinezo-peruviană). Kamlu Wantan este unul dintre acele feluri de mâncare pe care le vezi mereu pe mesele restaurantelor Chifa. Este un fel de mâncare dulce-acrișoară care constă în carne de porc, pui, ceapă și ardei, dar include și fructe de mare, cum ar fi creveți, toate scăldate în sos de tamarin. Se servește cu wontoni.

28. Carapulcra

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 28

Carapulcra sau carapulca este o tocăniță peruviană preparată cu cartofi uscați (papa seca), carne de porc, sos de arahide, ardei iute și multe ierburi proaspete, cum ar fi rucola și menta. Tocănița este adesea condimentată cu ceapă, usturoi, piper negru și chimen măcinat.

Se recomandă să o serviți cu orez și rață alături, dar nu serviți carapulcra cu avocado, salate verzi sau pâine, deoarece va schimba complet aromele.

29. Choros a la chalaca

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 29

Înapoi în restaurantele de pe coasta peruană, choritos a la chalaca sunt cele mai bune aperitive în orice zi de vară. Originar din orașul de intrare Callao, acest fel de mâncare constă în midii umplute cu ceapă, roșii și boabe de porumb, în timp ce restul este gătit cu suc de lămâie verde, la fel ca în cazul unui ceviche. Nici măcar nu ai nevoie de o furculiță pentru a mânca choritos a la chalaca – doar ia una!

30. Salchipapas

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 30

Salchipapas sunt o mâncare stradală peruviană populară, care a început ca un fel de mâncare pentru săraci. Numele felului de mâncare provine de la numele ingredientelor principale: cârnați și cartofi. Vândute de numeroși vânzători ambulanți, salchipapas se prepară prin prăjirea cârnaților tăiați în felii subțiri și combinarea lor cu cartofi prăjiți.

În mod tradițional, se servește cu patru sosuri de înmuiat: ketchup, sos de chili, muștar și maioneză. Felul de mâncare poate fi modificat cu garnituri suplimentare, cum ar fi ouă prăjite, brânză, roșii sau salată verde. Datorită popularității sale, s-a răspândit dincolo de granițele Peru și este acum consumat frecvent și în Columbia, Bolivia și Ecuador.

31. Orez Chaufa

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 31

Orezul Chaufa este un fel de mâncare popular peruvian cu o puternică influență din bucătăria chineză. Acesta constă într-o combinație de orez prăjit, carne, legume și fructe. Cel mai adesea, orezul este prăjit cu pui mărunțit, cârnați, usturoi, ghimbir, migdale tăiate, ouă, bulion de pui, sos de soia, bucăți de ananas și suc de ananas, deși există numeroase variante ale acestui fel de mâncare care folosesc ingrediente precum pește, carne de vită, carne de porc, carne uscată și chiar carne de aligator.

Odată preparată, mâncarea se ornează, de obicei, cu ceapă și coriandru tocat.

32. Chupe de camarones (supă de creveți)

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 32

Chupe de camarones este o supă populară de creveți peruană cu o istorie lungă și neobișnuită. Supa se prepară, de obicei, cu bulion de pește, creveți proaspeți, ceapă, ouă, lapte, brânză, usturoi și cartofi galbeni, în timp ce orezul, fasolea, morcovii și mazărea sunt adesea, dar nu întotdeauna, folosite.

În mod tradițional, mâncarea se servește în boluri adânci și se ornează cu pătrunjel. În ultimii ani, istoricii gastronomiei au dezvăluit că chupe de camarones a evoluat de fapt dintr-o tocană groasă din Arequipa, făcută cu cartofi, carne de lama și ierburi. Felul de mâncare se numea chuwa misa (lit. castron adânc) și era preparat înainte de secolul al XVI-lea.

32. Ceviche de caracatiță

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 33

Ceviche de pulpo este un tip de ceviche care folosește caracatița ca ingredient principal. Întâlnit în mod obișnuit pe coasta peruviană, acest aperitiv este ideal pentru cei cărora nu le place textura și aromele de pește ale ceviche-ului standard. De obicei, se prepară din bucăți de caracatiță crudă care se combină cu ceapă tocată, suc de lime, coriandru, ulei, sare și ardei iute, deși majoritatea rețetelor folosesc ingrediente diferite și variate.

Această varietate delicioasă de ceviche este uneori servită cu chipsuri de plantain verde.

33. Parihuela

55 alimente tipice din Peru (+imagini) 34

Această supă de fructe de mare consistentă și condimentată, ale cărei arome și ingrediente sunt exclusiv peruane, își are originea în comunitățile de pescari din Peru; este ceea ce savurau pescarii după o zi lungă pe mare, iar acum este un fel de mâncare populară pe toată coasta.

Rețetele de Parihuela folosesc în mod tradițional ca ingredient principal peștele alb cu pulpă fermă, cum ar fi partea centrală a codului sau a bibanului, crabii și o varietate de alte fructe de mare proaspete, în timp ce aroma caracteristică provine de la aji panca, un soi de ardei iute peruvian care conferă un buchet floral surprinzător mâncării, chiar și atunci când este folosit uscat.

Printre alte condimente se numără chimenul, ghimbirul, coriandrul și sucul de lămâie, ceea ce face ca parihuela să fie deosebit de revigorantă.

34. Sosul de ocopa

Salsa ocopa este un sos popular peruvian originar din Arequipa. Este preparat cu queso fresco, aji amarillo, lapte și huacatay, cunoscut și sub numele de mentă neagră peruană, care îi conferă sosului o aromă unică. Sosul este servit în mod tradițional cu cartofi fierți, dar poate însoți și paste, carne, yucca prăjită, ouă fierte sau tequeños.

35. Chifle

Asociat în mod obișnuit cu regiunea peruviană Piura și Ecuador, chifles sunt banane verzi prăjite și tăiate în felii subțiri. Acestea pot fi tăiate transversal sau longitudinal și, deși varietățile de casă sunt adesea vândute ca produse alimentare stradală convenabile și portabile, ele se găsesc și sub formă de gustări produse în fabrică, disponibile în supermarketuri.

Chiflele sunt deseori însoțite de charqui – carne uscată și sărată mărunțită – sau de alte gustări. Versiuni similare de banane prăjite sunt disponibile în multe țări din America Latină, cum ar fi Guatemala, Cuba și Puerto Rico.

36. Sos de avocado

Denumită cu afecțiune guacamole peruvian, salsa de avocado este o sosie peruviană sănătoasă, preparată cu o combinație de avocado copt, roșii, ceapă, pastă de ardei aji sau rocoto și un strop de suc de lămâie peruvian. Ingredientele sunt pur și simplu pasate împreună, iar sosul este gata de a fi consumat.

Localnicii spun că secretul unei bune salsa de avocado constă în folosirea unor avocado perfect coapte, fără pete întunecate. Se recomandă să serviți sosul de avocado cu yucca prăjită, tequeños sau diverse preparate din carne și pește.

37. Bisturiu pentru săraci

55 alimente tipice din Peru (+imagini) 35

Lomo a la pobre sau bistec a lo pobre este o masă mare populară în Chile și Peru. În forma sa de bază, masa constă în friptură, ceapă prăjită, cartofi prăjiți și ouă prăjite. Un file mare de vită este prăjit (de obicei frecat cu usturoi) și apoi acoperit cu ouă prăjite cu gălbenușuri curgătoare, în timp ce ceapa și cartofii sunt serviți alături.

Se recomandă ca masa să fie îmbogățită suplimentar cu orez și salată. Numele acestei mâncăruri se traduce prin „friptura săracului”, în ciuda faptului că acest fel de mâncare este consistent și foarte hrănitor. În Chile și Peru, se servește aproape întotdeauna la prânz.

38. Sancochado

Sancochado este o supă peruviană consistentă care, inițial, era preparată cu aproximativ zece tipuri de carne, dar astăzi se folosesc doar una sau două. Pe lângă carne, sancochado se prepară cu o varietate de legume, cum ar fi țelină, morcovi, ceapă, porumb, cartofi, cartofi dulci, yucca și varză.

Atunci când este servită, supa este de obicei însoțită de felii de lămâie verde, precum și de diverse sosuri, cum ar fi salsa criolla, rocoto sau salsa huancaína. Se crede că sancochado a fost preparat în vremurile prehispanice, iar mai târziu a fost influențat de bucătăria madrilenă care a sosit în țară odată cu imigranții spanioli.

39. Tamalito

Tamalito este versiunea peruană a tamalelor. Sunt mai mici și mai uscate decât tamalele, dar ambele se prepară într-un mod similar. Porumbul verde este mai întâi combinat cu untură, iar combinația este umplută cu carne tocată și înfășurată în coji de porumb înainte de a fi legată cu sfoară și fiartă la abur într-o oală.

Tamalitos sunt servite în mod tradițional ca aperitiv ușor sau ca garnitură gustoasă. Se recomandă să le însoțească cu salsa criolla.

40. Pui escabeche

Escabeche de pollo este un fel de mâncare peruvian care constă în bucăți rumenite de pui acoperite cu sos escabeche. În Peru, escabeche se prepară ca o combinație de ceapă, oțet, miere și ardei iute. Deși escabeche de pește este mai popular, acest fel de mâncare se face cu pui și, atunci când este preparat, este adesea servit cu orez, care absoarbe sosul acru și gustos.

Înainte de a fi servit, puiul escabeche poate fi decorat cu măsline și bucăți de ouă fierte tari și este adesea servit pe un pat de salată verde, ceea ce face ca acest fel de mâncare de pasăre să fie foarte atrăgător din punct de vedere vizual.

41. Crema volteada

55 alimente tipice din Peru (+imagini) 36

Creme volteada este versiunea peruană a flanului spaniol și a cremei caramel franceze, preparată cu zahăr, lapte condensat, lapte evaporat, esență de vanilie și ouă. Crema cu aromă de vanilie, preparată din lapte și ouă, este acoperită cu sos de caramel, ceea ce face ca desertul să fie dulce și bogat.

Acest desert este îndrăgit în toată țara și poate fi servit rece sau la temperatura camerei.

42. Caracatiță de măslin

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 37

Pulpo al olivo este o mâncare tradițională peruană servită ca aperitiv sau ca fel principal. Felul de mâncare constă în caracatiță în sos de măsline. Sosul se prepară de obicei cu măsline botija, care cresc în sudul țării. Deși există multe variante ale acestui fel de mâncare, de obicei se prepară cu caracatiță, măsline, suc de lămâie sau de lime, ulei de măsline, ouă și usturoi.

Caracatița se fierbe și apoi se acoperă cu sosul obținut prin amestecarea măslinelor cu maioneză. Se recomandă să se servească această delicatesă peruană cu cartofi fierți ca garnitură.

43. Solterito

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 38

Solterito este o salată peruană tradițională, originară din Arequipa. Deși există la fel de multe versiuni de solterito ca și bucătari, această salată răcoritoare se prepară de obicei cu o combinație de fasole, ceapă, roșii, porumb, brânză proaspătă tăiată în cubulețe, ardei rocoto, oțet de vin roșu sau alb, ulei de măsline, măsline, pătrunjel, sare și piper.

Ingredientele se toacă grosier, se combină într-un bol și se servesc. Această salată sănătoasă este lăudată pentru că este ușor și ieftin de făcut.

44. Pâine cu umplutură

Pan con relleno este un sandviș tradițional peruvian. Ingredientul cheie al sandvișului este umplutura, un cârnat de sânge tipic peruvian care poate fi înlocuit cu orice tip de cârnat de sânge. Pentru a pregăti sandvișul, ardeii galbeni se sotează în ulei împreună cu umplutura de carne de porc, menta și zahărul.

Combinația se condimentează cu sare și piper și se fierbe la foc mic. Cartofii dulci se sotează într-o tigaie separată în ulei până devin crocanți. La final, feliile de cartofi dulci și amestecul de umplutură se așază într-o baghetă despicată și sandvișul este gata de a fi savurat.

45. Ardei iute creol

Aji criollo sau sosul aji este un sos peruvian picant preparat cu o combinație de aji amarillo și ulei. Sosul este, de obicei, plăcut de picant, dar poate fi și extrem de picant și iute, așa că aveți grijă când îl încercați pentru prima dată.

Sosul este folosit în mod tradițional ca acompaniament la diverse preparate din carne și pește, dar este, de asemenea, adesea folosit ca sos pentru chipsuri și tequeños.

46. Suspiro a la limeña (Suspin în stil limeña)

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 39

Suspiro de Limeña este un desert tradițional peruvian format din două componente principale: cremă de manjar blanco și bezea pufoasă. Componenta blancmange este formată din lapte, zahăr, gălbenușuri de ou și vanilie, în timp ce bezelele sunt făcute din albușuri de ou îmbogățite cu vin de Porto și presărate cu scorțișoară.

De obicei, desertul este așezat în straturi în boluri sau pahare individuale, cu mangalul alb pe fund și bezeaua deasupra. Poate fi servit la rece sau la temperatura camerei. Suspiro a fost inventat de soția unui poet pe nume José Gálvez, în timp ce poetul însuși i-a dat un nume, care se traduce prin suspiro de dama limeña.

47. Ceviche de cochilii negre

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 40

Ceviche de conchas negras este o varietate de ceviche preparată cu scoici negre de mărimea unei mingi de baseball (concha negra sau Anadara tuberculosa), cărora li se atribuie proprietăți afrodisiace. În Peru, conchas negras se recoltează de obicei în regiunea Tumbes, dar acest fel de mâncare poate fi găsit de-a lungul coastei de nord a țării și în marile orașe, cum ar fi Lima.

Deși există multe variante, ceviche de conchas negras se prepară, de obicei, cu ceapă, suc de lămâie, sare, yerba buena, ardei iute și roșii tocate.

48. Ficat cu ceapă

Hígado encebollado este un fel de mâncare tradițională populară în toată America de Sud, în special în Mexic și Peru. Este alcătuit din ficat de vită și ceapă ca ingrediente principale. Ficatul este tăiat în felii subțiri și condimentat cu sare și piper înainte de a fi prăjit în ulei cu ardei, ceapă și, uneori, roșii.

Odată gătită, mâncarea se servește caldă, de obicei cu orez sau piure de cartofi alături.

49. Shambar

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 41

Shambar este o supă tradițională peruană din regiunea Trujillo. Se prepară cu diferite tipuri de fasole, grâu, năut, mazăre și cel puțin trei tipuri diferite de carne, cum ar fi carne de porc afumată, șuncă, piele de porc, urechi de porc, carne de vită și pui.

De obicei, este condimentat cu chimen, usturoi și ierburi aromatice. Rezultatul final este o supă groasă, hrănitoare și plină de nutrienți. În mod tradițional, Shambar se mănâncă doar lunea pentru a pregăti muncitorii pentru săptămâna care urmează.

50. Sos Rocoto

Salsa de rocoto este un sos picant peruvian care este un element de bază pe majoritatea meselor peruane. Se prepară cu ardei rocoto roșu aprins, ulei și suc de lămâie, la care se adaugă ocazional pătrunjel, coriandru sau lapte. Deoarece acest sos este atât de popular în țară, există numeroase variante, de la mediu la extrem de picant, așa că aveți grijă când îl încercați pentru prima dată.

Folosiți sosul cu o varietate de preparate din pește și carne, cartofi sau încercați-l pe sandvișuri.

51. Sos picant de fructe de mare

Picante de mariscos este un fel de mâncare tradițională peruană din regiunile de coastă. Acest sos picant se prepară, de obicei, cu o combinație de usturoi, ulei, cartofi, ceapă, vin alb, ardei iute, chimen, pătrunjel și fructe de mare, cum ar fi calamari, midii, scoici și creveți.

Fructele de mare spălate și tocate se fierb împreună cu legumele și vinul alb până când sosul se îngroașă. După ce este gata, acest sos de fructe de mare se servește în mod tradițional cu cartofi fierți, acoperiți cu pătrunjel tocat. Dacă se dorește, mâncarea poate fi îmbogățită prin adăugarea de ouă fierte tari, nuci sau nuci pecan și roșii.

52. Seco de cabrito

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 42

seco de cabrito este un fel de mâncare tradițională peruană preparată inițial în nordul țării, dar astăzi este populară și în zonele de coastă. Acesta constă din carne de capră care este gătită cu ardei iute, mazăre, morcovi și sos de coriandru.

Lista ingredientelor include, de asemenea, ceapă, chimen, usturoi, oregano, ulei și condimente. Carnea se prăjește și apoi se fierbe împreună cu celelalte ingrediente până când sosul devine gros. Odată preparat, seco de cabrito este servit în mod tradițional cu orez, fasole și manioc fiert ca fel principal.

Acest fel de mâncare este adesea pregătit pentru evenimente festive, cum ar fi sărbătorile de familie, și poate fi reîncălzit și servit a doua zi.

53. Porumb cu brânză

Choclo con queso este o mâncare peruană care se consumă de obicei ca o gustare, aperitiv sau garnitură. Porumbul peruvian este un tip de porumb cu boabe mari, cu aromă de nucă și cu o textură moale. Atunci când este combinat cu brânză cremoasă și sărată, se obține choclo con queso.

Deși poate fi găsită în restaurante, această gustare delicioasă este de obicei cumpărată de la vânzătorii ambulanți.

54. Turron de Doña Pepa

55 de alimente tipice din Peru (+imagini) 43

Turta Doña Pepa este un desert tradițional peruvian care se prepară și se consumă în octombrie sau, așa cum este numită în Peru, luna mov. Acest turrón stratificat este presărat cu chancaca, apoi este acoperit cu o varietate de bomboane și bomboane colorate, rezultând un preparat psihedelic uimitor din punct de vedere vizual, realizat cu o combinație de semințe de anason, făină, zahăr, unt, ouă și arome precum vanilie, suc de lămâie, coajă de portocală, scorțișoară, cuișoare și condimente.

Se crede că acest desert a fost inventat de Josefa Maraminillo, o femeie din valea Cañete, care a rămas paralizată înainte de a merge la Lima pentru a se ruga la Domnul Minunilor în timpul procesiunii religioase organizate în centrul orașului.

55 (bonus). Pisco Sour

55 alimente tipice din Peru (+imagini) 44

În cele din urmă, orice masă peruviană bună ar trebui să fie completată cu un pisco sour. Pisco, un rachiu de struguri peruvian, este ingredientul cheie în acest preparat gustos. Amestecat cu suc de lămâie, albuș de ou, bitter și cuburi de gheață, acesta este cocktailul național al Peru.

Este servit în fiecare bar și aproape în fiecare restaurant, așa că veți avea o mulțime de ocazii de a-l încerca în următoarea dumneavoastră călătorie.


Care credeți că sunt cele mai bune mâncăruri tipice peruane? Fără îndoială, mâncarea peruviană este una dintre cele mai rafinate și delicioase bucătării din lume, nu credeți?

Lasă un comentariu